sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:2/137)

PEŁNOZIARNISTE PENNE Z SOSEM CYGAŃSKIM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 167

taka jego "dobitniejsza" smakowo odmiana. Podany z makaronem stanowi pełnowartościowe danie obiadowe i ... to jakie smaczne danie!Składniki na sos:1 kg pomidorów1 czerwona papryka1 cebulaoliwa z oliwek2 ząbki czosnkusólpieprzcukierostra paprykasłodka paprykałyżka kwaśnej śmietanyDodatkowo:pełnoziarnisty makaronpokrojone 3 korniszonyWykonanie:Pomidory wkładamy do miski, zalewamy wrzątkiem, po czym obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Paprykę, cebulę i czosnek kroimy na drobne(...)kawałki i dodajemy do pomidorów razem z  przyprawami. Wszystko gotujemy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ok 30 minut. Ugotowaną masę miksujemy blenderem i przecieramy przez sito. Na koniec dodajemy do sosu łyżkę kwaśnej śmietany. Mieszamy i próbujemy czy sos jest odpowiednio doprawiony. Ugotowanym sosem polewamy makaron. Po wierzchu posypujemy pokrojonymi w korniszonami

Walijskie Pichcenie
pomidory z papryką chilli jak keczup-sos... 178

lima" wystarczy tylko dobrze opłukać pokroić je na cztery części wprost do garnka - użyłam garnek o pojemności 6 litrów do pomidorów dodać papryczki chilli, na tę ilość w garnku pomidorów dałam 10 papryczek niedużych przekrojonych na połowę razem z pestkami wlać z 1/2 litra wody i zagotować, mieszając co chwilę gotować z 20 minut i wszystko blenderem zmiksować teraz wsypać(...)gotować wsypać z 2 szklanki cukru, łyżę soli i z 3 minuty gotować mieszając gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i na zakrętkach postawić do wystudzenia taki keczup-sos można dać do sosu do gołąbków czy innych, do zupy, bigosu - już nie trzeba dawać pieprzu ale dla nas jest najlepszy do wędlin, sera, mięs na zimno............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Spaghetti z pulpetami z kaszy jaglanej oraz sosem z bakłażana i pomidorów 166

myślałem, aż do czasu, gdy nie poznałem roślinnej kuchni trochę bliżej. Wychodząc na przeciw takiemu myśleniu, pragnę przedstawić Wam wspaniałe razowe spaghetti z pysznym sosem z bakłażana i świeżych pomidorów, któremu towarzyszą sycące pulpety z kaszy jaglanej. Zapewniam, że także nieugięci mięsożercy będą nim zachwyceni i może nawet poproszą o dokładkę. :) Do przygotowania tego cudownego dania zainspirowała mnie(...)rozgrzać oliwę i wrzucić bakłażana. Smażyć przez 10 minut. Dodać cebulę, podsmażać kolejne 5. Wrzucić pokrojone pomidory i dusić pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż pomidory zmiękną i powstanie sos. W razie potrzeby dolać wody. Dodać bazylię, oregano, czosnek i doprawić solą oraz pieprzem. Sos połączyć z pulpetami i posypać świeżymi ziołami.W osobnym garnku ugotować makaron spaghetti

Food Square
Pieczony okoń morski z sosem z sera brie i suszonych pomidorów 152

pływały w morzu ;)  I co tu z tą rybką zrobić? No upiec oczywiście:) Zrobiłam też sosik z sera brie i suszonych pomidorów. Nie miałam pod ręką białego wina, ale możecie dolać go odrobinę do sosu, będzie na pewno jeszcze lepszy. No i moje ulubione pieczone ziemniaczki - przepis podawałam tutaj przy okazji pieczonego łososia. Rybę warto zamarynować(...)rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 20 minut.3. Kilka minut przed końcem pieczenia przygotowujemy sos. Odkrawamy od serka skórkę i kroimy go na nieduże kawałki. Rozpuszczamy bardzo powoli na patelni z odrobiną śmietanki. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone pomidory. Po łyżce rozrzedzamy śmietanką lub białym winem do uzyskania pożądanej konsystencji. Doprawiamy do smaku pieprzem i tymiankiem.Podajemy z zapiekanymi

Kraina Tysiąca Smaków
Sosy do grillowanych ryb – kilka pomysłów 153

zioła takie jak: estragon, pietruszka, koperek i tymianek do smaku. Całość doprawić solą, pieprzem i odrobiną czosnku. Takie sosy idealnie nadają się do fastrygowania ryb podczas grillowania. Tradycyjne sosy na bazie pomidorów. Tradycyjne gęste sosy na bazie pomidorów najlepiej pasują do grillowanych ryb gdy się je trochę „rozpuści”. Najlepiej do tego typu sosów dodać trochę oliwy z oliwek, która dodaje(...)łagodne przejście od ostrych do łagodniejszych smaków i na odwrót. Sosy do łososia. Łosoś jest na tyle wyjątkową i uniwersalną rybą, że będą do niego pasowały gęste sosy na bazie pomidorów a także sosy lekkie (rzadkie). Do łososia w szczególności polecamy lekkie sosy na bazie oliwy i koperku. Z gęstych sosów na szczególną uwagę zasługuje sos na podstawie pomidorów, miodu

naRuszcie
MINI PULPECIKI W SOSIE POMIDOROWYM Z MARCHEWKĄ, GROSZKIEM I MAKARONEM RAZOWYM 131

natka pietruszki suszona 2 łyżki sól 1 łyżeczka pieprz świeżo mielony 1/3 łyżeczki żółtko z jednego jaja bułka tarta 2 łyżki olej z pestek winogron 2 łyżki Sos: pomidory w puszce 2 puszki ( ok. 800 gram ) groszek zielony mrożony 1/2 szkl. marchew 1 duża szt.  bazylia 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki  kucharek 1 łyżeczka lub do smaku przecier(...)oczkach. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Na patelni rozgrzać olej z pestek winogron. W mokrych dłoniach formować małe pulpeciki. Smażyć na patelni na złocisty kolor z każdej strony. Sos: Pomidory przelać do głębszej miski lub blendera i zmiksować. Wlać do pulpetów. Dodać przecier, groszek i pokrojoną w drobną kostkę marchewkę.  Gotować na małym ogniu pod przykryciem

Kuchnia Paulettes
Makaron penne z tuńczykiem i pomidorami 131

smaku 1 puszka tuńczyka w oleju (masa po odsączeniu -około 130 g) 200 g makaronu penne Wykonanie: Sos najwygodniej jest zrobić w małym rondelku. W międzyczasie (gdy w przygotowywanym sosie pomidory zaczną mięknąć), w osolonej wodzie gotujemy makaron, dbając, aby był al dente. Czosnek przeciskamy przez praskę i podsmażamy (w rondelku) na oliwie około 1 minuty. Czosnek(...)może zmienić koloru.  Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki pomidory (razem z sosem), cukier, paprykę, rozdrobnione listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku. Całość gotujemy pod przykryciem, aż pomidory zaczną się rozpadać, tworząc zawiesisty sos (trwa to około 20  minut).  Tuńczyka odsączamy i lekko rozdrabniamy widelcem. Gdy pomidory, w gotującym się sosie, są odpowiednio miękkie

Smak mojego domu
Pomidory pod pierzynką 1185

Pomidory pod pierzynką... Plastry soczystych, czerwonych pomidorów. Otulone czosnkowym sosem majonezowo-śmietanowym. Oprószone wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska na imprezy. Polecam!   Składniki: 4 średnie pomidory; 150 g żółtego sera (u mnie gouda); 2 ząbki czosnku; 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 3 łyżki majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Pomidory umyć, osuszyć, pokroić w plastry i ułożyć(...)pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać ułożone na talerzu/półmisku plastry pomidorów. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Wiórkami sera posypać oblane sosem pomidory. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Ilość pomidorów, żółtego sera czy ząbków czosnku można dowolnie zmieniać, zgodnie z własnym smakiem. Majonez i/lub śmietanę można zastąpić jogurtem greckim

Gospodyni Miejska
Domowy ketchup 202

Przy okazji robienia przetworów z pomidorówsosu z pieczonych pomidorów, ketchupu pomidorowo-śliwkowego, czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom, skąd czerpię różne inspiracje.Domowy ketchup Składniki:4 kg podłużnych pomidorów2 cebule4 ząbki czosnku50 octu winnego1 łyżka soli3 łyżki cukru1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka(...)praskę czosnek, pokrojone w kostkę cebule i wszystkie przyprawy.Sos gotujemy około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia.Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy

Kulinarne przygody Gatity
Pizza a`la Caprese z Sosem Balsamicznym Malinowym 169

niedawna ta pizza stała się moją faworytką. Dzięki połączeniu pomidorów, mozarelli z sosem balsamicznym malinowym pizza zyskała niebanalny smak, który mnie osobiście zauroczył. Zauważyłam, że ciasto drożdżowe na mące typ 0 zyskuje fajną puszystą strukturę. To takie moje spostrzeżenia dotyczące tej mąki. Zarówno mąkę typ 0 jak i kremowy ocet balsamiczny figowy nabyłam w sklepie Mantini, w którym można się(...)przemian z plastrami mozarelli. Piekę pizzę w piekarniku nagrzanym do 22-240 stopni przez około 20 minut. Ostatnie 10 minut pieczenia piekłam z termoobiegiem, aby odparowac nadmiar wody z pomidora. Sos Balsamiczny Malinowy:  Do rondelka wlewam kremowy ocet balsamiczny kremowy i mus z malin i podgrzewam do czasu połączenia się składników, często mieszam, aby sos się nie przypalił

Blondynka Gotuje
Wałówka do pracy część 1 383

ryżowymi, serkiem wiejskim czy też szybką owsianką z suszonymi owocami. Makaron z tuńczykiem - szybki i prosty, zostałam zainspirowana przez koleżankę z pracy ;) Składniki (około 3 porcje): puszka pomidorów puszka tuńczyka we własnym sosie lub wodzie puszka groszku (ważne, żeby nie było w składzie cukru) puszka kukurydzy (ważne, żeby nie było w składzie cukru) sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia(...)zachwycona! ! ! niebo w gębie! ah.. gdyby tylko był tańszy Składniki: kawałek łososia (usmażony na teflonowej patelni, przyprawiony solą, kolorowym pieprzem i sokiem z cytryny) ugotowane jajko sałata lodowa pomidor sos: jogurt naturalny, sól, pieprz, koperek Sposób przygotowania - jak widać na załączonym obrazku ;) Twarożek z jabłkiem i cynamonem - pychotaaaaa.. przygotowywałam go już kilka razy, idealny na drugie śniadanie Składniki

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
"Kuchnia dla zajętych kobiet i mężczyzn" - recenzja książki i KONKURS! 222

mielonego mięsa z indyka                            - ok. 60g białej kapusty - sól, pieprz - 1 łyżeczka oleju z suszonych pomidorów sos: - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 zielona cebulka - ok. 100g startej na tarce cukinii (nieobranej) - 2-3 suszone pomidory w oleju - 1/2 puszki krojonych pomidorów w zalewie - gałązka świeżego(...)minimum i przykryć. Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Cebulkę pokroić w krążki, podsmażyć. Dodać startą na tarce cukinię, wlać pomidory z puszki. Mieszając, gotować, aż lekko sos odparuje. Suszone pomidory pokroić w kostkę, dodać do sosu razem z listkami oberwanymi z gałązki oregano. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Wyłożyć na talerz sos razem z klopsikami, posypać

Moje Kuchenne Rewelacje
Pieczone pulpeciki z czerwonej soczewicy z sosem pomidorowym 170

łyżki przecieru pomidorowego - 40 g płatków śniadaniowych - 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki - szczypta pieprzu cayanne - sól morska Z tej ilości składników wychodzi ok. 20 pulpecików. Składniki na sos pomidorowy: - 600 g świeżych pomidorów - 2 łyżki oliwy - 1 cebula - sól, pieprz - kilka gałązek natki pietruszki Dodatkowo makaron spaghetti do podania 260 g. Dla wegan będzie to makaron bez jajek(...)drobno posiekaną. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy pomidory obrane ze skóry i pokrojone w kostkę oraz przyprawiamy. Wszystko razem dusimy aż pomidory się rozpadną. Jeżeli chcemy mieć gęsty sos pomidory trzeba dobrze odparować. Sos blendujemy i dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Teraz wracamy do pulpecików. Formujemy kulki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pulpeciki wkładamy do nagrzanego piekarnika

Kuchenne Wariacje
Pizza z pomidorami i cebulką 162

Składniki: ciasto na pizzę 1 kg mąki 30g drożdży 1 łyżka soli 0,5 szklanki wody 2-3 łyżki oliwy extra vergine, wedle uznania sos 5 pomidorów bazylia oregano sól farsz 1 średnia cebulka 200g sera mozzarella 150g sera salami Wykonanie:ciastoW niewielkiej ilości wody rozpuścić drożdże i zostawić je do wyrośnięcia, na około 15 minut. Będą gotowe do dalszego(...)ściereczkę i odstawić do wyrośnięcia.sosPomidory obrać ze skórki, lekko poddusić i następnie zmiksować blenderem, tak żeby pozostały kawałki pomidorów. Dodać oregano, bazylię, suszoną lub świeżą.Ciasto rozwałkować na około 1 cm. Wyłożyć na posypaną mąką blachę. Na ciasto wyłożyć sos pomidorowy i pokrojoną w talarki cebulkę. Posypać serem mozzarella i serem typu salami. Piec ok. 20 minut w nagrzanym

Gorący kąsek
Zupa rybna z płotek (słodko-kwaśna) 184

Halászlé, czyli węgierska zupa jest rewelacyjna. Niestety nie miałam świeżej papryki, wykorzystałam to co było pod ręką: oczywiście 3 świeżo złowione płotki, 2 marchewki, 1 cebulę, 2 pomidory, sos chili Winiary, sól prowansalską i ognistą mieszankę przypraw. Zamiast papryki wykorzystałam 3 łyżki grillowego frykasu z czosnkiem od Eterno, w którym są w delikatnej marynacie morele, żurawina, kapary,czosnek, papryka, chili(...)odcinamy głowy, płetwy i ogony. Umytą marchewkę kroimy w plasterki, a cebulę w kostkę, doprawiamy sola i ognistą mieszanką przypraw, dusimy razem na 1 łyżce masła. Dodajemy pokrojone pomidory i trochę sosu chili, dusimy aż pomidory lekko odparują. Zalewamy 750 ml  wody i zagotowujemy, dodajemy pokrojone ryby i 3 łyżki grillowego frykasu i gotujemy na małym ogniu co najmniej

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię