podałam je z sosem czosnkowym, który u nas jada się litrami. Takie naleśniki polecam na drugie danie lub kolację. Składniki: na ciasto: 3 szklanki mleka 300 g mąki 3 jajka 1/3 łyżeczki soli na nadzienie: 200 g kiełbasy cebula 200 g mozzarelli 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 4 łyżki kukurydzy z puszki 300 g pieczarek ząbek czosnku pieprz
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniakażda także salsa, sos czy też chutney będzie świetnym dodatkiem do tzw. macy. Same tzatziki z kolei nie tylko do podpłomyków, ale również do mięs, frytek, kiedyś nawet zostałem poczęstowany tzatzikami zaserwowanymi jako dodatek do ryby i ryżu, tak więc dowolność i możliwości kombinowania są już zależna od Waszego podniebienia. Jako trzecie zaproponuję faszerowane kapelusze pieczarek. Tzatziki: 1 duży jogurt
Kuba Gotujeboczku kiełbasę, pieczarki i paprykę, chwilkę smażę. Odcedzony makaron przekładam z powrotem do garnka , w którym sie gotował, do makaronu dodaję zawartość z patelni, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem i papryką, Dokładnie mieszam i przekładam do wysmarowanego odrobiną oleju naczynia żaroodpornego. W małym garnuszku roztrzepuję jajka z mlekiem, śmietaną i szczyptą soli i powstałym sosem zalewam równomiernie zapiekankę
Kuchnia z widokiem na ogródmnie tylko domowy sos tatarski ma prawo pojawić się na wielkanocnym stole. Doskonały do pasztetu, wędlin, śledzi i całej reszty ryb i mięs na zimno. Z podanego przepisu wychodzi ok. 2 szklanek. Dokładnie nie wiem,bo podjadałam. Prosto ze słoiczka. ;) Składniki: 200 ml majonezu 100 ml śmietany lub jogurtu 4 łyżki posiekanych marynowanych grzybków (np. pieczarek) 4 łyżki posiekanych ogórków
Pełny talerzmielonego z sosem pomidorowym i warzywami okazał się strzałem w 10 :) Zachęcam do spróbowania!:) Składniki: Naleśniki: 2 szklanki mleka 2% 2 jajka 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki masła łyżeczka ziół prowansalskich szczypta soli, cukru, pieprzu, papryki słodkiej Farsz: 400g mięsa mielonego czerwona papryka 1 puszka pomidorów krojonych pół puszki kukurydzy 200- 300g pieczarek cebula przyprawa
Czerwona Porzeczkawymieszać z pieczarkami, pokrojonym (w kostkę) żółtym serem i wędliną. Całość przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, obficie posypać startym serem i posiekanym szczypiorkiem. Ciasto piec (do tzw. suchego patyczka) około 45-50 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odczekać kilka minut, aby lepiej się kroiło. Można podawać w wersji solo lub z ulubionym sosem
Di gotujeodcedź. Pieczarki obmyj i poszatkuj na niewielkie kawałki, przełóż na patelnię, podlej niewielką ilością wody i przez chwilę trzymaj na ogniu, by zmięły, a woda odparowała. Dodaj ugotowany makaron, poszatkowane kawałki suszonych pomidorów oraz porwanego na kawałki łososia. Dopraw do smaku solą i pieprzem, zalej śmietanką i gotuj do momentu, aż osiągnie konsystencję gęstego sosu, który zostanie częściowo wchłonięty
Moje Qulinarianiej cebulę, pieczarki i romanesco. Wszystko razem smażymy, aż cebula się zeszkli. Dolewamy trochę wody, sporą łyżeczkę zielonej pasty curry i przyprawy. Przykrywamy patelnię, aby romanesco dobrze się udusiło. Kiedy kalafior będzie już kruchy dodajemy fasolkę szparagową i pokrojoną w kosteczkę papryczkę chili. Jeszcze chwilę dusimy i podlewamy jogurtem rozmieszanym z niewielką ilością mąki, aby sos nam się zagęścił
vegetaniepietruszkę, seler, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do mięsa. Wszystko zalać wodą, dodać pokrojony, paprykę, seler naciowy, liść laurowy i dusić na wolnym ogniu aż warzywa i mięso będą miękkie. Na koniec wkładamy brokuła podzielonego na różyczki i dusimy jeszcze do jego miękkości. W razie potrzeby mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w małej ilości wody, wlać do sosu i zagotować. Doprawić
O kuchni z uczuciembezglutenowy KLIK Pieczarki obieram, przepłukuję i smażę na maśle klarowanym, zalewam gorącym bulionem ( kostki warzywne Bio, rozpuszczam we wrzątku). Gotuję jakieś 20 minut, na koniec zabielam śmietaną i doprawiam do smaku. Podaję z ugotowanym osobno, bezglutenowym makaronem. Spaghetti bolognese: Makaron spaghetti bezglutenowy KLIK Mięso mielone ( dowolne, ulubione, u mnie z indyka) 3 -4 łyżki oleju ryżowego sos pomidorowy
Takie tam pichceniepieczarki pokroić drobno. przełożyć wszystkie składniki do miski. - dodać płatki owsiane oraz jajka. - wymieszać , doprawić sola i pieprzem - przełożyć na patelnie , uformować placek o grubości ok 1 i 1/2 cm, smażyć na lekkim ogniu po 3 minuty z każdej strony Danie to równie dobrze smakuje na zimno jak również na ciepło. Z dodatkiem ostrych sosów
Eli Gotowaniezeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy trochę zmiękną solimy i posypujemy pieprzem i wyciskamy czosnek. Po chwili dodajemy usmażone filety z indyka zalewamy wrzątkiem, tak aby woda przykryła nam piersi. Przelewamy tłuszcz z patelni na której smażyliśmy indyka. Doprawiamy papryką i bazylią. Dusimy przez 15 minut.Dodajemy śmietankę i gotujemy 2 minutki. Następnie wyciągamy mięsko na talerze i zagęszczamy sos wlewając
Moje-pitraszeniedodajemy pokrojone pieczarki oraz przyprawy (1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 1/3 słodkiej papryki, 1/4 ostrej papryki i odrobinę soli) *. Cały czas mieszając smażymy całość około 3-4 minuty na małym ogniu. Po tym czasie na chwilę wyłączamy palnik. Wlewamy 5 łyżek mleczka kokosowego. Znów włączamy palnik i ciągle mieszając trzymamy naszą potrawę na patelni około 4 minuty (sos powinien lekko zgęstnieć
Słodkie okruszkimniej. Gdy pieczarki będą już podsmażone, dodać mięso mielone. Od czasu do czasu zamieszać tak by mięso się podzieliło. Dobrze podsmażyć. Dodać kukurydzę i pomidory z puszki. Puszkę po pomidorach zalać do połowy wodą, opłukać ją i wlać do reszty składników. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy (lub sok pomidorowy - wtedy nie wlewać wody z puszki). Gdy sos się zagotuje spróbować
W kuchni u Monikikawałki, pieczarki na połowę. Do przygotowanych naczyń nakładamy warzywa razem z natką pietruszki, układamy również po ½ jajka. Rosół/ bulion doprawiamy lekko octem, odrobiną cukru. Zagotowujemy i dodajemy odpowiednią ilość żelatyny ( już nie gotujemy ), intensywnie mieszamy. Wlewamy delikatnie do form z jajkami. Po schłodzeniu wstawiamy do lodówki. Stężone galaretki, wyjmujemy z form i podajemy z ulubionym sosem ( czosnkowy, tatarski ). SMACZNEGO
Smaki Ewymnie pieczarki pokrojone w plasterki, papryka pokrojona w drobną kostkę i jalapeno). Po wierzchu posypać pozostałą częścią mozzarelli. Pizzę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 10 minut, aż ser się roztopi, a dodatki ogrzeją. Pizzę podawać bezpośrednio po upieczeniu, z ketchupem lub ulubionym sosem
Gospodyni Miejskamałe kawałki,szynkę w kwadraciki i mozzarellę w cienkie plasterki ciasto podzielić na 2 równe części i cienko rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi i palcami do żądanego rozmiaru.Pizzę posmarować sosem pozostawiając dookoła wolny 1-cm rant.Wyłożyć na pizzę przygotowane dodatki.Piec w 280`C 8 minut,do zrumienienia brzegów(...)pizzę z tuńczykiemkiem.Tuńczyka należy wcześniej dobrze odsączyć na sitku.Cebulę pokroić w cienkie krążki i wymieszać z niewielką ilością soli,by zmiękła.Przygotowałam również pizzę z pieczarkami.Umyte ,osuszone pieczarki pokroiłam w cienkie plasterki i rozłożyłam na cieście
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane na drugi dzień....a najlepiej calzone podawać z sosem czosnkowym
upichcicKlasyczny zapiekany misz masz. No, może nie do końca, bo poukładałam składniki warstwami ;)To taki obiad, który robi się z tego co akurat pod ręką, bo
bistro mamapieczarek przełożyć schab, wlać wodę tak aby lekko zakrywała mięso, dodać przyprawę do mięsa wieprzowego, pół łyżeczki czosnku granulowanego, pół łyżeczki pieprzu, odrobinę papryki ostrej i dusić na delikatnym ogniu, kiedy mięso będzie prawie miękkie dodać umyty i pokrojony koperek oraz śmietanę i dalej dusić na delikatnym ogniu. Kiedy mięso będzie już miękkie doprawić sos do smaku solą
Mix smaku