puszki także. Najlepiej przed podaniem schłodzić ją w lodówce. U mnie tego procesu nie dotrwała bo znikła w mig. 2 kolby kukurydzy 1 puszka z tuńczyka w sosie własnym 2 jajka 1 ogórek zielony średni 2 ogórki korniszony 1/2 szklanki sosu czosnkowego 2 łyżki jogurtu greckiego sól, pieprz 10 kulek mozzarelli 4 pomidory koktajlowe 3 łyżki natki pietruszki(...)nożem. Kilka kawałków kukurydzy zostawiam do dekoracji. Resztę dzielę na ziarna. Kukurydzę układam na papryce. Jajka gotuję na twardo i ostudzone obieram i kroję w kostkę. Na kukurydzę wykładam sos czosnkowy i jogurt. Na wierzchu wykładam kawałki jajka, posypuje solą, pieprzem. Następnie dodaję ogórki, na nie pokrojona natkę. Na wierzchu sałatki układam połówki pomidorów, mozzarellę, kawałki kukurydzy
wesoła kuchniagyros i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie podsmażyć krótko na niewielkiej ilości oleju. Paprykę pokroić w kostkę a ogórki z półplasterki. Kukurydzę odczepić na sitku. W miseczce przygotować sos. Wymieszać keczup z majonezem oraz śmietaną i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Do naczynia żaroodpornego przesypać połowę makaronu. Następnie wsypać połowę warzyw ( ogórek, kukurydza, papryka), połowę podsmażonego kurczaka. Całość zalać połową(...)sosu i posypać połową startego sera. Kolejno wsypujemy pozostałą cześć makaronu, warzyw, sosu oraz sera na koniec dodaje kurczaka lekko dociskając go do sera. Całość zapiekam pod przykryciem w 180 stopniach przez 15 minut a następnie 10-15 minut bez przykrycia do momentu aż ser ładnie się podpiecze. Smacznego! Zapraszam do oglądania filmu
Kulinarne przygodyłagodniejsze danie. składniki na 3 porcje 1 kg skrzydełek z kurczaka 5 łyżek oleju 3 łyżki miodu 5 łyżek pikantnego keczupu sok z dużej cytryny 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka startego imbiru 3 ząbki czosnku czarny pieprz sól sałatka 2 pomidory 1 czewona cebula 1 łyżka oliwy z oliwek czarny pieprz sól przepis Do miski wlewamy olej(...)miód, dodajemy keczup, sok z cytryny, sos sojowy, starty imbir oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Z umytych skrzydełek odcinamy końcówki, skrzydełka przekładamy do miski, zalewamy marynatą i dokładnie obtaczamy je w przygotowanym sosie. Tak przygotowane skrzydełka wkładamy na 2 godziny do lodówki. Zamarynowane skrzydełka układamy w żaroodpornym naczyniu a następnie pieczemy
Smakowite DaniaPyszny Makaron z indykiem w sosie pomidorowym to moja propozycja na obiad dla osób zabieganych , które nie lubią za długo przebywać w kuchni. Polecam. Zapraszam do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ oraz śledzenia na Instagramie https://www.instagram.com/ gotowaniepatki/ ,oraz odwiedzenia mojego Bloga -- https:// gotowaniepatki.blogspot.com / będzie mi bardzo miło ❤ ❤ ❤ SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: 250 g makaronu(...)Mięso smażę na oleju rzepakowym, doprawiam solą, pieprzem, przyprawami do indyka. Nastepnie dodaję warzywa. Mieszam. Dodajemy przecier pomidorowy. Mieszam doprawiam do smaku solą i pieprzem. Kiedy sos będzie gęsty dodajemy ser żółty tarty. Mieszam dokładnie aż ser się roztopi. Sos przekładam do miski z makaronem. Mieszam. Podaję na ciepło
Gotowanie Patkiniezwykle prosta do zrobienia, zawiera raptem kilka składników, a smakuje absolutnie niesamowicie. Niezwykły jest sposób przygotowania: zesmażone na ostrym ogniu, bez żadnych dodatków mięso trzeba wymieszać z ostrym, cytrusowym sosie-dresingu z mocno wyczuwalnym aromatem mięty i kolendry. W oryginalnym przepisie nie występuje świeża papryczka chilii, a tylko płatki suszonych papryczek. Dodaliśmy je dla efektu wizualnego. Danie ze swej natury(...)nawet tofu. Przepis pochodzi z serwisu cooking.nytimes.com Składniki: 500 g mielonej wieprzowiny Sól do smaku Dresing 1 duża szalotka lub mała czerwona cebula posiekana w cienkie piórka 2 łyżki sosu rybnego Sok z 2 cytryn około 1/4 szklanki 1/2 łyżeczki cukru lub nieco więcej jeśli dresing jest zbyt kwaskowy 1 mała papryczka chili posiekana w plasterki Mały pęczek szczypioru drobno
Niedzielny kucharzteż jestem fanką węgli, ale jakoś podchodzę do tego mniej entuzjastycznie – szczególnie wciskając jeansy na tyłek. Ta chrupiąca kanapka z wędzonym kurczakiem to tylko kilka prostych składników i pikantny sos, który wszystko zmienia. Nasz ‘obiad w bułce’ ma to do siebie, że zazwyczaj robi się go w kilka minut – nie inaczej jest tym razem. Jeśli macie naszykowane wszystkie potrzebne składniki(...)sałaty i porcję mięsa, cienkie plasterki ogórka i przykrywamy drugą połową bułki – również posmarowaną czubatą łyżeczką majonezu. Podajemy od razu – gorąca chrupiąca buła, zimny kurczak, świeże warzywa i pikantny sos to wyborne połączenie! SKŁADNIKI proporcje na 4 kanapki SOS JALAPENO – 100g majonezu – dobrego sklepowego albo domowego (np. wg TEGO PRZEPISU , oczywiście bez czosnku!) – 30g papryczek jalapeño z octowej
Karo in the Kitchenusmażeniu potrawę posypujemy szczypiorkiem. [caption id="attachment_7657" align="aligncenter" width="685"] Frittata z warzywami[/caption] Zobacz inne przepisy na obiad z jajkami w roli głównej: Jajka W Sosie Porowo-Śmietanowym Jajka Zapiekane W Kokilkach Jajka W Sosie Musztardowym Z Curry Jajka W Sosie Chrzanowo-Koperkowym Zapiekanka Z Jajek Artykuł Frittata z warzywami pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarnewody + 1/2 kostki bulionowej, 100 g serka topionego, 10-15 dag startego sera żółtego, curry, pieprz, bazylia, sól (opcjonalnie), 1/2 łyżeczki mąki + odrobina wody do zagęszczenia sosu (opcjonalnie). Przygotowanie: Makaron gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Brokuła dzielę na różyczki, opłukuję pod zimną wodą. Kostkę bulionową rozpuszczam w gorącej wodzie. Brokuła wkładam do małego garnka, zalewam bulionem i śmietanę, zagotowuję(...)minuty. Dodaję przyprawy - curry, pieprz i bazylię oraz pokrojony w kostkę ser topiony, gotuję na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie dodaję ser żółty, sos gotuję jeszcze przez chwilę do jego rozpuszczenia. W razie potrzeby doprawiam do smaku i zagęszczam mąką. Gotowy sos łączę z makaronem
JejKuchniachodzi o dodanie melona do jakiejś sałatki, to nie mam z tym problemu. Podobnie jak z przygotowaniem koktajlu, który na tym owocu bazuje. W tym wydaniu, za sprawą aromatycznego sosu na bazie octu balsamicznego również zjadłam go z przyjemnością, tym bardziej, że pod ręką miałam też pyszną mozzarellę i pomidorki koktajlowe. Kurcze, tak sobie teraz myślę, że gdyby człowiek codziennie(...)Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 melon miodowy 1 opakowanie sera mozzarella mini Galbani Mix żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych Sos balsamiczny 2 łyżki pestek granatu (do dekoracji) Bazylia (do dekoracji) Sposób przygotowania: Melona przekrawamy na pół (wzdłuż) i wydrążamy najpierw pestki, a następnie łyżeczką do owoców (lub metalową, półokrągłą miarką
Kuchnia w czekoladzietheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki na dwie pizze: 300g mąki pszennej ¾ szklanki ciepłej wody 15g drożdży ½ łyżeczki cukru Szczypta soli 3 łyżki oliwy Sos: 3 łyżki serka śmietankowego 1 łyżka kwaśnej śmietany Świeże listki bazylii i tymianku 1 kulka mozzarelli Galbani Sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 2-3 figi 50g szynki larmeńskiej(...)robimy na środku wgłębienie i dodajemy zaczyn oraz oliwę. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem z założonym hakiem. Gotowe ciasto pozostawiamy na ok 40 minut do wyrośnięcia. W tym czasie przygotowujemy sos. Serek, śmietanę oraz mozzarellę miksujemy wraz z ziołami, szczyptą soli i pieprzu na gładki krem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Każdą w miarę cienko wałkujemy i smarujemy białym sosem
Kuchnia w czekoladzieporcje) torebka białego ryżu -> zobacz jak gotowa ryż 1/2 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 filet z kurczaka 150g fasolka szparagowa (może być mrożona) 1 duża marchewka 1 łyżka sosu sojowego 100 ml bulionu 1 cebula 1/4 kapusty pekińskiej pieprz olej do smażenia Przepis na ryż z kurczakiem w curry Zaczynamy od ugotowanie ryżu. Gotujemy go według przepisu na opakowaniu(...)chwilę go podsmażamy. Dodajemy pastę curry i smażymy ok. 1 minuty. Dodajemy marchewkę, fasolę i smażymy ok. 2-3 minut. Jak warzywa delikatnie zmiękną podlewamy wszystko bulionem, dodajemy sos sojowy, doprawiamy do smaku solą i smażymy aż bulion trochę odparuje. Dodajemy posiekaną kapustę pekińską i całość dusimy razem ok. 1-2 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem . Smacznego! Artykuł Ryż
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!proszku • masło klarowane do smażenia Ziemniaki i pieczarki z pieca • 4 ziemniaki • 200 g pieczarek • sól i pieprz • 1/2 łyżeczki suszonego oregano • 1 łyżka oliwy extra vergine oraz • sos pomidorowy • bazylia Przygotowanie : Ryba: Jeśli używamy mrożonych filetów, należy je dokładnie rozmrozić a następnie bardzo dokładnie osuszyć z wody papierowymi ręcznikami. Na talerzu wymieszać mąkę z przyprawą curry. Osuszone filety doprawić(...)solą (i opcjonalnie białym pieprzem). Obtoczyć w mieszance z mąki i strzepnąć jej nadmiar. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy . Rozgrzać patelnię, następnie włożyć 3 łyżki masła klarowanego i smażyć po 2 filety jednocześnie skórką do dołu przez około 4,5 minuty na średnim ogniu, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez około 1,5 minuty. Usmażoną rybę odkładać
KUCHNIA POLSKAłyżeczka na porcję ryby), doprawić solą, pieprzem, posypać mieloną papryką oraz wysmarować oliwą. Na koniec obtoczyć w małej ilości mąki ziemniaczanej (w sumie ok. 1 łyżki). Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać łyżkę oliwy, podsmażyć obrane i przepołowione ząbki czosnku, dodać pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem, łyżeczką suszonego oregano i szczyptą cukru. Wymieszać, zagotować. Gotować bez przykrycia przez(...)minut aż pomidory odparują. W połowie gotowania można dodać do sosu kilka liści posiekanej bazylii. W międzyczasie ugotować ryż i fasolkę. Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Blaszkę do pieczenia posmarować oliwą i ułożyć na niej rybę. Na wierzchu położyć kilka wiórek masła i wyłożyć sos pomidorowy. Posypać pozostałą łyżeczką suszonego oregano i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
KUCHNIA POLSKAłyżka płynnego miodu – 1 łyżka posiekanego koperku Kaszę bulgur gotuj przez ok 15 minut w osolonej wodzie. Z oliwy, octu, soku z cytryny i miodu zrób sos. Połowę sosu dodaj do ugotowanej kaszy. Po ugotowaniu rozłóż na talerze. Za pomocą obieraczki do warzyw odkrawaj z ogórka cienkie paseczki. Lekko zwiń i połóż na kaszy. Dodaj pokruszony ser feta oraz(...)bardzo cienko pokrojoną cebulę (krój w półplasterki). Posyp wszystko koperkiem, czarnuszką i polej pozostałym sosem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z kaszą bulgur i ogórkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plchili) 1/4 szklanki bazylii 1/4 szklanki świeżej kolendry 1/4 szklanki rozdrobionych orzechów ziemnych podprażonych na patelni 200 g sera pleśniowego Lazur sól morska do smaku Sos do sałatki z arbuzem 1 łyżka sosu sojowego Tamari 1 mały ząbek czosnku 1/2 łyżeczki rozgniecionego imbiru 2 łyżeczki soku z limonki 2 łyżeczki octu(...)arbuzem Kroimy arbuza, ogórka i mango na małe kwadraty. Papryczkę kroimy na cienki plasterki, bazylię i kolendrę szatkujemy. Wszystko wrzucamy do dużej miski i mieszamy. Składniki na sos wrzucamy do blendera i miksujemy. Polewamy sałatkę i posypujemy pokruszonym serem pleśniowym oraz orzechami. Zdjęcie: Paweł Wodyński Sałatka z arbuzem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata