grama mąki. Spód pizzy zrobicie z surowego batata i płatków owsianych, to naprawdę bardzo proste. Spód wyjdzie pyszny, lekko słodki i chrupiący a dodatki w postaci kurczaka i sosu barbecue genialne. Naprawdę warto zrobić to danie. Polecam Wam także: – mini pizza – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto(...)średniej wielkości batat – 3/4 szklanki płatków owsianych – 1 jajko – pół łyżeczki granulowanej cebuli – pół łyżeczki granulowanego czosnku – 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne – 2 łyżki sosu barbecue – 10 plasterków smażonej lub grillowanej piersi kurczaka – pół czerwonej cebuli – pół szklanki sera mozzarella – świeża kolendra do podania – sól i pieprz Przygotowanie : Do blendera
nietylkopasta.plsól oraz pieprz do smaku i blendujemy całość na gładką masę. Gotowe! Puree możecie odłożyć do miseczki i przechowywać w lodówce kilka dni. Jest aksamitne, odświeżające i absolutnie przepyszne! Sos tatarski: 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego lub greckiego (ok. 350g) spora garść małych kaparów z zalewy 3 ogórki konserwowe sok z 0,5 cytryny spory pęczek pietruszki sól i pieprz(...)Doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy do pożądanej konsystencji. Możecie zmiksować wszystko na gładko lub zostawić większe kawałki warzyw, tak jak lubicie. Prosto, bez zbędnych kalorii i mega smacznie! Sos można przechowywać w lodówce kilka dni, świetnie sprawdzi się do ryby, na kanapki, jako dodatek do obiadu - pycha! Pikantny rybny burger: 400g filetu rybnego np. z Miruny, Morszczuka
Cooking Monstersmaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml ) 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru sos czosnkowy : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka – najlepiej świeżo zmielonego pieprzu sól do smaku dodatkowo : ketchup ognisty(...)mały ,świeży ogórek 1 pomidor 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula Wszystko z listy sos , mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzło .Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną . Pieczemy w piekarniku
Ogrodnik w podróżywołowego ( można zrobić samemu , ale kanapka ma być szybka więc gotowiec jest ok ) 2 plastry sera Maasdamer 1 czerwona cebula 1 korniszon 2 listki sałaty rzymskiej 1 łyżka majonezowego sosu amerykańskiego 1 łyżeczka sosu BBQ 2 ostre papryczki marynowane sól , pieprz do smaku 2 kromki chleba żytniego 2 czarne oliwki 2 wykałaczki Jeden kawałek chleba, grubo smarujemy tatarem , oczywiście(...)zużywamy całego opakowania , resztę zostawcie na następną Następnie smarujemy sosem tatarskim i BBQ, prószymy siekaną cebulą z ogórkiem . Solimy , obficie pieprzymy , układamy pokrojone ostre papryczki , sałatę ,ser i zamykamy drugim kawałkiem chleba . Spinamy wykałaczkami żeby się nie rozjeżdżała , przekrawamy na dwie części , a końce wykałaczki zabezpieczamy oliwką Smacznego ! Artykuł Kanapka „Tatarska” pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżypolecam wielbicielom brokułów i łososia. składniki na 2-3 porcje 1 brokuł ( 500 g ) 120 g wędzonego łososia 150 g kukurydzy z puszki 4 jajka ugotowane na twardo sos 3- 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego pęczek posiekanego koperku czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy majonez oraz jogurt, dodajemy posiekany koperek i wszystko razem łączymy(...)Sos doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Umytego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki a następnie gotujemy na parze około 5-7 minut, po czym studzimy. Ugotowane, wystudzone i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kawałki ale niezbyt małe. Na płaskich talerzach układamy wystudzone różyczki brokuła, na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajek oraz kawałki
Smakowite Daniapieczoną dynią i orzechami laskowymi oraz tortellini z kaczką w bulionie. Zakochuję się niezwykle rzadko, ale te dania są warte tego słowa. Delikatne ciasto, idealnie doprawione farsze, maślany sos i pyszny aromatyczny bulion. Fantastyczne! Dzięki szerokiemu wyborowi win na kieliszki do delikatnych pierożków dyniowych idealnie spasowało nam Soave Classico Otto 2017, a do ciut cięższych tortellini z kaczką Lange Nebbiolo(...)pieczoną dynią i tortellini z kaczką w bulionie Przy drugim podejściu zabraliśmy przyjaciół, poszaleliśmy nieco bardziej i w ten oto sposób miałam okazję spróbować znakomicie przyrządzonego dorsza z sosem bearnaise, papardelle z ragout wołowymi serem pecorino czy krakowera z zasmażaną kapustą. Łakomstwo zmusiło mnie (tak, zmusiło, starałam się oprzeć, ale poległam w tej nierównej walce) również do spróbowania babki
Kate's Kitchenrazem zaczynamy od wizyty w Ameryce Północnej. Gorczyca z Kanady Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów(...)wbrew nazwie wywodzą się z Meksyku skąd przywędrowały do Europy. Dzięki zawartości olejków eterycznych mają bardzo intensywny zapach i jednocześnie ostry i gorzki smak. Często stosowany do zup czy sosów. Liść laurowy z Turcji Dorastające w ciepłym klimacie liście laurowe charakteryzują się wyrazistym aromatem i oraz smakiem. Są wykorzystywane głównie do zup sosów, marynat czy pasztetów. Wizytą w Turcji zakończyliśmy
Health-Fit-Lifepieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np. w formie kanapek z ulubionymi sosami i dodatkami. Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru czubata łyżeczka soli łyżeczka świeżo mielonego(...)przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 4 godziny, po tym czasie przełożyć mięso do innego naczynia i rozdzielić ("poszarpać") widelcem na małe kawałki. Można je polać niewielką ilością sosu z pieczeni lub wymieszać z sosem
wyzwania kuchenneprosty przepis na obiad. Dziś polecam Wam troszku inne kotlety mielone. Moja rodzina bardzo lubi tą wersję. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję na obiad. Dziś wersja z kopytkami, sosem i surówką. Grillowane kotlety mielone z pieczarkami możecie również podać do tradycyjnych lub pieczonych ziemniaków itd. Idealnie się również sprawdzą jako składnik domowych hamburgerów. Spróbujcie. Kotlety możecie przygotować na patelni grillowej(...)tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko olej do podsmażenia cebuli i pieczarek Propozycja podania: kopytka, surówka z białej kapusty i sos Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, wbijamy jajko
Słodkie okruszkidwie bułeczki pszenne, grahamki lub maślane dwa, trzy jajka 100 gram wędzonego łososia 1 pomidor malinowy 1 szalotka masło do smażenia oregano sos miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu Bułki przekrój wzdłuż na pół i grilluj na patelni do tego przeznaczonej przez(...)następnie do gotującej się wody, tworząc wcześniej w garnku wir lub nie. Gotuj jajko maksymalnie dwie minuty. Na maśle podsmaż szalotkę, drobno posiekanego pomidora i łososia. Dopraw pieprzem. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Na zgrillowane pieczywo nałóż podsmażonego łososia z pomidorem, jajko w koszulce a wierzch polej sosem. Udekoruj oregano. Smacznego, Klaudia
Mango Papajateż czasami ma duże znaczenie , szczególnie w środku tygodnia , kiedy czasu na wszystko brak . Składniki na 3 osoby : 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 4 łyżki ciemnego , słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka oleju sezamowego sól do smaku Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z pozostałości tłuszczu . Osuszamy papierowym(...)ręcznikiem , przekładamy do miski . Dodajemy do nich słodki sos sojowy , chilli , czosnek,cukier,olej sezamowy i sól do smaku . Całość mieszamy dokładnie , tak żeby mięso pokryło się marynata . Odstawiamy na godzinę . Smażymy na patelni na średnim ogniu , co jakiś czas obracając mięso i polewając marynatą w której się moczyło . Mięso jest gotowe jak przy dotknięciu grubszej części , jest sprężyste
Ogrodnik w podróżyoraz: 1 por (biała część) 1/2 zielonej papryki 1 średnia marchewka 1 łyżka smalcu ze skwarkami od Rolnik 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku suszonego 2 łyżka startego żółtego sera sos: 1/2 szkl śmietanki 18% 2 jajka szczypta soli i pieprzu 2 łyżki tartego żółtego sera(do posypania) forma do tarty o śred. 26 cm Przygotowanie: Ciasto: z podanych składników zagniatamy(...)przesmażamy na nim por z marchewką i papryką (ok. 3-4 min), następnie zdejmujemy z gazu i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Następnie posypujemy serem i mieszamy, odstawiamy. Sos: jajka mieszamy razem ze śmietanką oraz przyprawami ( najlepiej widelcem albo w słoiku), odstawiamy. Ciasto na tartę Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. kaszą gryczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika
słodkie i nie tylko historie kulinarnenatki pietruszki na wierzch. Pochłonęłam natychmiast po zrobieniu zdjęć ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 garście grzybów nameko 2 czerwone cebulki dowolny tłuszcz do podsmażenia natka pietruszki sos sojowy bezglutenowy pieprz Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w ćwierćplasterki, podduszamy na klarowanym maśle, aż się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy, w międzyczasie podlewamy delikatnie wodą i sosem sojowym (sosu
Quinoa Raz!kaszy jaglanej, 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego), 250 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego. Sos Tahini: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: pestki z 1/2 owocu granatu. Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu? Kaszę jaglaną(...)średnim ogniu. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez około 15 minut. Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Wymieszać składniki sosu Tahini. Wyłuskać nasiona z granatu i dodać je do sosu. Podawać z jaglanką. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni