sos z pieczarek - 2500 przepisów (strona:126/167)

Tortille z kurczakiem i warzywami chińskimi w formie wrapa. 469

pieprzem,dobrze mieszamy i odstawiamy na kilka minut. Cebulę obieramy i kroimy w piórka.Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, przekładamy cebulę, pieczarki i chwilę smażymy, następnie dodajemy kurczaka i dusimy na małym ogniu aż mięso zmięknie.Na drugiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju, przekładamy warzywa, lekko przyprawiamy solą i pieprzem i dusimy(...)podgrzanej patelni lekko podsmażamy tortille z obydwu stron. Każdy placek  zwijamy w rożek, układamy liść salaty lodowej, następnie warzywa z patelni i kurczaka. Dekorujemy pomidorkami. Polewamy remuladą lub sosem czosnkowym. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Roladki schabowe z kapustą i pieczarkami 135

mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone pieczarki, smażyć ok 10 minut. Kapustę opłukać, odcisnąć i poszatkować. Dodać do smażących się pieczarek, wymieszać. Przyprawić do smaku i dusić do miękkości. Kotlety schabowe rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem. Na każdy płat nakładać porcję farszu, zwijać roladki. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami. Roladki(...)następnie w szerokim rondlu o grubym dnie smażyć z każdej strony na rumiany kolor. Podlać ok 1/2l wody i dusić ok 30-40 minut aż mięso będzie miękkie. Powstały sos można zagęścić łyżką mąki, w razie konieczności doprawić jeszcze do smaku

Smakołyki Asi
Kaczka faszerowana grzybami 222

Pieczarki opłukać, pokroić na połówki lub ćwiartki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, zeszklić cebulę. Dodać czosnek, pieczarki i grzyby, oprószyć solą. Podsmażyć ok. 7 minut. Dodać tymianek, doprawić do smaku. Pokruszyć chleb, wymieszać razem. Wnętrze kaczki wypełnić farszem grzybowym. Zszyć lub spiąć wykałaczkami, związać udka. Naczynie(...)kaczkę piersią do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 30 minut. Obniżyć temperaturę do 160°C piec kolejne 30 minut, w tym czasie dwa razy podlewając mięso sosem z pieczenia. Kaczkę obrócić, piec 1 godzinę i 15 minut. W tym czasie często podlewać mięso sosem z pieczenia. W 3 łyżkach wody rozmieszać 2 łyżeczki soli. Temperaturę zwiększyć

Pełny talerz
Szybkie szaszłyki 166

pierś z kurczaka, postanowiłam więc zrobić szaszłyki... ;) Składniki: 4 plasterki schabu 1 pierś z kurczaka 1 cebula przyprawy (Wy możecie użyć również innych ulubionych warzyw np. paprykę lub  pieczarki :) Przygotowanie: Schab oraz pierś z kurczaka pokroiłam w kostkę i obsypałam przyprawami, jakie lubię najbardziej, między innymi: papryka słodka, ostra, przyprawa do szaszłyków oraz  india bombay masala. Odstawiłam mięso(...)Nadziałam mięso na przemian z cebulą: schab/cebula/pierś z kurczaka/schab/cebula/pierś z kurczaka Wstawiłam do piekarnika na ok 25 minut i piekłam w 200*C Szaszłyki  można polać sosem tzatziki - pycha :) Szybkie i smaczne

The Sweet Damsel
Grillowana kiełbaska z pieczarkowym wnętrzem 126

laski kiełbasy (niezbyt tłustej) 100 g pieczarek 2 duże, czerwone cebulki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczki oleju rzepakowego sól morska pieprz czarny świeżo mielony papryczka chilli ( opcjonalnie) Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy w drobną kostkę, cebulkę kroimy w pół-krążki a czosnek wyciskamy przez praskę. Całość podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku solą morską, pieprzem, oregano i jeśli lubimy ostre(...)papryczką chilli. Kiełbaskę przekrawamy wzdłuż i w nacięcie nakładamy nasz farsz. Grillujemy na złoty kolor ze wszystkim stron uważając, żeby nie wyleciał nam farsz. Podajemy na ciepło z domowym sosem barbecue i grillowanymi warzywami. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Warzywna potrawka z kurczaka 214

przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Mimo że jestem fanką drobiu,  nie przepadam za rosołem, a wręcz nie lubię. Dlatego zawsze, gdy jest on w domu na obiad, to przyrządzam sobie smaczny sosik z mięsa kurzego(...)mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy 05 – 0,6 l bulionu ( ewentualnie woda i kostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie 18% 1 łyżka

Fabryka pomysłów
Lasagne 155

Składniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera

czarrna od kuchni
Mięso mielone w cieście francuskim 381

Smażyć do całkowitego odparowania wody. Mięso mielone również podsmażyć w bardzo małej ilości tłuszczu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszać w misce czy też innym naczyniu razem z mięsem mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć na ciasto francuskie, wzdłuż na środku. Na mięso wyłożyć odsączoną(...)posypać serem żółtym. Boki ciasta francuskiego ponacinać i na zmianę przeplatać. Posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać majerankiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C i piec ok.30minut. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: wymieszać śmietanę, majonez, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smacznego

W kuchni u Moniki
Pieczarki 178

straganach przez cały rok. Od ponad piętnastu lat pieczarka ma też w Polsce swoje święto podczas, którego prezentują się najwięksi producenci tego grzyba. Młode uprawiane na zdrowym podłożu pieczarki są bardzo dobrym źródłem potasu (289 mg/100g ), kwasu pantotenowego ważnego dla prawidłowego metabolizmu, niacyny obniżającej poziom cholesterolu i ryboflawiny niezbędnej do produkcji przeciwciał. Należą do najsmaczniejszych grzybów. Do celów kulinarnych najlepsze(...)kulistych kapeluszach i grubym trzonie. Można je spożywać na surowo. W kuchni stosuje się je jako dodatek do zapiekanek i pizzy, składnik farszu do uszek lub krokietów , do przyrządzania sosów

Wiem co jem
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 166

Dania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią. A ten sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i lekko cierpki, wytrawny smak oliwek. Do tego dużo prażonych migdałów i posiekanej natki – to absolutny obowiązek! Pyszne i rozgrzewające jedzenie, które sprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne. Składniki na 2 duże(...)porcje: 250 g pełnoziarnistego makaronu (można wypróbować też kukurydziany, amarantusowy lub gryczany) 600 g pieczarek garść suszonych pomidorów (polecam rossmannowe Ener Bio) 2 garście zielonych oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g tofu (najlepiej wędzonego) odrobina bulionu lub oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki płatków migdałowych do smaku: sól, pieprz, ½ łyżeczki tymianku Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu

Roślinna - blog wegański
Spaghetti bolognese 147

Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka  kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese  jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy  Składniki:350 gr mięsa mielonego wołowego1 cebula1 marchew400 ml pomidorów posiekanych 2 łyżki(...)oregano. Smażymy do momentu aż mięso nie będzie już różowe .  Dodajemy puszkę pomidorów I czerwone wino. Dusimy na małym gazie pod przykryciem około 15-20 min.  Dodajemy pieczarki, doprawiamy solą I pieprzem. Dusimy ok 20 min. Doprawiamy w razie potrzeby. Siekamy pietruszkę I dodajemy do Bolognese. Mieszamy I gotowe. :)  Podajemy z makaronem spaghetti , posypujemy świeżo startym parmesanem

Smaki Edyty
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 99

opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej(...)pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka

Martyna Cooks
KROKIETY Z SEREM I PIECZARKAMI 186

ciasto- Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę solimy i pieprzymy.Smażymy na rozgrzanym oleju cienkie naleśniki.Po usmażeniu naleśniki zostawcie pod przykryciem.Wtedy będą miękkie i dadzą się łatwo rolować!. Pieczarki płuczemy ,kroimy i smażymy z cebulką.Do ostudzonej masy dodać starty ser , doprawić i zemleć .Dodać jajko ,wymieszać.Panierować w lekko ubitym jajku i w bułce tartej.Smażyć na mocno(...)Kocurkowa 2 już z lepszymi trochę zdjęciami i ciekawszymi przepisami.Zapraszam:. WIEPRZOWINA W LUBCZYKOWYM WYWARZE  S AŁATKA Z CIECIERZYCĄ SAŁATKA Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI KARP PACHNĄCY KMINKIEM SERNIK CYTRYNOWY Z SOSEM Z PORZECZEK ŁAZANKI NALEŚNIKOWE SŁODKIE CHRUPIĄCA SAŁATKA Z KAPUSTY UDKA W SOSIE CYNAMONOWYM ŚEDZIE Z CZOSNKIEM W OLIWIE BABECZKI MARCEPANOWE SAŁATKA Z POMARAŃCZY RYBA LUB KARP W SOSIE IMBIROWYM RYBA

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Pulpety z indyka z pieczarkami 119

indyka 2 małe jajka kasza manna lub bułka tarta około 8 średnich pieczarek mała cebula sól, pieprz czarny mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodałam drobno pokrojone pieczarki i cebulę, jajka, kaszę, sól, pieprz mielony i maggi, dokładnie połączyłam składniki i pozostawiłam mięso na chwilę by smaki się połączyły Moje mięso było dość luźne, dlatego nabierałam je dużą(...)lekkim zaokrągleniu kształtów wrzucałam na wrzącą wodę Do wody dołożyłam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól Gotowałam około 5 min. Do takich pulpetów można zrobić szybki sos pomidorowy

Proste Potrawy
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 252

szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie. W misce wymieszać kaszę jęczmienną z usmażoną wędlinką (mięsem lub pieczarkami). Oddzielnie podgotować jarzynki w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wymieszać z kaszą i wędliną. Wyłożyć całość na wysmarowaną oliwą formę żaroodporną (lub blaszkę). Pomidora sparzyć i obrać ze skórki(...)kaszy. Cebulkę podsmażyć w garnku do miękkości na maśle, posypać lekko łyżeczką mąki i zarobić na masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Zupa gołąbkowa 174

wołowinę, liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, całość mieszamy i dalej smażymy. W międzyczasie na mniejszej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Pieczarki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na gaz duży garnek z wodą (ok. 3,7 litra wody). Kapustę włoską kroimy na kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy(...)talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki.  Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy, następnie dokładamy mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy według gustu – z natką pietruszki, pieczywem – z czym, kto lubi.Zupa gołąbkowa, to świetny

mojewypiekiinietylko
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11457

wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy(...)rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj

Smaki Edyty
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 136

przestudzeniu zdejmować ostrożnie kolejne liście tak by ich nie porozrywać Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, pokrojone pieczarki wraz z pokrojoną drobno cebulą przesmażyć na oleju Wymieszać kaszę z pieczarkami i cebulą, doprawić solą, bazylią, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku Na każdy liść nakładać farsz i zawijać, (ewentualnie przyciąć główny liść ) ja wiązałam dodatkowo nitką, bo kapusta miała małe(...)były zanurzone, posolić - zagotować krótko, tak by kapusta gołąbków zmiękła. Ja podczas gotowania gołąbków przekładam je na "drugą stronę, by ugotowały się równo. Całe gotowanie już z sosem trwa około 30 min. Z 3-4 łyżek koncentratu pomidorowego , łyżki mąki, i około 1 i 1/2 szklanki wody, odrobiny cukru, pieprzu i soli do smaku przyrządzić sos do gołąbków, po wymieszaniu

Proste Potrawy