pyszne placki ziemniaczane. Ja dzisiaj przygotowałem swoją wersję tego klasycznego przysmaku - podaną z kremowym sosem pieczarkowo - śmietanowym. Tak przygotowane placki doskonale nadają się na codzienny obiad. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 2 jajek, 2 łyżek mąki ziemniaczanej, 300 gram pieczarek, 200 ml słodkiej śmietany 30%, 2 cebul, 2 ząbków czosnku, pęczka natki pietruszki, 1 łyżeczki suszonego tymianku(...)dania rozpocząłem od przygotowania sosu pieczarkowego. Cebulę pokroiłem w cienkie piórka. Na 1 łyżce rozgrzanego oleju wrzuciłem pokrojoną cebulę oraz dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodałem szczyptę soli, odrobinę świeżo zmielonego czarnego pieprzu, łyżeczkę suszonego rozmarynu i łyżeczkę suszonego tymianku. Podsmażałem, aż cebula zrobiła się lekko szklista, wówczas dodałem pokrojone w trzymilimetrowe plasterki pieczarki. Smażyłem, od czasu do czasu
Wyprawy kulinarnemałe kulinarne oszustwo czyli schab a'la strogonow. (Dla przypomnienia w oryginale strogonowa przyrządzamy z polędwicy wołowej). Pyszne, treściwe danie jednogarnkowe. Duuużo mięcha, pieczarki, pomidory i przełamujący smak - ogórek. Do tego aksamitny sos własny, który wytworzył się podczas duszenia mięsa. Smaczne. Bardzo smaczne :)) Składniki: 600g sch abu 2 cebule 1 ząbek czosnku 200g pieczarek 1 czerwona papryka(...)ziele angielskie olej puszka pomidorów w sosie własnym Wykonanie: Schab pokroić w podłużne paski o grubości ok 1cm, posolić, posypac słodką papryką. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić mięso i podsmażyć ze wszystkich stron. Następnie dodać pokrojoną cebulę i czosnek oraz paprykę. Smażyć całość chwilę. Następnie dorzucić pokrojone pieczarki oraz ziele angielskie. Podlać odrobiną wody, przykryć
Walijskie Pichcenieprzepis poniżej :) Ryżowe kule z pieczarkami (4-5 osób) Składniki: 200 g ryżu długoziarnistego lub dwie torebki 1 jajo pieprz, tymianek, ostra papryka Farsz: 10 pieczarek 1 duża cebula pieprz, grzybowy sos sojowy, oregano Ryż gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Dla leniuszków polecamy torebki z ryżem ugotować, aż będą pełne. Ryż ma być kleisty. Wrzucamy ugotowany ryż(...)odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wbijamy jedno jajko i doprawiamy przyprawami. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Farsz to prosta sprawa ! Pieczarki i cebulę kroimy w drobną kostkę. Przesmażamy na oliwie z oliwek i pod koniec smażenia skrapiamy niewielką ilością grzybowego sosu sojowego. Nada wyrazisty grzybowy smak. Na koniec dodajemy sporo pieprzu, oregano. Farsz gotowy. Z masy ryżowej odrywamy kawałki
vegetaniechudego wędzonego boczku 250 g sera żółtego, najlepiej Mozzarelli w kawałku 1/2 cebuli 1/2 młodej cukinii 5-6 pieczarek 1/2 pęczka zblanszowanych białych szparagów 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku kawałek pora 3 ząbki czosnku, drobno posiekane zioła do pizzy majeranek rukola Sos: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1/2 szklanka wody 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18% 50 g sera Lazur(...)czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora w pół plasterki (opłukać na sicie). Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut
Czerwień i błękitmączystą - będzie więcej skrobi. No i jest jeszcze jedno: znikają z talerza błyskawicznie :-) No to dzieła... SKŁADNIKI 1,5 kg ziemniaków 2 jajka sól Sos: 400 g mielonego mięsa wołowego 250 g pieczarek zielona część pora 2 łyżki oleju rzepakowego 700 ml przecieru pomidorowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, mielona papryka (słodka i ostra) suszony majeranek, czosnek granulowany(...)patelni olej i przez chwilę smażymy. Dodajemy mięso, przyprawy i smażymy, od czasu do czasu mieszając. Przecier mieszamy dokładnie z mąką, dolewamy do mięsa z pieczarkami, całość dokładnie mieszamy i podgrzewamy do chwili aż sos zacznie gęstnieć. Gotowy sos rozkładamy na plackach i ozdabiamy śmietaną
Czary - gary w kuchniSkładniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki graham 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru 20 g drożdży kilka pieczarek cebula salami z pieprzem starty gruyere sos sojowy, sól, pieprz 2 ząbki czosnku Przygotowanie: Dwa rodzaje mąki zmieszać z solą. Mleko podgrzać. Drożdże pokruszyć do szklanki wsypać cukier, kiedy zaczną się rozpuszczać wlać ciepłe mleko(...)podsypywać jeszcze mąką (ma się ładnie odklejać od rąk). Ciasto włożyć do miski, położyć na garnek z ciepłą wodą - przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Pieczarki z cebulą podsmażyć. Na końcu dodać czosnek, sól, pieprz i kilka kropel sosu sojowego. Ciasto podzielić na mniejsze kawałki, rozwałkować na cienkie koła. Położyć na każdym farsz i zawinąć w kwadraty (salami pokroić w paski
Gaździnka warzyspód pizzy: średni kalafior szklanka sera żółtego, opcjonalnie można użyć płatków owsianych 2 jajka zioła (oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi, sól, pieprz) Składniki na pizzę: sos pomidorowy ser mozzarella pomidorki koktajlowe cukinia tuńczyk pieczarki przyprawy ( oregano, bazylia, czosnek niedźwiedzi) Wykonanie: Kalafior i ser żółty zetrzyj na tarce, dodaj jajka i przyprawy. Konsystencja musi być zwarta. Rozgrzej piekarnik. Formę wysmaruj olejem kokosowym(...)Piecz 20 min. Po pieczeniu dodaj ulubione składniki, na spód sos pomidorowy, polecam z Lidla z włoskiego tygodnia, następnie kładę ser mozzarella, pieczarki, tuńczyk, pomidorki i cukinię. Posypuję przyprawami. Zapiekam około 15, 20 min w temp. 180 stopni. Pychota
Bike By Lifedostałam od kuzynki a ona ma go od swojej mamy. ;-) Dodałam od siebie tylko pieczarki i cebulę. Ziemniaki świetnie komponują się z podsmażonym boczkiem, cebulką i pieczarkami. A całość dopełnia śmietankowo- serowy sos. Jak dla mnie pycha. Tylko trzeba pamiętać o dobrym doprawieniu sosu. Myślę, że również będzie smakowała z innymi warzywami czy makaronem a nawet kurczakiem. Następnym razem(...)mogą się rozgotować. Jak przestygną kroimy je w grubsze plastry. Boczek podsmażamy, dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cebulę pokrojoną w pióra. Dusimy, aż warzywa będą miękkie. Następnie dodajemy śmietanę i serki topione, przyprawiamy solą i pieprzem. Sos musi być dobrze przyprawiony, musi mieć wyrazisty smak i nie może być mdły. Pokrojone ziemniaki przekładamy do naczynia żaroodpornego
Passion of Cookingżółtym lub mozzarellą, zapiekamy jeszcze 5 minut lub do roztopienia sera. Podawać najlepiej z sosem czosnkowym lub jogurtowym, ja podałam z drobiowymi szaszłykami z ciemnymi pieczarkami i zieloną papryką oraz sałatą z sosem vinaigrette.Oj, bardzo smacznego
Kuchnia PrezydentowejSkładniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe kilka kuleczek ziela angielskiego Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe(...)kapusta była koszmarnie kwaśna). Śliwki pokroić na mniejsze kawałki i dodać do kapusty - gotować już bez pokrywki ok godziny. Cebulę i pieczarki obrać i drobno posiekać. Smażyć na maśle, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Przełożyć do kapusty i wymieszać. Cukier karmelizować na suchej patelni. Dodać do kapusty i dokładnie wymieszać. Wszystko zdjąć z ognia i w razie potrzeby
Gaździnka warzykuchni, wykorzystując jednocześnie różnorodne połączenia, czasami w odmienny sposób, tak jak w przypadku dzisiejszego obiadu. Kiedyś połączenie pora-kurczaka-pieczarek wykorzystałam do tarty (klik), a ostatnio stwierdziłam, że skoro się nadało na farsz to świetnie się sprawdzi też jako sos do makaronu. Po co stosować jedno rozwiązanie, jak może być ich kilka. Nie lubię ograniczeń zarówno w życiu(...)część pora Pół piersi z kurczaka (ok. 30 dag) Mały pojemnik śmietany (200g) – u mnie 18%, ale można pomieszać na pół z 30% wtedy sos będzie bardziej kremowy. Sól Pieprz Olej do smażenia Przygotowanie: Pieczarki pokroić w półtalarki, a pierś z kurczaka w kostkę. Grzyby i mięso posolić i popieprzyć – smażyć na odrobinie oleju, gdy woda zacznie wyparowywać dodać
Fabryka pomysłówjest bardzo prosty. Wystarczy przygotować kurczaka, wstawić do piekarnika i czekać na efekt. (3-4 porcje) 700-800g ćwiartek/udek/podudzi z kurczaka 5 pieczarek (dużych) 50g masła Dodatkowo: przyprawa do kurczaka 2-3 łyżki sosu sojowego sól, pieprz Kurczaka (ćwiartki można przekroić na pół) umyć, osuszyć, natrzeć odrobiną masła, a następnie przyprawą do kurczaka. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego(...)wysmarowanego masłem. Pieczarki pokroić w plastry i obłożyć nimi kurczaka. Całość oprószyć solą z pieprzem (opcjonalnie), skropić (mniej więcej równomiernie) sosem sojowym i polać resztą roztopionego masła. Piec około 70-90 minut w 180 stopniach. (Można piec krócej. W międzyczasie pieczarki przemieszać, aby - nie były suche
Di gotujeRyżowe kotlety, a na dodatek fasolka z pomidorach (4-5 osób) Składniki kotlety : 200 g ryżu długoziarnistego 10 średnich pieczarek 2 małe ogórki korniszony 1 jajko otręby żytnie bułka tarta pieprz, ostra papryka, tymianek, grzybowy sos sojowy Składniki sos : 300 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej) 500 ml passaty 2 ząbki czosnku szczypior pieprz, estragon Zaczynamy od ugotowania ryżu(...)które kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na oliwie z oliwek z dużą ilością pieprzu. Pod koniec smażenia dolewamy nieco grzybowego sosu sojowego, który fajnie podbije nam smak grzybów. Jednak nie za dużo, bo jest on mocno esencjonalny. Pieczarki przekładamy do ryżu, ale zwróćcie uwagę na wodę, która zapewne wypłynie Wam z pieczarek. Należy ją odlać, żeby nie rozwodniła
vegetanieclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1 kg łopatki 1 puszka czerwonej fasolki w sosie pomidorowym 6-8 średnich pieczarek 1/2 główki czosnku 3 duże cebule 6 młodych ziemniaków , średniej wielkości 1 duża marchew 1/2 bulwy selera kawałek wędzonego boczku – najlepiej chudego 1 łyżka smalcu przyprawy(...)się lekko przyrumieni , co jakiś czas mieszając . Następnie wkładamy pieczarki , marchew , selera , podlewamy 2 szklankami ciepłej wody , dodajemy 1/2 ilości przypraw i dusimy pod szczelnym przykryciem około 1,5 godziny , pilnując ognia ,żeby nie był zbyt mocny . Po upływie tego czasu wkładamy ziemniaki , mieszamy delikatnie ,żeby zanurzyły się w sosie – można dolać jeszcze szklankę wody i wsypujemy resztę przypraw
Ogrodnik w podróżypomysły, ale w momencie pierwszego kęsa, zapomniałam o upale i rozkoszowałam się wyborną zapiekaną. Sama zapiekanka wyszła na bogato, mnóstwo warzyw: cukinia, papryka, pomidory, pieczarki, mięso mielone wszystko obsypane grubą warstwą żółtego sera i polane sosem beszamelowym . Przepysznie, polecam serdecznie. Składniki: 500 g mięsa mielonego 400 g makaronu (takiego jaki lubicie, u mnie świderki) 2 cebule 3-4 ząbki czosnku(...)puszka krojonych pomidorów 2 małe cukinie 30 dag pieczarek 2 papryki 30 dag startego żółtego sera łyżeczka oregano łyżeczka bazylii pieprz sól olej do smażenia sos beszamelowy Sposób przygotowania: Makaron ugotować al'dente. Odcedzić i przelać zimną wodą. Cukinie obrać, pokroić w plastry, a następnie na ćwiartki. Krótko podsmażyć, lekko osolić. Przełożyć do miski. Pieczarki pokroić w plastry, podsmażyć, lekko
na moim stole...