się sam". Szybki i pyszny . Składniki: 4-6 udka/podudzia z kurczaka cebula 2 ząbki czosnku Marynata: 4 łyżki wody 4 łyżki oleju 1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy do kurczaka 2 łyżki przyprawy do mięsa/ uniwersalnej pieprz czarny mielony pół łyżeczki papryki czerwonej mielonej ziele angielskie liść laurowy Składniki marynaty mieszam, mięso dokładnie myję(...)przykryciem, później polewam mięso marynatą i ściągam pokrywkę). P odawać można z ryżem, ziemniakami i ulubioną sałatką . Pozostał ą marynat ę mo żna wykorzystać do baz y sosu , dodać pół opakowania śmietany lub p ół litra wo dy zagotować i zagęścić albo sosem z torebki albo dwiema łyżka mi mąki ziemniaczanej roztrzepanej w zimnej wodzie. Świetnie smakują też
Na moim talerzuSchab w sosie herbacianym jest pyszny, więc nie szukałam nowego przepisu na jego przygotowanie. Jednak kilka tygodni temu wpadł mi w oko przepis pani Ewy z blogu zcukrempudrem.pl na schab w sosie cebulowo - jabłkowym . Schab rozpływa się w ustach, jest aromatyczny, mięciutki oh po prostu wspaniały. Będzie pasował na uroczysty obiad np. w Poniedziałek Wielkanocny. Polecam! Składniki(...)garnka. Smażymy cebulę na patelni, na której smażyliśmy schab. Cebulę dodajemy do schabu, dolewamy wodę, sok i dosypujemy przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu do miękkości (ponad 30 minut). Sos można zagęścić dodając mąki ziemniaczanej. Mmm Pycha! Zapraszam na facebooka
Na moim talerzuMasło Klarowane Ghee 300g 42,86 zł Dodaj do koszyka Oliwa z oliwek BIO OLIVI extra virgin 500 ml 23,80 zł Dodaj do koszyka Sos Chili Louisiana Gold 57ml 11,94 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Papryka wędzona słodka 50g 2,85 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Kmin rzymski(...)łyżeczki Słodkiej Papryki suszonej 1 łyżeczka Kurkumy mielonej ((podzielone)) 1 łyżka Płynnego Ghee 2 łyżki Oliwy ((podzielone)) 1 łyżeczka Koncentratu Czosnkowego Hotz 1 Duża Cytryna 2 Cebule Ostry sos ((do smaku)) Sól i pieprz ((do smaku)) Natka kolendry Wymieszaj kumin, słodką paprykę, połowę kurkumy z ostrym sosem (według upodobań ostrości), koncentratem czosnkowym, ghee i 1 łyżką oliwy na pastę. Natrzyj
Oslov.tego są dziecinnie proste i szybkie. Baza jak na biszkopt, lekka i puszysta a z niej kawałki kremowego twarogu. Wystarczy odrobina cukru pudru do podania, nie mówiąc już o sosie owocowym. Składniki (na 3-4 porcje): 250g chudego twarogu 3 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego – u mnie domowej roboty szczypta soli 5 łyżek mąki pszennej olej(...)smażenia Do podania: cukier puder sos truskawkowy jak z tego przepisu Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą puszystą pianę. Nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku, dokładnie rozprowadzamy. Do masy przesiewamy mąkę i już za pomocą łyżki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec kruszymy
Smaczna StronaUłożyć plasterki bakłażana, pokropić z wierzchu pozostałymi dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika na 10 do 15 minut. W połowie pieczenia poodwracać bakłażana na drugą stronę. Następnie trzeba zrobić sos z mięsa i pomidorów. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zieloną pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mielone mięso i smażyć, aż przestanie być surowe(...)poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypać oregano, chili, posiekaną pietruszkę, cukier, sól i pieprz. Całość dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Potrzebny będzie jeszcze sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło. Powoli, mieszając, dodawać mąkę. Następnie stopniowo dolewać mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę podpieczonych plasterków bakłażana, następnie część mielonego
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnemasło do posmarowania -2 parówki z szynki -50 ml piwa -3 łyżki startego żółtego sera -żółtko -szczypta cynamonu Piwo, ser, cynamon i żółtko zmiksować na gładki sos. Kromki chleba posmarować z dwóch stron margaryną lub masłem, obsmażyć na suchej, gorącej patelni na zloty kolor. Piekarnik rozgrzać do 180°. Parówki przekroić na pół w poprzek i wzdłuż(...)Ułożyć po dwie na toście, polać sosem piwnym, ułożyć na blasze i zapiekać w gorącym piekarniku 5 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Znakomitym dodatkiem będą pomidory i mieszanka sałat polana sosem winegret
Kulinarne przemysleniaPyszne udka po wiejsku . Jak to na wsi bywa , boczek i kury zawsze są w spiżarce Tak więc trudno ich nie połączyć . Taki duet to doskonale zgrane smaki , uzupełnione sosem BBQ i majonezem… Dodatek cukru trzcinowego , nadaje swoje nuty , a całość za sprawą gorącego piekarnika zamienia się w niebiański posiłek Chociaż fakt , żeby go wypocić warto zostać farmerem(...)przynajmniej rzucić okiem na siłownię Cóż pyszne potrawy nigdy nie są fit Składniki : 4 udka ( tak zwane L ) kawałek mocno kopconego , wędzonego boczku sos BBQ 2 łyżki gęstej musztardy 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka brązowego , cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól do smaku chilli do smaku ( do doprawienia boczku , ilość
Ogrodnik w podróżyDanie jest nieco pracochłonne, więc polecam je przygotować w weekend. Dawno nie jadłam tak pysznej i sytej zapiekanki, która niemal ma wszystkie smaki! Składniki: Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ketchupu o obniżonej zawartości cukru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Zapiekanka: 200g mięsa mielonego drobiowego 250g mrożonych warzyw po włosku 50g suchej kaszy jęczmiennej 125g (1 kulka) mozzarelli przyprawy(...)czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie olej do smażenia Sposób przygotowania: W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie
Truskawkowa FiestaSkładniki: Placki ziemniaczane: 1200 g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sos gulaszowy: 1000 g mięsa wieprzowego (łopatka) 2 cebule 250 g pieczarek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Mięso kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm), a następnie obtaczamy je w mące pszennej. Kawałki mięsa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor
Qchnia po prostuSkładniki: okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli) 1/4 główki sałaty lodowej karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę) grzyby mun por (albo dymka) sos teriyaki Ryż ugotować tak, żeby był kleisty. Sałatę posiekać w cienkie paski. Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić w paski
stajnia gołębie od kuchnimajeranku, koperek i wyrobić dokładnie Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min. Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować pulpeciki w sosie . Jeśli zmielone mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek rosołu gdy takim dysponujemy(...)mięso, (najczęściej z rosołu) i nie ma na nie amatorów to pulpeciki będą odmianą:) Gotujemy je w wodzie z pokrojoną cebulą, liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu mielonego. A sos proponuję zrobić wg tego przepisu ( od punktu
Proste Potrawypuszka 85g kukurydzy (opcjonalnie) Jak przygotować sałatkę Waldorf z krewetkami? Jeśli nie macie już ugotowanych krewetek, to trzeba je ugotować na parze (ok. 3 minuty) potem je ostudzić. Przygotowanie sosu: W misce wymieszać majonez, jogurt, sok z cytryny i musztardę. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Jeśli uważacie, że krewetki są za duże to można je pokroić na mniejsze(...)kawałki, ale ja je zostawiłam w całości. Po 2 szt. zostawiłam do dekoracji. Krewetki wymieszać w dużej misce z jabłkami, selerem, mandarynką, ananasem, kukurydzą i orzechami. Dodać tyle sosu, aby dobrze pokrył wszystkie składniki. W razie potrzeby skosztuj i dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Można dodatkowo sałatkę posypać siekanym szczypiorkiem, jeśli go używasz. Podawaj sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięczyli odmiany Bryza, Tajfun, Mazur, Legenda, Jurata, Irys, Jurek, Jutrzenka, Ditta… Ziemniaki twarde, sałatkowe z grupy A, te o niskiej zawartości skrobi, będą za twarde i nie zagęszczą sosu. Ziemniaki bardzo mączne, z grupy C, czyli te dobre do wykorzystania w kuchni na kluski i ciasta ziemniaczane – tutaj się zwyczajnie porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie(...)małym ogniu gotujemy do miękkości ziemniaków, już bez przykrycia . Kiedy ziemniaki zrobią się miękkie potrawę kilka razy mieszamy – podczas ocierania się o siebie ziemniaki uwalniają skrobię która zagęszcza sos – żadnych innych zagęstników tu nie ma. Gdy część rosołu odparowała a sos już się zagęścił i zrobił się szklisty od mieszania – próbujemy i dosalamy curry do smaku. Wsypujemy zielony groszek
Karo in the Kitchenśledzie-jak możne ich nie lubić.....Ja je kocham i to w każdej postaci,tym razem w musztardowym sosie,pyszne spróbujcie bo przecież karnawał trwa...... Składniki: 6 filetów śledziowych składniki na marynatę do śledzi: 1 szklanka wody 1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 % ) 1/4 szklanki cukru 2 szczypty soli 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście(...)laurowe 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu na sos: 3 łyżki musztardy francuskiej ( z ziarnami gorczycy) 2 łyżki musztardy miodowej 2 łyżki majonezu 5 łyżek gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 duża biała cebula 2 jabłka pieprz Przygotowanie
Swojskie jedzonkoulicach Berlina. Podobno historia tej kiełbaski zaczęła się już w 1949 roku! Musiałam wypróbować ten przepis i powiem Wam, że to jest pyszne! Generalnie jest to kiełbasa w pikantnym sosie podana w bułce i posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Currywurst (4 porcje) Składniki: 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki(...)konieczne, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj ocet, miód i 4-5 łyżek wody i smaż przez około 3 minuty. Dodaj passatę wraz z przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj kiełbasę. Wydrąż spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż kiełbasę w sosie, posyp korniszonami i przykryj drugą częścią bułki. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Currywurst
karmelowy