sosy - 72234 przepisów (strona:1259/4816)

SOS MALINOWO TRUSKAWKOWY 105

Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju deserów – sos malinowo truskawkowy. Składniki (na ok 200ml sosu): 225g malin 225g truskawek 85g cukru owoce z cukrem gotuj na małym ogniu często mieszając, aż zaczną się rozpadać i będzie je można bez problemu rozgnieść łyżką przelej masę owocową na sitko, przetrzyj tak, by jak najwięcej miąższu znalazło się [...] Artykuł SOS MALINOWO TRUSKAWKOWY pochodzi

SandraFrej.com
PIZZA Z SALAMI, PIECZARKAMI I SERKIEM MASCARPONE 223

wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: około 100 g salami, 500 g pieczarek, 2 większe cebule, 150 g tartej mozzarelli, 100 g mascarpone. Składniki sosu pomidorowego: 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego, odrobina wody, oregano, sól, pieprz. Dodatkowo: olej do podsmażenia pieczarek, mąka (potrzebna przy wałkowaniu ciasta) sól, oregano. Przygotowanie: Koncentrat pomidorowy dokładnie mieszam z wodą, doprawiam(...)przykryciem w ciepłe miejsce na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkowuję je na wielkość blachy od piekarnika i umieszczam na niej (wcześniej wykładam papierem do pieczenia). Na cieście rozsmarowuję sos (pozostawiając małe brzegi bez sosu), następnie oprószam serem, układam salami i pieczarki. Na wierzchu nakładam łyżeczką mascarpone (w odstępach), całość posypuję oregano. Pizzę piekę przez około 8-10 minut

JejKuchnia
Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] 314

długim jesiennym spacerze i od razu świat staje się piękniejszy. Jest niezwykle pożywna, rozgrzewająca i pyszna. Większość z was dobrze zna ten smak, który bardzo przypomina jeden z najpopularniejszych sosów do makaronu – alla bolognese. Zupa według podobnej koncepcji jest równie pyszna. Od sosu odróżnia ją większa ilość warzyw, dodatek ryżu i lżejsza konsystencja. Z kawałkiem chleba właściwie stanowi kompletny(...)papryki w proszku, solą, pieprzem i oregano, smaż jeszcze chwilę, dodaj pomidory i duś jakieś 30 min. Jeśli trzeba, dolej wodę. Zupa ma być gęsta, ale nie tak jak sos. W połowie gotowania do garnka wsyp garść ryżu. Na koniec wlej śmietankę, wymieszaj i zagotuj. Gotowe! Artykuł Zupa bolońska z mięsem mielonym. Pożywna i rozgrzewająca [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
Placki z gotowanych ziemniaków 114

Uwielbiam takie puchate, delikatne placki. Idealnie smakują na śniadanie czy obiad. Podane z sosem na ostro czy słodko są wyborne, będą też znakomitym dodatkiem do mięs czy surówek. Polecam gorąco. Placki ziemniaczane inaczej. Składniki: 3-4 ugotowane ziemniaki 1 średnie jabłko 1 średnia cebula 1 jajko 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej duża szczypta majeranku sól i pieprz do smaku olej(...)smażenia do podania ulubiony sos Przygotowanie placków: Ziemniaki obrałam, ugotowałam, odcedziłam i przecisnęłam przez praskę, przestudziłam. Do zimnych ziemniaków starłam na tarce o dużych otworach, wraz ze skórka jabłko. Dodałam także jajo, drobniutko posiekaną cebulę, majeranek, sól, pieprz, wymieszałam. Na koniec dodałam mąkę i wymieszałam. Formowałam placki w dłoniach - można nakładać łyżką na olej i na patelni formować i smażyłam

Moje Małe Czarowanie
Gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym 199

Uwierzcie, że taka porcja suszonych grzybów potrafi uratować gdy ma się na nie ogromną ochotę! Dzięki takiej porcji suszonych grzybów, powstało dzisiejsze danie – gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym z winem. Taki mój jesienny comfort food. Koniecznie musicie tego spróbować! Składniki (2 porcje): 500 g kluseczek gnocchi 20 g borowików suszonych 1 duża cebula 2 – 3 ząbki czosnku(...)kilka minut do momentu aż wino częściowo odparuje. Czas na dodanie śmietany. Całość wymieszaj i gotuj 2 – 3 minuty. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Ugotuj kluski. Gnocchi dodaj do sosu, wymieszaj. Patelnię zdejmij z ognia. Udekoruj listkami tymianku. Smacznego! Artykuł Gnocchi z borowikami w kremowym sosie śmietanowym pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku

Moja pasja smaku
Czy zdrowe odżywianie jest drogie? Podsumowanie wydatków z tygodnia drugiego. 179

Deser:   koktajl owocowy Kolacja:   zupa z soczewicy Dzień piąty : Śniadanie:  jajko zapiekane w awokado II Śniadanie:  ostatni kawałek ciasta Obiad: makaron z mięsem mielonym i sosem pomidorowym Deser:   brak Kolacja:   zupa z poprzedniego dnia   Dzień szósty : Śniadanie:  chleb z domową „nutellą” i mrożonymi owocami imitującymi dżem II Śniadanie:  sałatka(...)grillowaną brzoskwinią Obiad:  ryż z ciecierzycą w sosie orzechowym Deser:   koktajl Kolacja:   zupa   Dzień siódmy : Śniadanie:  kanapki z pastą z zielonego groszku i papryką II Śniadanie:  sałatka z grillowaną brzoskwinią Obiad:  druga porcja ryżu z ciecierzycą Deser:   koktajl ogórkowo-pomarańczowy Kolacja:   zupa Cały jadłospis razem z przepisami i wyliczonymi kaloriami znajdziecie

Powiedz dietom nie
Skrzydełka w pikantnej marynacie 126

skrzydełek z kurczaka – 1 słodka nektarynka lub brzoskwinia – 1 łyżka cukru trzcinowego – 1 łyżka oleju sezamowego – 1 łyżka octu balsamicznego – 1/2 łyżki sosu rybnego – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1/2 łyżeczki curry – 1 łyżeczka papryki Cayenne – 1 łyżka sosu Sriracha Nektarynkę lub brzoskwinię (musi być bardzo słodka) umyć, osuszyć, obrać i zetrzeć(...)skrzydełka do naczynia żaroodpornego ( w 1 rząd), przykryć papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Po tym czasie zdjąć papier, podlać skrzydełka sosem z wytopionym tłuszczykiem, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec przez kolejne 15-20 minut, aż do zarumienienia skrzydełek. Ja podałam z kaszą perłową, smażoną z czerwoną cebulką i pieczarkami

Smaki Armine
Kotlety mielone z dynią i grzybami 122

łyżeczki oregano – sól i pieprz wg smaku Nadzienie: – 300g borowików – 1/2 cebuli czerwonej – 100g sera żółtego ( u mnie gouda) – 1 łyżka masła klarowanego Sos: – 300g borowików – 1/2 cebuli czerwonej – 250ml śmietanki (30%) – 50g sera żółtego (u mnie gouda) – 1 łyżeczka pieprzu – sól wg smaku – 1 łyżka masła klarowanego(...)każdej strony. Gotowe kotleciki wykładać na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut. W tym czasie robimy sos:) Drugą połówkę cebuli czerwonej pokroić w bardzo drobną kostkę, zeszklić na patelni na łyżce masła klarowanego, dodać pokrojone w kostkę grzyby, smażyć przez około 5-10 minut, dodać śmietankę, przyprawić, wymieszać

Smaki Armine
Środa: Sałatka COBB 117

plastrów (100 g) Sałata rzymska Marynata do kurczaka: 2 łyżki papryki słodkiej 1 łyżka papryki ostrej 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki miodu 1 łyżeczka soku z cytryny Sos: Pół kubka jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej cebuli 1 łyżeczka posiekanej pietruszki 1 łyżeczka posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Krok(...)Odstaw do ostygnięcia. Krok 2 Plastry boczku rozłóż na tacce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika i piecz 10 minut. Wyciągnij i ostudź. Krok 3 Przygotuj sos: wymieszaj wszystkie składniki z listy. Krok 4 Rozłóż sałatę. Awokado przekrój na połowy, obierz i pokrój w kostkę. Skrop sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Jajka pokrój w cząstki, cebulę

Niedzielny kucharz
Dieta 4 dni 1550 kcal (B:120g W:160g T:53g) 120

Przepis:   https://www.pik-fit-trener.pl/2018/10/nalesniki-proteinowo-zytnie-zawijane-z.ht II ŚNIADANIE   – Jabłko – 1 szt.   OBIAD   Makaron pełnoziarnisty z kurczakiem, papryką i oliwkami w   sosie serowym  428 kcal (B:44 g W:40 g T:10 g) Co i Ile? Propozycja przygotowania/ wskazówki/ zamienniki Uwagi: Przepis po klikniciu w link https://www.pik-fit-trener.pl/2017/07/penoziarniste-penne-z-kurczakiem.html MOŻLIWOŚĆ WYBORU: Filet z kurczaka(...)tuńczyk w sosie własnym 100 g Serek wiejski 150 g lub ser mozarella 60 g 4.       PODWIECZOREK   Biszkopt proteinowy przekładany masłem orzechowym (1porcja)    426 kcal B: 33g W: 16 g T:25 g przepis: https://www.pik-fit-trener.pl/2017/09/biszkoptowe-trojkaciki-proteinowe.html   KOLACJA   Ciecierzyca z warzywami  228,4 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Czebureki z mięsem i z sosem czosnkowym 131

łyżki masła 1 łyżeczka soli Farsz: 700 g mięsa wieprzowego (szynki) 2 cebule 6 łyżek kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżka kolendry sól, pieprz ziołowy Sos czosnkowy: 400 g jogurtu greckiego 1 łyżka soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Wodę wlewamy do garnka, dodajemy masło, solimy i zagotowujemy. Do wrzątku(...)mieszamy na jednolitą masę. Studzimy. Dodajemy jajka i resztę mąki. Wyrabiamy elastyczne,miękkie ciasto. Formujemy kule i odkładamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy farsz oraz sos czosnkowy. Do jogurtu greckiego dodajemy zmiażdżony czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz. Mieszamy. Mięso mielimy. Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę, zmiażdżony czosnek, kefir oraz wszystkie przyprawy. Wszystko dokładnie

Qchnia po prostu
Czerwona sałatka śledziowa 142

bardzo smaczną i zdrową sałatkę.  Składniki: - 12 płatów śledziowych - 7 ziemniaków - 8 buraków - 8 marchewek - 5 jabłek - 2 cebule - 7 jajek - 6 ogórków kiszonych - pęczek natki pietruszki sos - 1 mały słoiczek majonezu - 3 łyżki musztardy - 4 łyżeczki miodu - sok wyciśnięty z polowy cytryny - pieprz Przygotowanie: Płaty śledziowe jeżeli są bardzo słone to płuczemy kilka razy w zimnej wodzie(...)buraki, marchewki oraz jajka gotujemy a następnie kroimy w kostkę. Jabłka, cebulę oraz ogórki również kroimy w kostkę a natkę pietruszki siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do salaterki i polewamy sosem ( wszystkie składniki na sos mieszamy). Sałatkę wkładamy na minimum godzinę do lodówki

Zainspirowana w kuchni
Muszle makaronowe zapiekane w sosie pomidorowym z tuńczykiem i czarnymi oliwkami (Conchiglioni ripieni di sugo al pomodoro con t 114

circa 10 minuti, mescolando di tanto in tanto. Per ultimo aggiungete  le olive tagliate in quarti e  il tonno sgocciolato dall'olio e tagliato a dadini. Do sosu pomidorowego z tuńczykiem i oliwkami dodajemy 150 g ricotty; resztę ricotty odkładamy na bok. Całość dokładnie mieszamy. Form ę  żaroodporn ą  smarujemy oliw ą , następnie wylewamy(...)łyżki sosu pomidorowego, który dokładnie rozprowadzamy.  Muszle napełniamy farszem, układamy w formie jedna obok drugiej. Wierzch zapiekanki pokrywamy resztkami sosu, dekorujemy kawałkami ricotty i posypujemy startym parmezanem. Muszle zapiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. **** Una volta che il sugo sarà pronto, versate 150 grammi di ricotta, mescolando bene

La grande e la piccola cuoca
Pieczony kalafior z kuminem (dieta dr Dąbrowskiej) 119

diety warzywno-owocowej ,  w którym podaję Wam gotowy  tygodniowy jadłospis. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: zupa-krem z białych warzyw sos czosnkowy z kalafiora młoda kapusta z koperkiem chłodnik z buraków leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę(...)kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków   zielony koktajl ze szpinakiem

Kulinarne przygody Gatity
Domowe burgery 204

przyprawa do steka lub do mięsa mielonego Dodatkowo: 2 pomidory 1-2 czerwone cebule kilka ogórków konserwowych rukola/roszponka/sałata plastry wędzonego boczku (opcjonalnie) kilka plastrów żółtego sera (opcjonalnie) ketchup Sos: 3 łyżki majonezu 1-1,5 łyżeczki ostrej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 mały korniszon szczypta granulowanego czosnku szczypta mielonej papryki sól, cukier Przygotowujemy sos. Majonez łączymy(...)piekarniku na funkcji grill przygotowujemy bekon. Pomidory kroimy w plastry, cebulę kroimy w piórka, ogórki kroimy na plastry. Sałatę myjemy. Przygotowane bułeczki przekrawamy. Spód smarujemy przygotowanym wcześniej sosem majonezowym. Rozkładamy sałatę, mięso z serem, plastry pomidora, cebuli, ogórki oraz bekon. Całość polewamy ketchupem i przykrywamy bułką

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania