pszennej100 ml mleka6 łyżek śmietany 18%1 puszka pomidorów krojonychPrzepis:Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy do zarumienienia. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy je do cebuli i dusimy przez ok. 5 minut. Następnie piersi kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw. Doprawiamy do smaku i smażymy przez(...)śmietany, ciągle mieszając przez ok. 1 minutę. Do całości dodajemy pomidory i na małym ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty i doprawiamy do smaku. Do sosu dodajemy pierś z warzywami i polewamy nim makaron
Emcia Pichcijaśminowy Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z pieczarkami i cebulką, kuskus Gęsta "zupa" z czerwoną soczewicą i kaszą bulgur Pomidorowa potrawka z ciecierzycy z cebulką, pieczarkami, cukinią i kalafiorem Czerwona soczewica w sosie dyniowym z masłem orzechowym, z cebulką i brokułami A na osłodkę daktylowe batoniki kakaowe z ziarnem kakaowca, gorzką czekoladą i kandyzowaną gruszką
More food, love and dreamsmożna je zrobić samemu? Bardzo łatwa, szybka i niezwykle efektowna przekąska. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 150 g Ser Brie 1 pierś z kurczaka 10 dag pieczarek 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki sosu sojowego 13 gałązek szczypiorku Pieprz czosnkowa, curry chińskie, Wykonanie: Kurczaka myjemy oczyszczamy, kroimy w paseczki, przyprawiamy i obsmażamy na patelni. Pieczarki kroimy w paski i smażmy
Podróż w kulinariaZainspirowana wpisami z bloga Lepszy Smak postanowiłam też powspominać greckie klimaty. Na moim grillu zagościły szaszłyki w towarzystwie cukini, bakłażana i pieczarek. Oczywiście nie mogło zabraknąć sosu tzatziki. Souvlaki z grillowanymi warzywami Składniki: 3 piersi z kurczaka 1 średni bakłażan 2 młode cukinie 20 dag pieczarek patyczki do szaszłyków olej Marynata do szaszłyków: 2 łyżki suszonego oregano1
Kulinarne przygody Gatityrzepakowy 100 ml, drożdże suche 7 gram/opakowanie DODATKI: pieczarki 30 dag, cebula 2 średnie, ząbki czosnku 8 sztuk, cukier 3/4 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, pieczarki marynowane 1 szklanka, ser żółty 20 dag, jajka 4 sztuki, sos chilli - ile potrzeba, oregano 2 łyżki wszystkie składniki dać do misy robota i wyrabiać hakiem ciasto z 10 minut, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić(...)podzielić na 2 części i uformować placki - użyłam silikonowych form do tart 22 cm - każdy placek posypać oregano i posmarować ostrym sosem chilli, ja na placek użyłam 6 łyżeczek, lubisz mniej ostre to posmaruj mniej rozłożyć na plackach: pieczarki marynowane, pieczarki sparzone, cebula z czosnkiem - piec w 200C z 25 minut następnie posypać serem i rozbić po 2 jajka
W Mojej Kuchni LubięPrzepis na pizzę na cienkim cieście z sosem pomidorowym, kurczakiem i pysznymi dodatkami. Składniki (na 2 pizze o śr. ok 20 cm): Ciasto: 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki ciepłej wody 275 g mąki pszennej łyżka oleju łyżeczka cukru łyżeczka soli(...)łyżeczka oregano (niekoniecznie)Kurczak: duża pierś z kurczaka przyprawa kebab gyros słodka i ostra papryka w proszku pieprz olej Dodatki: pół cebuli 2 ogórki konserwowe pomidor 2 pieczarki 150 g sera żółtego Sos: passata pomidorowa ok. 100 ml ząbek czosnku łyżka oliwy bazylia, sól, pieprz, papryka wędzona Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżeczce mąki i cukru i rozpuszczamy
e-PrzepisyKulinarnewyszukanego, ale za to smakowitego i uniwersalnego - roladki z dość ciekawym nadzieniem. :) 500g rozbratelu wołowego 1 mała czerwona papryka 3 duże kiszone ogórki 1 średnia biała cebula 200g pieczarek kilka plastrów pikantnego salami musztarda sarepska 2 łyżki masła 1,5 łyżki mąki pszennej sól morska oraz czarny pieprz świeżo mielone tłuszcz do smażenia 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście(...)centymetrową nadwyżką. Do garnka wrzucamy także ziela angielskie i liście laurowe. Przyprawiamy sos solą oraz pieprzem, można ewentualnie użyć kostek mięsnych lub bulionetki. Roladki w sosie gotujemy przynajmniej 1,5 godziny. Pieczarki obieramy ze skórki i kroimy w talarki. Wrzucamy je do garnka z sosem i gotujemy jeszcze około 20 minut. Na patelni rozpuszczamy masło, po czym wrzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyadziś pokażę chyba znany i prosty. Na dodatek, moje faszerowane jajka będą jeszcze podsmażane :) Składniki: 5 jajek + 2 jajka do panierowania 1/2 cebuli 15 dag pieczarek bułka tarta sól pieprz Sos: 1 mała Activia 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka majonezu sól pieprz cukier sok z cytryny Jajka gotujemy na twardo. Kroimy na pół(...)łączymy je z pieczarkami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy białka jajek. Oczywiście nie wypełniamy tylko dziurki po żółtku ale starajmy się pokryć nim całe białko, żeby przypominało całe jajko :) Jajka możemy również podać w takiej postaci, ,muśnięte majonezem i posypane szczypiorkiem. Ja jednak robię ciepłą przekąskę i panieruję je w jajku i bułce. Podaję je z pysznym sosem jogurtowo-ziołowym
Olikowa kuchniasali. Po wydaniu obiadu, deseru i zakąsek, do obsługi wystarczą 3 osoby. Jak wydajemy drugie dania. Najpierw w trakcie jedzenia zupy ustawiamy surówki. Następnie po zjedzeniu zupy, ziemniaki, sosy, frytki, gorące jarzyny i drugie dania. Pisałem tutaj o staropolskim zrazie zawijanym. Oprócz tego, że możemy te zrazy podać np. w razowym chlebie, powinniśmy, oprócz ziemniaków i frytek dodać kaszę(...)śledź, jest bardzo lubiany, nie musi być go dużo. Można podać na małych półmiseczkach np. duet śledziowy, 9. marynaty, czyli ogóreczki konserwowe, papryki, cebulki, małe kolby kukurydzy, pieczarki konserwowane, grzybki 10. sosy – np. tatarski, czosnkowy, chrzanowy 11. pieczywo i masło Jest to zestaw w zupełności wystarczający. Nikt nie będzie głodny. Oczywiście, jeżeli decydujemy się na tzw.wiejski stół, to zrezygnujemy
Kulinarny karnet Christopheraznaczy, że smakowały. Składniki: 1 duża główka kapusty włoskiej lub dwie mniejsze 700 g mięsa mielonego wieprzowego 200 g ryżu 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz majeranek Sos 1 puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego majeranek papryka słodka 1 ząbek czosnku bazylia oregano 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz(...)przecier pomidorowy i gotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w małej ilości wody. Doprawić solą, pieprzem, oregano,bazylią,papryką słodką, majerankiem. Na talerzu polać gołąbki sosem. gołąbki z kapusty włoskiej z mięsem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemkolejne dietetyczne gołąbki. Użyłam do nich zamiast tradycyjnej kapusty to kapusty włoskiej. Jest zdecydowanie delikatniejsza i chyba łatwiejsza w obróbce. Do środka dałam farsz z indyka i pieczarek. Wszystko upieczone w sosie pomidorowym. Gołąbki wyszły palce lizać. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuProponuję zrobić taką rybkę na wigilijny stół. Filety opłukać, pokroić w małe kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać mało i obsmażyć rybkę z dwóch
Kuchnia Pokoleńpieprzem ziołowym. Makaron odcedzić i wrzucić na patelnię z sosem. Wymieszać i chwilę razem podgrzewać. Podawać posypane startym parmezanem. ------------ Podobne: Makaronowa sałatka z szynką Makaron w sosie carbonara Penne z pieczarkami i gorgonzolą
Weekendy w domu i ogrodzieKurczak w wyrazistym sosie chrzanowym z dodatkiem pieczarek. Doskonale smakuje z pieczonymi młodymi ziemniaczkami i kalafiorem. Syty i bardzo prosty obiad! 600 g filetu z kurczaka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy do gyrosa Skworcu (tu kupisz) 1 łyżka przyprawy do kurczaka po lubelsku RAFEX (tu kupisz) 200 g pieczarek 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka chrzanu
VioletoweKucharzeniechodzi o smażenie placków. Jakichkolwiek warzyw byśmy nie użyli - zawsze wyjdzie pysznie. Drugą zaletą takiego dania jest ich wielowymiarowość. Można je podać solo lub z dowolnymi dodatkami - sosem czosnkowym, gulaszem czy pieczarkami :) Tym razem głównym składnikiem moich placków stały się same słoneczne warzywa - marchewka, dynia i ziemniaki :) Składniki: 500 g dyni 5 średnich ziemniaków 1 cebula 2 duże
My simple kitchenjest świetna opcją na małe przyjęcia dla przyjaciół. W oryginalnym przepisie wykorzystuje się wołowinę ale ja stroganowa przygotowuję na bazie łopatki lub karkówki wieprzowej z dużą ilością pieczarek i pysznym, kremowym sosem śmietanowo-pomidorowym. Podawany z świeżym pieczywem wprawi w zachwyt każdego, nawet wybrednego smakosza
Milion Smakówcały świat i pod nazwami Strogonow, Stroganov czy Stroganoff można jest spotkać w USA, Chinach, Japonii czy Iranie. Niezależnie od nazwy jest to połączenie delikatnego mięsa wołowego, pieczarek i cebuli w sosie pomidorowym lub musztardowym. Klasyczna wersja polska tego dania wybiera sos pomidorowy i dodaje ogórek kiszony - spróbujcie sami
Milion Smakówprzyprawić solą i pieprzem wszystko razem dusić do miękkości na małym ogniu. Gdy pieczarki zmiękną całość zalać bulionem przygotowanym z kostki rosołowej. Jeśli pieczarki miały w sobie dużo wody bulionu możemy dać mniej. Na koniec sos zagęścić zaklepką przygotowaną z mąki i śmietany
Kuchenne aromatyPrzygotowujemy sobie gazę, taką leczniczą, którą można kupić w aptece. Dodatki do pizzy 1 pomidor, 1 czerwona papryka, 6 czarnych oliwek bez pestek, 1/2 cukinii, 3-4 pieczarki, 60 g mozarelli, sos pomidorowy z czosnkiem i oregano. Przygotowanie: Kalafiora dzielimy na mniejsze kawałki i podgotowujemy na parze. Kalafior powinien być miękki ale nie rozpadać się. Odsączamy go w miarę
Pełna Lodówkasosem szpinakowym Smażony makaron gryczany Spaghetti bolońskie Spaghetti carbonara Spaghetti carbonara 2 Spaghetti pomodoro Spaghetti ze szpinakiem i ricottą Świderki z sosem pomidorowym Tagliatelle pomodoro Tagliatelle z sosem serowym Tagliatelle z pieczarkami Zapiekanka z ananasem Zapiekanka z brokułami Zapiekanka z kurczakiem Zapiekanka z makaronem i szpinakiem Zapiekanka z patelni
Aga w kuchnipapryki Pasta śledziowa Pesto z rukoli Pieczony schab z suszoną morelą Pierożki ze szpinakiem Popękane jajka Smażony oscypek z żurawiną Ślimaczki z ciasta francuskiego Sos beszamelowy Quesadilla z pieczarkami i serem Wafelki ryżowe ze szpinakiem Wafelki ryżowe z jajecznicą Wafle ryżowe z pastą z makreli
Aga w kuchniwyrobionego ciasta robimy nieduże kulki i obtaczamy w mące pszennej. W środku robimy palcem dołek. Kluski wrzucamy na posoloną, wrzącą wodę i gotujemy 1-2 minuty. Sos pieczarkowy: 30 dag pieczarek 1 mała drobno posiekana cebula 1 łyżka masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki bulionu warzywnego 3 łyżki śmietany sól, pieprz Pieczarki czyścimy, myjemy i kroimy w cienkie plasterki
Salonik smakówPoza tym musiałam zużyć fetę, notabene też upchniętą w czeluści lodówki. Leniwie, bo leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki
bastalena