pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina / jeżyny suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól(...)góra-dół bez termoobiegu. Ziemniaki przykrywam folią aluminiową, którą zdejmuję w połowie pieczenia. Moja kaczka piekła się 1h i 25 min. Co jakiś czas przewracałam ją i polewałam powstającym sosem. Do kaczki nie dodałam żadnego tłuszczu. Sos powstał z jej własnego wytopionego tłuszczu oraz z owoców. Kaczka smakuje wybornie! Smacznego! Artykuł Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu
Raj dla Podniebieniasmalcu zrumienić pokrojony w kostkę schab z cebulą, dodać grzyby z wywarem, przyprawę jarzynkę, pieprz mielony i gotować z 10 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu makaron ugotować w osolonej wodzie i podać z sosem , posypać koperkiem - szybkie, smaczne, proste, łatwe danie na sycący i aromatyczny obiad, z makaronem smakuje pysznie, również kasza
W Mojej Kuchni Lubiępomidorów i mozzarelli ze szparagami Składniki: 2 duże pomidory 2 kulki mozzarelli mały pęczek cienkich szparagów 2 garście bazylii 1-2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) Przygotowanie: Szparagi umyć, poobłamywać stwardniałe końcówki i ugotować na parze al dente. Listki bazylii posiekać i przełożyć do miseczki, czosnek rozgnieść i posiekać, dodać do bazylii, zalać oliwą(...)oliwek, tak aby pokryła bazylię i powstał gęsty sos, doprawić solą i pieprzem. Oliwą z bazylią zalać szparagi, delikatnie wymieszać i odstawić. Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć i pokroić w poprzek na grube plastry. Na talerzu ułożyć pomidora na nim plaster mozzarelli, posmarować ją oliwą z bazylią i położy kolejny plaster pomidora - należy zadbać
Codzienne GotowanieJest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin Składniki: 1,5 kg cukinii(...)kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin *** *** Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Po tym czasie gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat (400g), ocet (1 szklanka) i przyprawy: po jednej łyżeczce
Blog z Apetytemstartego 200 g jogurtu gęstego sól do smaku pieprz czarny do smaku kilka ząbków czosnku parę pieczarek-grzyby koperek zielony Wykonanie Obrać i pokroić w piórka cebulę ,czosnek zmiażdżyć . sos -Jogurt wymieszać z pieprzem , solą i czosnkiem . Formę do pieczenia wysmarować olejem,poukładać pokrojoną cebulę ,posypać solą ,-u mnie sól odkwaszająca organizm. Mię so wołowe pokroić na plastry około jednego(...)centymetra grubości, a następnie rozbić na plastry .Mięso wyłożyć na cebulę ,pędzelkiem posmarować, połową sosu. Posypać całość zielonym koperkiem i plasterkami pieczarek. Ziemniaki obrać i pokroić w plastry o grubości 3-4 milimetry. Ułożyć plastry ziemniaka na mięso i ponownie posmarować sosem jogurtowym. Rozgrzać piekarnik do 180 °C,form ę umieścić w piekarniku na około 25-35 minu
w mojej kuchnirazem czarnym. Wlać wodę w której moczyły się suszone pomidory. Zalać tym wszystkim zraziki. Zamknąć naczynie i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200C. Piec 35-40 minut. Można sos zagęścić. wyjąć zraziki i sos wlać do garnuszka. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody i wlać do gotującego się sosu. Wymieszać. Danie pyszne polecam
Kuchnia Pokoleńsuchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym
Fitsweet.mewersji - bezglutenowe, bo z mąki gryczanej. Wypełnione serkiem labneh wyprodukowanym z jogurtu greckiego. Żaden serek nie jest tak pyszny, tak kremowy i delikatny jak ten jogurtowy. Naleśniki podałam z sosem z czerwonej porzeczki. Całość przepyszna, dawno nie jadłam tak smakowitych naleśników. Może się skusisz? Zapraszam! Składniniki na 9-10 sztuk: 1 szklanka mąki gryczanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody(...)składniki na naleśniki zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 30 minut porzeczki umyć, oberwać z szypułek, umieścić w rondelku. Dodać wodę, cukier, cynamon gotować około 10 minut, aż powstanie sos o żądanej gęstości usmażyć naleśniki. Ciasto na naleśniki powinno być bardzo rzadkie, wówczas naleśniki są elastyczne, nie łamią się i daja się łatwo zwijać Na każdym naleśniku rozłożyć porcję tesrożku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!domowe pizzerinki dwóch wydaniach. Pizzerinki Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki mleka 30g drożdzy łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz I: sos pomidorowy (zrobiony własnoręcznie lub kupiony z dodatkiem ziół prowansalskich) filet z indyka kukurydza z puszki pieczarki cebula papryka czerwona ser mozzarella Farsz II: sos pomidorowy filet z indyka kukurydza(...)pizzerinki tym mniejsze kostki. Pieczarki po pokrojeniu polecam poddusić na lekkim ogniu z małą ilością oleju, tak samo z indykiem - warto też dodać przyprawę do drobiu. Mój sos pomidorowy, który był bazą pizzerinek został zrobiony z domowego przecieru pomidorowego, zagęszczonego odrobiną przecieru pomidorowego Pudliszki. Dodałam również zioła prowansalskie oraz odrobinę cukru, aby zniwelować kwaskowatość. Gdy ciasto wyrośnie
Kuchnia moimi oczamiUdka z kurczaka faszerowane grzybami to doskonały pomysł na smakowity i aromatyczny obiad. Dzisiaj mięsko podane z gnocchi, czyli włoskimi kluskami w sosie serowym a do tego kolorowa i szybka w przygotowaniu sałatka. Składniki : 5 szt. ud z kurczaka bez skóry i kości (z Biedronki) ok. 1/3 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 1 łyżka startego sera żółtego(...)posyp papryką) i pieczemy kolejne 15 minut w temp. 240°C. W tym czasie do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy serek topiony - podgrzewamy do rozpuszczenia sera i zagęszczamy startym parmezanem. Sos doprawiamy białym pieprzem. Gnocchi przygotuj wg przepisu na opakowaniu - odcedź i polej sosem. Ps. Mięso drobiowe jest uznawane za najbardziej dietetyczne, a więc przepis ten polecam wszystkim będącym obecnie
Alutka-GotujeBardzo lubimy nowe wyzwania, nowe połączenia. Ostatnio kuchnię robioną na szybko. Przez te upały jeszcze bardziej niż zwykle, nie chce się. Zawsze z pomocą przychodzą sosy od Folwark . Nie tylko pysznie smakują ale też pomagają na szybko coś przygotować. Jak widać, nie tylko pizzę ;) Składniki 600 g podudzi z kurczaka 400 g cebuli 4 ząbki czosnku 250 ml sosu(...)Folwark sól, pieprz Przygotowanie Pałki z kurczaka oczyszczamy, myjemy, lekko oprószamy solą i pieprzem. Cebule obieramy, kroimy w piórka. Ząbki czosnku obieramy, kroimy na plasterki. Wszystkie składniki mieszamy z sosem do pizzy, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Podlewamy wodą (pół szklanki). Pierwsza faza pieczenia to: 180°C , pod przykryciem 30 mim. Druga faza pieczenia to: 190°C , termoobieg, bez przykrycia, przez
R'n'G KitchenPyszne pulpeciki z kurczaka w słodko kwaśnym sosie. Od niedawna bardzo polubiliśmy połączenie mięsa z owocami. Różnorodność warzyw sprawia, że danie jest bogate w witaminy i syte. Sos jest również pyszny na zimno! Pulpeciki: 400 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 cebula 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 3 łyżki bułki tartej Sól Pieprz Dodatkowo: 1 cebula 1 czerwona(...)natkę pietruszki, słoiczek koncentratu pomidorowego oraz zalewę z ananasa. Dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i ostrą czerwoną papryką. Całość dusimy na wolnym ogniu przez 30-40 minut. Sos zrobi się gęsty. Jeżeli jest zbyt gęsty wlewamy do garnka wlewamy odrobinę wody. Podajemy z ryżem
VioletoweKucharzenieryżu preparowanego 9 dkg białej czekolady 2 łyżki masła (bez laktozy) 200 ml śmietany kremówki (bez laktozy) 25 dkg sera białego (bez laktozy) 2 łyżki cukru pudru Sos owocowy: 10 dkg mrożonych owoców np. malin 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny selekcja świeżych owoców do podania Deser serowo-owocowy na zimno Jak przygotować serowy deser na zimno(...)ubijając. Masę serową połączyć z ryżem preparowanym. Do wysokiego naczynia wsypać mrożone owoce, cukier puder oraz sok z cytryny. Zblendować. Masę serowo-ryżową przełożyć do pucharków. Po wierzchu polać sosem owocowym i udekorować świeżymi owocami. Przed podaniem shłodzić w lodówce. Deser serowo-owocowy na zimno O czym warto pamiętać przygotowując deser serowy z sosem owocowym. Mrożone owoce zastąpić możemy świeżymi
mecooks