sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:18/101)

Sos grzybowy z suszonymi pomidorami 243

wiem jak on to zrobił, ale jest - brawo informatycy z policji !!! Bardzo dziękuję :D A to jeden ze staroci, czyli przepis na pyszny sos grzybowy z suszonymi pomidorami: Składniki: około 800 g grzybów (u mnie podgrzybki, borowiki, maślaki), ½ słoiczka suszonych pomidorów (użyłam bardzo aromatycznych z zalewy ziołowej), 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, ziele angielskie, liść(...)szczypiorek, natka pietruszki Sposób przygotowania: Grzyby oczyścić, dokładnie umyć, większe okazy pokroić.  Włożyć do garnka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować 20 minut. Ugotowane grzyby przecedzić na sicie. W międzyczasie pokroić obraną cebulę i czosnek oraz odcedzone z zalewy pomidory. Wrzucić na rozgrzany olej i krótko przesmażyć. Ugotowane wcześniej grzyby przełożyć do garnka, dodać podsmażoną

Nie tylko w kuchni
Barszcz prawie ukraiński 228

mała papryczka chilli duża garść groszku cukrowego garść fasolki szparagowej 3 ziemniaki kilka kwiatów kalafiora romanesco garść natki pietruszki garść koperku 5-6 łyżek sosu sojowego 1 grzybowa kostka rosołowa 1 łyżeczka suszonej czerwonej papryki 1 łyżka cukru 2-3 łyżki octu jabłkowego Pałki umyć i zalać zimną wodą. Gotować na wolnym ogniu. Cebulę podpiec na ogniu. Wszystkie warzywa(...)ziemniakami ). Dorzucić pokrojoną kapustę, kawałki fasolki szparagowej i pokrojony w plasterki por. Dodać kostkę rosołową i podsmażoną cebulę. Jak warzywa lekko zmiękną dodać ziemniaki, groszek cukrowy i kalafior. Doprawić sosem sojowym, pieprzem, papryką, cukrem i octem jabłkowym.  Na koniec dorzucić posiekany czosnek , natkę pietruszki, koperek i chilli. Doprawiając pamiętaj, że to twoje kubki smakowe ustalają smak więc nie musisz

Jemy Pijemy
Makaron w sosie kurkowym z suszonymi pomidorami i pietruszkowymi pulpetami 195

Zima trwa w najlepsze a ja znowu jadłam pyszne grzyby choć nie robiłam jesienią zapasów. :-) Miałam je na wyciągnięcie ręki dzięki Nasza Chata . Do sosu dodałam kurki w zalewie naturalnej. Z sosem śmietanowym i suszonymi pomidorami komponowały się idealnie.  Pulpeciki:  250g mięsa mielonego 2-3 łyżeczki suszonej pietruszki lub 1/2 pęczka świeżej (posiekanej) 1 małe jajko

Szefowa kuchni
Suszone grzyby 142

półtoralitrowych. Takie grzyby są niezastąpione do dań wigilijnych, ale nie tylko. Sosy czy zupy dzięki nim nabierają innego wymiaru i nawet najprostsze danie, smakuje wybornie. Jak suszyć grzyby? Metod jest kilka, promienie słoneczne, suszarka, piekarnik czy kaloryfer. Ja nie mam suszarki więc moje grzybki suszyłam na kaloryferze. Grzyby starannie oczyściłam suchą ściereczką, pokroiłam w 1 centymetrowe plastry i nanizałam(...)grubą nitkę, następnie  umieściłam na długim kiju, a kij na kaloryferze. Dzięki zawieszeniu grzybów na kiju, można je łatwo obracać. Wysuszone grzyby muszą być sztywne i łatwo się łamać.      Słoiki do przetrzymywania grzybów, muszą być bezzapachowe, najlepiej nowe, czyste i idealnie wytarte. Zakręcone solidnie, nie stracą swojego aromatu i będą nam  wspaniale służyć

Gosia gotuje
Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym 176

ktoś lubi grzyby leśne, to gołąbki z kurkami będą mu bardzo smakować. W osobnym naczyniu Piotrek przygotował dla Rafała gołąbki w sosie pomidorowym, który nie jada grzybów. Gołąbki z kurkami w sosie śmietankowo-koperkowym można przygotować na zwykłej, głębokiej patelni, ale Dry Cooker z dziurkami w środku idealnie się spisuje w kuchni. Gotowałam na niej również gołąbki bez zawijania(...)chili w młynku Kotanyi sól  do smaku 1łyżka oleju do smażenia na sos: 25 dag kurek 1 mała cebula 1/2 szklanki śmietana 36 % 50 g masła sól, biały pieprz do smaku 1 łyżka siekanego koperku, może być suszony Sos z kurek, podobnie jak z innych grzybów, przygotujemy zalewając podsmażone na maśle z cebulą, posiekane drobno kurki wywarem warzywnym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kasza gryczana duszona w sosie grzybowym 249

pozornie lekka modyfikacja w jakimś daniu powoduje, ze potrawa smakuje zupełnie inaczej. Bardzo często podawałam kaszę gryczaną i sos grzybowy do jakichś II dań mięsnych. Robiłam też kaszę gryczaną wypiekaną z grzybami na smaku z gotowania grzybów suszonych. Okazuje się , że jest jeszcze trzecia możliwość- ugotowanie osobno kaszy i sosu, połączenie ich razem i duszenie w tej formie

Buniabaje w kuchni
Tarta z grzybami szmaciakami gałęzistymi 107

Przepis na ciasto i sos podałam w dwóch poprzednich postach. Farsz: 3 duże suszone grzyby szmaciaki gałęziste  ( te przywiozłam z Chin ale w Warszawie można dostać np. na Marywilskiej u Wietnamczyków),  w Polsce są one pod ochrona więc nie radzę ich zbierać w lesie. 1 młoda cebula 3 łyżki jasnego sosu sojowego pół szklanki wody 2 łyżki

Jemy Pijemy
Spaghetti po azjatycku 176

składników przedstawiam poniżej. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 1-2 ząbki czosnku 1 średnia marchewka 200 g fasolki szparagowej ( może być mrożona) 100 g suszonych grzybów 3 łyżki syropu klonowego 4-5 łyżek sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego papryczka chili 1 łyżka mąki ziemniaczanej Sól, pieprz do smaku Przepis na spaghetti po azjatycku Makaron ugotuj al dente

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron w sosie grzybowym 118

Składniki na sos: 50 g masła 1 cebula 2 garści suszonych grzybów 3 łyżki śmietany 12% 1.5 łyżki mąki 600 ml  wody natka pietruszki sól i pieprz Przygotowanie: Grzyby zalewamy 500 ml wody i odstawiamy na 2-3 godziny.  Grzyby z wywaru kroimy na kawałeczki i gotujemy w tej samej wodzie w której(...)Podczas smażenia cebuli dodajemy na patelnię 150 ml grzybowego wywaru, bez grzybów.  Z gotującego się wywaru grzybowego odlewamy 1/2 szklanki tego własnie wywaru. Dodajemy do tego 1.5 łyżki mąki i 3 łyżki śmietany. Mieszamy tak aby nie było grudek.  Gotujący się wywar z grzybami dodajemy na patelnię gdzie mamy już cebulę. Mieszamy i po chwili dodajemy

ClauditteMissCooking
Burgery z kaszy jęczmiennej i buraków z oscypkiem 146

Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę jęczmienną(...)plastry oscypka i pieczemy, aż ser się roztopi. Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – pesto: Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy

Kuchnia Bon Appetit
Quinoa z grzybami shitake i płatkami suszonego tuńczyka 175

porcje. Składniki: 6 łyżek ugotowanej trzykolorowej quinoy 6 świeżych grzybów shitake 4 łyżki suszonych płatków tuńczyka 2 łyżki klarowanego masła  sos sojowy bezglutenowy Wykonanie: Do ugotowanej quinoy dodajemy pół łyżeczki bezglutenowego sosu sojowego i dokładnie mieszamy, wykładamy ją na talerzyki. Grzyby shitake delikatnie przesmarowujemy sosem sojowym, nadziewamy po trzy na wykałaczki i wrzucamy na lekko rozgrzane klarowane

Quinoa Raz!
Wigilijna zupa grzybowa. 180

Wigilijna zupa grzybowa jest łatwa w przygotowaniu i niezbyt pracochłonna.  Bez smaku tej zupy nie wyobrażam sobie Wigilii. Można ją podać z makaronem jajecznym albo ugotowanymi ziemniakami. Składniki: 3 garści suszonych prawdziwków (ok. 100 g) 1 średnia cebula 3 łyżki słodkiej śmietanki (30%) 1 łyżka masła klarowanego lub masła extra 1 mały ząbek czosnku Wywar na zupę(...)sojowy, pieprz ziołowy w ilości do smaku Przygotowanie: Suszone grzyby zalać wrzącą wodą, tak aby zakrywała grzyby w całości. Pozostawić do moczenia na całą noc. Przełożyć grzyby na sito, a wodę z moczenia pozostawić, będzie wykorzystana do zupy. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na maśle, dodać grzyby pokrojone w paseczki - dusić 10 minut. Ugotować wywar na zupę

Codziennik Kuchenny
Grzybowa tarta z fetą 154

jajko szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany na sos: 1 mały kubek jogurtu greckiego sól, przeprz 2 łyżki chrzanu Przygotowanie: Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki tj: 3/4 porcji ugotowanych grzybów, ser feta, ser twarogowy, czosnek, cebulę, śmietankę, jajka. Blendujemy.  Do zblendowanej mamy(...)Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce.  Na sos: wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, chłodzimy w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt naszej formy, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Makaron z warzywami i mun w sosie ananasowym o nucie chili (z woka) 123

Marchew, cebula czerwona w woku wysmażone z pak choi i grzybami mun połączone. Do tego makaron ryżowy - wstążka bezglutenowy, wszystko z sosem ananasowym z chili połączone, ziołami i przyprawami doprawione. Sok z limonki dodał świeżości, a czarnuszka koloru i chrupkości.  Danie niebanalne, smaczne i oryginalne.  Składniki: 4 łyżki(...)oleju rzepakowego, 1 trawa cytrynowa, 1 duża cebula czerwona (200 g), 2 średniej wielkości marchewki (350 g), 1 małe pak choi, 30 g suszonych grzybów mun, 100 g makaronu ryżowego -wstążka bezglutenowy, 150 ml sosu ananasowego z chili, sos sojowy do smaku, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, 2 garście świeżej mięty pieprzowej, 2 pęczki szczypiorku, limonka

Moniki Smakołyki
Stek Delmonico – najsłynniejszy nowojorski stek 170

wyjątkowe steki Delmonico serwowane w wielu dobrych restauracjach za oceanem. Składniki: 4 steki Rib-Eye 2 grzyby Portabello, usunięte łodygi i blaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki szalotki, drobno posiekanej ¼ szklanki marchewki, drobno posiekanej ¼ szklanki selera, drobno(...)doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem do smaku. W międzyczasie rozgrzać grilla. Steki i grzyby doprawić solą i pieprzem i grillować do uzyskania pożądanego stopnia wysmażenia. Grzyby powinny być kruche. Wszystko zdjąć z grilla. Grzyby pokroić na małe trójkąty. Kawałki grzybów i suszone pomidory nadziewać na gałązki rozmarynu. Steki umieścić na talerzu z szaszłykami rozmarynowymi i polane

naRuszcie