bardzo szybki obiad, który można przygotować wcześniej i będzie smaczny. SKŁADNIKI: 1 paczka makaronu świderki garść suszonych grzybów parka kiełbasy wędzonej 200 ml. śmietanki słodkiej 18% 2 łyżki masła klarowanego 1 mała cebula sól, pieprz, vegeta WYKONANIE: makaron ugotować, grzyby namoczyć ( 1 godz. - można to zrobić dzień wcześniej), pokroić drobno, smażyć na rozpuszczonym maśle na małym ogniu, dodać(...)około 1/2 godz. podlewając wodą, następnie zmiksować, kiełbasę pokroić w dowolne kawałki( ja półksiężyce), smażyć z resztą posiekanej cebuli (około 15 min.) , następnie dodać zmiksowane grzyby, dolać śmietankę gotować na wolnym ogniu do zgęstnienia sosu, makaron kładziemy na talerzu i polewamy sosem
Kuchnia BeatyTrochę mnie nie było ale już wróciłam z głową pełną pomysłów. Prawie miesiąc w Tajlandii sprawił, że zakochałam się w tamtejszej kuchni, mocno mnie zainspirowała i
Jemy PijemyLidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra(...)słodka Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie po moczeniu suszonych grzybów, namoczone grzyby szatkujemy, cebula w kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, namoczoną bułkę (za mocno nie odciskamy), przyprawy. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy cebulę z grzybami i wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz wyrabiamy, już delikatniej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/łopatki 1 – 2 marchewki średniej wielkości 2 cebule dość duże 3 duże ząbki czosnku kilka suszonych grzybów -wg uznania 1 płaska łyżeczka gorczycy białej 1/2 łyżeczki ziaren pieprzu 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego kminku 1 łyżeczka cukru – płaska 1 łyżka sosu worcester lub maggi sól do smaku 0,5 szklanki wody kilka gałązek świeżego majeranku do dekroracji
Ogrodnik w podróżyśmietany kremówki ok. 1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu 1 łyżka masła sól pieprz Polędwiczkę dzień wcześniej solimy, nacieramy ząbkiem czosnku i polewamy 2 łyżkami oliwy. Odstawiamy do lodówki do następnego dnia. W dniu następnym robimy sos. Grzyby zalewamy 1/2 szklanki wody i gotujemy. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na maśle i dodajemy do grzybów. Doprawiamy rozmarynem i solą. Gotujemy
tojestpyszne.blogspot.comchleba – mały słoiczek musztardy – 2 łyżki oliwy – sól, pieprz – 500-750 ml bulionu, najlepiej wołowego – 2 ząbki czosnku – 2 szalotki – garść suszonych grzybów – 0,5 szkl białego wina – 1/2 pęczka natki pietruszki – 1 łyżka mąki – 0/5 szkl mleka/ śmietany 18% Wykonanie: Mięso pokroić na cienkie plastry(...)dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem hole... Stek z polędwicy
Pociąg Do Kuchnisprawiła, że wszystko dobrze poszło J Obiad zrobiłam na 20.00 – pulpeciki indycze w koperkowym sosie z młodymi ziemniakami – błyskawiczne danie, które wprawdzie obfotografowałam, ale jeszcze nie opisałam, więc przepisem podzielę się później. Za to zaproponuję gulasz z wieprzowej szynki z suszonymi grzybami – minimum składników i przypraw, maksimum smaku – prosto, pysznie, polecam J Składniki: 1 kg odtłuszczonej szynki wieprzowej(...)suszonych podgrzybków 2 łyżki oleju bardzo duży ząbek czosnku liść laurowy 5 kulek ziela angielskiego sól pieprz duża łyżka mąki pszennej majeranek Wykonanie: Grzyby dokładnie opłukałam, zalałam gorącą wodą i odstawiłam do zmięknięcia. Mięso opłukałam, osuszyłam papierowym ręcznikiem, pokroiłam w dość dużą kostkę. W rondlu rozgrzałam olej i wrzuciłam mięso. Smażyłam kilka minut, od czasu do czasu mieszając
Kuchenne zapiski Edytyproponuję jakąś lekką surówkę np z t ego przepisu Składniki (dla 2- 3 osób) 500- 600 g karkówki w plastrach (u mnie 5 grubych plastrów) 1-2 garści suszonych grzybów kilka kapeluszy mrożonych podgrzybków ok 8 szt 750 ml wody 250 ml czerwonego wina 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1 ziołowa kostka rosołowa (opcjonalnie) 1 wołowa(...)grzybów suszonych mamy 1 litr płynów a 1 kostka jest na 0,5, ale jeśli ktoś boi się że wyjdzie za słone to proponuje dodać jedną kostkę i na koniec doprawić solą i pieprzem do smaku). Patelnie przekładamy na najmniejszy palnik i na małym ogniu dusimy ok 1,5 h .Od czasu do czasu mieszamy sos i przekładamy
Piekielna Kuchnia Pati125g) 1/2 średniej zielonej papryki (125g) 150g rzepy lub kalarepy 100g pora (dolna i środkowa część) 15g suszonych grzybów mun 100g pędów bambusa 100g kiełków fasoli mung średnia 1 papryczka chili kawałek świeżego korzenia imbiru 1 ząbek czosnku 75ml słodkiego sosu chili 150g tofu w kostce 150g makaronu ryżowego (wstążki) kilka łyżek oliwy Instrukcje Marchewkę obieramy i kroimy
Kulinarna Pokusaprzygotować to dzieło chińskiej sztuki kulinarnej. :) 1 duża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym
Kuchenna Kontrrewolucyaświeżego imbiru 400 ml mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki soku z limonki skórka otarta z 1 limonki świeża kolendra albo natka pietruszki 1-2 łyżki brązowego cukru 1/2-1 papryczka chili 1 łodyga trawy cytrynowej albo 2 szczypty suszonej puszka kukurydzy garść suszonych grzybów mun opcjonalnie curry w proszku wg uznania Wykonanie: Jeśli korzystacie(...)kokosowego, zagotować i dusić przez minut. Dodać bulion i resztę mleka kokosowego, gotować przez 3-4 minuty. Dodać starty imbir i trawę cytrynową oraz sos rybny i sok z limonki. Gotować 2 minuty, wrzucić grzyby mun. Gotować kilka minut (można dodać opcjonalnie curry jeśli lubicie intensywniejszy, ale nie za ostry smak), posiekaną papryczkę chili, cukier i połowę startej skórki
Pociąg Do KuchniZamojski) 4-5 łyżek sosu barbecue ok. 60 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plastry 1 mała czerwona cebula, pokrojona w piórka kilka śliwek, wypestkowanych, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości owoców) kilka świeżych lub rozmrożonych i odsączonych grzybów leśnych, pokrojonych na pół (dodałam podgrzybki) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane suszone zioła: oregano, rozmaryn, tymianek(...)minut. Po tym czasie ciasto odgazować i wylepić dno okrągłej blaszki. Odczekać ok. 20 minut, aby znów podrosło. Następnie posmarować sosem barbecue, posypać startym na grubych oczkach serem, wyłożyć na ser boczek, śliwki, grzyby, cebulę i czosnek. Posypać ziołami. Piec 17-20 minut w temperaturze 230oC (spód powinien być zarumieniony). Podawać z sosem barbecue lub czosnkowym
Czerwień i błękitdanie obiadowe, taka wersja tego mięsa jest nietypowa, ale wiemy jak doskonale smakuje, uduszony, chudy w sosie, warto go przyrządzić, by po delektować się tym nie powtarzalnym smakiem Składniki: 0,5 kg świeżego przerośniętego boczku 1 duża cebula garść suszonych grzybów olej do smażenia po szczypcie tymianku, rozmarynu, papryki ostrej 2 szklanki wody listek laurowy sól, pieprz świeżo
kgwjanczewopółplasterki, poddusić na 2 łyżkach masła z dodatkiem szczypty soli, do miękkości. Dodać rozdrobnione suszone grzyby oraz tymianek. Podsmażyć razem około 5 minut. Wlać wino i dusić do miękkości grzybów, w razie potrzeby dolewając wodę. Do grzybów dolać 3-4 łyżki sosu wytworzonego podczas pieczenie mięsa, doprawić solą i pieprzem, zagotować , zdjąć z ognia i dodać
królestwo garów