przyprawić solą i pieprzem wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną całość zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Jeśli pieczarki miały w sobie dużo wody bulionu możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z mąki i śmietany
Kuchenne aromatysosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni
Aga w kuchnipapryki Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchniwyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki
Salonik smakówPoza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki
bastalenaDzisiaj zupełnie bez mięsa. Tylko warzywa i tofu. Tofu jak wiadomo smaku nie ma, ale za to bardzo fajnie wchłania wszystko co mu zaproponujemy. A my
slodkokwasnaplkasza kukurydziana do podsypania spodu pizzy * szczypta różowej soli himalajskiej * pół kostki świeżych drożdży * pół szklanki ciepłej wody * oliwa z oliwek * ulubione dodatki np. duszone z cebulą pieczarki , salami , czerwona papryka * sos pomidorowy * ulubione zioła * tarty żółty ser Przygotowanie : Drożdże rozpuszczam w ciepłej wodzie z cukrem. Wlewam do miski z mąka oraz otrębami. Dodaję sól do smaku oraz
Magiczne Życie Martysię. Ludzie z grabiami i łopatami zmagają się z rabatami. A ja chwytam za stokrotki i wpinam je sobie we włosy. I coś na obiad. GRYCZAKI W SOSIE PIECZARKOWYM.(przepis autorski.)gryczaki:300g kaszy gryczanej2 czerwone cebule50g masła 3 jajkaszklanka bułki tartek1/2 szklanki posiekanej natki1/2 szklanki posiekanego szczypiorkusól, pieprzKaszę gryczaną ugotowałam według przepisu na opakowaniu. Kiedy była jeszczeciepła, wmieszałam(...)się dzieje, obtoczyć można w bułce.). Osączyłam na ręczniczku papierowym.sos pieczarkowy:300g świeżych pieczarek1 - 2 cebulełyżka masła2 łyżki mąki1/2 szklanki śmietany (lub jogurtu naturalnego)sól, pieprzCebulę zeszkliłam na maśle.Pieczarki oczyściłąm, pokroiłam i dodałam do cebuli. Dodałam sól i pieprz.Podsmażyłam, po czym chwilę dusiłąm pod przykryciem, bypieczarki puściły sok. Następnie śmietanę rozrobiłam z mąką (i ewentualnieodrobiną wody). Delikatnie wymieszałam
W kuchni Karmel-itki375g) 20 dag mięsa mielonego 1 mała papryka Mała puszka kukurydzy 15-18 dag pieczarek 1 cebula 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 2 łyżki sosu sojowego Olej Sól Pieprz Przygotowanie: Pieczarki pokroić drobno, paprykę i cebulę w kostkę. Na odrobinie oleju usmażyć mięso. Gdy zrobi się „szare” dodać do niego pieczarki i cebulę. Smażyć do odparowania wody. Posolić
Fabryka pomysłówPost Naleśniki z pieczarkami pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne PrzebojeNiezwykle łatwy i szybki przepis na obiad, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie. Ulubiony makaron, u mnie penne, z mięsem mielonym, pieczarkami i szpinakiem w doskonałym sosie serowym jest świetnym pomysłem na obiad po męczącym dniu pracy. Danie to jest o tyle przyjemniejsze w przygotowaniu, że makaron gotuje się wraz z innym składnikami, co ogranicza ilość brudnych naczyń(...)mięso przestanie być surowe. Dodaj bulion, wodę, ketchup, koncentrat pomidorowy, pieczarki i szpinak, dopraw do smaku solą i pieprzem i wymieszaj. Wsyp makaron, doprowadź całość do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut, aż makaron stanie się al dente i wchłonie większość sosu. W międzyczasie w średnim rondelku, rozgrzej na średnim ogniu masło, wsyp mąkę
karmelowyAkurat miałam pod ręką ponad kilogram schabu, pieczarki i suszone grzyby... Co z tym fantem zrobić? Z fantu powstała pieczeń z sosem i była bardzo dobra :) Zapraszam :) Składniki: ok 1,2 kg schabu garść suszonych grzybów ok 30dag pieczarek 2 cebule 200ml wina (nie jest konieczne) 400ml wody zasmażka łyżka śmietany sól, pieprz 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku(...)wylewamy. Zalewamy mięso wodą i dusimy 5 minut. Schab wyjmujemy i pieczemy przez godzinę w 180stopniach, podlewając winem (jeśli nie używamy wina, to sosem własnym), aby nie był suchy. Po upieczeniu zawijamy w folię. Grzyby, [pieczarki i cebulę przekładamy z wywarem do rondelka i wlewamy bulion grzybowy. Przyprawiamy do smaku i doprowadzamy do wrzenia. Zagęszczamy zasmażką i śmietaną. Doprawiamy
ChilliJemymnie oczarowało, a talerze oczywiście wszystkie były puste :)Podałam ryż z jajkiem i sosem pieczarkowym, ach co to był za obiad! :) Składniki na obiad dla dwóch osób:Jedna z dwóch paczek ryżu ze szpinakiem w opakowaniu dania "Babci Zosi"4 jajka3 łyżki oliwy1 cebula8 pieczarek (lubimy pieczarki :>)1 kostka rosołowa wołowa2(...)łyżki śmietany 18%Sól, pieprzRyż przygotowujemy zgodnie z przepisem wg. "Babci" (tak samo jak kaszę jęczmienną z soczewicą w poprzednim poście).Podczas gotowania się ryżu przyrządzamy sos - kroimy cebulkę w kostkę i pieczarki w plasterki. Wszystko podsmażamy na dwóch łyżkach oliwy często mieszając. Następnie Dolewamy rozpuszczoną w szklance gorącej wody kostkę rosołową i mieszamy. Doprowadzamy do wrzenia, "uspokajamy", w miseczce
Emcia PichciPolecam dziś mięciutkie i chude mięso z indyka w sosie pieczarkowym. Składniki: mięso gulaszowe z indyka pieczarki parę suszonych grzybków cebula śmietana czosnek majeranek sól,pieprz zioła prowansalskie marchewka pietruszka makaron olej Mięso z indyka przyprawiłam czosnkiem i przyprawami. Polałam oliwą i odstawiłam na 2 godziny do lodówki. Następnie wstawiłam do piekarnika. Podlałam wodą. Piekłam w temp.180 stopni przez godzinę(...)wstawiłam na około 30 minut do piekarnika. Gdy mięso się piekło podsmażyłam pokrojone w plasterki pieczarki i cebulę. Dodałam również parę namoczonych wcześniej suszonych grzybków. Po usmażeniu przełożyłam wszystko do miseczki i zmiksowałam. Przełożyłam na patelnię i dodałam śmietanę. Wymieszałam i dodałam do sosu,który wytworzył się z pieczenia indyka. Nie wygląda to może zbyt pięknie... ale zapewniam
potrawyregionalneIlość poszczególnych składników - to również Wasz indywidualny wybór. (2 kanapki) 2 bułki lub 4 kromki chleba 4 plastry wędzonego boczku (może być szynka) 1 jajko (*) 2 pieczarki 40g żółtego sera Dodatkowo: ulubiony sos (ja użyłam tatarskiego od Develey ) W kromkach chleba/bułek zrobić wgłębienia (**) (tak jak na poniższych zdjęciach). Na dwóch kromkach kolejno ułożyć (warstwami): boczek, jajko, pieczarki
Di gotuje