sos z pieczarek - 2500 przepisów (strona:33/167)

Naleśniki gryczane z sosem korzeniowo - pieczarkowym i zieloną pietruszką z szybkowaru 177

szybkowarze olej z masłem podsmaż cebulę z dodatkiem łodyg pietruszki  dodaj warzywa korzenne, gałkę muszkatołową i chwilkę całość podsmażaj dodaj pieczarki, sól, pieprz i suszone zioła dolej wodę, zamknij szczelnie garnek i gotuj zgodnie z przepisem Sos korzeniowo - pieczarkowy powyżej po ugotowaniu, w razie potrzeby dopraw wywar solą i pieprzem w miseczce, utrzyj na jednolitą masę masło(...)zalewie olejowej lub świeżymi pomidorkami np. koktajlowymi. Podsmaż cebulę z łodygami pietruszki,  dodaj seler i pietruszkę oraz gałkę muszkatołową. Chwilkę podsmażaj. Dodaj pieczarki i... ...pozostałe przyprawy. Dolej wodę i gotuj. Sos zaraz po ugotowaniu

Szybko Szybkowar
Lazania z Mięsem – Prosta i Pyszna 275

lazanii zrobiłam sama ale można kupić gotowy w sklepie. Będziemy potrzebować: lazanie zrobiłam w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 33 cm x 22 cm na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego 500 g pieczarek 3 średnie cebule (około 200 g) 3 – 4 ząbki czosnku 700 g przecieru pomidorowego – passata pomidorowa około 150 ml soku pomidorowego – ilość soku zależy od gęstości sosu(...)odkładam na czas przygotowania sosów): http://uwagababciagotuje.blogspot.com/2016/01/przygotowanie-makaronu-na-lazanie.html lub kupić gotowy w sklepie i przygotować według przepisu na opakowaniu. Najpierw przygotuję sos mięsny: Cebulę kroję w drobną kostkę. Czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Umyte pieczarki kroję w cienkie półplasterki. Teraz na rozgrzanym oleju podsmażam cebulę z czosnkiem przez około 5 minut tak aby cebula się zeszkliła – sos możemy

Uwaga Babcia Gotuje
SZTUKA WOŁOWINY W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 136

mięsa wołowego  2 cebule 3 ząbki czosnku 200 g pieczarek 1 duża marchew 200 ml wytrawnego, czerwonego wina 2 łyżki musztardy sarebskiej 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka brązowego cukru 1 łyżka mąki pszennej masło klarowane / olej rzepakowy z łyżką masła słodka, mielona papryka sól morska świeżo mielony pieprz Dwie godziny przed pieczeniem mięso wyjmujemy z lodówki, aby nabrało(...)wino, wlewamy 100 ml wody, przykrywamy i dusimy do miękkości  2,5 godziny. Mięso wyjmujemy z garnka i odstawiamy  na talerz, wrzucamy pokrojone w ćwiartki pieczarki i dusimy kilka minut. Sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w zimnej wodzie. Całość przyprawiamy cukrem trzcinowym i sosem sojowym. Na koniec wkładamy do sosu mięso. Podajemy z tłuczonymi ziemniakami z dodatkiem masła

KuchcikoweLove
Pizza Neapolitańska z brokułami. 204

szklanki mąki 1/2 łyżeczki soli 3/4 szklanki oliwy SOS: 2 łyżki oliwy 2 cebule 5 pomidorów (lub 2 puszki krojonych pomidorów) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii (lub łyżeczka suszonej) 1 łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku sól pieprz DODATKI 1 pomidor 5 pieczarek 1 cebula 1 garść kukurydzy konserwowej 200 g ugotowanych brokułów 300 g kiełbasy wiejskiej(...)dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory, przecier pomidorowy i przyprawy. Przykrywamy pokrywką i dusimy, aż uzyskamy gęsty sos.      Na każdym placku rozsmarowujemy porcję sosu i układamy pokrojone pomidory, pieczarki, cebulę, kiełbasę, brokuły, posypujemy kukurydzą i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika. Po około 10 minutach układamy mozzarellę i pieczemy, aż ciasto się zarumieni. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Pizza z pleśniowym serem i warzywami 165

szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki soli 15 g świeżych drożdży 0,5 szklanki letniej wody Dodatkowo: 2 łyżki sosu pomidorowego Kilka plastrów szynki 5-6 pieczarek 150 g mieszanki warzywnej 100 g sera z niebieską pleśnią 100 g żółtego sera Do miski wsypujemy mąkę, cukier i sól. Wlewamy olej oraz rozpuszczone(...)Wszystko mieszamy i zagniatamy jednolite, gładkie ciasto.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut (przykrywamy ściereczką). Po wyrośnięciu formujemy placek o średnicy 26 cm. Smarujemy sosem pomidorowym. Na pizzy układamy szynkę, pokrojone w plasterki pieczarki oraz mieszankę warzywną. Wstawiamy do nagrzanego do 220*C piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 12 minut. Posypujemy pokrojonym pleśniowym serem

VioletoweKucharzenie
Mundialowe mini pizze salami na ostro. Domowa super przekąska - do piwka, meczu czy filmu 157

soli szczypta ziół prowansalskich  letnia woda (ilość do wyrobienia ciasta) dodatki: sos pomidorowy 30-40 dag sera żółtego tartego 1 średnia cebula 2-3 średnie pieczarki kilka-kilkanaście plasterków ostrego salami sos czosnkowy papryka mielona ostra Przygotowanie:  Drożdże mieszamy z mąką i przyprawami. Dodajemy olej i wodę przy wyrabianiu ciasta. Kiedy się już nie klei do rąk(...)szykujemy sosy - pomidorową bazę do pizzy i czosnkowy do posmarowania już gotowych placków. Odnośniki do receptur na owe sosy znajdziecie powyżej. Z wyrośniętego ciasta odrywamy niewielkie kulki. Rozwałkowujemy na małe placki grubości ok 1 cm. Smarujemy pastą pomidorową. Posypujemy cebulą, pieczarkami i serem. Na wierzchu układamy pokrojone w pasy plastry salami. Opcjonalnie posypujemy chili w proszku lub ziołami prowansalskimi. Pieczemy

Kuchnia po mojemu
Młoda kapusta z pieczarkami / Creamed young cabbage with mushrooms 224

przepisów z młodą kapustą w roli głównej, jednak nic nie poradzę – uwielbiam ją! Tym razem przedstawiam ją w postaci odchudzonego dodatku do dania głównego w kremowym sosie z kiełbasą i pieczarkami. Podana z koperkiem pasuje do każdego dania głównego. Polecam! Scroll down for recipe in English Młoda kapusta z pieczarkami (4-5 porcji) Składniki: 4 plastry boczku lub mały(...)kawałek kiełbasy, pokrojony w drobną kostkę (ja dałam też kawałek kabanosa:)) 1 średnia cebula, pokrojonych w cienkie plasterki 200 g pieczarek, pokrojone w plasterki 1 mała główka młodej kapusty, poszatkowana 1 duży ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę sól i pieprz 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżki soku z cytryny ¼ szklanki wody, lub więcej w razie potrzeby 2 łyżki mąki 1 ½ szklanki

karmelowy
Ramen drobiowo- wołowy 185

wołowina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym gęsina z wywaru marynowana w sosie sojowym i occie ryżowym grzyby shitake z wywaru, smażone z sosem sojowym przez 2 minuty smażone pieczarki cebula dymka wodorosty nori makaron do ramen lub makaron soba Mięso myjemy, suszony. Warzywa obieramy, myjemy i osuszamy. Wszystkie warzywa i mięso umieszczamy na blaszce(...)przez sito, doprawiamy sosem sojowym i octem ryżowym jeśli jest to konieczne. Mięso wołowe i gęsinę z wywaru marynujemy w łyżce sosu sojowego i octu ryżowego przez 15 minut, następnie smażymy na patelni przez minutę. Pieczarki smażymy na maśle. Dymkę kroimy w plastry. Omlet z jednego (lub dwóch) jaj smażymy na maśle, rolujemy i kroimy w jedno centymetrowe plastry

Mango Papaja
Razowa pizza z serem korycińskim 173

oleju rzepakowego - 2 czubate łyżki jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję

Kuchnia co dnia
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i kukurydzą 309

plasterki i poddusić na oleju.4. Do garnka wlać bulion, podgrzać, dodać śmietanę i zagęścić mąką. Doprawić pieprzem i posypać koperkiem.5. W naczyniu żaroodpornym ułożyć makaron, dodać pieczarki, kukurydzę i kurczaka. Wymieszać. Zalać gotowym sosem. Posypać startym na tarce serem.6. Zapiekać do roztopienia się sera. Ok. 15 min. w 180 st.Przepis dodaję do akcji: Warzywne Szaleństwo i VIVA la pasta

Pasja Smaku
Wegetariańskie "burrito" 253

naleśniki (5-6 sztuk): 4 jajka 200ml wody 80g mąki pszennej pełnoziarnistej 4 łyżki oregano pieprz sól łyżeczka oleju do smażenia Na sos: 2 papryki czerwone  jedna papryczka chili  cebula  ząbek czosnku  30dag pieczarek  puszka fasoli czerwonej  700ml przecieru pomidorowego  2 łyżeczki cukru, sól Naleśnilla: Jajka ubijamy(...)wodą, a następnie dodajemy mąkę, oregano, sól i pieprz, mieszamy. Patelnię smarujemy olejem i porządnie rozgrzewamy. Smażymy naleśniki z obu stron na rumiano. Sos: Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy, dodajemy pieczarki. Po chwili dodajemy przecier pomidorowy, fasolę, pokrojoną papryczkę chilli i paprykę. Dusimy aż do zredukowania sosu. Na koniec dodajemy cukier i odrobinę soli do smaku

Czerwona Porzeczka
Cacciatore z kurczakiem i dynią / Chicken and squah cacciatore 178

Przedstawiam przepis na niezwykle smaczne i proste zarazem danie z najnowszej książki Jamiego Olivera „Everyday Super Food”. Kurczak duszony w piekarniku w sosie pomidorowym, z dynią, pieczarkami i oliwkami, a dodatek rozmarynu i wina tylko podkreśla smak tego dania. Jest ono bardzo łatwe w przygotowaniu, praktycznie robi się samo w piekarniku. Polecam na leniwy weekendowy obiad, podane

karmelowy
Papryka faszerowana komosą ryżową 155

faszerowana komosą ryżową to idealne jarskie danie. Farsz ze zdrowej komosy ryżowej (quinoa) uzupełniłam beszamelem – dzięki temu był wilgotny i sycący, a papryka nie wymagała dodatkowego sosu. Okazało się, że pieczarki, które zdecydowałam się dodać, nadały beszamelowi wyjątkowego smaku! Połączenie to zasmakowało mi wyjątkowo, więc czuję, że latem taka papryka nadziewana quinoą, będzie częstym gościem na moim stole

Poezja smaku
Schab zapiekany pod beszamelem z pieczarkami oraz sałata z musztardą dijon 198

solą i pieprzem, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy, potem przekładamy do naczynia żaroodpornego.  Na tej samej patelni przyrządzamy pieczarki - solimy, smażymy.  Kiedy my zajmowaliśmy się pieczarkami, ze schabu odciekło trochę soku - usuwamy go z naczynia żaroodpornego i przelewamy do jakiegoś pojemniczka - nie wyrzucamy! Przyda się on podczas przygotowywania beszamelu. Składniki na beszamel: - 80 gram sera Emmentaler(...)się nam nic nie przypaliło i wszystko elegancko zgęstniało.  Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy starty na początku ser. Na samym końcu mieszamy wszystko z sosem z mięsa oraz pieczarkami. Kolejność warstw w naczyniu żaroodpornym: schab, beszamel z pieczarkami, ser Gran Padano. Pieczemy w temperaturze 160 stopni (funkcja termoobieg bądź grill) przez jakieś 5 minut (aż wszystko ładnie się zarumieni

Życie zamknięte w smaku

Proponowane wyszukiwania