sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:19/101)

Makaron chiński z kurczakiem 290

pyszne a jednocześnie szybkie danie. Dziś na pewno go użyję... Składniki: 200 g makaronu błyskawicznego Mi-Xao 1 pierś z kurczaka 15 g suszonych grzybów mun szczypior 1 cebula dymka  2 łyżki jasnego sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1/2 puszki pędów bambusa 1/2 marchewki 3 łyżki oleju rzepakowego polecamy Olejowy Raj sól, pieprz Wykonanie: Grzyby mun zalewam

Bike By Life
Zapiekanka grzybowa w kamionce 125

tych samych smakach zrobić zapiekanki grzybowe w kamionkach . 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta estragonu(...)mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym ogniu ok 10 min , w razie potrzeby gdyby sos był za gęsty dodać odrobinę mleka. Nałożyć masę do kokilek lub kamionek. Do każdej

Gotowanie jest łatwe
Placki ziemniaczane z sosem grzybowym 187

nasze Dzieciaki uwielbiają dania z ziemniaków.Co potrzebujemy?-ok. 2 kg ziemniaków-garść suszonych grzybów-4 pieczarki-2 cebule-2 jajka-mąkę pszenną-bułkę tartą-przyprawę warzywko-olej   Gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie i studzimy.Suszone grzyby zalewamy ciepłą wodą, aby zmiękły, płuczemy, wyciskamy i kroimyna drobne cząstki.Pieczarki też kroimy na drobne cząstki.Cebulkę kroimy(...)mąką pszenną( ok. 3 łyżki), mieszamy, aż mąka zniknie, wlewamy wodę z rondelka, mieszamy, aż powstanie gęsty sos.Przelewamy do rondelka, wrzucamy suszone grzyby, przyprawiamy pieprzem i gotujemyprzez chwilę na małym ogniu. Sos gotowy. Można też dodać słodką śmietanę, jeśli ktoś lubi.  Wystudzone ziemniaki mielimy.   Przygotowane ziemniaki dzielimy w misce na 4 części, jedną odkładamy

Maminek kulinarny
Zrazy ze schabu wg Buni 318

szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka mielona słodka majeranek 1 cebula biała 1 cebula czerwona 1 cebula cukrowa sos sojowy grzybowy sos Teriyaki 4 łyżeczki oleju 2 łyżki masła 2 łyżki smalcu(...)wierzchu papryka mieloną , majerankiem .Skropić sosem Teriyaki i sosem sojowym . Na patelni rozgrzać smalec z masłem . Smażyć zrazy na rumiano ze wszystkich stron. Przełożyć do garnka  razem z tłuszczem od smażenia . Na patelnię wlać 1 szklankę wody i zagotować .Przelać do garnka z mięsem. Dolać jeszcze 2 szklanki wody. Dołożyć grzyby suszone, pokrojone w ,, piórka ,, cebule , kostki pieczeniowe

Buniabaje w kuchni
Sajgonki z mięsem mielonym 157

sajgonek: 500 g mięsa mielonego - użyłam mieszanki wieprzowo-wołowej 1 średnia cebula dwie gałązki selera naciowego 2 średnie marchewki garść suszonych grzybów mun  dwie łyżki oleju rzepakowego lub ryżowego sos sojowy przyprawa do potraw chińskich 2-3 cm świeżego imbiru sól, pieprz jajko 2 opakowania papieru ryżowego Marchewkę obrać i pokroić obieraczką na paski. Cebulę obrać

Ze smakiem bez glutenu
soczewica zielona+kasza gryczana= pyszne kotlety... 105

olej na patelni mocno rozgrzać, formować z masy kotlety z 1 cm grubiści i smażyć na rumiano z każdej strony sos grzybowy wsypać do 500 ml zimnej wody, dodać 2 łyżeczki mąki pszennej, łyżkę suszonych zmielonych grzybów, dodać 2 łyżki śmietany 18% i mieszając doprowadzić do zagotowania, kotlety podawać z sosem i marchewką z rosołu lub inną surówką

W Mojej Kuchni Lubię
Grzyby suszone 242

niż ze świeżych grzybów smakują potrawy przygotowane z dodatkiem grzybów suszonych. Smak zupy z suszonych grzybów jest wyrazisty, również zapach jest bardzo silny, a kolor zdecydowany. Suszone grzyby są niezastąpione do grzybowej zupy wigilijnej, sosów oraz pierogów z kapustą i grzybami. Czytaj dalej

Przepisy Kulinarne
Zielone gołąbki z grzybową nutą 181

zielone gołąbki :P  12-14 liści kapusty młodej zielonych bocznych 1 szkl ryżu 2 łyżki suszonych grzybów utłuczonych szczypta oregano szczypta bazylii 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 300 g mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżeczka pieprzu ziołowego staropolskiego sos grzybowy na bazie beszamelu pół cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki sproszkowanych grzybów sól pieprz szczypta(...)wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę. Mąkę wymieszać z mlekiem i śmietaną.  Powoli wlewać do przyrumienionej cebulki mieszając ciągle , dodać grzyby ( u mnie są to suszone opieńki starte na proszek) doprawić szczyptą estragonu , bazylią, oregano, solą i pieprzem, gotować na wolnym

Gotowanie jest łatwe
Polędwiczki wieprzowe z grzybami 129

oregano • 2 łyżki oliwy • 1/2 łyżki masła • 2 łyżki brandy lub whisky (opcjonalnie) • 100 ml śmietanki kremówki 30% • 2 łyżeczki musztardy • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Przygotowanie : Pokrojone na plasterki suszone grzyby zalać 1 szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, rozpłaszczyć je palcami i delikatnie roztłuc(...)samą patelnię włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą. Wlać brandy i odparować lub podpalić. Dodać podsmażone grzyby z cebulą. Oddzielnie połączyć śmietankę z musztardą i sosem sojowym, wlać na patelnię i zagotować. Gotować chwilę aż sos trochę zgęstnieje, na koniec posypać natką pietruszki

KUCHNIA POLSKA
KURCZAK W SOSIE Z DYNIĄ I GRZYBAMI 160

kurczaka (2x150 g) 150 g dyni (obranej i pokrojonej w kostkę) 1 cebula 2 ząbki czosnku 40 g suszonych grzybów (użyłam borowików) 30 g masła 1 łyżka oleju 2 szklanki wody 1/2 szklanki śmietany 30% 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mąki PRZYPRAWY: sólo, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka kurkumy w proszku, szczypta chili 1 łyżka soku

cool and minty
Sos grzybowy 122

mnie w domu sos grzybowy podaje się w Wigilię i polewamy nim pierogi z kapustą i grzybami lub gołąbki z kaszy jęczmiennej. Składniki: 150 g grzybów suszonych cebula ok półtora szklanki wody łyżka masła łyżka mąki 2 ząbki czosnku (opcjonalnie) sól, pieprz Przygotowanie Grzyby płuczemy, wkładamy do miski, zalewamy letnią wodą i odstawiamy na ok 2 godziny. Następnie(...)mielimy w maszynce. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, aby się zeszkliła. Następnie dodajemy grzyby. Podsmażamy przez chwilę, po czym dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zimny wywar z gotowania grzybów rozrobiony z mąka i przyprawiamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje

e-PrzepisyKulinarne
Zupa grzybowa i Wielkie Grzybobranie 157

widow-orphan; font-size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 1 filiżanka suszonych grzybów 1 garść makaronu np. penne (pióra) opcjonalnie: 1 łyżka suszonych warzyw 1 marchewka sos sojowo-grzybowy, sól 1-2 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style(...)size:12.0pt; font-family:"Arial","sans-serif"; mso-fareast-language:EN-US;} Namocz pokruszone grzyby na noc. Następnego dnia ugotuj (ok. 20-30 minut), wrzuć makaron, suszone warzywa i startą marchewkę. Gotuj do miękkości na małym ogniu (ok. 15 minut). Odstaw. Dodaj sos sojowo-grzybowy, sól i śmietanę. Wymieszaj i od razu podawaj.  A takie grzybobranie było

Qlinarnie i Qlinarnie
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 166

łyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka cukru,½ łyżeczki Hot Madras(...)oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić pieprzem Cayenne i solą.Sos przelać do rondla, dodać oliwki, cebulki, zmielone grzyby

SzczyptaSmaQ
Żeberka w modrej kapuście 125

pewnie zna żeberka na kiszonej kapuście. Ja dzisiaj wrzucam na talerz inną wersję - w czerwonej kapuście, z cebulką, czosnkiem i suszonymi grzybami. Wierzcie mi, od samego zapachu ślinka cieknie. I mimo, że kapusta mało modra w sosie, to pyszna i ona, i mięsko w niej duszone. Składniki: 1 kg żeberek wieprzowych (chudych), 1/4 główki czerwonej kapusty, 3 cebule (użyłam(...)czerwonych), 5 - 6 ząbków czosnku, 2 suszone grzyby, 1 łyżeczka octu balsamicznego, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, kostka mięsna (można pominąć), olej do smażenia, 1 łyżka mąki na zasmażkę Sposób przygotowania: Żeberka podzielić na porcje, opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami. Odstawić na 3 - 4 godziny

Nie tylko w kuchni