sosy - 72234 przepisów (strona:1272/4816)

Żeberka w sosie własnym 153

Najpopularniejsze są żeberka pieczone lub grillowane. Duszone w sosie są równie smaczne i serdecznie polecam je na obiad, na przykład zamiast gulaszu.  1 kg żeberek  3 cebule 3 marchewki sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, majeranek 1-2 łyżki mąki olej 1. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Posypujemy solą i przyprawami.  2. Na rozgrzanym oleju(...)dużym ogniu smażymy żeberka z dwóch stron, do bardzo mocnego zarumienienia (dzięki temu powstanie sos). Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i startą na tarce marchewkę. Smażymy chwilę, zalewamy 1 litrem wody. Dusimy przez 1 godzinę.  3. Mąkę mieszamy z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do garnka, dusimy jeszcze chwilę aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku

Szefowa kuchni
Festiwal Burgerów - Stekówka - steki i burgery, Rajskie Jadło Bałuty, Szpulka 135

się odwiedzić Rajskie Jadło Bałuty oraz Szpulka . Na Zachodniej 27 spróbowaliśmy Burgera Bałuckiego – wołowina (200 g), krokiet z prażoków, sałata lollo, pomidor, ogórek kanapkowy, cebula czerwona, domowy majonez, sos BBQ, podany z opiekanymi ziemniakami i surówką z białej kapusty Cena: 18,50 zł To jest taki prawdziwie domowy, uczciwy burger! Krokiet z prażoków bardzo dobrze współgra z resztą dodatków(...)naprawdę warto 😋 W Manufakturze odwiedziliśmy Szpulkę i spałaszowaliśmy Łódzkiego burgera inspirowanego produktami regionalnymi z woj. Łódzkiego – bułka żytnia na zakwasie, biała kiełbasa z Łasku, chutney z nagawskich jabłek, sos na bazie chrzanu z Osjakowa, pikle i sałata, podawany z kubkiem łódzkiej zalewajki Cena: 36 zł To najmniej burgerowa z wszystkich propozycji, ale na pewno warta uwagi. Szanuję bardzo używanie regionalnych

Cooking Monster
Siekane kotlety z kurczaka i cukinii 1159

najważniejsze stanowią bazę do szerokiej gamy pomysłów. Można je wzbogacić o dowolne, ulubione warzywa i przyprawy. Dzięki temu można tworzyć nowe, pyszne dania. Polecam je szczególnie z dodatkiem sosu tzatziki – mówię Wam, niebo w gębie! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none(...)rozgrzać olej. Za pomocą łyżki nakładać porcje ciasta na małe kotleciki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotleciki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z sosem tzatziki . Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również inne przepisy z cukinią , np.: Placki z cukinii z fetą. Kolokithokeftedes. Placki z cukinii wg Ewy Wachowicz Fit placki z cukinii

Kulinarne Przeboje
Wegańskie lody z awokado 131

kolejny przepis, który przygotowaliśmy na warsztatach kulinarnych pod czujnym okiem Garego Evansa. Dostosowałam go jednak do wymogów diety wegańskiej i kuchni raw food. Może was nieco zaskoczyć dodatek sosu Tabasco do lodów, ale polecam z tego nie rezygnować. To taka przysłowiowa kropka nad "i" - podkreślenie smaku, co zgodnie podkreślają wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Wegańskie lody guacamole są świetne(...)zdjęcia jest Magda Pawlak z Home Photo Shot. Wegańskie lody z awokado - składniki na 4-6 porcji: 2 duże dojrzałe awokado 2 łyżki soku z limonki 1 łyżeczka zielonego sosu Tabasco Green Sauce 1 puszka (400g) mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego  (nie weganie mogą użyć mleka skondensowanego) 5-6 łyżek ksylitolu albo drobnego cukru ( lub do smaku ) opcjonalnie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tarta z kurczakiem i szpinakiem – obiad na upały 170

rondelku roztapiamy , dwie łyżki masła , z mąką i tartą gałką muszkatołową , ciągle mieszając . Jak powstanie gładka masa , zaczynamy powoli dolewać mleko , ciągle mieszając , aż do uzyskania ,średnio ,gęstego sosu . Nie musicie wlewać całego mleka ,tylko tyle ile potrzeba . Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku , odstawiamy do wystudzenia . W miseczce roztrzepujemy jajka . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy(...)około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Na tak przygotowany spód , wykładamy kurczaka , szpinak ( tak jak Wam pasuje ;). Dekorujemy fetą i cukinią pokrojoną w cieniutkie półksiężyce . Zalewamy sosem , połączonym z roztrzepanymi jajkami .Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 45 minut ( trzeba kontrolować czas pieczenia , bo wysokość formy, ma na niego wpływ , im wyższa

Ogrodnik w podróży
Marynowane warzywa z feta i pesto 141

solą i pieprzem do smaku. W drugim naczyniu ułóż kawałki cukinii,bakłażana i jedną paprykę pokrojoną w paski. Następnie polej nią jeszcze gorące warzywa. Odstaw na 1 godzinę. Przygotuj sos z grillowanej papryki. Paprykę pozbaw skórki i gniazda. Pokrój i przełóż do malaksera. Dodaj drobno pokrojony czosnek, włoskie orzechy, suszone pomidory i oliwę. Zmiksuj sos. Następnie wymieszaj z utartym serem(...)dopraw solą. Przystąp do montowania kanapki. Przekrój bułki na pół. Bułki można lekko podpiec. Posmaruj każdą połówkę sosem. Na dolnej połówce bułki ułóż lekko podgrzane lub zimne marynowane warzywa , pokrojone w cienkie paski ser feta. Na wierzchu połóż sałatę i przykryj drugą połówką bułki. Przekrój bułki na pół. Smacznego!     The post Marynowane warzywa z feta i pesto appeared

codojedzenia
MŁODA KAPUSTA SMAŻONA Z MARCHEWKĄ I ZIELONĄ SOCZEWICĄ 128

masła 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka  gruby plaster selera 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g zielonej soczewicy z puszki 5 łyżek śmietanki 30% przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,1/2 łyżeczki  suszonego lubczyku i majeranku WYKONANIE Cebulę kroimy(...)pietruszkę i seler. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dorzucamy kapustę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i pozostałymi przyprawami. Smażymy, mieszając przez 1 minutę.  Dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 10 minut na małym ogniu.  Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną soczewicę i śmietankę 30%. Gotujemy 5 minut lub dłużej, aż większość płynu odparuje. Próbujemy

cool and minty
Wrapy z kurczakiem, papryką, sałatą i sosem czosnkowym 194

Dzień dobry :-) W takie gorąco trzeba sobie jakoś radzić z jedzeniem. Przygotować coś na szybko, ostatnio były wrapy z kurczakiem, papryką, sałatką i do tego sos czosnkowy. Smakowały wszystkim, robi się je szybko, do środka można dać to co się lubi :-) Miłego dnia :-) Składniki na 6 sztuk: 6 gotowych placków tortilli 2 - 3 filety z kurczaka papryka czerwona jakaś sałatka(...)rukola 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Sos: 150 g jogurtu typu greckiego 3 łyżki majonezu 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz  oregano 1. Filety myjemy, kroimy w grubsze paski i podsmażamy na oleju, dodajemy słodką paprykę, sól i pieprz. Paprykę kroimy również w paski, sałatkę myjemy. 2. Do miseczki dajemy jogurt, majonez, przepuszczony przez praskę

kruche babeczki
Kritharaki - makaronowa sałatka grecka z sosem jogurtowym 187

ziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego z fetą. Danie jest pyszne(...)jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem makaron odcedzić, przelać zimną wodą. na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze napoje chłodzące na upały – Top 9 199

też będzie pyszna, byle piwo było zimne. Klasyczna chelada to zimne piwo, sok z limonki i sól (np. jako dekoracja brzegu szklanki). Ja dodaję też przyprawy np, odrobinę sosu worcestershire, sojowego i tabasco, ale nie na tyle, żeby całość była pikantna ja w klasycznej micheladzie. Moim ulubionym barem w Warszawie jest Bar Pacyfik. Między innymi dlatego, że podają tu kilka(...)wariantów tego pysznego napoju na lato. Składniki chaledy dobrze schłodzone jasne piwo sok wyciśnięty i skórka starta z limonki po chluście sosu worcestershire, sojowego i tabasco kilka kostek lodu (opcjonalnie) sól do dekoracji rąbka szklanki (opcjonalnie) Przygotowanie chelady: Do szklanki wlać so, skórkę z limonki i sosy. Dodać kilka kostek lodu. Zalać piwem. Podawać od razu. 2. Espresso tonik

Ugotowane pozamiatane
Pierogi z serem i sosem malinowo-rozmarynowym 103

pszennej + do podsypywania 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 szkl. gorącej wody Farsz serowy 600 g. twarogu 2 żółtka   2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru Sos malinowo-rozmarynowy 500 g. malin 3-4 łyżki cukru brązowego 2 sporo gałązki rozmarynu Twaróg zmiel w maszynce jeden raz (ja dokładnie zmiksowałam go blenderem). Dodaj do niego żółtka, cukier(...)Pogotuj jeszcze chwilę, zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut. Z malin wyjmij rozmaryn a owoce przetrzyj przez sito (pozbędziesz się w ten sposób pesteczek). Sos jest gotowy. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie olej. Dodaj żółtko i wymieszaj trochę szerokim nożem. Wlewaj po trochę bardzo gorącej (ale nie wrzącej

Delicious Place
Kurczak pieczony w winie z czosnkiem i ziołami / Chicken baked in wine with garlic and herbs 157

kurczak (ok. 2 kg.) 1 główka czosnku 1 czerwona cebula 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny Sos winny: wino+soki z kurczaka po pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną(...)wino i płyn z kurczaka do rondelka, postaw na ogniu i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj miód i cukier, dopraw pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka chrzanu ze słoiczka). Ingredients

Delicious Place
Płatki ryżowe z sosem malinowym i czekoladą 118

jakie jadłam i robiłam. Świetnie sprawdzi się na letnią, ciepłą pogodą, bo najlepiej smakuje na zimno :) Słodka waniliowa warstwa zrobiona z płatków ryżowych świetnie łączy się z lekko kwaskowatym sosem, a raczej dżemem z malin i nasion chia oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Ten deser można też zjeść na ciepło np. na śniadanie, ale ja zdecydowanie polecam wersje schłodzoną. Wtedy płatki(...)zastygają i bardzo mocno gęstnieją. Dżem również w takiej wersji jest dużo smaczniejszy, a z czekolady robi się świetna chrupiąca skorupka :) Należy pamiętać, żeby czekoladę położyć na jeszcze ciepły sos malinowy, żeby zdążyła się rozpuścić, a dopiero kiedy deser przestygnie wsadzić go do lodówki. Bardzo polecam wypróbować. Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki płatków ryżowych ksylitol, miód lub stewia

Healthy food explorer
Surówka z marchewki i kalarepy 146

wodą. Dodać także śmiatanę oraz sok z cytryny. Całosć zblednować na jednolitą masę. Do miski włożyć tartą marchew, kalarepę, pozostałe rodzynki oraz krojoną zieloną cebulkę. Warzywa zalać przygotowanym sosem i bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z marchewki i kalarepy O czym warto pamiętać przygotowując surówkę z marchewki. Surówkę możemy przygotować dzień wcześniej a zalać sosem dopiero w dzień(...)serwowania. Surówka zalana sosem w lodówce może śmiało leżec dwa nawet trzy dni. Zamiast cebulki możemy użyć świeżej natki pietruszki. Lubisz surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty . The post Surówka z marchewki i kalarepy appeared first on MeCooks

mecooks
Pyszny kalafior zapiekany z serem 341

gotuję. Wodę w której będę gotowała kalafior, delikatnie solę. Do gotującej wody wkładam kalafior i od momentu włożenia gotuję około 5 minut. Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia. Przygotowanie sosu: Do miseczki wybijam jajka, dodaję 3 kopiaste łyżki śmietany, roztopione i przestudzone masło, doprawiam przyprawami i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, dodaję do sosu i mieszam. Końcowe(...)przygotowanie: W naczyniu żaroodpornym układam różyczki kalafiora, górę posypuję częścią sera (około 1/3 sera), polewam sosem i górę posypuję pozostałym serem. Tak przygotowany kalafior wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 35 minut, tak aby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół. Kalafior jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania