sosy - 72234 przepisów (strona:1276/4816)

Udka z kurczaka z pieczarkami w sosie musztardowym 140

Pomysł na szybki do przygotowania obiad - "wyluzowane" udka z pieczarkami w sosie musztardowo-śmietanowym. Danie bardzo smaczne i błyskawiczne w przygotowaniu. Składniki na 4 porcje: 0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 250 g pieczarek 1 mała cebula 3/4 szklanki śmietany 30% 2 łyżeczki musztardy miodowej sól, pieprz 2 łyżki masła olej do smażenia mąka do obtoczenia Udka (bez kości(...)patelnię. Przesmażyć z obu stron na złoty kolor. Pod koniec smażenia dodać podsmażone warzywa, wlać śmietanę i dodać musztardę. Całość gotować na średnim ogniu, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos posmakować i mocniej doprawić. Gotowe danie podawać z ryżem lub ziemniakami.  Etapy przygotowywania dania: podsmażanie pieczarek i cebuli; smażenie mięsa i łączenie ze sobą wszystkich składników

Ugotować
Makaron smażony z kurczakiem i warzywami 176

Dania kuchni azjatyckiej to przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem. Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą.    Składniki: 200 g makaronu ryżowego (wstążki) olej sezamowy do smażenia kawałek imbiru wielkości kciuka 2-3 ząbki czosnku 500g piersi kurczaka(...)marchew 1/2 strąka papryki 200 g pieczarek ½ puszki kukurydzy z puszki ½ kapusty pekińskiej puszka pędów bambusa 15g suszonych grzybów mun czarny pieprz sos sojowy ciemny ocet ryżowy łyżeczka cukru trzcinowego dymka do posypania Sposób przygotowania : Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić. Na dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną

Pyry na Gaz
Tatar z tuńczyka na musie z awokado 135

ceviche z awokado i tuńczyka, które miałem okazję jeść rok temu w Lizbonie z najlepszym według mnie tatarem wołowym z jednej z wrocławskich restauracji, w której do mięsa dodają sos sojowy, odrobinę imbiru i całość posypują prażonym sezamem. Połączenie tych dwóch dań w jedno wyszło naprawdę świetnie. Tatara z tuńczyka zdecydowanie polecam w ciepłe letnie dni, kiedy nie chce(...)niego podać również świeże pieczywo z oliwą z oliwek oraz lampę szampana lub białego wina... mmm, pycha! * SKŁADNIKI na 4 porcje 200 g świeżego tuńczyka dobrej jakości 1 łyżka sosu sojowego szczypta suszonego imbiru 2 dojrzałe awokado 1 szalotka ½ limonki 2 łyżki sezamu 4 gałązki białych porzeczek do dekoracji kiełki groszku do dekoracji * PRZYGOTOWANIE Awokado przekrój na połówki, wydrąż

Food Square
Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami i żurawiną w sosie 183

dzisiaj mamy, leci ten czas strasznie. Ciepełko daje się we znaki, no cóż wakacje ;-). Szybką propozycję na obiad mam dla Was. Indyk z suszonym pomidorem, oliwkami zielonymi, żurawiną i sosem śmietanowym. Do tego u mnie ryż i świeża rukola. Lubię takie obiady, jak muszę szybko coś wyczarować, a wszyscy chcą żeby było smacznie. Mam nadzieję, że i Wam przypadnie(...)Suszone pomidory kroję w paski, oliwki w plasterki i dorzucam do reszty na patelnię, dodaję też żurawinę, podsmażam około 2 minuty i dodaję śmietankę (jeśli ktoś woli więcej sosu, to śmietanki śmiało można dodać więcej), mieszam, doprawiam solą i pieprzem, mieszam. Sos powinien nam troszkę zgęstnieć i gotowe. Podajemy z kaszą, ryżem, ulubioną sałatką. Smacznego

kruche babeczki
Curry z serem paneer 97

ognia i odstawić do ostygnięcia. Gdy masa przestygnie wyłowić przyprawy, po czym dokładnie ją zmiksować na gładką pastę. Na tej samej patelni roztopić kolejną łyżkę masła, dodać zmiksowany sos pomidorowy i dodać pozostałe przyprawy - garam masala, sproszkowane chilli (jeżeli używacie), kurkumę, ketchup, sól i nieco wody. Zagotować i dusić na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Ser pokroić w kostkę(...)wielkości kęsa i dodać do gotującego się sosu.  Pod sam koniec gotowania dodać kozieradkę i śmietanę (przed wlaniem dobrze jest ją zahartować, aby się nie zważyła, czyli po protu podgrzać  z odrobiną sosu). Wszystko delikatnie wymieszać i zdjąć z ognia . Curry z serem paneer podawać z ryżem basmati lub chlebkiem naan.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Bezglutenowe placuszki z cukinii i quinoy z sosem miętowym 135

Sezon na cukinie w pełni :) Sposobów na ich wykorzystanie jest ogrom. Ja zrobiłam sympatyczne placuszki z cukinii i quinoy, a do tego prosty i orzeźwiający sos miętowy, z którym doskonale się komponują. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 2 małe cukinie 1 jajko garść natki pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 szklanka listków mięty 1/3 szklanki oliwy(...)mieszamy z cukinią, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażmy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem miętowym. Sos jest bardzo prosty w wykonaniu - miętę blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy przez sitko. Gotowe

Quinoa Raz!
BURGERY Z BATATÓW I KASZY JAGLANEJ 163

sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta chili i curry w proszku 2 łyżki mąki DO PODANIA: bułki, np. z tego przepisu , pomidor, czerwona cebula SOS RANCZERSKI 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku 1 płaska łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego  sól GUACAMOLE(...)awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki sól i świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE GUACAMOLE: awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z limonki. Mieszamy. SOS RANCZERSKI: czosnek ścieramy na tarce i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami. Pomidora kroimy w plastry, cebulą w cienkie krążki. Soczewicę wkładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko

cool and minty
Sałata z sosem włoskim 73

Delikatny smak sosu włoskiego od Folwak , cudownie wplata się w smaki warzyw, nadając im orzeźwienie. Składniki 1 pęczek sałaty liściastej 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula czerwona 1 młoda marchew 5 szt rzodkiewki 2 saszetki sosu włoskiego od Folwark Przygotowanie Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy (nożem ceramicznym). Paprykę kroimy w paski. Marchew ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewki ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski i polewamy sosem. Przed podaniem, schładzamy

R'n'G Kitchen
Sałatka z brokułem i fetą. 196

Wczoraj naszła mnie ochota na taką sałatkę. Bardzo ją lubię, dlatego robię ją dość często. Warzywa i sos czosnkowy to moje ulubione połączenie. Dodatkowo warzywa są grubo pokrojone, więc robi się ją szybko. Polecam Wam tym bardziej, że właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie takich sałatek, ponieważ warzywa są najsmaczniejsze. Składniki: 1 brokuł 1/2 opakowania sera feta(...)jajka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Jajka i brokuła ugotować. Wystudzony brokuł podzielić na małe różyczki. Jajka i warzywa pokroić w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę

Agusiowe smakołyki
Babeczki ze snickersami i karmelową polewą 180

Dodać posiekane snickersy, wymieszać. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Sos karmelowy: 125 g cukru 2 łyżki wody 75 ml śmietany kremówki 25 g masła Do rondelka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści(...)lekko podgrzewać przez około 2 -3 minuty, do uzyskania bursztynowego koloru. Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, wymieszać. Uwaga: można się poparzyć! Trzeba być bardzo ostrożnym. Sos karmelowy wystudzić. Krem śmietanowy: 500 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 2 batoniki snickers Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do rękawa cukierniczego

Domowa cukiernia Ewy
Tosty z serem pleśniowym, czereśniami i miętą 187

Ciepłe i chrupiące tosty z chleba z dodatkiem miękkiego i lekko roztopionego sera camembert, świeżych czereśni oraz listków mięty i płatków migdałowych, skropione słodkiem sosem balsamicznym- prosta, a zarazem wyborna propozycja. Konieczne do wypróbowania w sezonie czereśniowym 🍒 Z amiast czereśni można również wykorzystać inne owoce sezonowe, teraz fantastycznie sprawdzą się np. świeże brzoskwinie czy truskawki. 2 porcje: * chleb/bułka(...)kromek * ser brie- 2 opakowania * czereśnie- około 140 g * świeża mięta- po 3-4 listki na kromkę * płatki migdałowe- garść * sos balsamiczny- do polania Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 3-4 minuty. Ser brie pokroić na 4 plastry. Na lekko podpieczony chleb ułożyć plasterki sera brie

Kraina Miodem Płynąca
MAKARON Z KIEŁBASĄ, PIECZARKAMI I MARCHEWKĄ W SOSIE POMIDOROWO-ŚMIETANOWYM 143

Składniki: 300 g makaronu, 1/2 laski kiełbasy, 30 dag małych pieczarek, większa marchewka (ugotowana), duży pomidor, 200 g przecieru pomidorowego, 5 łyżeczek śmietany, łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli sos będzie zbyt kwaśny od pomidorów), sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Kiełbasę i marchewkę kroję(...)marchewkę i pomidory. Po 5 minutach dodaję przecier, cukier oraz przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie. Gotuję razem jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję śmietanę, dokładnie łączę z sosem. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z ugotowanym makaronem

JejKuchnia
MIELONE Z ŽÓŁTYM SEREM ,Z PRZYPRAWĄ KEBAB I KAPARAMI 166

Kolejna propozycja na mielonego.Moze trochę nietypowa ale smaczna. 0.5 kg.mielonego 1-2 jajka 5 dag.startego żółtego sera sos cygański do smaku przyprawa kebab do smaku sól i pieprz kapary bułka kajzerka Vegeta bułka tarta ****************************** 1 . Mięso mielone wyrobić z jajkiem , przyprawami , namoczoną w mleku i odciśniętą bułką , sosem cygańskim i drobno posiekany kaparami ,na koniec dodać ser żółty.Wymieszac dokładnie(...)tartej i smażyć na złoty kolor z obu stron. podawać z ziemniaczkami i surówką lub jako przystawkę.Smacznego. ~ Mięso mielone wyrobić z jajkiem,przyprawami,namoczoną i odciśniętą bułką , i sosem cygańskim.Dodać posiekane drobno kapary i ser żółty.Wymieszać.Formować kotleciki mielone,obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem z aquafaby 136

olejem oraz oliwą. Blendować na najwyższych obrotach blendera przez 3 minuty. Po tym czasie wciąż blendując bardzo powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu sos lekko zgęstnieje. W niedużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Brokuły podzielić na mniejsze części i włożyć do gorącej wody. Blanszować(...)świeżymi warzywami i dressingiem. Smacznego! N ajważniejsze podczas przygotowywania dressingu na bazie aquafaby jest, aby całość miksować w wysokim i wąskim naczyniu blendera i bardzo powoli wlewać olej. Jeśli sos z jakiegoś powodu się nie uda wystarczy włożyć go na pół godziny do lodówki, a kiedy się rozwarstwi zmiksować ponownie. Artykuł Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem

olalacooking
Twarogowe kluski z sosem wiśniowym 147

sól i rozkłócone jajko i wszystko razem mieszamy widelcem lub ręką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę.   W międzyczasie przygotowujemy sos wiśniowy, który możemy podgrzać na chwilę przed podaniem dania. Do rondelka przekładamy wydrylowane wiśnie, dodajemy do nich cukier i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając(...)wiśnie się rozpadną, a sok z nich delikatnie zgęstnieje. Następnie, mieszamy skrobię z wodą i mieszając wiśnie, wlewamy zawiesinę, aby zagęścić konsystencję sosu. Odstawiamy do chwili podania.   Jeśli podajemy kluski z płatkami migdałowymi, płatki prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania.   Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy. Ze schłodzonego

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania