Tosty w niefrancuskim wydaniu, czyli moczone jedynie w jajku i zaserwowane w wytrawnej (a nie jak w oryginale, na słodko) wersji: z truskawkami, listkami bazylii oraz skropione słodkim sosem balsamicznym. Główne składniki zazwyczaj mamy w domu- chleb i jajka, potem kilka chwil smażenia i mamy prostą i ciekawą propozycję na śniadanie, kolację, tudzież imprezę 🙂 Śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo(...)potem zafundować sobie z nich owe tosty 😊 2 porcje: * chleb/bułka- około 8 kromek * jajko- 2 szt. * truskawki- po 5-6 szt. * świeża bazylia- garść * słodki sos balsamiczny- do polania * masło klarowane- do smażenia Kromki chleba zamoczyć w jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z plasterkami truskawek, listkami bazylii i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior(...)masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa nie do końca je zanurzając w sosie. 4. Wszystko przykryłam folią aluminiową i zapiekałam 40 minut. Po tym czasie zdjęłam folię
Pieprzyć z Fantazjąmożna zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu 150g boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem. 4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu
Szefowa kuchnimoim przypadku bywa długo trwało zanim wprowadziłam ten pomysł w życie. A takie szparagi to sama pychota, bo możemy je upiec owinięte w szynkę, z sosem itp. Ta dzisiejsza warjacja pochodzi sprzed jakiś 2 tygodni i w tym czasie meczyłam ludziska różnymi wersjami, ale ta zdecydowanie wygrywa. Nie najleży może do najchudszych i delikatniejszych i chyba jest rodzajem „comfort(...)formy) Przygotowanie: Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Szparagom odetnijcie końców, możecie je też trochę obrać, ale poszłam na łatwiznę. Umyjcie je i ułużcie w natłuszczonej formie do zapiekania. Przygotujcie sos – rozmieszajcie serek i ajwar, dodajcie odrobinę wody aby otrzymać pożądaną konsystencję. Rozłóżcie sos na szparagach, podlejcie odrobiną wody i zapiekajcie ok. 30 minut (końcówki szaparagów powinny być miękkie). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniekapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek(...)wywar z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Stawiamy na ogniu i zaczynamy powoli gotować. W pół szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do niej stopniowo po łyżce ciepłego sosu. Kiedy temperatura się wyrówna wlewamy rozczyn do sosu i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Gołąbki podajemy ciepłe, możemy je obsypać
Kolizje Smakówjakoś super, ale za to wszystko nadrabia smakiem. Pierwszy raz jadłam ją na urodzinach chrześnicy, bardzo nam posmakowała, chciałam przepis powtórzyć i znalazłam na blogu tutaj . Troszkę zmodyfikowała tylko sos, dałam mniej majonezu i powiem Wam szczerze, że ilość, którą dałam w zupełności wystarczy. Polecam, jeśli lubicie takie połączenia, to sałatka na pewno bardzo Wam posmakuje :-) Ja od razu robiłam(...)porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy. 2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony
kruche babeczkióki sezon na szparagi jeszcze trwa, należy się Wam jeszcze jedna szparagowa propozycja — cudownie zielona i pyszna sałatka z serem feta, roszponką, świeżymi ziołami i sosem chimichurri ! Wprost stworzona na letnie grillowanie na świeżym powietrzu! Chrupiące szparagi cudownie komponują się z argentyńskim dressingiem, który pasuje również do wszelkich dań z grilla. Wypróbujcie koniecznie! Ten pyszny sezon trzeba wykorzystać(...)osób 1 pęczek szparagów garść ulubionej sałaty. np. roszponki garść listków kolendry garść listków oregano garść rzeżuchy 100 g sera feta kilka bratków do dekoracji (opcjonalnie) kilka łyżek sosu chimichurri ( z tego przepisu ) sól * PRZYGOTOWANIE Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij je na pół. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez
Food Squaregłówki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy 3 szklankami(...)Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy za pomocą noża lub w rozdrabniaczu. Mięso mielone przenosimy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy i majeranek. Wyrabiamy dokładnie mięso i na końcu dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Młodą kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w wodzie około
Kuchnia MagdaLenydziecko niestety nie może spożywać glutenu. Była zachwycona prostotą i smakiem Dziś polecam nasze bananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe również Wam. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami lub polane domowym sosem owocowym. Dziś jednak postawiłam na wersję najprostszą. Placuszki oprószyłam trzcinowym cukrem pudrem. I… moje dzieci były zachwycone. Polecam i Wam. Do przygotowania placuszków użyłam mąki ryżowej Incola(...)Incola 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (nie za rzadkiego) 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka oleju + odrobina do smażenia do podania: świeże owoce, domowy sos owocowy lub trzcinowy cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy obranego banana, dodajemy szklankę mąki ryżowej, jogurt naturalny, łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sodę), wbijamy całe jajko, dodajemy olej
Słodkie okruszkiogromną popularnością i liczę na to, że ta Wam również zasmakuje :) Składniki: - 3 jajka ugotowane na twardo - 250g twarogu (użyłam półtłustego) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 0,5 średniej cebuli - 1-2 ogórki kiszone/małosolne/konserwowe - szczypiorek - sól, pieprz Sposób przygotowania w Tefal Companion: Jajka obieramy ze skorupki. Ogórka kroimy w drobną kosteczkę. Tuńczyk osączamy(...)sosu. Do misy miksera umieszczamy ostrze tnące Ultrablade i wkładamy cebulę. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze. Ustawiamy obroty: 10 czas: 30 sekund. Zeskrobujemy cebulę ze ścianek miksera i dodajemy: jajka, twaróg, tuńczyk, jogurt naturalny i sól i pieprz. Ustawiamy obroty: 10 czas : 2 minuty. Do gotowej pasty dodajemy pokrojonego ogórka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przed
CookYourselfParmigiana di melanze to klasyczne danie kuchni włoskiej, które składa się z bakłażanów i sosu pomidorowego. Danie jest bardzo proste i szybkie Składniki / 4 porcji: – 3-4 bakłażany pokrojone wzdłuż w plastry o grubości ok. 1 cm – 3 łyżki oliwy z oliwek – 1/2 drobno posiekanej cebuli – ok.700 ml passaty pomidorowej – posiekany pęczek świeżej bazylii – 2 mozzarelle – sól i pieprz Przygotowanie(...)mniej więcej 30 minut, aby puściły sok. Na rozgrzanej patelni wlać łyżkę oleju rzepakowego i podsmażyć na niej cebulę i czosnek. Następnie dodać passatę pomidorową, bazylię, sól i pieprz. Sos gotujemy na średnim ogniu przez 15-20 minut. Bakłażany opłucz, dobrze osusz i grilluj na patelni grillowej 2 minuty z każdej strony. W naczyniu żaroodpornym układaj po kolei kilka łyżek
I LOVE LIFEsałat np. z rukolą - pomidor - cebula czerwona - 2 plastry sera feta - 1/2 ogórka zielonego - garść orzeszków pini - przyprawa gyros do kurczaka - słodka papryka (przyprawa) - 1 łyżka oliwy - oregano/bazylia Sos: - 1 łyżka musztardy - 1 łyżka oliwy - 2 łyżki wody - 1/2 łyżki octu winnego - sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: - kurczaka pokrój na cienkie paski i usmaż na patelni na łyżce(...)oliwy wraz z przyprawą gyros i słodką papryką; - na talerze ułóż umyty mix sałat, pokrojonego pomidora, ogórka i cebulę czerwoną oraz ser feta w kostkę; - przygotuj sos, usmażonego kurczaka ułóż na sałatce z pozostałymi składnikami; - całość polej sosem; - na koniec orzeszki pini upraż na suchej patelni i posyp na samą górę sałatki. Sałatkę podawaj z grzankami. SMACZNEGO
MintTasteprostu uwielbiam! Zawsze na słodko, gotowaną na mleku z wiórkami kokosowymi, zblendowaną na pudding, osłodzoną miodem. Jaglanka chętnie współgra z różnymi dodatkami, najczęściej polewam ją sosem z truskawek, których kwaskowatość apetycznie komponuje się z jej słodyczą, najlepiej smakuje mi schłodzona, tworzy idealny posiłek na letnie dni. Powtórzę się - UWIELBIAM! SKŁADNIKI: 3 szklanki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych(...)kokosowymi wsypuję do gotującego się mleka kaszę i gotuję na małym ogniu ok. 25 minut, jaglanka powinna być gęsta gdy kasza przestygnie blenduję ją z miodem SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: ok 0,5 kg truskawek miód ok 2-3 łyżki WYKONANIE: truskawki kroimy w ćwiarteczki i dusimy na patelni, aż puszczą sok gdy przestygną dosładzamy je miodem nakładamy
Upiecz sobie babeczkęCudowne, puszyste, delikatne, biszkoptowe babeczki nadziane truskawkami, ozdobione kremem na bazie białej czekolady i jogurtu, polane kwaskowatym truskawkowym sosem. Idealne mini torciki. SKŁADNIKI NA BABECZKI: 3 jajka w temperaturze pokojowej 5 łyżek cukru trzcinowego 5 łyżek mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej PRZYGOTOWANIE: włączam piekarnik na 160 stopni C. białka ubijam, pod koniec dodaję partiami(...)papierowym) PRZYGOTOWANIE: czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej miksuję odsączony jogurt i dolewam powoli przestudzoną czekoladę gdy krem jest za rzadki wkładam na ok. 15 minut do lodówki. SKŁADNIKI NA SOS TRUSKAWKOWY: ok. 500g. truskawek 4- 5 łyżek cukru trzcinowego PRZYGOTOWANIE: cukier wsypuję na suchą patelnię i chwilę smażę dorzucam pokrojone w plasterki truskawki smażę do zredukowania soku z truskawek ostudzonym
Upiecz sobie babeczkęinne przepisy grillowe Was interesują? ZAPRASZAM do lektury!!! Marynata karkówka: 600g karkówki 40ml oleju roślinnego 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku utarte 2 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżeczka majeranku otartego 1 łyżeczka oregano suszonego 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Karkówkę pokrój w plastry. Czosnek utrzyj. Wszystkie składniki marynaty razem wymieszaj. Odstaw(...)surowego boczku 30 ml oleju roślinnego 2 ząbki czosnku kawałek imbiru wielkości korka od wina 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 3 łyżki słodkiego sosu chilli 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej wędzonej papryki w proszku 1 łyżka ketchupu 1 płaska łyżeczka soli Przygotowanie: Boczek pokrój w plastry. Czosnek
kuron.com.pl