sosy - 72234 przepisów (strona:1248/4816)

Kurczak pieczony w warzywnym sosie. 159

Pyszna, soczysta pierś z kurczaka zapiekana w aromatycznym, warzywnym sosie okazała się tak pyszna, że powtarzałam ją już dwa razy w ciągu czterech dni ;) Danie zachwyca, polecam. Składniki na kurczaka pieczonego w warzywnym sosie: 4 pojedyncze piersi z kurczaka Vegeta Natur 1/2 łyżeczki ziół do drobiu 1 duża cebula 4 pieczarki kawałek czerwonej papryki (taki 5x5 cm) 2 łyżki kukurydzy(...)której smażyły się warzywa wlewamy śmietankę, oraz wodę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze Vegetą i wyłączamy grzanie. Do mięsa i warzyw w brytfannie dokładamy kukurydzę i wszystko zalewamy sosem. Całość pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone mięso podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Danie bierze udział w akcji

Rozpustne gotowanie
Pełnoziarniste kanapki z jajecznicą i awokado 213

łyżka masła 3 jajka 100 g serka wiejskiego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów 1 awokado 1/2 cebuli czerwonej 1 garść rukoli 1 garść świeżego szpinaku SOS JOGURTOWY: 1/2 szklanki gęstego jogurtu przyprawa Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów Przygotować sos jogurtowy doprawiając jogurt przyprawą od Vegety Natur. Bułeczki rozkroić i połówki podsmażyć na maśle od wewnętrznej(...)Usmażyć na patelni, starając się, aby jajecznica pozostawała w większych kawałkach. Przełożyć na podsmażone bułeczki dokładając pokrojone w plasterki awokado, krążki cebuli, liście szpinaku oraz rukoli. Między warzywami smarujemy sosem jogurtowym. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura

https:KKuchniaMniam
Śledzie w sosie salsa 112

Śledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji. Są naprawdę pyszne, a przyznam, że nie jestem wielką miłośniczką śledzi. Te bardzo lubię, więc gorąco Wam polecam! 500g solonych filetów śledziowych 2 cebule  1 marchewka (duża) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 200 ml wody około 200g koncentratu pomidorowego, 3 łyżki(...)czasie do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości prze około 8-10 minut. Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru. Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły

Di gotuje
Pulpety w sosie pomidorowym 121

Cześć! Bardzo popularne danie jakim są pulpety. Każdy ma jakiś swój pomysł na ich wykonanie.  Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka(...)masłem.  Kiedy wszystkie pulpeciki były obsmażone dolałam passaty pomidorowej i jeszcze dusiłam je ok 15-20 minut od czasu do czasu przekręcając je na drugą stronę.  Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem.  Jako dodatek akurat

Pieprzyć z Fantazją
Makaron z boczkiem, porem i sosem gorgonzola 118

Magda Przepis na ten makaron jest świetnym przykładem, że sos do makaronu nie musi być zawsze ciepły. Chłodny, kremowy, pikantny od sera sos jest miłym kontrastem dla gorącego makaronu ze słodkim od masła porem i chrupiącym boczkiem. Bardzo sycąca i smaczna propozycja, do tego prosta i szybka w wykonaniu. Istna gratka dla wszystkich miłośników makaronów. Składniki (na 2 porcje): 200g(...)mieszamy do chwili, aż masło się rozpuści i pokryje makaron. Dodajemy także usmażony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy.   Gotowy makaron rozkładamy na talerze, polewamy porcją przygotowanego sosu i posypujemy dużymi okruchami pozostawionego sera. Od razu podajemy.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Muszle makaronowe nadziewane leśnymi grzybami. 170

leśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła   Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku  1 kulka sera mozzarella    Przygotowanie; Muszle(...)Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy.  Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem.  Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180C. Pod koniec pieczenia

Radość kipiąca uśmiechem.
Ekspresowy makaron z pieczarkami i brokułami 116

produktami.  Ekspresowy makaron z pieczarkami i brokułami / 1 porcja Składniki:  100 g makaronu Chow Mein Noodles 2 garście malutkich pieczarek 3 duże różyczki brokuła 2-3 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Malutkie pieczarki kroimy na plasterki. Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze(...)części. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy brokuły oraz pieczarki, a następnie plasterki czosnku. Całość smażymy na najmniejszym ogniu. Dodajemy sos sojowy. Mieszamy i smażymy tak długo, aż brokuły będą miękkie. Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z pieczarkami, czosnkiem, brokułami i sosem sojowym.  Doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz

Moja smaczna kuchnia
Wieprzowina po meksykańsku 136

pieczonej papryki , cynamon , sól do smaku i jedną szklankę wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 2 godzin . Co jakiś czas warto zajrzeć , czy sos za bardzo nie odparował i w razie potrzeby uzupełnić . Mięso ma się dusić w małej ilości sosu nie pływać jak w zupie . Po upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić

Ogrodnik w podróży
Menu na tydzień: Zdrowe menu dla zestresowanych 111

kaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie pięć kasz na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza koi nerwy i poprawia humor! Kasza na cały tydzień(...)sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie chłonie wilgoć, a pęczniejąc tworzy podstawę bardzo sycącego dania. Piątek: Zapiekanka z bulguru i kuskusa w sosie pomidorowym Wegetariańskie danie z zapieczonej kaszy bulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące danie. Opisy dań

Niedzielny kucharz
Frankfurterki nadziewane makaronem w sosie pomidorowym 169

Dzień dobry :) Nie macie pomysłu i dużo czasu na przygotowanie obiadu, mam dla Was propozycję, pysznych kiełbasek  Duda nadziewanych makaronem spaghetti z sosem pomidorowym. Proste i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam :) Składniki: 1 paczka makaronu do spaghetti 1 paczka 514 g frankfurterek Duda   2 słoiki po 500 g sosu bolońskiego 1łyżeczka suszonej bazylii pieprz, sól do smaku 1 szklanka(...)suchym makaronem po 5 sztuk. W garnku zagotowujemy wodę, wkładamy delikatnie kiełbaski z makaronem, gotujemy na małym ogniu aż makaron będzie miękki, około 13 minut. Do głębokiej patelni wlewamy sos boloński i wodę, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku, bazylią, solą lub pieprzem.  Przekładamy kiełbaski z makaronem i mieszamy. Danie gotowe. Życzę smacznego:) Wszystkich zainteresowanych produktami Duda zapraszam

Sama słodycz i szczypta chili
Warsztaty kulinarne z gwiazdą serialu „Przyjaciółki” Anitą Sokołowską 141

trakcie tego spotkania. Do przepisów zostały użyte fajne produkty min. jogurt naturalny OSM KRANSYSTAW z kremową konsystencją o delikatnym smaku, który może być dodatkiem do wielu dań, surówek, zup, sosów czy różnego rodzaju dipów, sałatek. Dodatkowo do sałatki używaliśmy również maślanki OSM KRASNYSTAW, której najcenniejszą zaletą maślanki jest niska zawartość tłuszczu. Jest zatem idealna dla osób dbających o sylwetkę(...)mniejsze kawałki, zalać maślanką, sokiem z cytryny, doprawić oregano i solą. Marynujemy i smażymy na złoto. Jogurt blendujemy z anchois, tuńczykiem, czosnkiem, oliwą, tapioką i parmezanem na gęsty sos. Wykładamy porcję sałaty, polewamy sosem, układamy kurczaka, oliwki, posypujemy parmezanem i podajemy z grzankami z bagietki. Omlet z tapioki Koala Poland z jajkiem i zieloną sałatą Eisberg Składnik: 5 saszetek Tapioka

Słodkie okruszki
Tortilla z kurczakiem gyros 143

kurczaka opakowanie rukoli sałata masłowa pomidorki papryczkowe 4 serki wędzone, u mnie serek wędzony łagodny ze sklepu Wyroby Naturalne 3 łyżeczki przyprawy gyros 2 łyżki oleju sól, pieprz Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 1 duży ząbek czosnku sól, pieprz Na początku przygotowujemy sos czosnkowy : Majonez z jogurtem mieszamy, dodajemy starty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem(...)posypujemy startym serem. Kiedy wędzony ser się rozpuści tortillę ściągamy z patelni, nakładamy  szybko sałatę masłową, na środek rukolę, pomidorki przekrojone na połówki, kurczaka gyros, a całość polewamy sosem czosnkowym i zawijamy.  Zwijanie tortilli: Placek tortilli, na którym na środku ułożone są składniki, składamy do 3/4 szerokości, zagarniamy nią składniki, dolną część lekko podwijamy, aby składniki

MamaOskarka
Polędwiczki drobiowe w sosie grzybowym z suszonych grzybów 168

Aromatyczny, grzybów obiad o dowolnej porze roku - dlatego warto mieć zapas suszonych grzybów z jesiennych zbiorów:). Sos z suszonych grzybów połączyłam z drobiowymi polędwiczkami. Efekt jest bardzo zadowalający.  500g polędwiczek drobiowych  3 cebule  40g suszonych grzybów 200 ml śmietany 18%  3 łyżki mąki  2 łyżki masła sól, pieprz, papryka słodka 1. Grzyby zalewamy 1/2 litra(...)dusimy przez 30-40 minut, do miękkości grzybów. Po tym czasie doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dodajemy śmietanę oraz mąkę rozmieszaną wcześniej w odrobinie zimnej wody. Dusimy do zgęstnienia sosu 3. Polędwiczki podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z dwóch stron, do zarumienienia. Wykładamy je na talerz, polewamy sosem

Szefowa kuchni
Schabowe w sosie własnym 112

Zapraszam na pyszne danie obiadowe. Mięciutki schabik w sosie własnym z dodatkiem puree ziemniaczanego i ogórka kiszonego super smakuje. Jest to pyszne danie na różne uroczystości.Polecam Składniki: 3 plastry schabu bez kości 1 łyżeczka curry sól, pieprz 1 marchewka 1 cebulka 1 łyżka oleju sos:1,5 szkl wody 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, papryki słodkiej(...)oleju obsmażamy plastry schabu a następnie przekładamy do garnka z gorącą wodą (1,5 szklanki). Dodajemy cebulę, marchew i przyprawy. Dusimy na wolnym ogniu przez ok 45 minut. Gotowy sos zagęszczamy mąką kukurydzianą rozrobioną w mleku

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem, porem, cukinią i pieczarkami 176

ulubionego makaronu 500 g piersi kurczaka 300 g pieczarek 1 por 2 małe cienkie cukinie 1 duża cebula 150 g żółtego sera papryka słodka mielona sól, pieprz Sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 1,5 szkl. mleka 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałka muszkatołowa sól, pieprz Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy w średniej wielkości kostkę(...)rondelku na niewielkim ogniu rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i energicznie mieszając, gotujemy całość około 1-2 minuty. Następnie wlewamy mleko i mieszając co jakiś czas, gotujemy, aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy go na koniec gałką muszkatołową, oraz solidną porcją soli i pieprzu. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki,mieszamy. Gotowym sosem zalewamy zapiekankę. Wierzch posypujemy odłożonymi plasterkami pieczarek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania