sos z grzybow suszonych - 503 przepisów (strona:8/34)

Filet z indyka w warzywach 211

Danie gotowe. Możemy podawać z ziemniakami, kaszą. Zapraszam na inne przepisy z indyka: Pierś z indyka duszona w piwie Filet z indyka w sosie grzybowym Faszerowany filet z indyka Pierś z indyka z suszonymi grzybami Sałatka z indyka SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Bitki schabowe z sosem grzybowym 521

obiad to bitki schabowe z sosem grzybowym. Danie to jest popisową potrawą mojego taty i zasługuje na wyróżnienie!    Bitki schabowe z sosem grzybowym Składniki: 5 plastrów schabu, 5 dużych pieczarek, garść suszonych grzybów, cebula, sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, zioła prowansalskie, 2 łyżki mąki, 0,5 litra bulionu, 2 łyżki gęstej śmietany, olej, koperek, natka

paapilotkaa
Zimowy zawijaniec drożdżowy, To skomplikowane 254

Lindy:). Pyyyszne! Składniki na nadzienie: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 szklanka pokrojonych pieczarek  (lub 1/2 szklanki pokrojonych i namoczonych przez noc suszonych grzybów) 1-1,5 szklanki kiszonej kapusty, po odciśnięciu soku sos sojowy majeranek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Rozgrzej olej w dużym garnku i podsmaż drobno pokrojoną cebulę. Wrzuć grzyby

Qlinarnie i Qlinarnie
Gwiezdne pierożki 154

wiele mniej niż przy domowych uszkach, a równie szybko znikają ze stołu :) Gwiezdne pierożki  SKŁADNIKI: 1-2 opakowania ciasta francuskiego 1 szklanka suszonych grzybów leśnych 150 g kapusty kiszonej liść laurowy ziele angielskie sos sojowy ciemny - 1 łyżka sól do smaku pieprz do smaku białko PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy dość drobno i gotujemy do miękkości, grzyby moczymy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Karkówka w sosie myśliwskim 165

brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej(...)godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając sosem z pieczenia lub bulionem. Przygotowujemy sos: grzyby zalewamy niewielką ilością zimnej wody i po namoczeniu gotujemy. Odcedzamy i kroimy w paseczki. Ogórki oraz wędzonkę kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy

dom-agi.pl
Zrazy z szynki ze słoninką i ogórkiem 237

słoiczek musztardy sól pieprz 200 ml śmietany 18% łyżka mąki do zagęszczenia sosu kilka ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe 4-5 suszonych grzybów 2 łyżki smalcu Sposób przygotowania: Suszone grzyby zalać wrzątkiem i pozostawić na całą noc by wymokły. Szynkę pokroić w grubsze plastry i dokładnie potłuc tłuczkiem. Oprószyć solą i pieprzem i pozostawić(...)zrazy po 2 minuty z każdej strony. Zrazy przełożyć do dużego garnka, włożyć namoczone grzyby wraz z wodą, wszystko zalać wodą tak by tylko pokryły mięso. Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez około 1,5 godziny. Na koniec doprawić sos solą i pieprzem, wlać zahartowaną śmietanę oraz rozmieszaną mąkę w połowie szklanki wody. Zagotować. Smacznego

na moim stole...
Sos pomidorowy z grzybami 169

Uniwersalny sos pomidorowy z grzybami. Idealnie pasuje do gołąbków. Składniki 2 spore garści suszonych grzybów 100 g margaryny 2 łyżki mąki 3 łyżki koncentratu pomidorowego litr bulionu warzywnego 2 łyżki gęstej śmietany cukier sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Grzyby gotujemy ,kiedy będą miękkie osączamy i studzimy. Kroimy w paski. Z margaryny(...)mąki sporządzamy zasmażkę ,dodajemy koncentrat i chwilę jeszcze podsmażamy. Następnie zalewamy gorącym bulionem ,dodajemy pokrojone grzyby ,cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia. Sos zestawiamy z ognia ,dodajemy śmietanę (dokładnie rozprowadzamy) ,doprawiamy do smaku cukrem ,solą i pieprzem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Gęsty sos grzybowy z suszoną śliwką 159

suszona śliwka.Sos przygotowywany jest na bazie warzyw, które są gotowane wraz z grzybami, następnie zmiksowane, dzięki czemu nie potrzebny jest zagęszczacz w postaci mąki- więc jest nie tylko smaczny, ale i wartościowy.Zamiast wywaru warzywnego można użyć rosołu czy kostki grzybowej.Fantastycznie pasuje do makaronów, klusek, placków ziemniaczanych czy pieczonego mięsa!* grzyby suszone- 30 g* marchewka- 1 mała

Kraina Miodem Płynąca
Domowa grzybowa vegeta – sos w proszku 500

pieprzu , 2-3 łyżki tej przyprawy i mamy doskonały sos grzybowy w pięć minut…bez mąki , bez chemii , doskonały , smaczny a nade wszystko zdrowy " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na słoik o pojemności 1 L : 1 gruby , okazały por 1 L , słoik suszonych grzybów leśnych – najlepiej mieszanych 2 marchewki – duże(...)grzybów , ale równie dobrze można sobie radzić susząc nad grzejnikiem , kominkiem czy w piekarniku ( tej ostatniej opcji nie testowałam ) .Wszystkie warzywa i natki czyścimy , obieramy i kroimy w cieniutkie paski , można to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw – fajnie cienko skrawa paseczki , które nie przelatują przez kratki podczas suszenia . Układamy w suszarce ( lub na innej opcji ;)) Suszenie

Ogrodnik w podróży
Kluski jaglano-dyniowe z sosem grzybowym 190

kluski śląskie, a potem polałam sosem grzybowym. Trochę pracochłonne, ale za to jakie dobre :)    Składniki : Sos grzybowy ok. 200 g mieszanych świeżych grzybów (u mnie rydze, pecłonki/gąski zielonki i niekształtne, podgrzybki i maślaki pstre) 2 suszone podgrzybki cebula(...)ząbki czosnku 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu pół łyżeczki pieprzu ziołowego 100 g sera z niebieską pleśnią sól łyżka oleju Grzyby pokroić w kawałki. Opłukać je lub dobrze oczyścić. Gąski/pecłonki trzeba wcześniej namoczyć, żeby piach można z nich było skutecznie usunąć. Na rozgrzany olej wrzucić grzyby. Smażyć do momentu odparowania wody. Grzyby puszczą jej sporo, szczególnie wówczas

Weekendy w domu i ogrodzie
Azjatycka zupa Zbójnicka 222

zrobić w domu i mięsną, by dostarczyć rozbójnikowi jak najwięcej energii. Składniki : 700ml bulionu mięsnego (niecałe 3 szklanki) 150 g schabu 20g suszonych grzybów 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1/2 pora 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny 2 łyżeczki migdałów w płatkach 3 łyżeczki cukru (najlepiej trzcinowego) 1 łyżeczka pieprzu czarnego 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne

Gotuj z Rumcajsem
Smażony makaron z kurczakiem po chińsku 457

bardzo szybkie w przygotowaniu danie przywołujące orientalne Chiny. Z chrupiącymi grzybami mun, miękkim kurczakiem i ciągnącym się makaronem. Składniki: 15 g suszonych grzybów mun 90g pędów bambusa 200g makaronu ryżowego 3-4 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 piersi z kurczaka Kawałek imbiru wielkości kciuka 2 ząbki czosnku Kolendra lub natka pietruszki do posypania Wykonanie: Grzyby mun namaczamy

Pyry na Gaz
Śledzie po kaszubsku 196

Chętnie przygotowuję dania ze śledziami, szczególnie marynowanymi w occie, a śledzie po kaszubsku to danie, które lubię szczególnie. Ostre śledzie w sosie pomidorowym z dodatkiem marynowanych grzybów i cebuli, a jednocześnie wzbogacone rodzynkami i suszonymi śliwkami, to połączenie smaków, które jest w moim guście. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :) Śledzie po kaszubsku podaje się na zimno. Mogą(...)jeśli brak Wam czasu (lub ochoty :)) można wykorzystać śledzie w oleju i już ich nie marynować. Składniki: 6 filetów śledziowych typu matias 1/2 szklanki marynowanych grzybów (np. pieczarek) 3 cebule szklanka suszonych śliwek garść rodzynek słoiczek przecieru pomidorowego (100-150 ml) sól, pieprz, majeranek, sok z połowy plasterka cytryny Marynata do śledzi: 100 ml octu 1,5 szklanki

Trzeci talerz
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 197

twarogu, duszonych grzybów, sosów i dań z fasoli. Sól łączymy z drobno posiekanym czosnkiem w moździerzu lub blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. Ta sól ze względu na dużą ilość olejków może się dość długo suszyć, ale nie zwiększajcie temperatury suszenia, bo spalicie czosnek. • SÓL(...)listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego, pieczonego i gotowanego na parze, wołowiny, do makaronu, bulionu. Kwintesencja smaku umami. Spróbujcie jej koniecznie z ziemniakami w każdej postaci, do gotowanego makaronu i do jajecznicy. Suszone grzyby, najlepiej podgrzybki, rozdrabniamy

Karo in the Kitchen
Pyszny sos kurkowy 271

kurka miała szansę się podsmażyć. Podsmażone kurki wraz z oliwą przesypujemy do rondelka - zalewamy 1litrem wody. Wsypujemy garść suszonych grzybów ( te akurat mam z zeszłego roku, po wyprawie Rodziców do lasu) odparowujemy wodę ( jeżeli suszone grzyby jeszcze nie zmiękną, dolewamy wody i dopiero po ich rozmoczeniu odparowujemy wodę) Dodajemy sól i pieprz dla smaku oraz 1 łyżkę(...)mąki ziemniaczanej - dobrze mieszamy. Dodajemy 4 łyżki gorącego sosu spod kurek - mieszamy. Następnie wlewamy do sosu - mieszając. Czekamy aż zgęstnieje i ... możemy podawać. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi, kopytkami i gnocchi  - pycha ! CO POTRZEBUJEMY? - 500g kurek - oliwę z oliwek - garść suszonych grzybów - 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej - łyżka bulionu Winiary - sól, pieprz dla smaku

dlaSmaQ

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję