cebula (ok. 70 g), - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki konfitury ze śliwek (ok. 60 g), - 5 wędzonych śliwek (ok. 35 g), - kilka suszonych grzybów (ok. 10 g), - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżka oleju (ok. 10 g), - przyprawy: łyżeczka soli, pieprz, 2 ziela angielskie, 2 liście laurowe, pół łyżeczki tymianku, pół łyżeczki ziaren kolendry, pół łyżeczki ziaren gorczycy. Sposób
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachbędzie suchy. Żeby tego uniknąć, zawsze dodaję trochę wywaru z gotowania (nigdy nie odmierzałam, ale czasami chyba nawet ¾ szklanki). Resztę wywaru można wykorzystać do zupy lub sosu. Smak pasztetu dopełniają także grzyby suszone lub świeże. Ja z nich rezygnuję ze względu na małe dzieci. Składniki na 2 keksówki 30cm: 200 g wątróbki drobiowej ½ szklanki mleka 500 g wołowiny
Pełny talerzZnajomi obdarowali nas sporą ilością leśnych grzybów, a w dodatku pożyczyli do nich suszarkę :)Był makaron z sosem grzybowym, była pizza, a resztę grzybów zasuszyłam. Część suszonych grzybów zmiksowałam i dodałam do ciasta na pizzę. Pizza wyszła taka, że hej! Mozzarella w tej pizzy wyjątkowo wylądowała między sosem a farszem. Szkoda taki widok ukryć pod chmurą
bistro mamakozaki, maślaki, borowiki (30 dag) koperek (2 gałązki) mleko sojowe (1 szklanka) mąka pszenna (1 łyżka) sól Czas przygotowania zależy od tego, czy mamy grzyby świeże, suszone, czy mrożone. Ja miałam mrożone, więc przygotowanie sosu trwało ok. 25 min. Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Niezależnie od tego w jakiej formie mamy grzyby dusimy je w wodzie, aż będą miękkie
Weganka gotujePyszna zupa, zupełnie inna w smaku niż znane nam zupy :) Składniki: - 2 płaty tofu suszonego (yuba), - garść krojonych grzybów mun, - 1 litr wody lub bulionu - 1/3 opakowania makaronu ryżowego (wstążki), - 3 łyżki sosu sojowego, - 1 łyżeczka octu ryżowego, - 2 łyżki cukru trzcinowego, - 1 cm imbiru pokrojonego w plasterki, - 1 gwiazdka anyżu, - 2 cm kory cynamonu, - 1/2 papryczki chili(...)suszonej, drobno posiekanej , - 1/2 puszki pomidorów bez skórki, - 1 łyżka sosu chili słodkiego, - sól, pieprz do smaku, - szczypiorek. Wykonanie: Suszone tofu namoczyć w ciepłej wodzie, odstawić na godzinę. Grzyby mun zalać wrzątkiem i pozostawić w niej przez 20 min Przygotować makaron ryżowy wg. przepisu na opakowaniu, odcedzić na sitku, przelać zimną woda, odstawić. Odcedzone z wody
Co na wege obiad?pierwszy ma szansę wyjść na jaw ;). Serdecznie polecam!Składniki (na 6 porcji):400 g makaronu z fasoli mung lub sojowego300 ml sosu sojowego (przynajmniej)100 g masła50 g suszonych grzybów mun lub shitake4 filety z kurczaka 3 papryki (zielona, żółta, czerwona)6 marchewek3 pietruszki1 duży seler1 por1 brokułszczypiorek4 ząbki czosnku2 łyżki mąki ziemniaczanejolej do smażeniasólPrzygotowanie:Filety
Food Squaresuszonych grzybów z poprzedniego sezonu, dlatego trzeba je szybko wykorzystać i zrobić miejsce na nowe suszki :P Sznycel wieprzowy w sosie grzybowym z kasza gryczana i ogórkami małosolnymi SKŁADNIKI: sznycle wieprzowe 2 garści suszonych grzybów 400 ml śmietany 18% 1 cebula świeża pietruszka 2 woreczki kaszy gryczanej ogórki małosolne sól, pieprz Grzyby posiekać i zalać woda(...)gotowania. Dusić pod przykryciem 10-15 minut. Następnie dodać przyprawy, posiekaną pietruszkę i zalać śmietaną. Pozostawić na ogniu, niech jeszcze c chwile sosik po pyka. Mięsko z sosem grzybowym najlepiej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami małosolnymi. Smacznego
MarciochaKucharzyzeszłorocznym obfitym zbiorze grzybów przez moich rodziców, którzy są najbardziej zapalonymi grzybiarzami, o jakich słyszałem. No więc musiałem jakoś wykorzystać cudownie aromatyczne i smaczne suszone borowiki. Borowiki spokojnie można zastąpić innymi, mniej szlachetnymi grzybami leśnymi, z tym, że nie polecam do tego dania pieczarek, które nie dadzą tego samego aromatu, co grzyby leśne. Do przygotowania dania użyłem(...)oregano, białego pieprzu, soli. Dzisiejsze danie jest nad wyraz proste w przygotowaniu, a jednocześnie uwodzi po prostu cudownym grzybowym aromatem i kremową konsystencją sosu. Ja dzisiaj, z uwagi na porę roku zmuszony byłem użyć grzybów suszonych, ale spokojnie można użyć też grzybów świeżych lub mrożonych. Pierwszym etapem przy użyciu grzybów suszonych było umieszczenie
Wyprawy kulinarnepatelni wyjadać z kromką świeżego chrupiącego chleba. W tym roku grzybów nie suszyłam, tylko zamroziłam parę kilo. I tak oto narodził się pomysł, aby zrobić sos grzybowy. Grzyby chwilę rozmrażałam, jeszcze "sztywne" pokroiłam na drobniejsze kawałki i na patelnię wrzuciłam. SOS GRZYBOWY Z MROŻONYCH GRZYBÓW Składniki: ok. 600 g mrożonych grzybów leśnych 2 cebule 3 ząbki czosnku
Naturalna KuchniaZupa z maślaków Przetwory , suszenie , sosy , na koniec lub na początek , to zależy od kaprysu rodzinki , zawsze musi być zupa grzybowa . Tym razem jest to maślaczkowa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Ten rodzaj grzybowej nieco odbiega od innych(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Zresztą , czy może być , coś doskonalszego niż produkty sezonowe , a w szczególności grzyby leśne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki ; około
Ogrodnik w podróżyNowa odsłona tradycyjnego gulaszu. Delikatna nuta serowa bardzo smacznie podkreśla intensywny smak grzybów. Zapraszam! Gulasz w sosie grzybowo-serowym Składniki: 500g mięsa gulaszowego 2 duże garści suszonych grzybów 3 trójkąciki serka topionego śmietankowego 2 średnie cebule 2 łyżki oliwy 2,5 szklanki wrzątku sól, pieprz Przygotowanie: Mięso opłukać zimną wodą. Oprószyć solą i pieprzem. Grzyby
Tagebuch po polskugarnka z mięsem, nie stracimy w ten sposób nawet odrobinki smaku i koloru naszego sosu. Polecam nalać wody nieco więcej niż poziom, który wystarcza do przykrycia mięsa, sos będzie się gotował więc woda i tak odparuje. Teraz gdy wszystko ze smażeniem zakończone wstawiamy sos na gaz, ustawiamy go tak, aby się "pyrtolił" jak to babcia mówi, czyli delikatnie bulgotał(...)teraz chwile żeby nieco zmięknąć. My wrzucamy do tej kąpieli dla żeberek resztę naszych suszonych grzybów, dosypujemy słodkiej papryki, czosnku niedźwiedziego i przykrywamy tak aby została luka, która pozwoli na parowanie. Teraz mamy co najmniej 45 min czekania, aż sos będzie gotowy. Ja nie wyobrażam sobie takiej potrawy o tej porze roku bez wspomnianej młodej kapusty
Kuba Gotujeliście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren pieprzu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 1-2 łyżeczki pieprzu cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia
Piekielna Kuchnia Patidojrzałam" do jej gotowania tak późno ... Składniki: 2 ogony wie przowe 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera biała część pora 1 cebula kilka suszonych grzybów 3-4 ziemniaki puszka pomidorów w sosie własnym 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszki szczypta ostrej papryki majeranek sól pieprz liść laurowy ziele angielskie Wykonanie: Grzyby namaczamy. Ogony wieprzowe dokładnie
Walijskie PichcenieNasza propozycja wigilijnej kapusty z grzybami:))) Smacznego:)))Składniki;1 i 1/2 kg kapusty kiszonej,5-6 dkg suszonych grzybów,1 cebula,masło klarowane,sól,pieprz,sos sojowy,Wykonanie;Kapustę ugotować. Cebulę obrać, zeszklić na maśle klarowanym. Grzyby oczyścić i namoczyć na noc, ugotować. Następnie pokroić drobno.Do zeszklonej cebuli dodać grzyby i chwilę podsmażyć na tłuszczu. Wszystkie składniki wymieszać
Anioły w kuchni