startego corregio sól ,pieprz Przygotowanie Dymki kroimy w krążki i szklimy na maśle ,obrane pieczarki kroimy na 4 i dodajemy do dymek ,oprószamy solą i pieprzem ,lekko podsmażamy. Zalewamy wodą ,dodajemy liście laurowe ,ziele angielskie i dusimy na małym ogniu ,dodajemy przyprawy. Po 20 minutach ,sos zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby na małym
R'n'G KitchenDiety cd. ;)Na obiad proponuje Kotlety z kalafiora i brokuł z lekkim sosem pieczarkowym... Składniki: pół główki kalafiora 1 szklanka różyczek brokułów 3 garści otrębów ( około 1 szklanka 200ml.) 2 jajka przyprawy do smaku: sól, pieprz, papryka slodka, papryka chilli czosnek 200 g. pieczarek 2 łyżki gęstego jogurtu Na gotująca się posoloną wodę wrzucamy różyczki kalafiora i brokułów...Gotujemy około
NaKońcuJęzykapołowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić do lodówki na ok 3-4h przed podaniem.// na zdjęciu w kubeczku sos czosnkowy a dodam że sushi to jedno a sos to drugie - natomiast razem
Mechanik w kuchnimałym ogniu aż płyn odparuje. Na osobnej patelni podsmażamy na maśle pokrojone w plastry pieczarki. Dodajemy je do kurczaka wraz ze śmietaną i gotujemy jeszcze 10 minut. Dodajemy na koniec winogrona przekrojone na pól i pozbawione pestek. Gotujemy kolejne 2-3 minuty. W razie potrzeby sos można zagęścić mąką
Przysmaki KarolkiSosy :) w naszej kuchni są dodatkami do potraw. Chcę Wam polecić aksamitnie śmietakowo - pieczarkowy sos. Pasuje do mięs, makaronów, ryżu. Raz spróbujecie , I zostanie z Wami na zawsze :)Polecam I zapraszam Składniki:1 łyżka masła1 łyżka mąki150 ml bulionu kurczakowego150 gr małych pieczareksól, pieprz200 ml śmietanynatka pietruszki lub kolendry Rozpuszczamy masło w rondlu, dodajemy make. Mieszamy do połączenia składników. Dodajemy(...)bullion, mieszamy na gazie ok 1-2 min. Zciągamy z gazu. Dodajemy śmietanę I 1/3 pieczarek- miksujemy ( blendujemy )Kładziemy na gaz, dodajemy resztę pieczarek pokrojonych na połówki. Gotujemy ok 5 min - mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy do smaku solą I pieprzem. Wkrajamy pietruszkę. Gotowe:) Życzę smacznego
Smaki Edytykucharki. Jest przepyszna ! Na około 4 miseczki zupy użyłam: ok 1 litr bulionu( może być z kurczaka ) sok z 3 limonek 6 łyżek sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego jasnego ( w razie potrzeby ) 0,5 kg dużych krewetek ( tym razem mrożonych ale najlepsze są świeże szare, wówczas widać kiedy są dobrze ugotowane ) 1 duża łodyga trawy cytrynowej(...)azjatyckimi grzybami lub pieczarkami ) 2 łyżki cukru 2 łyżeczki gotowej pasty Tom Yum można dodać jeszcze 1 małą pokrojoną w piórka cebulę Do wrzącego bulionu dodać zmiażdżoną i pokrojoną na mniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, liście limonki fakir, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, jedną pokrojoną w plasterki i oczyszczoną z pestek chilli i sos rybny( cebulę jeśli
Jemy Pijemypieprz -papryka słodka -wywar z warzyw do ugotowania ryżu -parmezan -śmietanka 30% Na oliwie podsmażamy pieczarki posiekane, solimy i pieprzymy je. Dorzucamy pokrojoną w paski paprykę, dodajemy tymianek. Gdy pieczarki i papryka będą na ząb dorzucamy cukinie. Podsmażamy kilka minut. Zdejmujemy z ognia. Mięso kroimy w małą kostkę, solimy, pieprzymy i doprawiamy sporą ilością papryki, wrzucamy na dwie minuty(...)posypujemy parmezanem oraz podlewamy dwiema łyżkami śmietanki 30%. Wszystko uciskając przykrywamy drugą połową ryżu. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni, funkcja góra - dół, pod przykryciem z folii aluminiowej. Sos. Jogurt naturalny łączymy z łyżeczką dżemu z czarnej porzeczki, wyciśniętym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i małą łyżeczką majonezu
BaRepasśledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem 6. Pasztet z cukinii 7. Kruche marchewki
Czerwona PorzeczkaPROSTA DO ZROBIENIA TYLKO 3 SKŁADNIKI+SOS A SZCZEGÓLNIE FAJNA TERAZ W SEZONIE JAK MAMY PYSZNE ZIELONE OGÓRKI IDEALNA NA PRZYJĘCIE JAK I NA CO DZIEŃ SKŁADNIKI: OGÓREK ZIELONY DŁUGI 25 DAG SZYNKI KONSERWOWEJ PIEROŻKI TORTELINI NAJLEPIEJ Z PIECZARKAMI LUB SEREM 4-5 ŁYŻEK MAJONEZU 2 ŁYŻKI ŚMIETANY 18% ZĄBEK CZOSNKU SÓL ,PIEPRZ (można dodać drobno posiekany koperek jak ktoś
Swojskie jedzonkozawijamy do góry i smarujemy oliwą z oliwek. Środek smarujemy passatą, posypujemy pieczarkami i kukurydzą. Wstawiamy do nagrzanego do 200st C piekarnika na ok 10 minut, po czym wyciągamy posypujemy startą na grubych oczkach mozzarellą i zapiekamy jeszcze 5 minut. Pizzę podajemy z ulubionymi sosami. Możemy także skomponować własne dodatki
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: 1 torebka ryżu parboiled, 100 g 1 puszka soczewicy 8 pieczarek 1/2 opakowania warzyw mrożonych (marchewka, groszek, zielona fasolka) 2 ząbki czosnku 1/3 opakowania makaronu babuni (cieniutki jak do rosołu) 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego trochę kiełków, np. brokuła oliwa z oliwek pieprz, sos chili, sos sojowy, oregano, imbir Ryż wrzucamy do gorącej osolonej wody i gotujemy do wypełnienia się
vegetaniepowstawała. Pokrojoną w kostkę szybkę przesmażamy bez tłuszczu. Dorzucamy pokrojone w kosteczkę pieczarki. Oraz paprykę czerwoną pokrojoną w paski. Wszystko przyprawiamy. Moja przyprawa do pizzy króluje ostatnio w kuchni. Ciepłe wykładamy na ulubione pieczywo. Na to cienkie plasterki sera żółtego. I ulubiony ketchup,bądź sos. Co kto lubi
Magiczne Życie Martywymieszałam. Wyłożyłam je na spód. Ogórki pokroiłam także w plastry. Na pieczarkach ułożyłam ogórki, szynke i posypałam paseczkami sera. Piekłam w 200 stopniach ok. 35 minut, ustawiając na mocne grzanie spodu. ************************************************* PIZZA Z TUŃCZYKIEM I SEREM CAMEMBERT (własna wariacja;) puszka rozdrobnionego tuńczyka w sosie własnym pomidor 4 ogórki kiszone krążek sera camembert 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub keczupu
W kuchni Karmel-itkicytrusy wyparzany dwukrotnie, aby pozbyć się goryczki jedna z dwóch cytryn i pomarańczę kroimy w plasterki lub w ćwiarteczki ugotowany ryż doprawiany solą i pieprzem, wrzucamy przesmażone pieczarki pokrojone pomidorki oraz mozzarellę, wbijamy jajko mieszamy z powstałej masy formujemy dwiema łyżkami krokieciki, które kolejno obtaczany w mące, jajku oraz w bułce i smażymy na rozgrzanym(...)niej skórkę dorzucamy pokrojone cytrusy dolewamy wino i dusimy około 10 minut pod przykryciem pod koniec kiedy kurczak będzie już miękki dorzucamy łyżkę masła podajemy z ciepłymi krokiecikami skropionymi sosem cytrynowym i plasterkami cytrusów z listkiem świeżej bazylii Smacznego!! PS do krokiecików najlepszy będzie ryż ugotowany na lepko np. jaśminowy
Luźna KuchniaPokazywałam Wam już moją wersję na danie strogonow. Tamta wersja jest bardziej sycąca, bardziej gęsta, nie aż tak jak sos, ale znacznie bardziej niż zupa. Strogonow cieszy się dużą popularnością u nas w domu, ale chciałam zrobić trochę lżejszą wersję tego dania. Wieprzowinę zamieniłam na pierś z kurczaka, zupa jest bardziej płynna, lżejsza i znacznie szybciej się przygotowuje. Zupa(...)Powiem szczerze, że mi makaron też się idealnie w nią wkomponował. Pyszna, aromatyczna zupa a’la strogonoff, polecam serdecznie! Składniki: - 1 duża pojedyncza pierś z kurczaka; - 20 dag pieczarek; - 3 ogórki konserwowe; - 1 duża cebula; - 1/2 czerwonej papryki; - 1 łyżeczka ostrej musztardy; - ostra mielona papryka, słodka mielona papryka, sól, pieprz - 4 łyżki koncentratu pomidorowego; - 1/4 szklanki śmietany 30% Wykonanie
dom-agi.pl