łyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać
Wanilia i KardamonZapraszam na gołąbki podhalańskie. Tradycyjne gołąbki z mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorow ym jedliście zapewne nie raz. Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania. Składniki: główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg) 500g ziemniaków 125 g bryndzy
potrawyregionalnemały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala - 1 łyżeczka cukru
Kuchnia co dniaSkładniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa
Gaździnka warzyLeniwe jaglane z kozim (lub krowim) twarogiem i aromatycznym sosem z suszonych pomidorów i świeżej bazylii. Najlepsze prosto z wody, można je podać też następnego dnia np. przyrumienione na maśle. Czas przygotowania: Składniki: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, 250 g twarogu koziego lub krowiego, 1 jajko, kilka łyżek mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki(...)mąką, uformować wałek, spłaszczyć dłonią, pokroić na mniejsze kawałki. Gotować partiami we wrzącej wodzie z dodatkiem soli, wyjmować jak tylko wypłyną na wierzch. Podawać na ciepło polane sosem z suszonych pomidorów
SzczyptaSmaQpomidorów i już woła mamo zrób coś z sosem pomidorowym ;)). Już nawet kupiłam kilka butelek przetartych pomidorów, żeby mieć :)). Nie powiem ja też uwielbiam i zupę i pomidory i wszelkiego rodzaju sosy z nich, ale takie parcia nie mam. Znając życie to za chwile nie będzie chciał nawet tchnąć pomidora ;))). Tym razem kurczak z cukinią, troszkę papryki czerwonej, kilka oliwek(...)miarę lekko :) Miłego dnia :)) Składniki: 2 filety z kurczaka mała cukinia mała czerwona papryka cebula czerwona 2 ząbki czosnku 1 większa marchewka słonecznik sól różowa czosnek niedźwiedzi sos pomidorowy (przetarte pomidory) olej kokosowy do smażenia oliwki czarne Kurczaka, paprykę kroimy w kosteczkę, cebulę w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego pokrojoną cebulę. Cukinię kroję
kruche babeczkidodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz, maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy(...)drugie. 2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy. 3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata- pomidor- ogórek- kukurydza- papryka- pierożki- kurczak- reszta sosu czosnkowego i reszta sałaty. Posypujemy ziarnami słonecznika
Kuchnia w czekoladziepulpetów, czy krokietów. Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu może urozmaicić wiele dań mięsnych i nie tylko. Dzisiaj bardzo szybki przepis na przyrządzenie prostego sosu pomidorowego. Ilość porcji: około 4 Składniki: Puszka pomidorów w całości 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka brązowego cukru Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka Cebule oraz czosnek obieramy
Kolizje SmakówTakże mogę sprawdzić,jak owe pomysły się sprawdzą i czy warto powielać dany przepis oraz, czy warto w ogóle wymyślać coś innego.Sos z tuńczyka z kaparami, sos, a raczej pasta, serowa z suszonymi pomidorami oraz soschrzanowo-majonezowy z cytrynowego chrzanu z dodatkiem posiekanej srebrnej cebulki. Ten ostatnistanowi alternatywę dla sosu tatarskiego, którego w tym roku już nie zdążyłam zrobić.Składniki(...)wszystkich sosów wystarczą na słoiczki o pojemności 350 ml.Sosy nadają się do mięs, wędlin i kiełbas, a także jako dodatki do warzyw, czy nawet(pasta z pomidorów suszonych) jako dodatek do chleba. SOS Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI. /autorski;/ puszka tuńczyka w sosie własnym 2 łyżki majonezu 2 łyżki ketchupu garść kaparów z zalewy Wszystkie składniki, prócz kaparów miksuję za pomocą
W kuchni Karmel-itkiDzisiaj polecam przygotować klopsy z mięsa indyczego polane sosem ze świeżych pomidorów. Tak podane klopsy nie są tłuste, a sos pomidorowy smakuje wyśmienicie. Poniższe danie jest idealne na wyjazd lub delegację - wystarczy przełożyć je do słoików, zakręcić i schować w chłodne miejsce. Składniki: 1/2 kg mięsa mielonego z indyka 2 małe cebule 2 pomidory sól, pieprz papryka słodka przyprawa(...)suszonymi pomidorami 1 niecała łyżeczka pikantnego sosu (ja użyłam tureckiego sosu z ostrej papryki) olej bułka tarta posiekana zielona pietruszka Mięso umieścić w misce. Następnie dodać do niego posiekaną cebulę. Dodać sól, pieprz, paprykę słodką i niecałą łyżeczkę pikantnego sosu. Za pomocą dłoni wszystko ze sobą połączyć. Jeżeli według was masa jest zbyt rzadka - to dodajcie
Ugotowaćpopisowym, jeśli mam być szczera, to była to chyba pierwsza rzecz, jaką nauczyłam się gotować w ogóle, poza wodą na herbatę :DRada: w sezonie zawsze używajmy świeżych pomidorów, nadają one idealną konsystencję sosu i są po prostu smaczniejsze od takich z puszki. Poza sezonem tylko puszkowe, za normalne przepłacimy, a i tak nie będą smaczne.Składniki:- 500g dowolnego mięsa mielonego(...)odpada nam nieco roboty, ale i tracimy na efekcie końcowym, coś za coś. Kiedy mięcho jest usmażone, wrzucamy doń pomidory i trzymamy to wszystko razem tak długo, aż nie puści wystarczająco dużo soku (ok. 10-15 minut). Jak widać, sos zrobił nam się sam :) Teraz pora na zioła, których dodać musimy dużo i ostateczne doprawianie. Jeśli sos nie będzie dość
Kulinarne zapędy KokosaKlasyka kuchni włoskiej. Makaron w pikantnym sosie na bazie oliwy, pomidorów, czosnku i chilli. Wyrazistość dania zależy od tego, ile dodamy papryczek. Do sosu używa się świeżych pomidorów, ale poza sezonem sprawdzą się również te z puszki.Składniki na 2 porcje:200 g makaronu4 pomidory2 ząbki czosnku2-3 papryczki chilli2 łyżki oliwyszczypta solinatka pietruszkiser pecorino lub parmezan Pomidory sparzyć wrzątkiem(...)ugotować al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na oliwie podsmażyć przez chwilę drobno posiekany czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Dodać pomidory i gotować przez kilka minut, aż pomidory zmiękną i sos zgęstnieje. Doprawić solą. Wrzucić posiekaną pietruszkę. Dodać ugotowany makaron, całość wymieszać. Przełożyć na talerze i posypać startym serem. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchenneniezwykle smaczna. Zobaczcie jak przygotowaliśmy dzisiejsze menu. Ciekawi nas czy również dzisiaj zagościł w Waszych domach makaron. Pochwalcie się, jeśli tak. Cannelloni z nadzieniem serowo-cukiniowym w sosie z pomidorów. (4 osoby) Składniki: 1 opakowanie cannelloni (my polecamy Lubella) 1 ser twarogowy ok. 200 gram 1 mała świeża cukinia 10 dkg żółtego sera tymianek, pieprz, ostra papryka Do miski ścieramy(...)sporo tymianku przecieramy w dłoniach. Nadziewamy farszem rurki cannelloni i układamy w blaszce na ciasto lub naczyniu żaroodpornym. Wszystko zalewamy sosem pomidorowym, który robimy z jednej puszki pomidorów, cebuli i kukurydzy. Sos doprawiamy oregano i bazylią oraz pieprzem i odrobiną sosu sojowego. Na koniec cannelloni posypujemy pozostałym tartym serem i na wierzch posypujemy jeszcze całość otartym w dłoniach oregano. Blaszkę
vegetanieLuby i żeby nie było, że nie doceniam - pokroił też cebulę i ugotował makaron ;)Składniki:- opakowanie dowolnego makaronu - 5 pieczarek - 1 cebula- 2 ząbki czosnku- pół szklanki wody- puszka pomidorów- olej do smażenia- starty żółty ser do posypania - jarzynka albo inna vegeta - sól, pieprz, bazylia, oregano, ostra papryka Na początek gotujemy makaron, u mnie spaghetti, bo to mój ulubiony(...)oleju na patelni. Podsmażamy kilka minut. Następnie podlewamy wodą i dusimy, znów kilka minut, nie cała woda musi odparować, acz im będzie jej mniej, tym gęstszy będzie nasz sos. Teraz dodajemy pomidory i dusimy dalej, ok. 10 - 15 minut, aż zgęstnieje do porządku. Przyprawiamy do smaku. Odcedzamy ugotowany makaron i dodajemy go do sosu. Gdy sos ładnie obklei makaron, całość
Kulinarne zapędy Kokosaprzygotowane z mąki specjalnie przeznaczonej do tego rodzaju wypieków i szczypta miłości do kuchni włoskiej. Mąka typ 00, włoska, najlepszej jakości. Nie bez znaczenia jest także sos , przygotowany samodzielnie, z pomidorów pelati w całości, znacznie lepszych od tych krojonych. Sos z dodatkiem suszonych ziół(...)świeżego czosnku także ma znaczenie. Dodatki do pizzy zależą już od naszego wyboru, naszych preferencji smakowych i wyobraźni. Tradycyjna i najpopularniejsza jest pizza z mozzarellą i sosem z pomidorów czyli pizza Margherita . Nie przepadam na pikantnymi dodatkami do pizzy, wolę np. wyrazistą w smaku gorgonzolę połączoną z rukolą, gruszkami i orzechami włoskimi, deliziosa! Dzisiejsza pizza powstała ze składników
Moja smaczna kuchnia