kapusty!!!! I nie pomagały żadne tłumaczenia, że to nie kapusta, tylko sałata, że naprawdę warto spróbować… Na chwilę obecną tak nam zostało. Franek nie tknie sałaty, a Hania pomidora, choć sos pomidorowy albo zupę pomidorową oboje lubią bardzo. Młoda kapusta na ciepło to zupełnie inna bajka. Jedzą oboje bardzo chętnie i często pytają o jeszcze. Nie przeszkadza im dodatek kminku(...)Zostało jeszcze kilka dni, żeby się nią nacieszyć. Można ją również zamrozić i cieszyć się jej dodatkiem do obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
bistro mamaCzas przygotowania 20 minut + 20 minut na leżakowanie ciasta. Składniki: Ciasto: 8 gr drożdży w 1/4 szklance wody, szklanka mąki pełnoziarnistej sól łyżka oliwy Sos: puszka pomidorów sól, pieprz ząbek czosnku bazylia oregano szczypta brązowego cukru Farsz: dwie piersi z kurczaka papryka cebula zielony groszek czerwona fasola małe kuleczki mozzarelli (około 30 lub kilka większych kulek) Ciasto(...)ręce nie przywierały do mąki proponujemy polać je oliwą, wówczas bez problemu będziemy mogli wyrobić ciasto. Następnie odstawiamy ja na jakieś 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Sos: Wszystkie składniki sosu wrzucamy do wysokiego naczynia i rozdrabniamy blenderem na jednolitą masę. Farsz: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy i gotujemy w wodzie z przyprawami. My dajemy przyprawę
Kolizje Smakówodmiany i na przekór jesieni proponuję słoneczne i kolorowe danie prosto z Meksyku - quesadillas z pikantnym farszem wołowiny, kwaśnym sosem śmietanowym i salsą z pomidorów i awokado. Danie niezwykle łatwe w przygotowaniu, efektowne i smaczne. Zapraszam na wyprawę kulinarną w cieplejsze rejony świata...Do przygotowania dania użyłem:500 mielonego mięsa wołowego,2 zielonych papryczek chili,1 średniej cebuli(...)łyżki oliwy. Całość doprawiłem niewielką ilością soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki.Następnie przygotowałem stanowiący idealne uzupełnienie dania sos śmietanowi, doskonale łagodzący ostrość salsy z pomidorów i awokado oraz mięsnego farszu i dodającego potrawie kwaskową nutę. Do innej miseczki dodałem 200 gram kwaśnej śmietany 18%, skórkę startą z drugiej limonki, sok z połowy limonki
Wyprawy kulinarnełyżki natki pietruszki, posiekanej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2-3 ząbki czosnku, posiekanego 1 średnia czerwona cebula, drobno posiekana 1/2 szklanki wody na sos 2 pomidory (ok 400 g) - drobno pokrojone ( może być puszka) 1/3 - 1/2 szklanki wina sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki - zachować(...)farsz nieco przestygnie. Za pomocą małej łyżeczki nałożyć trochę farszu do każdego kalmara - nie za dużo , ryż jeszcze trochę powiększy swoją objętość. Zamknąć kalmary wykałaczkami . Składniki sosu wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem, posypać resztą pokrojonych macek. Piec w temperaturze
Stare Garyświeżych drożdży (wcześniej wyjętych z lodówki do uzyskania temperatury pokojowej) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 500 gram mąki pszennej 00 Sos pomidorowy 500 gr pomidorów w puszce 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz świeża bazylia Dodatki świeża bazylia do dekoracji 400 gr mozzarelli PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Na rozgrzany olej wlewamy pomidory
La grande e la piccola cuocasmaczne. Życzę smacznego :) Zupa krem z pieczonych buraków z jabłkiem - dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno Pieczone w piekarniku warzywa a'la frytki, z ziołowym sosem Zapiekane pomidory faszerowane kaszą owsianą Najprostszy chłodnik z botwinką Polenta - kukurydziany przysmak na wiele sposobów Sałatka z kaszy orkiszowej z kiszoną cytryną, papryką, pomidorami i cukinią Pikantne ziemniaki zapiekane w mleku Zupa
Codzienna kuchnia niecodziennajest niskokaloryczna, co jest dodatkowym plusem tej potrawy. Można bez wyrzutów sumienia ... wziąć dokładkę ... :-)Składniki:3 cukinie1 marchewka2 cebule3 papryki kolorowe200g pieczarek200g fileta z kurczaka lub indykapuszka pomidorów w sosie własnym (pokrojonych)1 mała metka wędzonałyżka koncentratu pomidorowegosólpieprzsłodka i ostra paprykaliść laurowyziele angielskie2 łyżki olejuWykonanie:Na patelni rozgrzewamy olej. Podsmażamy na złoty kolor pokrojoną w piórka cebulę, po czym(...)cukinię. Obieramy ją, kroimy w dużą kostkę i dorzucamy do naszego leczo. Metkę obieramy z flaka, formujemy z niej małe kuleczki i także wrzucamy do leczo. Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy ok 15 minut
Walijskie Pichceniezarówno na ulicach, w przydrożnych sklepikach czy też bardziej eleganckich restauracjach. Jest to danie wegetariańskie , niezwykle łatwe, szybkie i tanie. Podaje się je najczęściej z chutneyem – z mango , pomidorów lub też Rasam – czyli zupą z tamaryndowca. Jest to danie na prawdę godne wypróbowania! Gwarantuję , że z przyjemnością sięgniecie do dokładkę! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 250 g * ziemniaki(...)mieszamy aż powstanie gładkie ciasto. Każdy pączek obtaczamy w cieście i smażymy na rumiano na mocno rozgrzanym oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku i podajemy gorące z przygotowanym sosem. CHUTNEJ POMIDOROWY SKŁADNIKI: * pomidory – 250 g * czosnek – 2 ząbki * imbir, ostra papryka, kumin, gorczyca, – po 1 dużej szczypcie * ocet winny – 80 ml * woda – 60 ml * cukier
Ostra na Słodkopraskę ząbek czosnku 3 łyżki majonezu opakowanie sosu do sałatek (np. czosnkowo-ziołowy) Sposób przygotowania: Pomidory umyć, pokroić w grubsze plastry. Ser połączyć z czosnkiem, majonezem i sosem, wymieszać. Nakładać na pomidory. Smacznego
na moim stole...Pita - كماج - okrągłe, pszenne, płaskie placki, popularne w krajach Bliskiego Wschodu i Maghrebu, jedzone są najczęściej z pikantnymi sosami. Mają tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieją, tworząc naturalną kieszonkę na farsz. Pita przywędrowała do Europy z Iranu i jest zachodnią nazwą na arabski chleb chubz. Daria i jej Wspólne gotowanie z Formułą - Abu Zabi było dobrym pretekstem na poznanie smaków(...)przez 6 -7 minut, aż się napuszą i lekko zrumienią.Kiedy chlebki pita przestygną przekrajamy je i wypełniamy farszem. U mnie był to falafel, sałata, pomidor i sos tahini. W krajach arabskich pita (chubuz) wypiekany jest z różnymi dodatkami np. daktylami, tymiankiem, anyżkiem, sezamem lub czosnkiem. Sposobów podania jest wiele i zapewne każdy znajdzie jakiś dla siebie. Smacznego. Wydrukuj
mojewypiekiinietylkoszklanki posiekanych listków mięty1/2 szklanki posiekanych listków kolendry (opcjonalnie)2 dymki (zielona część), posiekane3 łyżki soku z limonki1 łyżka sosu rybnego Dodatkowo:5 maślanych bułek z sezamem1 łyżka oleju1 awokado, obrane, zgniecione widelcem1 czerwona cebula, pokrojona w krążki1 pomidor, pokrojony w plastrysos Sriracha**CZAS PRZYGOTOWANIA: MAX. 20 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. Składniki na burgery mieszamy ze sobą dokładnie, dzielimy(...)sobą. Bułki kroimy w poprzek i na suchej patelni przypiekamy je jedynie od wewnętrznej strony.3. Teraz składamy burgera (od dołu): na dolną część bułki wykładamy łyżkę sosu Sriracha, zgniecione awokado, burgera, plaster pomidora, krążek cebuli, sałatkę i zamykamy górną częścią bułki. Dekorujemy listkami mięty. Smacznego! :)* W niektórych sklepach z azjatycką żywnością można dostać już posiekaną i zamrożoną trawę cytrynową. Możemy
Tajskie smakiViolaPassion Zupa krem na baraninie z pomidorami Szybka do zrobienia i przyjemna do zjedzenia Sklad: Okolo 300 dag baraniny najlepiej schab Puszka pomidorow w sosie Cebula Marczew Swierza koledra kilka listkow Czosnek do smaku Odrobina smietany soli pieprzu i do dekoracji pieruszka Sposob: gotujemy okolo godziny mieso, w miedzy czasie wrzucamy cebule
Viola cooks with passionGyros w wersji light Składniki: 1 filet z kurczaka + przyprawa gyros 1/2 sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek 3-4 pomidory olej sos: 3-4 łyżki oliwy 1 łyżka octu … Czytaj dalej Wiosenna sałatka gyros
czarrna od kuchnigotowania na parze (parowaru) posypujemy posiekaną cebulą, posypujemy przyprawami, skrapiamy spora ilością soku z cytryny i ,,parujemy" ok 20 minut. Do obiadu podałam sałatkę ze świeżych ogórków i pomidorów z sosem koperkowo-ziołowym. Smacznego
sierotka maRysia w kuchniFajne danie jako przystawka choć my zajadaliśmy z bułką jako obiad. Wszystko zależy od tego ile i jak lubicie zjeść, tutaj pełna dowolność. Mule można kupić
Moje Małe Czarowaniezrumienienia. Ser w środku powinien dobrze się roztopić, a panierka być chrupiąca. Podajemy z ułożonym na nich ananasem, z frytkami oraz sałatką ze świeżego ogórka i pomidora z sosem winegret
Kuchenna Kontrrewolucyasprawdziłam w internecie i jedyne co znalazłam :): http://kuchniawietnamska.blogspot.com/2008/09/ryowe-krakersy-sezamowe-banh-trang-me.html Danie skończyłam na papierze standardowym SKŁADNIKI: 250g krewetek w czosnku mrożone warzywa chińskie 8 listków papieru ryżowego pomidory krojone sos sojowy sól, pieprz, papryka chilli, kolendra, kurkuma, suszona pietruszka, olej Najpierw należy przygotować farsz. Na oleju podsmażyć warzywa chińskie, dodajemy rozmrożone krewetki i smażymy ok 1minuty, dodajemy przypraw według
MarciochaKucharzypomidorowy, oraz ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut w maksymalnej temperaturze piekarnika (250ºC), choć ja dzisiaj piekłam trochę dłużej. Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia. Dodatki: sos pomidorowy - pomidory z puszki wymieszane z koncentratem pomidorowym wraz z posiekaną bazylią, 0,2 kg pieczarek 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego- uprzednio usmażonego na patelni z chili oraz czosnkiem
ClauditteMissCookingCzęsto o swojej kuchni mówię, że szukam nowych pomysłów na stare przepisy. Poza tym przy dwójce dzieci staram się gotować szybko (stąd w końcu to moje
bistro mamawody-po wrzuceniu jajka zapalamy ogień i gotujemy 3 minuty; wyjmujemy z wrzątku i wkładamy na chwilę do zimnej wodyDziś do tak przygotowanego jajka dodałem:-grzanki żytnie-zielone pomidory-parmezan-sos paprykowySos przygotowujemy z jogurtu greckiego, konserwowej papryki obranej i posiekanej doprawionej solą i pieprzem
BaRepasgałkę muszkatołową wg smaku .Osączone i lekko przestudzone szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min.Szparagi jako danie obiadowe podaję z sałatą i pomidorami polanymi sosem koperkowym . Sos: Sos koperkowy :śmietana ,sól ,pieprz i dużo posiekanego koperku
Kulinarny karnet Christopherapowierzchnię wody gotować jeszcze 3 min. Sos . 250 ml śmietany kremówki 150 g sera pleśniowego np. gorgonzola Śmietanę zagotować z serem i doprawić do smaku . Pierogi podawać na sosie , z pomidorami koktajlowymi i pokrojoną sałatą z pietruszką
Kulinarny karnet Christopheramasę, dodając partiami bułkę tartą. Z masy formuj pulpeciki. Naczynie żaroodporne posmaruj olejem. Ułóż na nim pulpeciki. Piecz w 200 stopniach do zrumienienia ok. 25-30 minut. Sos: Puszka pomidorów w puszce 1-2 papryczki chili w zależności jak wolicie ostro Pół natki pietruszki 1 ząbek czosnku Przyprawa po meksykańsku Kamis do smaku Sól Pieprz Szczypta cukru Łyżka oleju
Fabryka pomysłów