Młode warzywa- ziemniaki, marchewka oraz zielone szparagi- okraszone chrupiącą szynką szwarcwaldzką oraz wymieszane w sosie musztardowym na bazie musztardy francuskiej. Młodych warzyw nawet nie trzeba obierać, a jedynie wystarczy wyszorować ze skórki, bo to właśnie tuż pod nią znajduje się najwięcej witamin i minerałów☝️ Sam sos jest genialny w swojej prostocie- głównego smaku dodaje musztarda, ale również to 'coś' zawdzięczamy(...)smażeniu i połączyć go z musztardą, solą, pieprzem i drobno posiekanym koperkiem. Na tą samą patelnię wrzucić masło, dodać ugotowane warzywa, lekko podsmażyć, a na koniec całość wymieszać z sosem musztardowym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącastron. Wyjmujemy łososia na talerzyk. Na patelnię wkładamy oczyszczony szpinak wrzucamy na patelnię, dusimy. Dodajemy rozgnieciony czosnek, solimy. Gdy szpinak zmniejszy swoją objętość dodajemy obydwie śmietany, mieszamy, czekamy aż sos zmniejszy swoją ilość. Na koniec dodajemy do sosu 1/2 pokrojonego w małe kawałki łososia. Wykładamy na talerz ugotowany makaron, nakładamy sos szpinakowy z kawałkami łososia, układamy dodatkowe kawałki łososia
MojaQchnia.plprzez 10 minut w ciepłej wodzie) 1 łyżka marynowanego imbiru na osobę 1 łyżka pędów bambusa z puszki na osobę do dekoracji: sezam (u mnie czarny i biały), kolendra Sos do michy (na 1 osobę): 3 łyżki sosu sojowego jasnego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżeczka soku z limonki 1 łyżeczka płynnego miodu lub syropu z agawy 1 łyżeczka oleju(...)sezamowego Makron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Łososia filetujemy i myjemy. Wszystkie składniki sosu mieszamy i wlewamy do małej miseczki. W dużej misce układamy: ugotowany i przelany zimną wodą makaron ryżowy, pokrojonego łososia, odsączone pędy bambusa, odsączony i odciśnięty imbir, odsączone i odciśnięte wodorosty, pokrojonego ogórka i pokrojone awokado. Posypujemy sezamem i kolendrą. Zamiennie w misce świetnie sprawdzi się
Poezja smakuzalewie. Jednym słowem – idealny i ekspresowy w przygotowaniu chłodnik na upały. Smakowicie i skutecznie chłodzi! Polecam Składniki: 340 g świeżych ogórków dobrze schłodzonych 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego (lub sosu tamari) 1/2 łyżeczki soli (lub więcej do smaku) 1 łyżeczka cukru 3-4 łyżki octu ryżowego 2 szklanki zimnej wody 3 łodygi zielonej części cebulki dymki(...)tylko troszkę Ja lubię trzecią opcję – dodaje troszkę więcej koloru do zupy Dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojoną umytą zieloną cebulkę i kilka plasterków papryki czerwonej. Wsypujemy sól, cukier, sos sojowy i ocet ryżowy. Całość mieszamy, zalewamy wodą, dodajemy kostki lodu i pokrojone pomidorki koktajlowe. Delikatnie mieszamy. Koniecznie posypujemy ziarnami sezamu, opcjonalnie płatkami chilli dla dodania ognia Ja bardzo lubię
Lamarida.plLetnia, chrupiąca i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, kalarepą i pomidorami z dodatkiem grzanek i sosu czosnkowego to pyszna propozycja na każdą okazję do pracy, na śniadanie czy kolację, może również stanowić ciekawy dodatek do potraw z grilla. składniki na 4 porcje 150 g mixu sałat 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 kalarepa 2 ogórki małosolne(...)pęczek szczypiorku z dymki grzanki sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku czarny pieprz sól przepis Do małej miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. W dużej misce umieszczamy mix sałat. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe kroimy na mniejsze cząstki
Smakowite Daniawspominałam, po wyjęciu jest w całości nie rozpada się na części tak jak makaronowe. Moi stali czytelnicy pewnie zauważyli, że zapiekanki spod mojej ręki nie są zalewane sosami, beszamelami itp. Ten, kto liczy kalorie, pomija takie elementy, ale móc je zastąpić czymś bardziej pożywniejszym. Co innego zalać sosem pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość odżywcza: 906 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego czosnku pół pęczka koperku ponadto: szynka parmeńska Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki połącz(...)ziemniaki z cebulą dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz wszystko dokładnie wymieszaj smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony sos: połącz wszystkie składniki następnie: ułóż placki na talerzu posmaruj sosem połóż na wierzch plastry szynki parmeńskiej Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSzparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tosty w niefrancuskim wydaniu, czyli moczone jedynie w jajku i zaserwowane w wytrawnej (a nie jak w oryginale, na słodko) wersji: z truskawkami, listkami bazylii oraz skropione słodkim sosem balsamicznym. Główne składniki zazwyczaj mamy w domu- chleb i jajka, potem kilka chwil smażenia i mamy prostą i ciekawą propozycję na śniadanie, kolację, tudzież imprezę 🙂 Śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo(...)potem zafundować sobie z nich owe tosty 😊 2 porcje: * chleb/bułka- około 8 kromek * jajko- 2 szt. * truskawki- po 5-6 szt. * świeża bazylia- garść * słodki sos balsamiczny- do polania * masło klarowane- do smażenia Kromki chleba zamoczyć w jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z plasterkami truskawek, listkami bazylii i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior(...)masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa nie do końca je zanurzając w sosie. 4. Wszystko przykryłam folią aluminiową i zapiekałam 40 minut. Po tym czasie zdjęłam folię
Pieprzyć z Fantazjąmożna zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu 150g boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem. 4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu
Szefowa kuchnimoim przypadku bywa długo trwało zanim wprowadziłam ten pomysł w życie. A takie szparagi to sama pychota, bo możemy je upiec owinięte w szynkę, z sosem itp. Ta dzisiejsza warjacja pochodzi sprzed jakiś 2 tygodni i w tym czasie meczyłam ludziska różnymi wersjami, ale ta zdecydowanie wygrywa. Nie najleży może do najchudszych i delikatniejszych i chyba jest rodzajem „comfort(...)formy) Przygotowanie: Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Szparagom odetnijcie końców, możecie je też trochę obrać, ale poszłam na łatwiznę. Umyjcie je i ułużcie w natłuszczonej formie do zapiekania. Przygotujcie sos – rozmieszajcie serek i ajwar, dodajcie odrobinę wody aby otrzymać pożądaną konsystencję. Rozłóżcie sos na szparagach, podlejcie odrobiną wody i zapiekajcie ok. 30 minut (końcówki szaparagów powinny być miękkie). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniekapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek(...)wywar z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Stawiamy na ogniu i zaczynamy powoli gotować. W pół szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do niej stopniowo po łyżce ciepłego sosu. Kiedy temperatura się wyrówna wlewamy rozczyn do sosu i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Gołąbki podajemy ciepłe, możemy je obsypać
Kolizje Smakówjakoś super, ale za to wszystko nadrabia smakiem. Pierwszy raz jadłam ją na urodzinach chrześnicy, bardzo nam posmakowała, chciałam przepis powtórzyć i znalazłam na blogu tutaj . Troszkę zmodyfikowała tylko sos, dałam mniej majonezu i powiem Wam szczerze, że ilość, którą dałam w zupełności wystarczy. Polecam, jeśli lubicie takie połączenia, to sałatka na pewno bardzo Wam posmakuje :-) Ja od razu robiłam(...)porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy. 2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony
kruche babeczki