sosy - 72234 przepisów (strona:1282/4816)

Fasola w pomidorowym sosie 133

Fasola w pomidorowym sosie to całoroczne danie, które wspaniale syci i super smakuje. Można ją podawać solo lub z chlebkiem. Świetnie też pasuje na imprezowy stół, by przyciągać uwagę gości swoim apetycznym wyglądem. Polecam! Ja zawsze gotuję fasolę “hurtowo” w ilości pół lub całego kilograma. Mianowicie, moczę ją przez noc w wodzie. Rano przepłukuję, zalewam czystą zimną wodą i gotuję(...)Można podlać wodą, żeby warzywa się nie przypaliły. Potem zalewamy passatą pomidorową, mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. I fasola w pomidorowym sosie gotowa Smacznego! Artykuł Fasola w pomidorowym sosie pochodzi z serwisu lamarida.pl

Lamarida.pl
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 137

Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą(...)Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym , Lasagne z bakłażanem w odchudzonej wersji ,  Bakłażan zapiekany z kozim serem , Kawior z bakłażana,  Ratatouille z białą fasolą , Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera

Wino Francja Kuchnia
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 122

grubszy w formie listków i jego czas gotowania to od 12 do 15 minut, ja ten czas skróciłam, do 10 minut a nawet 9, po czym odcedzony przełożyłam do sosu, dorzuciłam dwie garści parmezanu, można jedną, to tylko kwestia ochoty, chwilę podgotowałam i natychmiast podałam. Pasta wyszła bardzo kremowa i oczywiście smaczna. Zadowoliła nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pamiętajmy jednak(...)makaron w sosie kradnie nam wodę, dlatego konsumpcja wraz z delektowaniem się musi odbyć się natychmiast, ponieważ stracimy cenny sos.) Ozdobić danie listkami parmezanu, uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz skropić odrobiną szlachetnej oliwy. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia
Kopytka najlepszy łatwy przepis 152

polskie kluski z ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków, mąki pszennej oraz jajek. Kopytka to doskonały sposób na wykorzystanie ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Można podawać ze smażoną cebulką, boczkiem, słoninką, sosem grzybowym lub tak jak w tym przepisie, pysznym sosem mięsno-pomidorowym . Kopytka-najlepszy przepis (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 kg ugotowanych ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1 łyżka(...)kawałki W dużym garnku zagotować osoloną wodę , dodać łyżkę oliwy. Wrzucać partiami na gotującą się wodę, wyjmować łyżką cedzakową jak tylko wypłyną na powierzchnię SMACZNEGO :) Przepis na pyszny sos mięsno-warzywny, który można podać z kopytkami znajdziecie tutaj  KLIK

zielonacukinka
Sałatka z karczochami i nowym fajnym dressingiem 155

Czasami mam ochotę zjeść coś zielonego, kolorowego a zarazem pożywnego. Robię sobie wtedy sałatkę z kawałkami kurczaka. Lubię sosy, dressingi, czasami taką sałatkę polewam oliwą z oliwek, lub robię dressing, ale nie tym razem. Dzisiaj dressing gotowy – genialny, bardzo bogaty w wiele wyjątkowych smaków od FOLWARK . W zestawie mamy 4 różne dressingi: dressing jogurtowy z ziołami dressing włoski beztłuszczowy(...)sos vinegrette sos ziołowo musztardowy Dressingi są w specjalnych saszetkach – gotowe do dodania do sałatki. Nie musimy nic dodawać, mieszać, kombinować. Właśnie zdałam sobie sprawę z tego, że ten dressing jest bardzo fajny do pracy. Zabieramy sałatę w pojemniku i tylko w pracy dodajemy dressing i cieszymy się smaczną sałatą. Składniki: miks sałat pomidorki koktajlowe kilka marynowanych karczochów nuggetsy

MojaQchnia.pl
Sałatka z rukoli z szynką parmeńską 270

garść rukoli 20g długodojrzewającej szynki np. parmeńskiej 10g grubych wiórów parmezanu 2 niewielkie suszone pomidory w oleju 3-4 zielone oliwki (mogą być też czarne) 1/2 łyżeczki nasion słonecznika Sos winegret (6 porcji): 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów 1 łyżka oliwy 1 łyżka wody (opcjonalnie, jeśli sos jest zbyt gęsty) płaska łyżeczka miodu ząbek czosnku szczypta soli (opcjonalnie) Rukolę(...)łyżce oliwy, oleju z suszonych pomidorów, płaską łyżeczkę miodu i czosnek. Zakręcić i energicznie wymieszać potrząsając słoikiem. Jeśli trzeba, można dodać odrobinę wody i sól do smaku. Sałatkę skropić sosem winegret i na końcu posypać nasionami słonecznika. Moim zdaniem najlepiej smakuje wieczorem. 1 porcja to ok. 210 kcal , węglowodany: 9g, białko: 18g, tłuszcz: 25g Informacje dla diabetyków: w porcji znajduje

Dietolog
Sałatka z jeżynami, fetą i arbuzem 108

serem feta i arbuzem ? Dlaczego nie. Zapewniamy, sprawdza się. Składniki 1/4 niedużego arbuza 1 szklanka jeżyn sałata lodowa 100 g sera feta listki szczawiu 1 łyżeczka oliwy extra vergine Sos : 2 łyżki miodu 2 łyzeczki startego imbiru 1 łyżeczka soku z limonki szczypta soli świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie Arbuza obrałem, pokroiłem w kostkę usuwając pestki. Wymieszałem ze składnikami sosu(...)talerzach rozłożyłem opłukaną i porwaną na kawałki sałatę lodową, doprawiłem ją solą, pieprzem i skropiłem 1 łyżeczką oliwy, delikatnie wymieszałem. Wyłożyłem arbuza z sosem, jeżyny i pokruszony ser feta oraz listki szczawiu

R'n'G Kitchen
Delikatny i aromatyczny łosoś marynowany w imbirze z dodatkiem pora i zielonego tabasco 197

Lekka przystawka dla fanów sushi – rozpływający się w ustach łosoś w aromatycznej oprawie imbiru, sosu sojowego, podany ze świeżym porem i lekko pikantnym, zielonym tabasco. Propozycja na danie pobudzające zmysły i rozpieszczające kubki smakowe. *Nie zapomnijcie śledzić nie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich przepisów #eatmefitme Wykonanie Umyj łososia, usuń ości i skórę. Zetrzyj imbir i czosnek(...)wetrzyj je w łososia, całość zalej sosem sojowym wymieszanym z wodą. Odstaw do lodówki na min. godzinę. Łososia wyjmij z zalewy i ostrym nożem wykrój cienkie plasterki. Rozłóż na talerzach, posyp pokrojonym drobno porem i skrop zielonym tabasco. Smakuje nieziemsko Składniki 200 – 300 g surowego łososia (filet) 1,5 cm świeżego imbiru 2 ząbków czosnku pół szklanki sosu sojowego pół

Eat me! Fit me!
Kalafior zapiekany z boczkiem 103

śmietankę i ser. Dokładnie łączymy, jak chcecie by ser się roztopił to troszkę dłużej musicie mieszać. My zrobiliśmy pół na pół. Część sera rozpuściliśmy wcześniej, część dodaliśmy troszkę później. Sos doprawiamy solą (wg uznania) i pieprzem. Do sosu dodajemy różyczki kalafiora, boczek, delikatnie łączymy z sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 30-35 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
Wegańskie gołąbki z młodej kapusty, z ryżem, marchewką i wędzoną papryką 132

bardzo się przypiekały, wtedy wystarczy przykryć częściowo naczynie. Z czym podawać wegańskie gołąbki? Te gołąbki mają dość zdecydowany smak, który nadała im wędzona papryka. Fantastycznie smakują:  z pomidorowym sosem tradycyjnym lub na bazie naturalnego jogurtu,  z ulubionym ketchupem, z jogurtowymi sosami ziołowymi,  z tradycyjnymi grzybowymi (z grzybów leśnych lub pieczarek),  z sosem mięsnym, który pozostał

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ze szparagami i tuńczykiem 155

składnika typowego dla roślin kapustnych i rzepowatych. Liście musztardowca nadają się zarówno do spożycia na surowo, ale także do duszenia i smażenia. MOzna z niego także przygotować pesto lub sos. Musztardowiec ma ciekawy smak: ostry, pieprzno-musztardowy . Liście musztardowca mogą być składnikiem mieszanek warzyw liściowych, nadając im orientalny smak. Młode liście doskonale nadadzą się do sałatek – dodadzą im delikatnie pikantnego(...)szparagów odłamujemy stwardniałe końcówki i gotujemy je na parze przez 5 minut. Liście szpinaku i musztardowca płuczemy, jajka kroimy w ósemki. Tuńczyka odcedzamy z oleju. W szklance mieszamy składniki sosu - jeśli chcecie możecie wykorzystać do niego olej z tuńczyka. W dużej misce układamy listki szpinaku i musztardowca. Na nim układamy rybę i jajka, wszystko polewamy sosem z oliwy. Przed podaniem

Kulinarne przygody Gatity
Orientalne pulpety z piersi kaczej z sezamem 135

Składniki 2 mielone ze skórą kacze piersi łyżeczka soli łyżka sosu sojowego łyżeczka miodu szczypta anyżu gwiazdkowego szczypta cynamonu mielony lub utarty w moździerzu goździk po łyżeczce białego i czarnego sezamu Bio Planet łyżka skrobi ziemniaczanej szczypiorek papryczka chili ogórek ocet ryżowy olej rzepakowy ryż naturalny basmati  Bio Planet kolendra opcjonalnie Mięso mielimy ze skórą i  doprawiamy solą(...)sosem sojowym, cynamonem, goździkiem, anyżem, pociętym szczypiorkiem, sezamami i posiekaną papryczką chili. Dodajemy skrobię i mieszamy. Zwilżonymi rękami robimy małe pulpeciki. Smażymy na gorącym oleju rzepakowym. Na koniec smażenia polewamy całość miodem i chwilę karmelizujemy. Ogórka tniemy w paski ( ja robię to obieraczką), rzodkiewkę w talarki. Zalewamy łyżką octu ryżowego, oliwą i delikatnie solimy lub dolewamy łyżkę sosu sojowego. Posypujemy

AZgotuj!
kluski na parze z truskawkami 143

jadamy tylko na słodko, z truskawkami albo borówkami. W moim domu rodzinnym polewało się je masłem i posypywało cukrem z cynamonem. I takie lubię najbardziej choć domownicy wolą z sosem. I takie dziś mam dla Was: nadziane truskawkami i polane jogurtowym sosikiem.   Mniam 😊 Składniki: 750 g mąki 2 jajka 50 g drożdży 150 g masła 100 g cukru(...)odrywać niewielkie kawałki ciasta, na każdy kłaść dużą truskawkę i zlepiać formując kule. Ułożyć na stolnicy podsypanej mąką. Przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na kwadrans. W tym czasie przygotować sos: pozostałe truskawki zasypać łyżką cukru, dodać jogurt i zmiksować blenderem.  Duży garnek uzupełnić wodą do połowy. Na garnku mocno zawiązać ściereczkę lub gazę. Kiedy woda zacznie wrzeć układać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Szparagi! Jak wybierać, gotować i z czym podawać 168

metodach obróbki szparagów rozpisywać, bo jest to warzywo niesłychanie wdzięczne do przygotowania. Polecamy Wam do wypróbowania kilka przepisów ze szparagami, prostych i smacznych. SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente(...)cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. SPAGHETTI PRIMAVERA Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron. PĘCZOTTO PRIMAVERA Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową

Niedzielny kucharz
Gotujemy przecier pomidorowy w szybkowarze 240

Szybki i uniwersalny przecier pomidorowy. Fantastycznie nadaje się do zupy pomidorowej lub sosu. Po krótkim odparowaniu można uzyskać gęstą konsystencję. Tak powstały sos skomponuje się wspaniale z dowolnym makaronem. Przecier pomidorowy. Składniki 1 kg świeżych pomidorów 50 ml zimnej wody 2 łyżki masła Przygotowanie Wybór Ciśnienia Wysokie Czas Gotowania 5 min Otwieranie Garnka Szybkie Jeśli powyższe wskazówki(...)powyżej ugotowane pomidory przetrzyj przez sitko (pamiętaj, że po przetarciu na spodzie sitka znajduje się dużo miąższu - zbierz go łyżką i dodaj do przecieru) Uwaga: Jeśli chcesz uzyskać sos gęsty, wstaw garnek z przetartymi pomidorami na planik o maksymalnej mocy i gotuj je 5 min bez przykrycia. Co jakiś czas mieszaj drewnianą łyżką, aby pomidory się nie przypaliły

Szybko Szybkowar

Proponowane wyszukiwania