sos z pieczarek - 2500 przepisów (strona:42/167)

Pizza z kebabem : Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 122

Ciasto :* 15dag świeżych drożdży* szklanka letniej wody* łyżeczka cukru* szczypta soli - takiej od serca* 3 łyżki oliwy* pół kilograma mąki pszennej u mnie typ 650 Dodatki :* sos pomidorowy * czerwona cebula* duszone pieczarki  * mięso z kurczaka w przyprawie kebab * tarta mozzarella Przygotowanie :Drożdże rozkruszyć, dodać cukier oraz wodę. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać drożdże, oliwę

Magiczne Życie Marty
Pieczarkowe poduszeczki do kubka czerwonego barszczu 610

troszkę już świątecznie ;) A jeżeli nie macie pod ręką kubka czerwonego barszczu, takie pieczarkowe poduszeczki możecie podać w towarzystwie ketchupu lub ulubionego sosu - polecam produkty Folwark . Składniki: (na 14 sztuk) około 450 g pieczarek* 1 średnia cebula 2/3 łyżeczki suszonej bazylii 1 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 2 czubate łyżki sosu czosnkowego Folwark sól i pieprz do smaku około(...)bardzo drobno. Następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy płomień na mały. Pieczarki pozbawiamy ogonków, obieramy. Ścieramy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do podsmażonej cebuli. Dodajemy suszoną bazylię i słodką czerwoną paprykę. Całość smażymy na najmniejszym ogniu, mieszając. Przed końcem smażenia dodajemy 2 czubate łyżki sosu czosnkowego, mieszamy całość. Następnie dodajemy sól i pieprz, próbujemy. Mieszając zostawiamy nasz

Słodkie okruszki
Śledzie w sosie tatarskim z groszkiem i marynowaną cebulką 149

sosie tatarskim z dodatkami. Są szybkie i łatwe do przygotowania. Obowiązkowo powinny znaleźć się na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1/2 kg  śledzi  matiasów, sok z 1/2  cytryny , 1/2 puszki groszku konserwowego, 1/2 słoiczka cebulki marynowanej, 2,5 łyżki  śmietany  18%, 1/2 szklanki majonezu, 1 łyżeczka musztardy, 2  ogórki  konserwowe, 1/2 słoiczka marynowanych  pieczarek(...)sokiem z cytryny.  2. Ogórki konserwowe oraz marynowane pieczarki kroję w bardzo drobną kosteczkę. Majonez mieszam ze śmietaną, musztardą oraz odrobiną soli i pieprzu. Dodaję pokrojone pieczarki i ogórki. Dokładnie mieszam. Sos odstawiam na godzinę w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły.  3. Cebulkę i groszek odsączam z zalewy. Warzywa oraz śledzie dodaję do przygotowanego sosu tatarskiego. Dokładnie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Piersi kurze w sossie Bruschetta z makaronem 157

cebulka straci kolor surowizny. Dodać mięso kurczaka i smażyć, aż lekko się przysmaży. Dodać pieczarki pokrojone w plasterki i chwilkę smażyć. Co jakiś czas zamieszać. Wszystko z patelni wyłożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię na której smażyło się mięso wylać gotowy sos Bruschetta. Mąkę wymieszać z wodą i wylać na patelnię. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia, doprawić

Kuchnia Pokoleń
Klopsiki. Pieczarki. Makaron. 207

sosem pieczarkowymskladniki: makaron tagliatelle (porcja dla 4 osob) 300g mielonego miesa 1 srednia cebulka 1 zoltko peczek koperku sol, pieprz ziolowy olej do smazenia sos pieczarkowy: 20g masla + 1 lyzka oliwy z oliwek 200g pieczarek 1 cebula 1 zabek czosnku 250ml smietany swiezy koperek sol, pieprz szczypta chili wykonanie:Do mielonego miesa dodajemy zoltko, posiekana i podsmazona wczesniej cebulke, koperek(...)kosteczke i podsmazamy przez chwile na masle z dodatkiem oliwy z oliwek. Dokladamy posiekany czosnek i pieczarki. Wszystko dusimy az do chwili gdy plyn z pieczarek odparuje. Dolewamy smietane, dokladamy posiekany koperek i przyprawy. Sos doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognien i dokladamy usmazone wczesniej klopsiki. Calosc gotujemy na malym ogniu przez okolo 10 minut.Sos podajemy z ugotowanym wczesniej makaronem.Smacznego

Przysmaki Karolki
Świderki w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Szybki obiad. 209

szybki, pyszny, aromatyczny obiad. Idealna propozycja na jesienne dni. Takie danie nie wymaga długiego stania w kuchni, a w pełni zaspokaja głód. Spróbujcie świderek w sosie koperkowo-warzywnym z pieczarkami. Pisząc, to aż się zastanawiam, jak ja kiedyś mogłam nie jeść koperku? Dosłownie unikałam go jak ognia ;) A dziś dodaję go do obiadów, sałatek i past kanapkowych. Składniki(...)marchewkę i pieczarki. Chwilę smażymy ciągle mieszając (około 4 minuty). Po tym czasie zmniejszamy płomień na minimalny i dolewamy 3/4 szklanki bulionu na włoszczyźnie i dodajemy 1 łyżkę drobno posiekanego koperku. Gotujemy całość, mieszając. W pozostałej ilości bulionu rozpuszczamy bardzo dokładnie 2 łyżeczki mąki (mieszamy dokładnie, aby nie było grudek). Tak przygotowany "zagęszczacz" dodajemy do naszego sosu, szybko mieszając

Słodkie okruszki
Tarta z kurczakiem 199

masła płaska łyżeczka soli żółtko 3 łyżki zimnej wody Farsz: połówka piersi z kurczaka 1 czerwona papryka 1 cebula 10 sztuk pieczarek 3 ząbki czosnku tymianek przyprawa do kurczaka sól, pieprz 15g masła olej do smażenia  Sos: 120ml śmietany 18% 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 jajko oregano tymianek  Dodatkowo: ser żółty Wykonanie:Ciasto: Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko(...)kostkę i dorzucamy na patelnię. Wszystko razem dusimy, aż do wyparowania wody powstałej z warzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek.Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startym, żółtym

Czerwona Porzeczka
Kotlety jajeczne z sosem pieczarkowym. 173

łyżki tartej bułki 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka startego sera gouda 2 łyżki szczypiorku sól, pieprz, papryka słodka bułka tarta do panierowania olej do smażenia Sos pieczarkowy 1 duża cebula 250 g pieczarek 250 ml śmietany słodkiej sól,pieprz,papryka słodka, papryka ostra 2 łyżki masła klarowanego Wykonanie: Ugotowane jajka drobno posiekać, dodać surowe jajko, 3 łyżki bułki tartej(...)formować kotleciki. Na patelni rozgrzać olej. Każdy kotlet obtoczyć z dwóch stron w bułce tartej i smażyć na małym ogniu. Sos Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, dodać obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Kiedy pieczarki będą już uduszone wlewamy śmietanę. Doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką. Chwilkę smażyć i podawać z gorącymi kotlecikami

O kuchni z uczuciem
Makaron chow mein z warzywami i pieczonym kurczakiem 193

dawajcie śmiało znać. Wystarczy komentarz, e-mail czy informacja na Facebooku :) Składniki na 1 porcje: 50g makaronu chow mein (w zastępstwie makaron nitki) 2 pieczarki 150g mrożonych warzyw azjatyckich ½ łyżki oleju 2 łyżki ciemnego sosu sojowego plaster cytryny 1 łyżeczka przyprawy do kuchni chińskiej Kamis lub kolendra i  szczypta ostrej papryki szczypta brązowego cukru lub miodu Przygotowanie: Makaron przygotować(...)instrukcji na opakowaniu. Pieczarki pokroić na półtalarki. Podsmażyć razem z warzywami azjatyckimi. Doprawić 1 łyżką sosu sojowego, cukrem, przyprawami i sokiem z cytryny. Następnie dodać odcedzony makaron. Dodać kolejną łyżkę sosu sojowego. Całość chwilę podsmażyć. Kurczak składniki na 1 porcje: 2 małe podudzia z kurczaka bez kości lub pół piersi z kurczaka 1-2 łyżki ciemnego sosu sojowego odrobina miodu

Fabryka pomysłów
Pieczony kurczak z sosem pieczarkowym i fasolką szparagową 151

pieczone piersi z kurczaka z małym dodatkiem :) Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 2 czerwone cebule sól, pieprz zioła prowansalskie, papryka słodka, bazylia, oregano 2 ząbki czosnku oliwa 50dag pieczarek 2 łyżki śmietany cebula natka pietruszki 2 łyżki mąki woda fasolka szparagowa Przygotowanie: Piersi z kurczaka myjemy, dzielimy na 4 części. Obtaczamy w oliwie z dodatkiem przypraw i przeciśniętego przez(...)może być drobno pokrojony). Cebule kroimy i lekko podsmażamy. Wykładamy na drób.  Kurczaka wstawiamy na ok 35 minut do rozgrzanego piekarnika (160stopni). W międzyczasie podlewamy własnym sosem, aby nie był suchy. Pieczarki myjemy, kroimy w ósemki i zalewamy 2 szklankami wody. Dusimy na małym ogniu, dodając podsmażaną cebulkę i przyprawy wraz z posiekaną natka pietruszki. Zaprawiamy mąką rozrobioną

ChilliJemy
Ślimaki z szynką 399

oregano, zioła prowansalskie Przygotowanie:Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki. Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty. Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze

Lawendowe Niebo
Kopytka 162

lubi kopytek? Lubią i dzieci i dorośli:) Gotowane i podsmażane. Solo :) i z sosem (np. pieczarkowym) lub mięsem ( bitki wieprzowe ,  polędwiczki z pieczarkami ). Na słodko? A czemu nie :) Poza tym kopytka to świetny pomysł na wykorzystanie ziemniaków, które zostały po obiedzie. Nie wyrzucajmy ich. Biegnijmy robić kopytka! Składniki: 1/2 kg ugotowanych ziemniaków ok. 1 szklanki mąki pszennej + mąką(...)wody. Gotujemy ok. 2 minut od momentu wypłynięcia kopytek na powierzchnię Można zostawić ugotowane... ... ale można również podsmażyć :) Wedle uznania Ugotowane podawać z ulubionym sosem (np. pieczarkowym), z bitkami wieprzowymi (np. polędwiczki wieprzowe z pieczarkami ). Można zjeść solo, podsmażone Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
GULASZ Z KASZĄ GRYCZANĄ I WARZYWAMI 249

duża cebula 3 ząbki czosnku 1-2 marchewki 1 bakłażan 300 g pieczarek 250 ml bulionu  2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 łyżki przyprawy do gulaszu firmy PRYMAT 3-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Dodałam następnie pokrojoną w kostkę marchewkę i obranego ze skórki bakłażana. Po rozgotowaniu oprócz smaku, zagęści nam gulasz.  Kolejny składnik to pokrojone w plasterki pieczarki.  Wszystko wymieszałam i podsmażyłam.  Wlałam bulion, sos sojowy i około 0,5 litra gorącej wody. Dodałam grzybki. Dodałam przyprawę do gulaszu   i pozostałe przyprawy. Przykryłam i gotowałam na małym ogniu przez

potrawyregionalne
Pizza na miękkim cieście - krok po kroku 525

drożdży)  2. Przygotowujemy sos: do miski wlewamy koncentrat i keczup. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano, przyprawę do pizzy i pieprz*. Wszystko mieszamy. *ilość ziół jak i czosnku jest dowolna i zależna od preferencji 3. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Ser żółty, mozarellę i szynkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczarki kroimy w cienkie plasterki(...)oczywiście mamy całkowitą dowolność jeśli chodzi o ilość i rodzaj składników :-)  4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy starając się utrzymać formę prostokąta i rozkładamy na blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym. Kolejno układamy: cebulę, szynkę, pieczarki, ser żółty, mozarellę. 5. Pizzę pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni

Szefowa kuchni
na szybko pizza na cieście francuskim... 207

Składniki: ciasto francuskie 1 rolka/nie mrożone, sos pomidorowy 200 ml, przyprawa do pizzy 1/2 opakowania, ser mozarella 20 dag/starty, olej rzepakowy 4 łyżki, cebula 3 sztuki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki cebule pokroić w pół talarki i na oleju podsmażyć na złocisto pieczarki pokrojone wsypać do cebuli i na większym ogniu(...)dodać pieprz mielony, sól czosnkową ciasto francuskie rozwinąć na papier do pieczenia i ułożyć na blaszkę, ciasto posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy (użyłam swój sos domowy ze zmiksowanych pomidorów) wystudzone pieczarki z cebulą rozłożyć na cieście posypać startym serem mozzarella, piekarnik elektryczny nagrzany na 220C, grzanie góra/dół, piec pizzę około 30-35 minut, kroić ciut przestudzoną

W Mojej Kuchni Lubię

Proponowane wyszukiwania