sosy - 72234 przepisów (strona:1253/4816)

Śledzie w sosie tatarskim 169

Śledzie w sosie tatarskim na pewno będą urozmaiceniem świątecznego stołu. Pasują nie tylko na Wigilię, ale również na inne uroczystości. Wyjątkowo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Do sosu dodałam kapary, jeśli ich nie lubicie, zastąpcie je drobno posiekanymi marynowanymi pieczarkami. Polecam! Składniki: 3 duże filety śledziowe (matiasy) 100 g korniszonów 2 łyżki kaparów 5 łyżek majonezu 1 łyżka gęstej(...)przekładamy do miseczki. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy z pokrojonymi śledziami. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Sos tatarski z kaparami → Śledzie korzenne → Sałatka z buraków i śledzi

Oryginalny smak
Warstwowa sałatka śledziowa z mozzarellą 187

francuską, dopraw do smaku solą i pieprzem. Składniki sałatki przekładaj warstwowo w szklanej misce lub w mniejszych słoikach. Zacznij od śledzia, następnie nałóż porcję sosu. Potem ziemniaki oprószone solą, znów sos. Po czym warstwa buraków, jaj i ogórków kiszonych.   Na sam koniec starta mozzarella. Jako dekorację kapka sosu i posiekany

kuron.com.pl
Śledzie w sosie tatarskim FIT 159

świąteczny stół. Są naprawdę przepyszne i idealne nie tylko na Boże Narodzenie ale i na Sylwestra czy każdą inną imprezę. Zajmują wspólnie pierwsze miejsce razem z  Śledziami w sosie musztardowym .  Składniki : 8 filetów śledziowych (ok. 500 g) 5 ogórków korniszonów (konserwowych) ok. 3/4 szkl. grzybków marynowanych + cebula  1 łyżka majonezu (najlepiej light) 3 łyżki jogurtu naturalnego(...)kostkę. Dodajemy majonez, jogurt, musztardę, miód, sok z cytryny oraz sól i pieprz. Mieszamy. Dodatkowo przed podaniem mieszamy ze świeżą pietruszką. Filety śledziowe przekładamy na talerz i podajemy z sosem tatarskim tuż przed podaniem. Sos najlepiej zrobić dzień wcześniej aby się "przeżarł

Czarnawisienka
Świąteczna szynka pieczona w rękawie 147

płaska łyżeczka cebuli granulowanej 2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej po płaskiej łyżeczce suszonego majeranku, lubczyku, tymianku, natki pietruszki oraz czosnku niedźwiedziego sól i pieprz do smaku 3 łyżki sosu sojowego 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: szklanka bulionu wołowego – może być z kostki łyżeczka mąki ziemniaczanej   Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy rękaw do pieczenia takiej wielkości, aby zmieścić mięso oraz(...)godzinach wyciągamy mięso z piekarnika. Wszystkie płyny z mięsa zlewamy do rondelka, dodajemy do nich bulion wołowy i zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w 1/3 szklanki wody i wlewamy do sosu cały czas go mieszając. Gotujemy jeszcze chwilę do zgęstnienia,   Mięso podajemy gorące, z przygotowanym sosem.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Pizza z chorizo, serami i czarnymi oliwkami 100

pestek 100 g chorizo 100 g sera cheddar 100 g żółtego sera Ketchup Przygotowanie Jak przygotować ciasto: Ciasto na włoską pizzę Ciasto smarujemy cienką warstwą ketchupu, który posłuży jako sos. Oczywiście możemy zamienić go innym sosem np. czosnkowym. Papryki dokładnie myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Oliwki przecinamy na pół. Na ciasto posmarowane sosem kładziemy ser cheddar

Programista w kuchni
Pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym 99

zrobić coś dobrego, a po drugie zawsze smakuje dobrze. Dodatkowym atutem jest fakt, że można ją przyrządzić na setki sposobów. Jednym z nich jest pierś z kurczaka w sosie śmietanowo-pietruszkowym, którą bez problemu można zrobić w 30 minut. Idealnie pasuje zarówno do kaszy gryczanej, jak i różnego rodzaju makaronów oraz ryżu. Składniki Podwójna pierś z kurczaka 1 cebula

Programista w kuchni
Śledzie z porem w sosie curry 144

Zapraszam na pyszne i aromatyczne śledzie z sosem curry oraz kaparami. Świetnie smakują jako przystawka z chlebkiem. Śledzie z porem w sosie curry będą również pyszne na kolację. Polecam Składniki: 200 g solonych filetów śledziowych + 1 szkl mleka do moczenia śledzi 1 mały por (tylko biała część) 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka kaparów 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany(...)gorącą wodą, dokładnie odsączamy i dodajemy do śledzi. Szczypiorek drobno kroimy i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. W miseczce mieszamy razem śmietanę, majonez, musztardę i odsączone kapary, mieszamy. Dodajemy sos do śledzi i mieszamy razem. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe śledzie odstawiamy do lodówki na kilka godzin aby "przegryzły się "smaki. Smacznego   Przepis

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Dorsz słodko-kwaśny 125

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole. Składniki: 1kg polędwicy z dorsza 2 cebule 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti ziele angielskie liście laurowe 3 łyżeczki cukru 4 łyżki octu winnego sól, świeżo mielony pieprz czarny sok z cytryny(...)mąka do panierowania olej do smażenia Sposób przygotowania: Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut

Pyry na Gaz
Comfort food zimą – najlepsze przepisy na zimowe dania 131

plasterki pęczek rzodkiewek – umytych i pokrojonych plasterki pół opakowania – ok 200 g rzodkwi japońskiej daikon ( jak do sushi do kupienia w Kuchniach Świata – rzodkiew Tokyo Takuan) Sos: 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy z cytryny duża szczypta soli i pieprzu Przepis na sałatkę ziemniaczana z rzodkwią daikon Ziemniaki pokroić na ćwiartki(...)ułożyć na talerzu. Posypać odsączonym bobem, plasterkami pora i rzodkiewek. Rzodkiew daikon pokroić na półplasterki i dodać do dania. Składniki sosu wymieszać i polać nim sałatkę. Jabłka z boczkiem Zima to dla mnie pomarańcze i jabłka. Polska jest przecież jednym z największych producentów jabłek i coś trzeba z nimi robić. Jakiś czas temu byłam na wycieczce zorganizowanej przez producenta jabłek

Ugotowane pozamiatane
Makaron z karczochami i pomidorami 132

Brak pomysłu na obiad. Zamrażarka pęka w szwach, a trzeba zrobić miejsce na świąteczne zapasy.  Kasia wrzuca zdjęcie karczochów w pomidorowym sosie. Bingo! Mam w zamrażarce dwa opakowania mrożonych karczochów, w spiżarce dyżurują puszki z pomidorami. No to do roboty. Powstało bardzo smaczne warzywne danie. Możecie oczywiście zastąpić karczochy mrożone takimi w słoiku. Małe, czereśniowe pomidorki z puszki(...)oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażać na małym ogniu aż cebula lekko zmięknie. Dorzucić zamrożone karczochy, dodać wino. Dusić pod przykrywką ok 5 minut. Dodać pomidory wraz z sosem, posiekany czosnek, doprawić solą pieprzem i oregano. Dusić pod przykryciem tak długo, aż karczochy będą zupełnie miękkie - ok 15 - 20 minut. Od czasu do czasu mieszać. Jeżeli sos zbyt odparuje

Stare Gary
Sałatka z mango i wędzonym kurczakiem 260

łyżki soku z limonki garść rukoli 1/8 główki sałaty lodowej udko wędzonego kurczaka  pół mango ( dojrzałego! ) 20 g orzechów włoskich WYKONANIE: 1. W miseczce dokładnie połączyć składniki sosu: miód, musztardę, oliwę z oliwek i sok z limonki. 2.  Na półmisku ułożyć rukolę. Sałatę lodową poszatkować i wymieszać z rukolą. 3.  Sałaty polać 3 łyżkami sosu i odstawić(...)Kurczaka i mango pokroić w kostkę i ułożyć na sałacie. 5.  Posypać orzechami i pozostałym sosem. ZAPRASZAM NA FILM - Sałatka z mango i wędzonym kurczakiem ! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube                       *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/ Kaloryczność przepisu

Atlas Smaków
Woolton Pie – Battlefield V – War Stories: Under No Flag – placek ziemniaczany z warzywami 128

więc zastąpiliśmy ją pietruszką), a od siebie dodaliśmy tylko etap podsmażania warzyw dla uzyskania lepszego smaku. W wielu wersjach dodawano także tarty ser na wierzch ciasta i podawanego z sosem (po ang. gravy – wg nas najlepszy, bezmięsny odpowiednik to ciemny sos cebulowy). Mówiąc zupełnie szczerze – placek nie wygląda wcale zachęcająco i faktycznie osobom, które niekoniecznie radzą sobie dobrze(...)piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piec do zrumienienia ciasta przez ok. 25 min. Pod koniec nałożyć starty ser na ciasto, podpiec jeszcze chwilę. PODANIE Kawałek placka podawać z sosem pieczeniowym lub cebulowym. Za rekwizyty do sesji w postaci press packa dziękujemy Electronic Arts Polska ! Grę możecie zakupić np. tutaj * dane dotyczące wartości energetycznych i odżywczych, czasu wykonania oraz ceny

Nerds Kitchen
Nuggetsy z kurczaka – pieczone 112

obtoczyć w cieście oraz płatkach kukurydzianych. Płatki kukurydziane sprawiają, że kąski są niezwykle chrupiące! Jeżeli lubicie pikantne dania, polecam podwoić ilość przypraw. Nuggetsy z kurczaka możecie podać z ketchupem, sosem czosnkowym, sosem słodkim chili, majonezem lub po prostu z jogurtem naturalnym. Obiecuję, że te kąski z kurczaka znikną, jako pierwsze z imprezowego stołu – niesamowicie wciągają Smacznego! Zobacz też: Bagietki(...)kawałek w płatkach. 4 Tak przygotowane nuggetsy rozkładamy na blaszce, na papierze do pieczenia. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia w termoobiegu, temperaturze 180 stopni. 5 Podajemy z ulubionym sosem. Można je potraktować także jako obiad, podając je z ziemniakami i surówką.   Artykuł Nuggetsy z kurczaka – pieczone pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny

Kuchnia Bazylii
Kurczak z marchewką w sosie śmietanowym 128

wieczór, który odbiera energię do działania ehhh... Ale jeść trzeba, więc nadal szukam pomysłów na szybkie i smaczne posiłki :) Ostatnio na obiad zrobiłam pierś z kurczaka z marchewką w sosie śmietanowym, mówię Wam pycha a robi się ją na prawdę prędko, spróbujcie koniecznie! :D  Składniki na 3-4 porcje: ok. 550-600 g piersi z kurczaka 1 duża cebula(...)bardzo duża marchewka 1 duży ząbek czosnku ok. 50-70 ml śmietanki 30% sól, pieprz 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy mąka do obtoczenia mięsa + ewentualnie do zagęszczenia sosu   Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (gdy będzie się smażyć na drugiej

Simply Food
Bigos z kiszonej kapusty 175

bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej(...)ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty.  Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie i dusimy

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania