jajka 3/4 szklanki mąki szczypiorek 1 szklanka mleka sól, pieprz olej Boczek pokroić w kostkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Po kilku minutach dodać posiekaną cebulę i zrumienić. Pieczarki pokroić w plasterki i wrzucić na patelnię. Doprawić wszystko czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodać kapustę. Smażyć kilka minut a następnie wystudzić. Mąkę, mleko i jajka wymieszać rózgą(...)Jeśli będzie zbyt geste dolać mleka. Dodać farsz kapuściany i wymieszać. Na rozgrzany tłuszcz kłaść po łyżce ciasta i smażyć z obu stron na złoto. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiłośników bardzo ostrych smaków! ;) Tom Kha Gai - tajska ostra zupa z kurczakiem • 0,5 l wywaru z warzyw (można zastąpić z kostki rosołowej ;> ) • 100 g grzybów słomianych (lub pieczarek, najlepiej ciemnych i małych, ale białe też mogą być) • 150g filetów z piersi kurczaka • 1 gałązka trawy cytrynowej • 4 listki cytrynowe • 4 plasterki świeżego kłącza galangi (albo(...)łyżka smabal oelek • 2 łyżki koncentratu pomidorowego • 0,2 l mleczka kokosowego • 2-3 łyżki soku z cytryny • 1 łyżka cukru palmowego lub trzcinowego • 2 łyżki sosu rybnego lub ostrygowego • 1 papryczka chili • kilkanaście gałązek grubo posiekanej kolendry Grzyby pokroić na połówki, suszone moczyć w wodzie ok. 15-20 minut. Do gotującego się wywaru z warzyw
Kuchnia Prezydentowejgotuję ją w dwóch szklankach wody. Po 30 minutach jest gotowa i należy odcedzić ją z nadmiaru wody. Na patelni duszę pieczarki pokrojone w ćwiartki oraz cebulę, jeśli pieczarki nie mają w sobie dużo wody wlewam jej trochę. Następnie dodaję ugotowaną soczewicę, łączę wszystko razem i chwilę jeszcze trzymam na ogniu. Potem dorzucam pokrojony w kostkę(...)duszę jakieś 10 minut. Następnie zestawiam z gazu. Składniki na naleśniki miksuję, potem smażę je na patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Gotowe ! Dobrze smakują z sosem czosnkowym oraz zieleninką (roszponka, kiełki). SMACZNEGO ŻYCZĘ
Życie na widelcuMuffiny ze szpinakiem, serkiem brie i żółtym serem to tuż obok muffinków z szynką i muffinków z pieczarkami wytrawna wersja popularnych babeczek. Pikantny smak może okazać się dość specyficzny - szczególnie dla osób, którym muffinki kojarzą się jedynie ze słodyczami. Jednak dla osób lubiących eksperymentować i poznawać nowe smaki jest to z pewnością ciekawa propozycja i być może warto przygotować(...)domu. Będą idealnym dodatkiem do potraw z grilla, jako przekąska do piwa itp. Muffiny warto podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym. Muffiny ze Szpinakiem, Żółtym Serem i Serkiem Brie - Składniki: 3 ząbki czosnkuok. 400 g mrożonego szpinakugałka muszkatołowa w proszkupieprz, sól 2 jajka340 g mąki pszennej130 g masła + ok. 1 łyżka do podsmażenia szpinaku250 ml mleka2 łyżeczki proszku
Słodka Stronaowoc berberysu * mięta* kuklik* warzywa Skład dla mnie dobry, bez chemii i glutaminianu. Dodatek i zapach mięty mnie pozytywnie zaskoczył. Składniki :* filet z kurczaka * cukinia * pieczarki* cebula czerwona * cebula żółta* papryka czerwona * 2 łyżki przyprawy do szaszłyków * 3 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie :Kurczaka pokroić w większą kostkę, przyprawić, dodać oliwę i odstawić(...)więcej równe kawałki. Patyczki do szaszłyków namoczyć i na przemian nadziewać wszystkie składniki. Piec na grillu, najlepiej na aluminiowych tackach bądź folii aż do miękkości mięsa. Podawać z sosem tzatziki
Magiczne Życie MartyPrzyprawa do kurczaka z grilla Kamis Grill pikantny w tubie Kamis Grill klasyczny w tubie Kamis Przyprawa do karkówki z grilla Kamis Przyprawa do skrzydełek ognistych Kamis Przyprawa do sosu tzatziki Kamis Nugetsy z parówek Kamis Przekąska kibica Tosty z narożnika Kamis Przekąska kibica Mięsne kuleczki Kamis Przekąska kibica Ziemniaczki na medal Kamis Nagrodzone przepisy: KAMIL: Cukinia marynowana w czosnku(...)praskę czosnkiem. Cukinię pokroić w 1-1,5 cm plastry, włożyć do pojemnika z marynatą. Wstawić do lodówki na 15- 30 minut. Grillować 10- 15 minut. Cukinię możemy zastąpić pieczarkami lub bakłażanem. MYSZKA: Grillowane bakłażany nadziewane kaszą gryczaną i tofu - 2 bakłażany - 1 cebula - 20 dag pomidorów koktajlowych - 1,5 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej - 1 opakowanie tofu - 10 dag zielonych
Wielki apetytpodsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż się zrumieni. Następnie wyjmij go z patelni i przełóż na talerz. Do tej samej patelni włóż cebulę, podsmaż do zeszklenia i włóż pieczarki. Smaż aż odparuje z nich woda, dodaj czosnek i wlej wino. Gotuj całość przez około 5 minut, aż wino w większości odparuje. W miseczce wymieszaj dokładnie żółtka, 120 ml śmietany(...)śmietanę wlej na patelnię i dodaj do niej przesmażony wcześniej boczek. Zmniejsz ogień i dodaj jajka ze śmietaną i serem. Dopraw solą i pieprzem do smaku i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Do sosu przełóż ugotowany makaron i dokładnie wymieszaj. Podawaj danie posypane bazylią. Smacznego! English version Mushroom spaghetti carbonara (4 servings) Ingredients: 500 g spaghetti 200 g smoked bacon
karmelowytytuł. Zdjęcia powiększają się dopiero w poszczególnych postach. Miłego gotowania Świąteczne krajobrazy, czyli jak udekorować dom na Boże Narodzenie przy dwóch kotach (albo dzieciach) Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami Domowa peklowana szynka wieprzowa na dwa sposoby – gotowana lub parzona Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Zakwas ze świeżych buraków – na czerwony barszcz(...)kiszonych buraków Wódka żurawinowa. Żurawinowo-pomarańczowa z wanilią Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu Szynka pieczona w rękawie – szynka 2w1 ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Pierniczki świąteczne 2w1 – z tego samego ciasta na choinkę
Karo in the Kitchenspożywcza i... na chwilkę do lodówki... Dno naszego naczynia TERMISIL GRILL&DROP SYSTEMwykładamy sporą ilością pokrojonego niedbale pora... Na porze układamy nasze roladki ze zdrowym wnętrzem... ...posypujemy kawałkami pieczarek... ….a następnie krążkami pora :-) Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, polewamy oliwą z oliwek , nakrywamy pokrywką ...i...do piekarnika! Po 15 minutkach wyciągamy i dokładamy brokuły , świeży szpinak oraz pomidorki(...)piekarnika... Od czasu do czasu sprawdzamy najtwardszą część brokuła... Gdy ta jest miękka to znak, że całość się udusiła :-) Układamy na talerzu nasze roladki nadziane zdrowiem i polewamy sosem ( miksujemy płyn ,który się wytworzył podczas duszenia ,z odrobiną śmietany i mąki ) Smacznego! SMACZNEGO
Z Kuchni Do KuchniUdka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad. Mięso jest mięciutkie a alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie danie zjeść. Potrawa nadaje się na rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni. Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego(...)suszonymi pomidorami i czosnkiem oraz sosem ze świeżych pomidorów - polecam ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzasmarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości ( w tym momencie warto posmakować i ewentualnie doprawić(...)znacznie czas przygotowania. Na koniec odlewamy niewielką ilość wywaru dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w pozostałym wywarze. Gotujemy chwilę aż do zagęszczenia sosu. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments
Smaki Ewypieprzem,dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę, pieczarki i chwilę smażymy, następnie dodajemy kurczaka i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie.Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy warzywa, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy(...)podgrzanej patelni lekko podsmażamy tortille z obydwu stron. Każdy placek zwijamy w rożek, układamy liść salaty lodowej, następnie warzywa z patelni i kurczaka. Dekorujemy pomidorkami. Polewamy remuladą lub sosem czosnkowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć ok 10 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć i poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki(...)następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku
Smakołyki AsiPieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie(...)kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie często podlewać mięso sosem z pieczenia. W 3 łyżkach wody rozmieszać 2 łyżeczki soli. Temperaturę zwiększyć
Pełny talerzpierś z kurczaka, postanowiłam więc zrobić szaszłyki... ;) Składniki: 4 plasterki schabu 1 pierś z kurczaka 1 cebula przyprawy (Wy możecie użyć również innych ulubionych warzyw np. paprykę lub pieczarki :) Przygotowanie: Schab oraz pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i obsypałam przyprawami, jakie lubię najbardziej, między innymi: papryka słodka, ostra, przyprawa do szaszłyków oraz india bombay masala. Odstawiłam mięso(...)Nadziałam mięso na przemian z cebulą: schab/cebula/pierś z kurczaka/schab/cebula/pierś z kurczaka Wstawiłam do piekarnika na ok 25 minut i piekłam w 200*C Szaszłyki można polać sosem tzatziki - pycha :) Szybkie i smaczne
The Sweet Damsellaski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulkę kroimy w pół-krążki a czosnek wyciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem, oregano i jeśli lubimy ostre(...)papryczką chilli. Kiełbaskę przekrawamy wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com
Wielki apetyt