sos z pieczarek - 2500 przepisów (strona:116/167)

Rösti z polędwiczką 117

ząbki czosnku - sól - pieprz  Przygotowanie: Pieczarki kroimy w plasterki i smażymy z pokrojoną w kostkę cebulą.  Dodajemy bulion i śmietanę 30%, całość dusimy na wolnym ogniu do osiągnięcia kremowej konsystencji. W międzyczasie polędwiczkę kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na gorącym oleju. Po usmażeniu przekładamy do przygotowanego sosu, i dusimy do miękkości minut. Na koniec dodajemy

Kulinarne życie
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 349

enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki) 1 marchewka pokrojona w patyczki garść kiełków fasoli mung mięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy) 1 plaster boczku 2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry) 200g makaronu noodle Na sos: 100ml sosu sojowego light 2 łyżki sosu rybnego

Smaki Przyprawy i Kolory
Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2) 256

zmiękła, może to być nawet krótszy czas). Pieczarki i cebulę pokroić w plastry (półksiężyce) i razem podsmażyć posolone (lub z vegetą) i popieprzone. Podsmażone dodać do mięsa razem z pokrojoną w paski papryką. Dusić do momentu aż wołowina i papryka będą miękkie. Wycisnąć lub posiekać trzy ząbki czosnku i dodać do sosu. W połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę

W kuchni u Moniki
Sakiewki naleśnikowe z grzybami 201

znaczenia czy będzie to sos do kaszy, makaronu lub ziemniaków czy farsz do naleśników. Tym razem postanowiłam przygotować sakiewki naleśnikowe z grzybami, bo zostało mi trochę naleśników. Danie łatwe do wykonania, a jednocześnie ciekawie wygląda. Można zaskoczyć nim gości lub domowników.   Składniki /4 porcje/: 4 naleśniki 250 g pieczarek 100 g kurek 1 cebula sól, pieprz pieprz ziołowy Appetita

Pasja Smaku
Klopsiki z pieczarek i kapusty kiszonej 132

Odcedzamy kapustę. Dodajemy do niej usmażone pieczarki i cebulę. Dosypujemy 2 łyżki bułki tartej. Rozdrabniamy przy pomocy blendera.  Z powstałej masy formujemy kulki i obtaczamy je w pozostałej bułce tartej. Jedna łyżka masy = jedna kulka. Kulki smażymy aż będą rumiane. Opcja podania: kasza żytnia (1/2 szklanki kaszy, 1 szklanka wody) sos pomidorowy (1/2 szklanki domowej roboty przecieru z pomidorów

Weganka gotuje
Przetwory- zapasy zimowe z owoców i warzyw 146

miodzie I W miodzie II Z cukinią Pieczarki W marynacie Pomidory Cukinia w przecierze pomidorowym Domowy przecier pomidorowy Grzyby w przecierze pomidorowym Konfitura z zielonych pomidorów Sałatka warzywna z zielonymi pomidorami Porzeczka Żel porzeczkowy Sałatki/ surówki Warzywna w przecierze własnym Warzywna z burakami Warzywna z zielonymi pomidorami Z cukinii i buraków Sos Słodko- kwaśny- relish Szczaw Przecier Śledzie Marynowany

Tradycyjna Kuchnia
śledzie po węgiersku 541

kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiano. Pieczarki i paprykę również kroimy w kostkę, dodajemy do podsmażonej cebuli i dusimy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i całość dusimy przez ok. 5 min. Śledzie kroimy w dużą kostkę i mieszamy z przygotowanym sosem paprykowo pieczarkowym. Gotową przystawkę schładzamy

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak po Chińsku - Chicken Chow Mein 1532

akurat trafiłam na enoki, ale mogą być i najzwyklejsze pieczarki)1 marchewka pokrojona w patyczkigarść kiełków fasoli mungmięso z kurczaka (ja akurat miałam resztki z pieczeni, ale tak ok 1 pierś i 1 udko wystarczy)1 plaster boczku2 spore chlusty wina ryżowego (może też być sherry)200g makaronu noodleNa sos:100ml sosu sojowego light2 łyżki sosu rybnego2 łyżki oleju sezamowego2

Kulinarna rozmowa
S jak... smakowity sylwester! 253

godz.W tym czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozpuszczonym maśle. Skrapiamy sokiem z cytryny, a kiedy puszczą sok, dodajemy mięso i dokładnie mieszamy, by nie pozostały większe kawałki (zbitki). Smażymy jeszcze ok. 5 min., a następnie dodajemy śmietanę, rozprowadzoną w mleku mąkę i przyprawy. Sos zagotowujemy i jeśli jest zbyt rzadki, chwilę odparowujemy. Jeśli natomiast

Ratunku obiad
Leczo z cukinią 768

stanowi papryka w gęstym pomidorowo-cebulowym sosie. W Polsce za to, leczo robione jest zarówno w formie gulaszu jak i zupy. Każda gospodyni przyrządza je inaczej – w zależności od przepisu do „polskiego leczo” dodaje się często cukinię, kabaczka, bakłażany, boczek czy kiełbasę. U mnie w domu typowymi dodatkami są cukinia, pieczarki i kabanosy. Oczywiście możemy zrezygnować

Poezja smaku
"Sup h̄ĕd", czyli zupa grzybowa po tajsku (ซุปเห็ด) 193

opakowanie grzybków suszonych shitake (30g) 4 duże pieczarki 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 1 łodyga trawy cytrynowej 4 liście limonki "Kaffir" 2 cm imbiru 3 cm galangalu (można pominąć - zupa i tak będzie pyszna) 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli (może być czerwona, mi udało się dorwać żółtą :)) 4 łyżki sosu rybnego (lub dopraw solą) sok z połowy limonki

Tajskie smaki
Klasyczna lazania pomidorowa 154

Mięso mielone i sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam(...)planach kulinarnych z nim związanych. Z racji, iż lazanii jakoś do tej pory nie zdarzyło mi się robić, Wujek Google natychmiast poszedł w ruch. Bardzo zainteresowała mnie wersja z pieczarkami, którą podejrzałam na blogu u Gospodyni Miejskiej . Spodobała mi się też klasyczna adaptacja tego dania, jaka wypatrzyłam na portalu Przepisy łatwe, szybkie i smaczne . Zachwyciła mnie również prosta i sprawdzona

Grunt to przepis!
Orkiszowe zapiekanki z oscypkiem 252

obiad lub kolacje,najlepiej smakują podane z sosem czosnkowym lub konfiturą żurawinowa. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki letniej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru brązowego 2 łyżki oleju Dodatkowo: 1 duży oscypek 300 gram kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora Hańderek 4-5 pieczarek 1 cebula czerwona Kilka kawałków papryki konserwowej

Bajeczna Kuchnia
Zyczenia i Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 200

świeżo gdyż nie ma w sobie żadnego sosu i potem staje się sucha. Przepis poniżej to zmodyfikowana wersja jednej z receptur z książki "KipiKasza". Zapiekanka pieczarkowa z kaszy i mięsa mielonego z czerwonym akcentem 2 i 1/2 szkl. ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, perlistej, średniej 600 g mięsa wieprzowego, mielonego 200 g pieczarek, pokrojonych na plasterki 1 posiekana  cebula

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zapiekanka z piersi indyka, ziemniaków i cukini 183

ponieważ podczas pieczenia wytworzy się dosyć dużo sosu. Piersi z indyka pociąć na mniejsze kawałki, lekko rozbić. Doprawić solą, pieprzem, obsypać papryką słodką, pieprzem cayenne, oregano. Odstawić na 15 minut. Ziemniaki obrać, pokroić na bardzo cienkie plasterki. Cukinię umyć i również pokroić na cienkie plasterki. Obraną cebulę pokroić w pół -plasterki. Natomiast pieczarki ja zawsze podsmażam, ponieważ mają dużo wody

Kuchnia Pokoleń
Potrawka z kurczaka z brukselką i mini marchewkami 177

garnku. Podsmażamy kurczaka. Cebulkę kroimy w kosteczkę, pieczarki w plasterki. Dokładamy do kurczaka. Brukselki kroimy na pół, wycinamy zdrewniałą część. Brukselkę oraz mini marchewki dodajemy do mięsa. Całość podlewamy bulionem. Doprawiamy solą, pieprzem, lubczykiem i ostrą papryką. Dusimy na wolnym ogniu do miękkości warzyw. Pod koniec potrawkę zaciągamy mąką z odrobiną wody (sos będzie gęstszy). Makaron gotujemy w osolonej wodzie

VioletoweKucharzenie
Tarta mięsno pieczarkowa 165

dolna) i pieczemy ok 15 minut. 2. Pieczarki myjemy i kroimy w talarki. Podlewamy odrobiną wody, delikatnie solimy i smażymy na małym ogniu. Dodajemy mięso i przyprawiamy. Smażymy. Na przyrumienioną tartę wykładamy farsz oraz krążki cebuli, paprykę i pomidorki koktajlowe. 3. Serek topiony, jajko i jogurt miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy tartę, wierzch posypujemy serem i wstawiamy

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania