tartego parmezanu,1 jajo,2-3 łyżki mąki,Skórka otarta z jednej cytryny,½ łyżeczki kurkumy,gałka muszkatołowa, Sól i pieprz Cayenne do smaku,Oliwa do smażenia.SOS:4 dojrzałe pomidory,2 czerwone papryki,2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył,4 ząbki czosnku w łupinkach,10 małych cebulek,Garść oliwek2 łyżki octu balsamicznego,2 łyżki oliwy,1 łyżeczka(...)skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut.Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić pieprzem Cayenne i solą.Sos przelać do rondla, dodać oliwki, cebulki, zmielone
SzczyptaSmaQapetytu Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami - Josia z bloga Kuchnia Josi Makaron z szynką i oliwkami w sosie balsamico - Mirabelka z bloga Mirabelkowy blogMakaron z tuńczykiem i pomidorami w sosie śmietanowym - przepis z bloga Gospodyni MiejskaMakaron po sycylijsku zapiekany z bakłażanem i kozim serem - przepis z bloga W zaciszu mojej kuchni Orecchiette boscaiola - makaron z grzybami leśnymi - Alastor(...)trzeba - Mikołaj Kaczmarek z bloga ItalianizzatoSos drwali - Janiołka z bloga Eksperyment SobotniTrochę inne pesto, idealne do kanapek - Monika K. z bloga Smaczne - ZdroweWłoski sos pomidorowy do pizzy ze świeżych pomidorów - Żabka z bloga Healthy Craving Risotto: Risotto con piselli e funghi - risotto z groszkiem i pieczarkami - Alastor z bloga Kuchnia z wyrakiem Risotto na sposób mediolański
Chilli Czosnek i Oliwajajka 1 sztuka, ziemniaki ugotowane 2 małe, marchewka ugotowana 1 mała, papryczka chilli 1 średnia, cebula 1 mała, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 8 sztuk, czosnek ząbki 2 sztuki, cukier 2 łyżeczki, sól ziołowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony - do smaku mielone wołowo-wieprzowe dobrze wyrobić z rozgniecionymi tłuczkiem ugotowanymi ziemniakami, marchewką(...)mocno gorącym oleju smażyć rumiane kotleciki mielone i odkładać je na talerz umyte pomidory zmiksować w rozdrabniaczu razem ze skórką, czosnkiem i wlać do patelni po mielonych, dodać cukier, sól, pieprz do smaku i gotować z 5 minut na średnim ogniu następnie włożyć kotleciki do sosu i dusić na mniejszym ogniu z 10 minut te kotleciki smakują na ciepło
W Mojej Kuchni Lubięminuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory. Ułożyć na nim nafaszerowane muszle. 6. Piec w 150 stopniach przez 18 minut. 7. Wyjąć z piekarnika i podawać. Sos pomidorowy: 350 g passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Moja Galeria Smakupieca i zawinąć w folię aluminiową, obciążyć i pozostawić do ostygnięcia. Podawać na zimno. Jeżeli chcemy podać pieczeń z udźca na gorąco, pieczeń pokroić w plastry i zrobić sos. Pomidory koktajlowe przekroić na połowę, posypać ziołami prowansalskimi, przesmażyć na patelni. Leśne grzyby obgotować, przesmażyć na patelni, podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem, dolać śmietanę, dołożyć przesmażone pomidorki i zredukować. Roladę
Kulinarny karnet Christopheracebula 1 mała,ząbki czosnku 3 sztuki, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: pomidory 4 duże, ząbki czosnku 1 sztuka, woda 4 szklanki, przyprawa w płynie - do smaku, koperek siekany 1/2 pęczka bułkę namoczyć w mleku i dobrze ją z mleka odcisnąć - czosnku(...)smażyć na rumiano z każdej strony na gorącym oleju pomidory zmiksować w rozdrabniaczu całe razem ze skórką i ząbkami czosnku - dodać do mielonych kotletów i dolać wody dusić bez przykrycia z 20-30 minut, na koniec dodać koperek i przyprawą w płynie do smaku - woda odparuje i jest dość gęsty sos podawać na obiad z ziemniakami tłuczonymi lub z czym
W Mojej Kuchni Lubięwszyscy ją znają i lubią nie tylko z mięsem ale również w wersjach wegetariańskich. Lasagne bolognese Składniki: - 13 płatów makaronu lasagne - 600 g mięsa mielonego wieprzowego - 1 puszka pokrojonych pomidorów - sos beszamelowy Winiary - 300 ml mleka - 250 g tartego sera mozzarella - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - 1/2 op. fix spaghetti bolognese - sól - pieprz - oregano - oliwa - masło Przygotowanie(...)Dodajemy fix, przyprawy, wszystko chwilę smażymy i dodajemy pomidory, mieszamy i dusimy ok. 10 minut. Gotujemy wodę, solimy, wlewamy 2 łyżki oliwy i gotujemy płaty makaronu przez 2 minuty ( ja wrzucałam po dwa płaty żeby się nie posklejały). Ugotowany makaron wyjmujemy na talerz i kładziemy obok siebie żeby się nie posklejały. Sos beszamelowy przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Naczynie
Kulinarne życiepapryki 1/2 szklanki soku pomidorowego sol i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii Dodatkowo: 1/2 l wywaru warzywnego Przygotowanie: Zaczynam od przygotowania sosu, pomidory lekko nacinam z czterech stron i zalewam wrzątkiem, studzę , ściągam skórkę i kroje w kostkę. Na patelnię wlewam oliwę i wrzucam pomidory, dodaję pokrojoną paprykę
Gosia gotujeDzisiaj danie bezmięsne, czyli bakłażan faszerowany dorszem, polany sosem z pomidorów, czerwonej papryki, śmietanki i odrobiną białego wina… Danie można podać jako przystawkę lub z ugotowanym na sypko ryżem, jako danie główne. Polecam Składniki:1 cebula1 duży filet z dorsza2 bakłażany3 łyżki oleju rzepakowego1 łyżka masłasólpieprzSos:1 puszka pomidorów (400g)1 mała cebula1/2 średniej czerwonej papryki100g śmietanki(...)stopni (termoobieg) przez 30 minut.Sos:Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i rumienimy. Dodajemy pomidory razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę, koncentrat pomidorowy, bulion, wino i szczyptę cukru. Gotujemy na małym ogniu (pod przykryciem), aż papryka zmięknie i sos zgęstnieje. Następnie dodajemy śmietankę, mieszamy i chwilkę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe bakłażany przekładamy na talerz i polewamy
Oryginalny smakcałość na rozgrzaną patelnie i smażyć z obydwu stron po 4-5 minut. W tym czasie jogurt naturalny wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, solą i pieprzem. Na usmażony omlet nakładać sos, pomidory, wszystko obsypać szczypiorkiem. Proste prawda? A jakie smaczne function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plktórej pasują wszystkie zalegające nam lodówkę lub spiżarnię warzywka :))Składniki:3 marchewki1 pietruszka1 mały seler1 czerwona papryka4 łodygi selera naciowegobulion warzywnysólpieprzsłodka i ostra paprykapół cebuli2 małe cukinieząbek czosnkuoreganopuszka pomidorów w sosie własnymkoperekziele angielskieliść laurowy2 łyżki oleju1/2 paczki drobnego makaronuWykonanie:Gotujemy makaron w lekko osolonej wodzie.Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojone w kostkę: marchewki, pietruszkę, seler, czerwona paprykę ,cukinię i czosnek(...)angielskie,przyprawy:sól, słodką i ostrą paprykę, odrobinę pieprzu oraz oregano i pokrojony w paski seler naciowy. Gotujemy na małym ogniu ok 15 min po czym wlewamy puszkę pomidorów w sosie własnym i gotujemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wszystkie warzywa powinny być już miękkie. Do zupy dodajemy ugotowany wcześniej makaron, posypujemy świeżym koperkiem lub natką
Walijskie Pichceniestanowić danie obiadowe :)) Ja zawsze zajadam leczo z pieczywem, mąż natomiast woli ... z ryżem. Składniki: 3 duże ceb ule 2 ząbki czosnku 1 kg czerwonej papryki 2 puszki pomidorów w sosie własnym 3 łyżki oleju słonecznikowego 1 płaska łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta ostrej papryki w proszku sól u mnie dodatkowo : 1/2 kg dobrej, chudej kiełbasy 400g pieczarek(...)przekładamy do rondla z cebulą. Chwilę podsmażamy całość, a następnie dodajemy pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone na kawałki papryki. Podsmażamy 10 minut i dodajemy pokrojone pieczarki. Wlewamy pomidory w sosie własnym, doprawiamy ostrą papryką w proszku i solą. Dusimy na małym ogniu maksymalnie 20 minut, uważając, aby nie rozgotować papryki
Walijskie Pichceniełopatki, karkówki, szynki) 2 średnie cebule czerwone 200g pieczarek 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 łodyga selera naciowego 3 ziemniaki puszka pokrojonych pomidorów w sosie własnym olej rzepakowy do smażenia sól pieprz szczypta cukru liść laurowy ziele angielskie papryka ostra mielona papryka słodka mielona majeranek bulion warzywny Wykonanie: Mięso umyć, pokroić(...)pokrojoną w paski paprykę, pokrojone w plasterki marchewki i pokrojony seler naciowy. Gotować ok 15 minut po czym dorzucić plasterki pieczarek (wcześniej umyte), ziemniaki pokrojone w kostkę oraz pomidory w sosie własnym. Gotować do momentu, aż mięso i warzywa będą miękkie. Na koniec doprawić solą, pieprzem, papryką i odrobiną roztartego w dłoniach majeranku. Zupa powinna być pikantna :-) Ponieważ jest bardzo
Walijskie Pichcenieszynki lub łopatki 1 puszka czerwonej fasoli 1/4 średniej białej kapusty 1 kwaśne jabłko 1 pietruszka 2 marchewki 1 mała cukinia 4 buraczki 2 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów w sosie własnym koperek 1 łyżka masła śmietana 18% liść laurowy ziele angielskie sól pieprz Wykonanie: Mięso od szynki lub łopatki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem liścia laurowego(...)kostkę kabaczka (lub cukinię), starte na oczkach buraki, posiekany czosnek. Całość podsmażamy chwilę, po czym przekładamy zawartość patelni do garnka z gotującą się zupą. Teraz czas na dodanie pomidorów w sosie własnym, fasoli (biała lub czerwona) wraz z zalewą oraz pokrojonego drobno jabłka. Zupę zagotowujemy, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Uwieńczeniem będzie dodanie śmietany zahartowanej odrobiną zupy oraz
Walijskie Pichcenieoliwek 1 łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka ryżowego pół szklanki letniej wody Dodatki do pizzy polecam wedle uznania:) na naszej pizzy wylądowały delikatnie podsmażone pieczarki, cebula czerwona, czosnek, pomidory, sos pomidorowy, oliwki, boczek... Drożdże rozpuściłam w przegotowanym mleku. Do miski wsypałam mąki, sól, dodałam rozpuszczone drożdże w mleku, oliwę i na koniec wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszałam za pomocą łyżki
nietadietaULUBIONYCH SAŁATEK SZYBKA SMACZNA I NIEZIEMSKO APETYCZNA Składniki: MIX SAŁAT 150 G ( Z BIEDRONKI ) DZIŚ UŻYŁAM MIX SAŁATEK Z ROSZPONKĄ MAŁA CZERWONA CEBULA OGÓREK WĘŻOWY ŚREDNI DUŻY POMIDOR SOS KNORR KOPERKOWO - ZIOŁOWY PIERŚ Z KURCZAKA POŁÓWKA MAŁA PRZYPRAWA DO KURCZAKA PIKANTNA CEBULKA PRAŻONA - NIE KONIECZNIE SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1.DO MISECZKI WYŁOŻYĆ MIX SAŁAT 2.CEBULĘ OBRAĆ I POKROIĆ
Darcia w kuchniłyżeczka cukru 1 jajko 3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki: 6 dużych pieczarek 20 dag sera mozzarella ½ czerwonej papryki 15 dag pikantnej chorizo ½ słoiczka oliwek kalamata z suszonymi pomidorami sos pomidorowy do ciasta przyprawa do pizzy do smaku świeża rukola do posypania Sposób wykonania: Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami, cukrem oraz solą, wlać oliwę i ciepłą wodę, dodać
Wanilia i KardamonZapraszam na gołąbki podhalańskie. Tradycyjne gołąbki z mięsa z dodatkiem np.ryżu w sosie pomidorow ym jedliście zapewne nie raz. Te z dzisiejszego przepisu pochodzą z polskich gór. Faszerowane są ziemniakami, bryndzą,wędzonym boczkiem i cebulą. Połączenie tych składników jest naprawdę rewelacyjne i warte spróbowania. Składniki: główka białej / włoskiej kapusty (około 1kg) 500g ziemniaków 125 g bryndzy
potrawyregionalnemały jogurt naturalny - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka cynamonu - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonego imbiru - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala sos: - pomidory bez skórki w puszce - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka kuminu - 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala - 1 łyżeczka cukru
Kuchnia co dniaSkładniki: kapusta pekińska czerwona cebula bulion warzywny koperek, natka pietruszki dorsz kilka suszonych pomidorów sos vinegrette: 2 łyżki ciepłej wody pół łyżeczki cukru sól, pieprz 3-4 łyżki oleju kilka kropel octu jabłkowego ząbek czosnku Przygotowanie: Kapustę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę ugotować na małym ogniu w bulionie warzywnym, kiedy zmieni kolor na biały, wtedy będzie gotowa
Gaździnka warzy