sos z suszonych grzybow - 1503 przepisów (strona:3/101)

Sos grzybowy ze świeżych grzybów 198

zrobienia sosu grzybowego możemy użyć zarówno świeżych jak i suszonych grzybów. Jeśli lubisz delikatny smak, wybierz grzyby świeże, jeśli bardziej intensywny, wybierz grzyby suszone. Taki sos to doskonały dodatek do wielu dań mięsnych i makaronowych. Składniki na 3 porcje: 500 gram świeżych grzybów 100 gram masła 1 cebula 200 gram śmietany do zup i sosów

Życie zaczyna się w kuchni
Karkówka w sosie z suszonych grzybów (z szybkowara) 232

Pomysł na wykorzystanie nadmiaru suszonych grzybów - duszona karkówka wraz z dodatkiem cebuli oraz marchewki w aromatycznym sosie z suszonych grzybów. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Najlepiej smakuje podane z ziemniakami lub kopytkami. Zachęcam do przygotowania 😃 W ten sam sposób możecie przygotować karkówkę w naczyniu żaroodpornym - tylko pamiętajcie o tym, że czas duszenia będzie(...)ponieważ karkówka musi "przejść" przyprawami. Suszone grzyby zalać szklanką wrzącej wody i naczynie z grzybami zostawić pod przykryciem na co najmniej 30 minut. W międzyczasie do garnka wlać olej, podgrzać go i przesmażyć (z obu stron) plasterki karkówki (podsmażyć samo mięso, bez cebuli) . Usmażone mięso ułożyć na talerzu. Grzyby odsączyć (wodę od moczenia grzybów pozostawić!) i pokroić

Ugotować
Gulasz w sosie sojowo-śliwkowym 157

lubi. Ja kocham sos gulaszowy, córka mięso z gulaszu, mąż musi mieć solidną porcję i jednego i drugiego:) A dzisiaj powstał gulasz z z dodatkiem sosu sojowego, suszonych grzybów oraz powideł śliwkowych. Smak nieziemski. Składniki: około 1kg szynki (u mnie 1,2kg) 3 duże cebule garść suszonych grzybów 2 łyżki powideł śliwkowych 4 łyżki sosu sojowego

na moim stole...
Podsumowanie akcji "Wytrawne potrawy wigilijne" 147

grzybowa Śledzie po sułtańsku Łosoś wędzony à la tatar Pasztet z selera z orzechami włoskimi i oliwkami Tatar ze śledzia Wigilijna kapusta z pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami(...)śledziowa z burakiem Kapusta z Grzybami Łosoś w Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie

Weekendy w domu i ogrodzie
Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 98

Bitki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów podałam z KLUSKAMI ŚLĄSKIMI i CZERWONĄ KAPUSTĄ . Czytaj więcej

Kuchenne zapiski Edyty
Medaliony wieprzowe w sosie z suszonych grzybów 145

czas temu dostałam od mojego taty zmielone suszone grzybki, w związku z tym staram się je jakoś smacznie wykorzystać i na wczorajszy obiad zrobiłam mięsko w sosie z suszonych grzybów... Mój mąż nie chwaląc się był zachwycony 😃 Uwielbiam, gdy moim bliskim smakują moje potrawy 💗 Mam nadzieję, że Wam również posmakują 😘 a wracając do grzybków(...)zmielone nadadzą również danej potrawie cudownego aromatu, a dzieci ich nie wykryją 😉   Składniki: medaliony wieprzowe 200 g, mąka pszenna 3 łyżki, grzyby suszone zmielone 2 łyżki, śmietanka 30% 50 ml, liść laurowy 2 szt, sos sojowy 1 łyżka, sól i pieprz, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy

kulinarne odsłony pati
Tagliatelle rozmarynowe z sosem grzybowo-serowym 160

pięknym weekendzie przyszło lekkie ochłodzenie. Dlatego proponuję dziś bardziej jesienne danie, choć ponoć grzyby już rosną. Ja użyłam suszonych. Składniki: opakowanie makaronu tagliatelle (użyłam rozmarynowego z Biedronki) Sos: garść suszonych grzybów 1 mała cebula 2-3 ząbki czosnku 150 g chudego boczku 100 g sera z niebieską pleśnią rozmaryn, tymianek, majeranek pół szklanki słodkiej śmietanki 18% sól(...)Następnie wlać szklankę zimnej wody i ciągle mieszając, rozprowadzić w płynie, by nie było grudek. Zagotować, dodać ser, ugotowane grzyby oraz zioła i przyprawy. Gdy ser się rozpuści, wlać śmietankę i połączyć z wywarem. Jeszcze raz zagotować. W czasie przygotowania sosu ugotować makaron al dente. Gorący odcedzić, dodać do niego sos i dokładnie wymieszać

Czerwień i błękit
Pieczona łopatka z sosem grzybowym 214

Pieczona łopatka z sosem grzybowym to propozycja dla wszystkich, którzy lubią smacznie zjeść oraz tych wszystkich, którzy uwielbiają grzyby. Danie to będzie idealną propozycją na rodzinny, niedzielny obiad. Najlepiej je przygotować w sezonie, jednak możecie użyć do jego przygotowania suszonych grzybów. Pieczona łopatka z sosem grzybowym – składniki (4-5 porcji) ok. 1,2 kg łopatki(...)suszonych grzybów 1 kg pieczarek 400g śmietany 18% masło cebula sól pieprz ulubione przyprawy Pieczona łopatka z sosem grzybowym – przepis: Łopatkę nacieramy przyprawami solą, pieprzem oraz Waszymi ulubionymi przyprawami, a następnie odstawiamy na ok. 2-3 godziny aby przeszła ich aromatem. Grzyby (najlepiej na noc) namaczamy w wodzie. Na patelni szklimy drobno posiekaną cebulę . Jak będzie już

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piersi z kurczaka z sosem z suszonych grzybów 91

Chyba każdy z Was uwielbia grzyby. Zupy grzybowe, wszelakie sosy - to coś, co z chęcią jadamy. Dzisiaj pokażę Wam jak zrobić sos z suszonych grzybów, dodatkiem będzie brązowy ryż i piersi  z kurczaka oraz surówka z czerwonej kapusty, jabłka i marchewki. Czyli przepis na kolejne szybkie danie.  Składniki: piersi z kurczaka śmietana garść suszonych grzybów(...)niż zwykły. Dlatego odpowiednio wcześnie wstawcie go. W międzyczasie robimy surówkę. Szatkujemy kapustkę. Dodajemy do tego starte jabłko oraz marchewkę. Wszystko razem mieszamy.  Poszłam na łatwiznę i zrobiłam sos do tej surówki z torebki.  Oprócz wody i oleju dodałam jeszcze olej smakowy oraz odrobinę cukru. Obiad gotowy !  Smacznego

My World by Dagmara Rek
"Buraki po burgundzku" 129

pokrojone na duże kawałki (możecie zamienić na 3 pietruszki lub kawałek selera korzeniowego) 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy szczypta soli do gotowania soczewicy 2 łyżki oliwy 8 dużych pieczarek, pokrojonych na plastry Przygotowanie(...)czasu przez 5 minut, aż warzywa lekko się podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody. Po 10 minutach wyjmij grzyby i posiekaj (nie wylewaj płynu). Do brytfanny z warzywami dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, 2 szklanki wody, sos sojowy, posiekane grzyby i wodę z ich moczenia. Gotuj na małym ogniu

Chilli Czosnek i Oliwa
Ramen wieprzowo-wołowy, na żeberkach i goleni, z grzybami 247

jeszcze odrobinę dosolić – i nie dosalamy jej solą, ale sosem sojowym lub sosem rybnym, którego używaliśmy już wcześniej do gotowania. I wieprzowy tłuszcz, i skarmelizowana wołowina, i grzyby, i sos sojowy, i sos rybny to smak umami – w ramenie im go więcej, tym lepiej. JAJKA DO RAMENU Wyjęte z lodówki jajka trzeba ogrzać w ciepłej wodzie żeby nie popękały(...)goleni wołowej, z kością 8 łyżek dobrego sosu sojowego 5 łyżek sosu rybnego 6-7 dużych ząbków czosnku 50g świeżego imbiru 6 goździków 5-6 gwiazdek anyżu 1 papryczka chili, suszona 1 łyżka kolorowego pieprzu w ziarnach 1 łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach 6-7 suszonych grzybów shitake albo garść grzybów mun wymieszanych

Karo in the Kitchen
Kotlety z jajek 142

domu, to wszystkim kotleciki smakowały. Oczywiście przepisu nie pamiętam... Ale potrawa Mamy Marzyni wygląda bardzo smakowicie, więc wypróbuję jej recepturę. Tylko zaproponowany przez nią sos kurkowy zastąpię sosem z suszonych grzybów. Niestety w "moim" lesie (czytaj 500 m... no może niecały kilometr od mojego domu) kurki nie rosną (jest za to dużo gąsek, zdarzają się maślaki, borowiki(...)patelni rozgrzej połowę masła. Na rozgrzany tłuszcz przełóż pieczarki. Smaż chwilę mieszając. Usmażone grzyby dopraw do smaku solą, pieprzem, suszonym czosnkiem i przyprawą w płynie typu maggi i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowane pieczarki przełóż do startych jajek.Na patelni, na której smażyły się grzyby, roztop pozostałe masło. Usmaż na nim cebulę. Gdy cebula ładnie się zezłoci, przełóż ją do jajek

blog.moje-pasje.info
NALEŚNIKI Z FARSZEM RUSKIM W SOSIE GRZYBOWYM 151

maggi i majerankiem.     SOS Z SUSZONYCH GRZYBÓW: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 3 dag.suszonych prawdziwków 2 cebule 1 łyżka tłuszczu(najlepiej masło) 1 łyżka mąki 1/2szkl.śmietany sól,pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Grzyby umyć i na noc namoczyć,Gotować na drugi dzień w tej samej wodzie.Po ok.30min.dodać całą  cebulę(obraną) i ugotować do miękkości.Grzyby wyjąć z wywaru i drobno posiekać ładniejsze(...)kilka zostawić do dekoracji.Cebulę zmiksować.Dodać grzyby do zmiksowanej cebuli.Masło rozpuścić ,dodać mąkę i śmietanę(stopniowo),mieszać.Doprowadzić do wrzenia. Dodać do niej cebulę i grzyby.Można podlać wywarem aby było więcej sosu(ale wtedy trzeba go zredukować) aby się zagęścił.Doprawić.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Przepisy na Boże Narodzenie 2016 6411

zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku   Sałatki 1. Żółta sałatka 2. Sałatka z tortellini, suszonymi pomidorami i serem camembert 3. Sałatka z paluszkami krabowymi i selerem konserwowym(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii

Czerwona Porzeczka
Kaczka nadziewana po chłopsku – kuchnia podkarpacka 182

wątróbka nabierają objętości i ładnie wypełniają kaczkę. Po upieczeniu farsz jest miękki i lekko sypki. Bardzo pasuje do niego sos żurawinowy, ale w moim guście jest też sos z suszonych grzybów. Przepis pochodzi z „Wielkiej księgi tradycji kulinarnych województwa podkarpackiego” a zaprezentowały go panie z Koła Gospodyń Wiejskich Antoniki z gminy Lubaczów. Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka(...)gorącej wody (około  0,5 cm ). Brytfankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C (grzałka góra-dół). Pieczemy do 2 godzin. W tym czasie kilka razy powstałym sosem polewamy kaczkę. Mięso wyciągamy z piekarnika, czekamy 10 minut i kroimy. Kaczka nadziewana po chłopsku - kuchnia podkarpacka Inne przepisy na dania KUCHNI PODKARPACKIEJ

Trzeci talerz