sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:12/137)

Podpatrzone ravioli ;) 199

nadzienie: 1 opakowanie serka ricotta okolo 200g suszonych pomidorow 2 lyzki orzeszkow piniowych 2 lyzki startego parmezanu 3 lodyszki swiezej bazylii sol i pieprz do smaku skladniki na sos: 400g pomidorow z puszki 3 galazki bazylii 1 lyzeczka suszonego oregano 2 zabki czosnku sol, pieprz odrobina cukru do smaku dodatkowoswieza lub wedzona mocarella (ja uzylam wedzonej)wykonanie:CiastoW mace robimy(...)ravioli przedstawila na swoim blogu Malgosia.Gotowe pierozki gotujemy w osolonym wrzatku przez 5 minut. Nastepnie odcedzamy.SosPomidory z puszki wraz z zalewa miksujemy razem z czosnkiem i bazylia. Nastepnie doprawiamy sos sola, pieprzem i odrobina cukru. Dodajemy tez oregano.Na dno naczynia zaroodpornego wlewamy sos. Ma byc go tyle by przykryl dno naczynia. Nastepnie ukladamy ugotowane wczesniej ravioli, ktore polewamy reszta sosu

Przysmaki Karolki
C - Ziemniaki w mundurkach w towarzystwie sadzonych jaj 178

ziemniaków suszone zioła - np.oregano, zioła prowansalskie, koperek oliwa z oliwek mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku 1/2 pęczku świeżego koperku jajka sałatka np: bukiet sałat + ogórek, pomidor, czerwona cebula + sos winegret Ziemniaki dokładnie umyć w gorącej, bieżącej wodzie, wyszorować szczoteczką. Większe należy przeciąć na pół, mniejsze i średnie zostawić w całości. Ponakłuwać widelcem. Posypać solą( ilość wg uznania(...)przed podaniem naciąć do połowy, polać przygotowanym sosem jogurtowym.   Podawać z jajkiem sadzonym i ulubioną sałatką (np. z proponowanym bukietem sałat z pokrojonymi w kostkę pomidorami, ogórkiem czerwoną cebulą, polaną sosem winegret

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Pizza domowa 256

wody-łyżeczka pesto-sól, pieprz, cukierZagotowujemy koncentrat z wodą, dodajemy pesto i przyprawiamy do smaku.Chwilę gotujemy, aby sos zgęstniał.   Dodatki:-20 dkg kiełbasy, np. szynkowej-20 dkg pieczarek-20 dkg żółtego sera-cebula-papryka-2 kiszone ogórki-świeży pomidor i ogórek-przyprawa warzywna-olej   Pomidor, ogórki, cebulę kroimy w plasterki.Pieczarki również w plasterki a paprykę(...)minut.  Wyjmujemy z piekarnika a następnieposypujemy pozostałym serem i wstawiamy do piekarnika na czas roztopienia się sera.   Wyjmujemy z pieca, kroimy, nakładamy świeży ogórek i pomidor, polewamy sosem i zajadamy się.Smacznego

Maminek kulinarny
Kapuśniak z pomidorami 190

przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy wszystko przez około 5 minut. Następnie wlewamy na patelnię pomidory z puszki i gotujemy aż trochę wody wyparuje i zostanie zredukowany sos z pomidorów, kiełbasy, cebuli i czosnku. Ugotowane i odcedzone ziemniaki dorzucamy na patelnię i chwilę jeszcze dusimy. Następnie zawartość patelni dorzucamy do bulionu i kapusty i gotujemy przez około

Anielska Kuchnia Ani
Udka duszone z pieczarkami i żubrówką 490

potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni. Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego z suszonymi pomidorami i czosnkiem oraz sosem ze świeżych pomidorów - polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Meksykańskie enchiladas 172

kuchnię meksykańską i przygotowałem pyszne enchiladas nadziewane wołowiną tortille w sosie pomidorowym, zapieczone z żółtym serem, podane z salsą z awokado i sosem śmietanowym. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 1 puszki pomidorów, 1 puszki czarnej fasoli, 1 cebuli, 4 ząbków czosnku, 1 czerwonej papryki słodkiej, 3 czerwonych papryczek chili, 200 gram sera cheddar, 4 dużych tortilli(...)limonki, sól, czarny świeżo zmielony pieprz oraz połowę pęczka natki świeżej kolendry. Zapieczone tortille ostrożnie wyjąłem na talerze. Obok dania ułożyłem niewielką ilość sałatki z pomidorów i awokado. Na enchiladas dodałem niewielką ilość sosu przygotowanego ze śmietany, kolendry i soku z limonki. Danie udekorowałem kilkoma listkami świeżej natki kolendry. Enchiladas można przygotować również z innymi rodzajami mięsa - wieprzowiną, kurczakiem

Wyprawy kulinarne
Domowy hamburger 178

spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 2 spore szczypty słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Dodatkowo: - bułki do hamburgerów ; - czerwona cebula pokrojona w piórka; - pomidor; - żółty ser; Wykonanie: Przygotowanie sosu: Cebulę i obranego ze skórki ogórka ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki na czas przygotowania mięsa. Mięso: Mięso(...)duże. Mięso smażymy na mocno rozgrzanej, natłuszczonej patelni z obydwu stron po około 5 minut. Bułki przekroić na pół, posmarować sosem, położyć sałatę, cebulę, kotlet, ser i pomidora, górę bułki również posmarować sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

dom-agi.pl
Cannelloni z mięsem i sosem pomidorowym 256

zakresie, czyli nadzienie z mięsa wołowego z dodatkiem warzyw oraz zapieczenie tak wypełnionego cannelloni pod sosem pomidorowym wg naszego przepisu. Chociaż to danie „całoroczne”, sugerujemy, aby w miarę możliwości, zwłaszcza jesienią, dodać do farszu dynię. To warzywo doskonale łączy się bowiem z pomidorami czy czosnkiem. Poza sezonem dyniowym można jednak spokojnie użyć marchewki. To w gruncie rzeczy bardzo łatwe

Kulinarna Pokusa
Sos z pomidorków koktajlowych do słoików 382

godzinki (łącznie z doprowadzeniem do wrzenia) na małym ogniu. W trakcie dorzucić rozdrobnioną cebulę i chili. Gdy sos ostygnie, zmiksować w blenderze. Trzeba to robić dłużej niż sos z normalnych pomidorów ze względu na wszędobylskie skórki. Są uciążliwe, ale nie zapominajmy, że w nich kryje się mnóstwo zdrowotności. Sos zawdzięcza swój kolor też skórkom. Sos ponownie zagotować i gotować(...)Można gotować krócej lub dłużej. To zależy od konsystencji, którą chcemy uzyskać. Pod koniec gotowania dodać łyżkę octu. Przyznaję, że zrobiłam to tylko po to, by sos lepiej się zapasteryzował. Smak samych pomidorów z niewielką domieszką cebuli jest na tyle obłędny, że jeśli wykorzystamy go natychmiast, żadne przyprawy typu ocet, cukier czy sól nie są potrzebne . W każdym słoiku (przygotowałam

Weekendy w domu i ogrodzie
SPAGHETTI TRAPANESE Z MIGDAŁAMI I ŚWIEŻĄ BAZYLIĄ 135

spaghetti trzeba spróbować i już! Sos podobny jest do pesto plus pomidory. Podobno ten sos do spaghetti robiony jest tylko w mieście Trapani we Włoszech. Świeża bazylia,prażone migdały,parmezan i pomidory. Czego trzeba więcej?! ;-) Składniki: 500 g spaghetti spaghetti nr.4 Lubelli 150 g migdałów 2 ząbki czosnku 4 garście listków świeżej bazylii 150 g parmezanu(...)gotował,pokroiłam drobno,obrane ze skórki pomidory. I poddusiłam je,żeby odparował z nich nadmiar soku. Dodałam do nich zmiksowane powyżej składniki. I wszystko razem wymieszałam. Może barwa i konsystencja nie wygląda zachęcająco, ale zapewniam,że kiedy spróbujecie tego dania, to może się okazać, że wejdzie ono na stałe do Waszego menu. Sos przygotowałam praktycznie w czasie gdy gotował się

potrawyregionalne
Papryka faszerowana ryżem i warzywami. 159

papryczki faszerowane ryżem z dodatkiem warzyw. Preferujemy białe papryczki, ponieważ mają niezwykły zapach i zdecydowanie lepszy smak niż klasyczne czerwone czy zielone. Jako dodatek nasze ulubione grzanki z pomidorami, sałatka i sos czosnkowy z siekanymi liśćmi selera naciowego. Przepyszne danie, które szczerze Wam polecamy.   Faszerowana biała papryka (4 osoby) 4 duże białe papryki 1 woreczek ryżu parboiled 1 marchewka(...)Sałatka: sałata lodowa 2 pomidory, najlepiej żółty i czerwony 2 rzodkiewki 2 gałązki selera naciowego 1 średnia papryka pomarańczowa oliwa z oliwek limonka słodki sos chili sos sojowy Sałatę rwiemy na drobne kawałki, pomidory i paprykę kroimy w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Seler pozbawiamy liści, ale ich nie wyrzucamy! kroimy go w drobne kawałki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Teraz

vegetanie
Pizza z tuńczykiem i mozzarellą 173

letniego mleka 1 łyżka pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią  1 łyżka ziół dalmatyńskich Dodatki: tuńczyk mozzarellla ( polecam firmową z KLIK ) ser żółty Sos pomidorowy: 5  dojrzałych pomidorów 3 ząbki czosnku sól biały pieprz  cukier do smaku Sos: Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Pomidory sparzyć i obrać , zmiksować i przetrzeć, aby pozbyć się pestek, wymieszać(...)najmniej godzinkę, do wyrośnięcia.  Po tym czasie rozciągam ciasto na papierze do pieczenia na wielkość blaszki, natłuszczonymi rękoma (blaszkę  dużą z wyposażenia piekarnika, najpierw nagrzewam ) Sosem smaruję ciasto,  wykładam plastry mozzarelli , rozkładam odsączonego tuńczyka i układam ser żółty. Pizze piekę w  200 st C do zrumienienia.  Życzę smacznego;) A już od jutra smaki Hiszpanii

Takie tam pichcenie
Ślimaczki z pomidorami, oliwkami i bazylią 190

drożdże, oraz resztę wody i oliwę. Zagnieść ciasto i od razu je rozwałkować na duży prostokąt, pozostawić na stolnicy do wyrośnięcia.2. W czasie gdy ciasto wyrasta przygotowujemy sos pomidorowy. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i blanszować drobno pokrojoną cebulę i czosnek, następnie dodać pomidory i razem smażyć

Apetyczna babeczka
"Róbmy przetwory! 2." - podsumowanie akcji 227

Poniżej przedstawiam nasze tegoroczne przepisy. Czytelniku, potraktuj je jako bibliotekę i korzystaj do woli. Powidła z moreli i "Ognisty bóg" Fasolka w pomidorach na zimę Orzechówka toskańska Ocet z czereśni, marynata i konfitura Imbirówka stryja Dionizego Sos słodko-kwaśny do słoików Korniszony Dżem "kiwi" Ogórki kanapkowe Kiszona kalarepa Kiszona marchew Ogórki słodko-pikantne a la mexicana Diabelna Zielona Konfitura(...)pomidory autorka: babka w formie | blog: babka w formie   Przepis na domowy przecier pomidorowy autorka: paulina.dietfit | blog: Mint Taste Passata pomidorowa autorka: czarrna | blog: czarrna od kuchni Sos przecierowy z pomidorów autorka: goga0908 | blog: Marcepanowy Kącik Pomidory autorka: jaimojprywatnyswiat | blog: ja i mój prywatny świat CUKINIA Kechup z cukinii autorka: zacisze kuchenne  | blog: zacisze kuchenne  Ketchup

Weekendy w domu i ogrodzie
Pulpety z indyka z kaszą jęczmienną 326

łyżki bułki tartej lub kaszy manny (można pominąć jeśli mięso ma odpowiednią konsystencję) sól morska świeżo mielony pieprz opcjonalnie dowolny dodatek: natka pietruszki, koperek, posiekane oliwki, posiekane pomidory suszone, marynowane pieczarki itp. Sos do pulpetów: 400 ml domowego bulionu warzywnego lub drobiowego 1 butelka (ok. 650-700 ml) dobrej jakości przecieru pomidorowego / passaty 1 ząbek czosnku (można pominąć) 1 łyżka(...)zwilżonymi dłońmi kulki wielkości piłeczki ping-pongowej i odkładamy. Sos do pulpetów: W bardzo szerokim, niewysokim garnku lub wysokiej patelni podgrzewamy bulion wraz z przecierem. Przyprawiamy sos octem balsamicznym, czosnkiem, solą morską (sporo, pomidory lubią sól), świeżo mielonym pieprzem oraz cukrem. Aby sos miał lepszy smak należy przyprawić go ziołami – poniżej zamieściłam kilka pomysłów, czym przyprawić sos. Najlepiej użyć

Poezja smaku