sosy - 72234 przepisów (strona:1254/4816)

Sajgonki 272

Gorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, podsmażamy razem z marchewką na oleju. Dodajemy mięso. Wszystko razem smażymy(...)etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane 4 liście kapusty pekińskiej oraz przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.  Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i nakładamy farsz i zawijamy

Smaki Natalii
Kurczak Fricassee 176

Podobno było to ulubione danie Abrahama Lincolna. Kremowy sos złożony jedynie z warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 6, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe-slideshow-nav-5", "hasNav" : true, "pauseOnHover": true, "fluidHeight" : "toHighest" }'> Bulion(...)Dodaj do koszyka Diet-Food – Bio Masło Klarowane Ghee 300g 42,86  zł Dodaj do koszyka Kurczak Fricassee Podobno było to ulubione danie Abrahama Lincolna. Kremowy sos złożony jedynie z warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki

Oslov.
SAŁATKA ZE ŚLEDZIEM I JABŁKIEM I MAKARONEM 140

pożywna. Składniki: 2 garście sałaty 1/2 szklanki makaronu Farfalle Arc Pol 1 jabłko 200 g filetów śledziowych 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1 biała rzodkiew 1 łyżka soku z cytryny SOS DO SAŁATKI: 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki cynamonu sól pieprz Makaron Farfalle Arc Pol ugotować al dente. Przygotowujemy sos do sałatki: majonez, musztardę, cynamon, sól(...)obrać i pokroić. Żurawinę sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na talerz wyłożyć naprzemiennie sałatę, makaron Farfalle Arc Pol, rzodkiew, śledzie, jabłko i sam wierzch posypać żurawiną. Przed podaniem polać sosem. Wpis powstał ze współpracą

Kuchnia w oparach
BIGOS WIGILIJNY 184

oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek 40 g suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 2 łyżeczki: kminku, ziaren kolendry, gorczycy, suszonego oregano, pieprzu ziołowego, tymianku; po 4 kulki: ziaren jałowca(...)jakiś czas mieszamy.  Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy suszone śliwki wraz z alkoholem w którym się moczyły oraz namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, sos sojowy i powidła śliwkowe. Wprost do garnka z bigosem ścieramy na tarce jabłko wraz ze skórką. Mieszamy i dodajemy kiszoną kapustę.  Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy

cool and minty
Śledzie w sosie pomidorowym z powidłami śliwkowymi 202

Tego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut. Musi z tego wyjść gęsty sos.  Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki

Kardamonovy
Wigilijne śledzie po cygańsku z nutą ostrości 175

wśród wigilijnych potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe  1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej(...)Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę. 3. Por pokroić w plasterki, a następnie na pół. 4. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą, a następnie doprawić pieprzem. 6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki aby smaki

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka z buraczków 130

równie dobrze moze stanowić przekąskę, czy kolację. Sałatkę przygotowujemy z ugotowanych buraczków. SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraczki 2-3 ogórki kiszone 2 cebulki szalotki lub jedna zwykła sól,pieprz sos winegret WYKONANIE: buraczki, ogórki, cebulę  kroimy w małą kostkę, przygotowujemy sos winegret(pamiętajcie dołóżcie 1 łyżkę miodu), warzywa mieszamy ze sosem i gotowe

Kuchnia Beaty
Propozycje świąteczne na śledzie i ryby 189

Propozycje na świąteczne rybki (będą aktualizacje:) Śledzie w marynacie korzennej Śledzie po kaszubsku - w sosie pomidorowym Ryba po grecku Śledzie po cygańsku Ryba z pieczarkami i papryką w sosie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie w sosie czosnkowym Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie

Uwaga Babcia Gotuje
Pesto z roszponki 172

mieć zapasik na długi czas. Jesień była bardzo łagodna, więc roszponka niesamowicie obrodziła. Zazwyczaj używam jej do sałatek. Tym razem jednak postanowiłam przygotować z niej pesto, które stało się sosem do makaronu i dodatkiem do zupy z pasternaka . Składniki : 2 duże garści roszponki 10 liści bazylii 2 łyżki mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki(...)opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli i łyżkę oleju zmiksować za pomocą blendera. Do sosu dodać ocet jabłkowy i olej. Zmiksować raz jeszcze. Sos doprawić do smaku solą i ewentualnie rozrzedzić olejem

Weekendy w domu i ogrodzie
Baskijska pierś z kurczaka 130

kulki mozzarelli 4 łyżeczki zielonego pesto 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki miodu po dwa plastry szynki serrano na filet 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól , chilli do smaku sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki(...)sól do smaku Składniki warzywne z listy sos , siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oleju . Jak warzywa się zrumienią , dodajemy ostrą mieloną paprykę . Mieszamy , wlewamy pomidory z puszki , ocet balsamiczny , miód , bazylię sól do smaku . Dusimy aż warzywa zmiękną , następnie blendujemy na gęsty , gładki sos . Filety z piersi kurczaka płukamy , osuszamy ręcznikiem . W każdym robimy nacięcie , kieszonkę na mozzarellę

Ogrodnik w podróży
Domowe cheeseburgery z wołowym klopsem 183

patelnię pokrywką, żeby ser zdążył nabrać ciepła i lekko się rozpuścić.   Na sałacie układamy po plastrze odgrzanego klopsa z serem i plasterki chrupiącego bekonu. Pora na porządny chlust sosu BBQ. plastry pikli i szczyt bułki. Podajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba(...)się źle ale ma jedną ogromną wadę – w czasie podgrzewania przestaje być jednolity, od cheddara oddziela się tłuszcz który wsiąka i w bułkę, i w kotleta, i rozrzedza resztę sosów, a całości dodaje odczuwalnego ciężaru i nieprzyjemnego tłustego posmaku. Mój komentator nie wziął pod uwagę jednego – cheddar to naprawdę kruchy ser i nie ma opcji, żeby go pokroić w plasterki

Karo in the Kitchen
Pakieciki z karpiem i grzybami / Carp and mushrooms en papillote 158

Dziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim przy (nie tylko) wigilijnym stole. Dzięki przygotowaniu w go formie szczelnych “pakiecików” pozostaje soczysty, bardzo delikatny i aromatyczny dzięki leśnym grzybom. Przygotowałam go z pomocą Folii z papierem(...)czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Umieść 4 kawałki papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia, wyłóż na nie grzyby w sosie i na wierzch

karmelowy
Makaron w kremowym sosie cytrynowym ze szpinakiem 184

łyżki soku z cytryny kilka łyżek słonecznika z dynią, uprażonych na suchej patelni Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać szpinak i odrobinę wody. Dusić aż szpinak zwiędnie. Wlać śmietanę i około 3/4 szklanki wody. Dodać zioła(...)pizzy, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż sos nabierze odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze. Na wierzch zetrzeć parmezan i posypać uprażonymi ziarnami

Czerwień i błękit
Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne 505

propozycja do słoika – najpiękniej się w nim prezentują. Możemy przygotować je nawet 4 dni wcześniej. Są delikatne i orzeźwiające. Idealne do podania z ciemnym pieczywem. Śledzie w sosie musztardowym są bardziej wyraziste, dobrze doprawione i pięknie się prezentują. Znikają jako pierwsze. Najlepsze do białego pieczywa. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem to smak tradycji – to po prostu dobry, polski(...)słoik olejem tak, aby wszystkie kawałki były przykryte i wstawiamy do lodówki na dobę. Rowki znajdujące się na nożach Santoku zmniejszają tarcie i zapobiegają przyklejaniu się produktów. Śledzie w sosie musztardowym: 4 filety śledziowe w słonej zalewie lub oleju 4 łyżki gęstej śmietany 18% 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania