sosy - 72234 przepisów (strona:1275/4816)

Soczysty schab z grilla 216

wrzucacie na dobrze rozpalony grill i smażycie ok 10- 15 min, do zrumienienia mięsa. Druga: z mięsem postępujecie tak jak w pierwszej opcji, ale robicie do niego sos. Ja robiłam ostatnio musztardowo-miodowy. 0,5 l śmietany do zup i sosów (12 lub 18) podgrzewacie w małym garnuszku. Dodajemy do niej łyżkę miodu, 2-3 łyżki jakiejś ostrej musztardy(...)łyżkę musztardy francuskiej. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli będzie za mało musztardowy dodajcie jej więcej. Sos do schabu możecie podać na ciepło lub na zimno. Trzecia: Pokrojone kawałki schabu obtaczacie w swoich ulubionych przyprawach lub w tym samym zestawie którym przyprawialiście schab przed pieczeniem. Z tak doprawionymi kawałkami postępujemy tak samo

Kulinarna Patilogia
WEGAŃSKIE GOFRY SEZAMOWE #mpm #właczgoscinnosc 132

sezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić.  Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne!  W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie.  Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis(...)również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej  świeże śliwki sos owocowy Smacznego

Poranek na słodko
Mix wegetariański – pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem wielu warzyw. 148

warzyw. Znajdziecie tu kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę. Wszystkie składniki na 2 porcje: Składniki na cieciorkę w sosie pomidorowym: łyżeczka oleju rzepakowego 200g cieciorki z puszki 200g pomidorów z puszki połowa czerwonej cebuli oregano, sól, pieprz, papryka słodka Składniki na cukinię: 3 małe cukinie łyżeczka oleju rzepakowego sól(...)siemie lniane ryż brązowy Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie cieciorkę. W czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój cukinię w plasterki. Posól, popieprz i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż na oleju aż zmięknie. Ryż ugotuj Kapustę zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub posiekaj. Dodaj

wysmienity
Burger rybny (fishburger) 107

Przepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę

Oryginalny smak
Karkówka z pieczarkami 144

albo dużej, głębokiej patelni, albo dość płaskim garnku. Mam nadzieję, że przepis na soczystą karkówkę z pieczarkami przypadnie Wam do gustu. Zobacz też: Zapiekana karkówka po flisacku Karkówka w sosie własnym Prosty gulasz wieprzowy Przepis na karkówkę z pieczarkami Drukuj przepis Porcji: 3-5 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g karkówki 2 łyżki oleju cebula 2 ząbki czosnku(...)momentu, aż pieczarki stracą objętość. 4 Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy kolejne 15 minut. 5 Kiedy koncentrat wymiesza się dokładnie z bulionem, odlewamy odrobinę tego powstałego sosu z mięsa do połowy szklanki. Do odlanego sosu dodajemy 2 łyżki mąki i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Następnie dodajemy go do mięsa, dokładnie mieszając, aby zagęścić danie. 6 Gotujemy kolejne

Kuchnia Bazylii
Sos (chutney) cukiniowo – paprykowy na zimę 841

pyszny chutney na zimę. Myślę, że powinniście spróbować go przyrządzić, bo naprawdę jest smaczny a zimą można go wykorzystać na wiele sposobów, np. jako gotową bazę do leczo, jako sos do pizzy czy jako dodatek do dań z ryżu, makaronu lub po prostu schabowego Składniki: 1,7 kg cukinii bez ziaren i skórki 3 czerwone papryki (duże) 4 – 5 średnich

Przepisy Babci
KASZOTTO Z KASZY GRYCZANEJ Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I CHORIZO 108

cebula 4 ząbki czosnku 1 pomidor 1/2 szklanki suchej kaszy gryczanej (100 g) 80 ml białego wytrawnego wina 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g fasolki szparagowej sok z ćwiartki cytryny 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 czerwonej papryczki chili przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano WYKONANIE Cebulę kroimy(...)suszonym oregano. Smażymy 1 minutę, dodajemy pokrojonego pomidora i fasolkę szparagową, a po chwili wlewamy białe wino. Gotujemy 2 minuty, aż odparuje. Następnie dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień do małego i gotujemy 12 minut.   Otwieramy pokrywę, skrapiamy całość sokiem z cytryny i posypujemy natką pietruszki oraz papryczką chili. Mieszamy, próbujemy

cool and minty
Kaszanka z cebulką w cieście francuskim 166

sposób na kaszankę-przepyszny.Nawet na drugi dzień jak sobie podgrzałam była równie pyszna-polecam nie tylko latem ale cały rok,może na szybki obiad???Idealne będą podane z sosem i lekką sałatka ze świeżych warzyw.Spróbujcie sami Składniki: 4 kaszanki 2 cebule opakowanie ciasta francuskiego sól,pieprz,papryka słodka w proszku, na sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany(...)boki, odwracamy do spodu łączeniem i smarujemy rozbełtanym jajkiem ,układamy na papierze do pieczenia i pieczemy ok 15 min w nagrzanym do 200 stopni piekarniku z termoobiegiem. Składniki na sos mieszamy ze sobą doprawiamy do smaku i podajemy z upieczoną kaszanką. Smacznego

Swojskie jedzonko
Pietruszkowy dorsz z puree z bobu 189

Lekki, szybki i jaki dobry obiad z bobem, dorszem, natką pietruszki i pysznym zimnym sosem ziołowym. Puree z bobu jest delikatne i maślane, ryba soczysta. Obiad zrobimy w 30 minut.   puree z bobu: 500 g bobu 1 łyżka masła 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz ryba: 2 kawałki filetu z dorsza 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki oleju sól(...)pieprz 2 łyżki startego parmezanu przyprawa do ryb cytryna sos ziołowy, papryczka chili Pure: Bób gotuję pięć minut w osolonej wodzie, podczas gotowania sprawdzam jego twardość, nie ma być rozgotowany. Odcedzam, przelewam zimną wodą, i obieram. Kilka ziaren zostawiam do dekoracji. Do bobu dodaję masło, jogurt, sól, pieprz i miksuję blenderem. Ryba: Dorsza myję, osuszam posypuje solą, pieprzem, przyprawą

wesoła kuchnia
Gołąbki na parze z soczewicą i pieczarkami 152

kapusty  8 szt. Na farsz: czarna soczewica  1 szklanka pieczarki ok. 6 szt. cebula  1 szt. pieprz i sól do smaku pieprz ziołowy - 1 łyżeczka Na sos: passata pomidorowa 300 ml czosnek  1 - 2  ząbki majeranek - 1 łyżeczka oliwa z oliwek - 2-3 łyżki Liście kapusty gotować na parze. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu(...)oliwy i przesmażyć, dodając sól, pieprz i pieprz ziołowy. Wymieszać razem z soczewicą. Faszerować liście kapusty i zawijać. Ułożyć w naczyniu do parowania. Parować ok 15- 20 minut. Przygotować sos: rozgrzać oliwę, dodać passatę pomidorową. Wcisnąć czosnek, dodać zioła i chwilkę dusić. Gołąbki polać sosem i podawać np. z natką pietruszki

AZgotuj!
Sałatka z bobu, fasolki i ziemniaków 172

Typowa sałatka z pozostałości warzywnych. Proporcje warzyw dowolne, zależy ile nam czego zostało. Do sosu użyłam tym razem oleju kujawskiego z dodatkiem cytryny i bazylii. Jest znakomity i nadaje sałatce dodatkowego, świeży smaku. Bardzo polecam! składniki 200 g ugotowanego i obranego bobu garść żółtej fasolki szparagowej 3 ugotowane ziemniaki 1 czerwona cebula 3-4 zielone części dymki (szczypior(...)sos 1 łyżeczka musztardy Dijon 4 łyżki oleju kujawskiego cytryna bazylia 1 łyżka czerwonego octu winnego 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu przygotowanie Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Szczypior posiekać. Fasolkę i ziemniaki podzielić na mniejsze kawałki. Warzywa włożyć do miski. Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i wymieszać poprzez energiczne potrząsanie. Doprawić jeśli trzeba, do smaku, polać

Stare Gary
pulpety w sosie pieczarkowym 136

wymaga, ale co drugi dzień trzeba wziąć spore wiaderko i rwać co wyrosło. W międzyczasie czereśnie, wiśnie, porzeczki.... Oczywiście znalazłam czas na ugotowanie obiadu :)  Dziś były pulpety z sosem pieczarkowym.  Składniki : Na pulpety: * 50 dkg mięsa mielonego * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 1 jajko * 3-4 łyżki bułki tartej * sól, pieprz * 3 łyżki masła * 3-4 łyżki mąki(...)sos: * 20 dkg pieczarek * 1 cebula * 2 łyżki masła * śmietanka 30% 150 ml  * sól  * natka pietruszki Cebulę pokroiłam w kostkę, podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego. Czosnek przecisnęłam przez praskę. Wbiłam jajko, wsypałam bułkę tartą i przyprawiłam do smaku.  Formowałam kulki i obtaczałam w mące. Smażyłam na rozgrzanym maśle z każdej strony

Pieprzyć z Fantazją
Kambodzański rybny amok 87

nasion, posiekana sok z 1 limonki Reszta składników: 400 g ryby białej (dorsz, halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku 1 jajko 2 posiekane liście kafiru 1 cebula posiekana 1 papryczka chili posiekana 300 g ryżu najlepiej(...)wrzucić składniki na pastę i blendować aż powstanie gładka masa. Rozgrzać olej na patelni i dodać cebulę, chilli i dusić około 2 minut. Dodać wcześniej przygotowaną pastę, 1 łyżkę sosu rybnego, mleko kokosowe, liście kafiru, miód oraz sól. Dodać rybę, boczniaki, szpinak (jarmuż), dusić bez przykrycia około 3-4 minut (albo aż ryba będzie miękka). W oddzielnej miseczce rozbić jajko

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Pizzerinki pełnoziarniste 124

żytniej pełnoziarnistej 1 szklanka mąki pszennej 1 opakowanie drożdży instant (8g) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru niecała szklanka ciepłego mleka 4 łyżki rozpuszczonego masła 2 jajka Sos: 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 ząbki czosnku suszona bazylia sól i pieprz Farsz: 12 plasterków salami 2 duże pieczarki 0,5 małej czerwonej papryki  0,5 cebuli(...)masa będzie gotowa zacząć wyrabiać rękoma, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Odłożyć je do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić na ok. godzinę, aby podwoiło objętość.   Sos: w miseczce wymieszać koncentrat pomidorowy z obranym i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać. Odstawić.    Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej z nich

Simply Food
Sałatka z wędzonym pstrągiem 138

suchą rozgrzaną patelnię wsyp kaszę gryczaną. Praż kaszę przez kilka minut aż zacznie pachnieć i zrobi się chrupiąca. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Sałatkę polej sosem i podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka z wędzonym pstrągiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria

nietylkopasta.pl

Proponowane wyszukiwania