sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:11/101)

Udziec indyka marynowany w suszonych grzybach z kapustą pekińską w trzech odsłonach i dynią 111

upiekę. Uznałam, że uduszę z szalotką i majerankiem i zblenduję z ziemniakami na puree a część podleję syropem klonowym i podam. I tak oto powstał pomysł inspirowany zmielonymi suszonymi grzybami, których w życiu nie potraktowałabym jako marynatę w ten sposób gdyby nie jedna z książek Jamigo Oliwiera i kapustą pekińską na sposobów minimum trzy. Tyle się zadziało(...)pochwaliłam się zdjęciem mojemu znajomemu, kucharzowi jednej z Sopockich doskonałych restauracji to oczywiście zamiast gratulacji dostałam reprymendę, że brakuje sosu. Grzybowego. Paweł powiedział, że sos z pieczenia mięsa należy przelać do garnka, dodać suszone grzyby, trochę bulionu. Zredukować, doprawić solą i pieprzem. Zaciągnąć masłem. Wy zrobicie z sosem. Ja. Zapomniałam. Składniki (na 2 porcje) Mięso. Udziec indyka w marynacie

Mango Papaja
Gniazdka z cielęciny w sosie paprykowo bakłażanowym 150

suszone grzyby które nazbierałam sama. Jesień kojarzy mi się z grzybami i warzywami psiankowatymi. sos: 3 papryki czerwone 2 bakłażany 70 g koncentrat pomidorowy sól, pieprz 1 główka czosnku 1 cebula papryka czerwona 50 g sera śmietankowego puszystego 250 g makaronu  pappardelle kotleciki: 1/2 kg cielęciny 1 jajko 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki zmielonych grzybów suszonych papryka słodka sól, pieprz koperek świeży 3 łyżki kaszki manny do obtoczenia: mąka kukurydziana  pieprz czerwony natka pietruszki Sos: Bakłażany kroję wzdłuż, paprykę kroję na pół pozbawiam nasion, cebule obieram i kroję na ćwiartki. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia układam bakłażany, paprykę, cebule, ząbki czosnku nieobrane. Bakłażana skrapiam oliwą. Blaszkę wstawiam do nagrzanego piekarnika temp

wesoła kuchnia
Pieprzowe Polędwiczki Wieprzowe z Sosem Śmietanowo-Grzybowo-Pieczarkowym 157

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 1 opakowanie pieprzu cytrynowego 1 opakowanie pieprzu ziarnistego 3 łyżki oliwy z oliwek Sos: 250 g pieczarek 1 garść suszonych grzybów 1 włoszczyzna 600 ml wody 1 natka pietruszki 1 duża cebula - najlepiej czosnkowa 1 śmietana 18 % 250 ml pieprz i sól do smaku 1 kostka grzybowa knorr 3 liście laurowe 4 ziarenka(...)złocistego koloru, przekładamy je wraz z patelnią do piekarnika na 20 minut. Do wykonania sosu potrzebować będziemy głębokiej patelni i garnka. Z 600 ml wody odlewamy 1 szklankę i namaczamy w niej suszone grzyby. W pozostałej ilości gotujemy dobrze umytę włoszczyznę z dodatkiem kostki grzybowej oraz ziela angielskiego  liścia laurowego i owocu jałowca

ClauditteMissCooking
ROSÓŁ AZJATYCKI Z PULPECIKAMI (keto, LCHF, optymalny, paleo, bez glutenu i laktozy) 184

zdrowy, aromatyczny, rozgrzewający, pikantny, pełen różnorodnych przypraw, czyli idealny na chłodne dni Składniki na rosół: 1000 ml bulionu z przepisu na rosół 3-4 g suszonych grzybów mun 50-60 ml sosu tamari ( wersja bez glutenu) lub sosu sojowego 2 ząbki czosnku 3-4 cm korzenia imbiru 1 średnia papryczka chilli lub 1/4 łyżeczki płatków chilli 3 łyżeczki(...)goździki pieprz czarny sól Składniki na pulpety: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego sól pieprz czarny mielony smalec (u mnie gęsi)   Gotowy bulion podgrzać a następnie dodać suszone grzyby mun, umytą i pokrojoną w plasterki limonkę lub 2 łyżeczki soku z limonki, obrany czosnek oraz obrany i pokrojony imbir, umytą papryczkę chilli lub płatki chilli, posiekaną natkę pietruszki

Ola la LCHF
Lazania (lasagne) z kiszoną kapustą i grzybami 204

makaronu przełożone warstwowo farszem i zapieczone pod sosem beszamelowym. Zawsze podawane na gorąco. Dla mnie po prostu pyszna zapiekanka. Prezentuje się o niebo lepiej niż tradycyjny makaron wymieszany z podobnymi składnikami i smakuje wykwintniej. Zapraszam dzisiaj na fusion kuchni włoskiej i polskiej, ponieważ farsz mojej zapiekanki stanowi kapusta kiszona i suszone grzyby. Po prostu pycha! Składniki: 18 płatów lazanii(...)angielskie sól, pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 płaskie łyżki mąki 2 płaskie łyżki masła sól, pieprz gałka muszkatałowa oregano 50-70 g parmezanu Wykonanie: suszone grzyby dokładnie wypłucz, zalej wodą i zostaw do namoczenia na całą noc kiszoną kapustę drobno posiekaj, dodaj namoczone, pokrojone grzyby. Zalej wodą z moczenia grzybów i gotuj około

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kurczak z mozzarellą, suszonymi pomidorami i bazylią 209

suszonymi pomidorami i bazylią podawany w sosie z grzybów leśnych. Serdecznie zachęcam do wypróbowania. Piersi z kurczaka dokładnie wymyć. Przełożyć do głębokiego naczynia i posypać przyprawą do złocistego kurczaka. Przemieszać, tak żeby przyprawa dobrze pokryła mięso. Odstawić w chłodne miejsce. Teraz przygotujemy sos grzybowy. Grzyby dokładnie umyć. Jeżeli mamy grzyby mrożone, musimy je najpierw całkowicie rozmrozić. Następnie(...)grzyby i przesmażyć je przez 2-3 minuty. Patelnię przykryć pokrywką, dusić grzyby na wolnym ogniu do miękkości (około 7-8 minut). Następnie grzyby zasypać łyżką mąki i przesmażyć ją, aż straci smak surowizny (jeśli na patelni jest za mało tłuszczu do przesmażenia mąki, dodać odrobinę dodatkowego masła). Na patelnię wlać bulion. Całość delikatnie wymieszać i podgrzać, aż sos zacznie

Świat Domowej Kuchni
Sos z prawdziwków – kuchnia podkarpacka 136

grzybów nie tylko w kuchni podkarpackiej, ale w kuchni polskiej. Sos składa się z niewielu składników, dlatego prawdziwki (albo jak kto woli – borowiki) grają w nim pierwsze skrzypce. Sos zagęszczamy kwaśną śmietaną, co w połączeniu z odrobiną koperku sprawia, że tęsknimy za tym sosem cały rok. W dzieciństwie często chodziliśmy na grzyby, z których mama robiła sos, suszyła(...)pieprz do smaku. Grzyby czyścimy i kroimy – wielkość kawałków zależy od upodobań. Cebulę siekamy drobniutko. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło i dusimy na nim cebulę. Po kilku minutach dodajemy pokrojone grzyby i na małym ogniu dusimy je około 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Jeśli sos ma być mniej gęsty, albo mamy niewiele grzybów, w trakcie

Trzeci talerz
Gołąbki z piekarnika z sosem grzybowym. 167

kawałku ( może być mielonka) 2 cebule sól i pieprz do smaku ( polecam  Skworcu) 3 łyżki oleju 1 średnia główka białej kapusty 4 szklanki rosołu Sos grzybowy; 1 garść grzybów leśnych (suszonych) 1 marchewka 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku ( najlepiej  Skworcu) 1 łyżka mąki pszennej Przygotowanie; Z kapusty wycinamy głąb, zdejmujemy wierzchnie(...)przypaleniem.  Gołąbki zalewamy rosołem, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i pieczemy w piekarniku około 90 min. Kilka minut przed końcem zdejmujemy folię z wierzchu. Pieczemy w 180C.  Sos grzybowy; Grzyby myjemy i moczymy, najlepiej przez cała noc w szklance wody. Następnie dolewamy wody w zależności ile chcemy sosu, dorzucamy pokrojoną w kostkę marchew i gotujemy do miękkości. Doprawiamy solą

Radość kipiąca uśmiechem.
ZRAZIKI Z SOSEM POMIDOROWYM Z MAJERANKIEM I GRZYBKAMI SUSZONYMI 148

Zrobiliście już kotlety duszone w kremowym , pomidorowym sosie , pachnące cudownie majerankiem i suszonymi grzybami zebranymi jesienią.Jak nie , to wypróbujcie ten przepis.Fantastyczne danie na jasienne obiady , kiedy w okna stukają krople deszczu.Zapraszam. Przepis na 2 porcje:   16dag.ładnej wykrojonej na kotlety łopatki Garść namoczonych i ugotowanych grzybków  20dag . tłuszczu 4g.mąki sól przyprawa uniwersalna-przepis na blogu(...)mące.Na patelni rozgrzewamy mocno tłuszcz,układamy zrazy i obsmażamy  na niezbyt mocnym ogniu.Kotlety odkładamy na talerzyk w ciepłe miejsce.Do sosu dodajemy obgotowane grzyby,pokrojoną cebulę i dusimy na małym ogniu.Koncentrat pomidorowy dodajemy do grzybów.Zimny wywar warzywny mieszamy z mąką dolewamy do sosu ,zagotowujemy.Dodajemy majeranek.Potem dolewamy śmietanę i doprawiamy do smaku.Do sosu wkładamy zrazy i dusimy chwilę

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Palcem po mapie: Kazimierz Dolny 157

kluseczki nie powaliły mnie, o tyle pierogi były cudownie pyszne! Zdjęcie pochodzi ze strony http://restauracja-ufryzjera.pl/ PanMąż delektował się udźcem jagnięcym jako daniem głównym. Udziec duszony był w pomidorowym sosie z papryką, cebulą, czosnkiem i podany z kaszą kus-kus na gorącej patelni. Smakował mu bardzo. Ja podjadłam mu troszeczkę - danie było dość ostre, ale moje kubki smakowe nie lubią(...)stół wjechał bowiem talerz z uszkami i dopiero przy stole został zalany zupą. Jako danie główne zjedliśmy: ja zrazy z polędwicy wołowej z kopytkami z suszonymi grzybami, zielonym groszkiem i sosem z trawy żubrowej, a PanMąż jagnięcinę na musie śliwkowym z kopytkami na maśle palonym i puree dyniowym z imbirem. Oba dania dania były dobre (choć kopytka Męża były

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Makaron z grzybami i białą kiełbasą 129

Serio, nie kłamię Zrobicie to danie raz i na pewno będziecie do niego powracać, szczególnie jeżeli lubicie grzyby. Do przygotowania makaronu użyłam grzybów suszonych, także z powodzeniem możecie go robić o każdej porze roku. Sos z grzybami i białą kiełbasą smakował doskonale zaraz po przygotowaniu, jak i wtedy, kiedy go odgrzałam na drugi dzień. Wybrałam do dania makaron(...)jest też moim ulubionym. Zobacz też: Makaron w sosie gorgonzola z boczkiem Makaron z białą kiełbasą i pomidorami Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Przepis na makaron z grzybami i białą kiełbasą Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 500 g białej kiełbasy duża garść suszonych grzybów 2 ząbki czosnku mała cebulka szklanka bulionu

Kuchnia Bazylii
Rosół orientalny 294

grzybów mun 1/2 pęczka świeżej kolendry czarny pieprz, sól do smaku sok z 1 limonki kiełki fasoli mung pęczek szczypiorku 1 opakowanie makaronu Vermicelli sos sojowy jasny Wykonanie: Jeśli korzystamy z suszonych grzybów mun - należy je włożyć do miseczki, zalać wrzątkiem i namoczyć około 30 minut.  Pierś z kurczaka umyć, przekroić na pół. Zalać 3 litrami(...)osobnej miseczki ugotowane grzyby mun. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu (około 4 minut, po ugotowaniu koniecznie przelać zimną wodą).  Poszatkować drobno szczypior. Proponuję podawać w następujący sposób: porcja makaronu kawałki mięsa pokrojone w paski grzyby mun kiełki fasoli mung całość zalewamy rosołem posypujemy szczypiorem i świeżą kolendrą, jeśli lubicie dodajemy kilka kropli jasnego sosu sojowego Bon appetit

Garniec Magalie
Potrawka z kurczaka (indyka) de luxe 237

golonka z indyka 10-15 dag fasolki szparagowej (najlepiej obu kolorów) 1 mała marchewka 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej kilkucentymetrowy kawałek pora 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego 1-2 grzyby suszone sól, pieprz szczypta chili  szczypta papryki słodkiej szczypta czosnku granulowanego szczypta szafranu Przygotowanie: Umyte mięso nasmarowałam solą, pieprzem i sosem sojowym na całą noc. Następnego dnia

Kuchnia po mojemu
Ryż smażony z tofu. Szybko, bez mięsa, bardzo dużo smaku [PRZEPIS] 269

smażony z tofu. Składniki: 100 gramów ryżu, cebula, 100 gramów tofu pokrojonego w kostkę, duża marchewka, ząbek czosnku i podobnej wielkości kawałek imbiru, mała garść suszonych grzybów mun, łyżeczka proszku curry, sos sojowy olej. Zrób tak: Ryż ugotuj na sypko. Równolegle na głębokiej patelni lub w woku rozgrzej olej, utrzymując duży płomień szybko przesmaż cebulę z tofu (przez

Kulinarna Polska
Bulion chiński 110

bardzo dziękuję. Składniki 1,5 l bulionu drobiowego 2 cebule dymki wraz ze szczypiorkiem 2 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka 1 garść suszonych krojonych grzybów mun 2 łyżki sosu sojowego 1 opakowanie makaronu ryżowego Grzyby namoczyć w ciepłej wodzie przez około 15 minut. W przypadku gdy posiadacie całe grzyby mun należy je pokroić w cienkie paski

O kuchni z uczuciem
Wigilijna kapusta z grochem i grzybami 393

dzień - to już dziś warto pomyśleć o jej przygotowaniu ! Jest pyszna i aromatyczna :) Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 400 g grochu łuskanego 150 g suszonych grzybów 2 cebule masło kostka grzybowa sos sojowy liść laurowy ziele angielskie 1 łyżeczka pieprzu ziarnistego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka soli łyżeczka kminku Przygotowanie: Na ok 12 h przed przygotowaniem namaczamy groch

Taste Therapy
Kuchnia Polska według Karola Okrasy – książka Lidla | Warsztaty kulinarne 137

zdobycia i drogie (jak np. mięso z jelenia), jednak wykwintne i nasze polskie. Książka zawiera między innymi takie przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana

Kuchnia Bazylii
„Ryby są super” przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman 180

kubkiem gorącej herbaty bądź czekolady , a nuż może zamiast tradycyjnego karpia, na wigilijny stół przyrządzicie np: Lina w migdałach z sosem rodzynkowym bądź sandacza w suszonych grzybach Już w najbliższym czasie zabieram się za testowanie przepisów, które pojawią się również na blogu. Post „Ryby są super” przepisy Karola Okrasy

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję