Wątróbkę jadałam od czasu do czasu z rozsądku. Odkąd połączyłam ją z winegretem malinowym, polubiłam ją i teraz jadam znacznie częściej :) Używam zazwyczaj wątróbki z indyka, bo nie jest tak bardzo poprzerastana żyłkami i nie trzeba się natrudzić przy ich wycinaniu (ich widok mnie rozkłada na łopatki i zawsze się ich pozbywam), by ją pokroić i mieć na talerzu smakowite(...)patelnię sama się obtoczy). Rozgrzać olej na patelni i wrzucać wątróbkę. Smażyć z dwóch stron aż skórka z mąki zmieni kolor na złotobrązowy. W czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza
Weekendy w domu i ogrodzierecipeCategory":["Kuchnia W\u0142oska","Sa\u0142atki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["lekka sa\u0142atka","melon cantaloupe","prosciutto","rukola","sa\u0142atka","sa\u0142atka z melonem","sa\u0142atka z szynk\u0105 parme\u0144sk\u0105","winegret"],"datePublished":"2020-05-07T20:33:11+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"95 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 melona cantalopue","1\/2 melona \u017c\u00f3\u0142tego(...)orzeszki pinii, pestki dyni, orzechy nerkowca, pestki s\u0142onecznika \u0142uskanego)."},{"@type":"HowToStep","text":"Wszystkie sk\u0142adniki dressingu mieszamy ze sob\u0105 dok\u0142adnie do uzyskania jednolitego p\u0142ynu. Gotowym sosem mo\u017cemy pola\u0107 ca\u0142\u0105 sa\u0142atk\u0119 przed podaniem i delikatnie wymiesza\u0107. Mo\u017cemy tak\u017ce doda\u0107 sos dopiero po wcze\u015bniejszym podzieleniu sa\u0142atki
ProstePesto.plDziś danie wege – pieczone warzywa na ostro. Buraki, marchew, ziemniaki z cebulą, czosnkiem i ostrą papryczką. Podane same lub z kawałkiem mięsa i surówką, mizerią, mixem sałat i winegretem. Klasyczny ostatnio u nas obiad. Pieczone warzywa lubię, robię często, można tu nieźle pokombinować. Wszelakie rodzaje warzyw, proporcje, dowolnie doprawione, zaserwowane z dodatkami lub bez. Zdrowy, kolorowy misz masz(...)grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki. Podaję gorące. Odsmażone także smakują
Zasmakuj Kuchnizwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Zobacz przepi s Makaron primavera Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Zobacz przepis Pęczotto primavera Wiosenne danie(...)ugotowana na sypko i szparagi. Zobacz przepis Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone
Niedzielny kucharzzwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Zobacz przepi s Makaron primavera Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Zobacz przepis Pęczotto primavera Wiosenne danie(...)ugotowana na sypko i szparagi. Zobacz przepis Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone
Niedzielny kucharzBiała rzodkiew nie jest zbyt popularna, a zawiera sporo witamin i mikroelementów cennych dla naszego zdrowia. Szkoda nie wykorzystać jej potencjału tym bardziej, że bez trudu
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!miarę ostygania jest coraz bardziej gumowaty. Dlatego polecam spożywać go od razu po przyrządzeniu. Inspiracją do dzisiejszej sałatki jest kuchnia perska. Berberys zazwyczaj używam do ryżu . Przyrządziłam z niego winegret do sałatki. Bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Jest idealny do sałatek na ciepło i na zimno . Niby te same składniki, a jakże inna sałatka na obiad. Wszystko zależy(...)winogronami i orzechami. Wyłóż na półmisek. Ułóż ser na sałacie. Do małego słoiczka wlej oliwę, miód, ocet. Dodaj berberys, szczyptę soli i zakręć słoik. Wstrząśnij kilka razy . Polej sałatkę sosem tuż przed podaniem. Berberys można zastąpić żurawiną. Żurawina jest słodsza, więc wystarczy jedna łyżka miodu. Żurawina jest większa od berberysu, więc lepiej ją pokroić. Orzechy pekan możecie zamienić na włoskie
codojedzeniapotrawa nabiera wysublimowanego smaku, jest to jednak danie dość łagodne w smaku. Zastanawiacie się z czym go podać? Wystarczą klasyczne ziemniaki, pure lub francuska bagietka. Dodatkowo miks sałat z vinegre. Potrawa ta doskonale się przechowuje dlatego możecie przygotować więcej i odgrzać po kilku dniach. Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona w ciemnym(...)dużej patelni dalszy proces możesz zrobić na niej, lub zastąpić patelnię garnkiem. Do usmażonych warzyw dodaj mięso, gorący bulion oraz czerwone wino. Dodaj także koncentrat pomidorowy. Jeśli chcesz aby sos był bardziej gęsty, na tym etapie możesz dać także 2 łyżki mąki pszennej Tak przygotowany gulasz przełóż do naczynia żaroodpornego z pokrywką, wstaw do piekarnika nagrzanego
nietylkopasta.plŁosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Czas : 30 minut Poziom trudności: Łatwe Liczba porcji : 2-3 Jak ugotować soczewicę Przy gotowaniu soczewicy obowiązuje jedna generalna zasada: ilość wody musi być trzy razy większa niż soczewicy. Ziarenka w trakcie gotowania pęcznieją, trzykrotnie powiększając(...)Szklanka czerwonej soczewicy 6-8 łodyg szparagów Duża garść pomidorków koktajlowych Szczypta cukru Sól i pieprz Glazura do łososia 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody Dresing 1/2 łyżeczki miodu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oleju 1/2 łyżeczki suszonego czosnku Przygotowanie: Krok 1 Przygotuj
Niedzielny kucharzmojej wiecznie rozrastającej się kolekcji była „Kuchnia. Przepisy z serca domu”. Och, ile przepisów z niej na stałe zapisało się w moim menu : klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , muffinki czekoladowo-bananowe, gulasz z chorizo i ciecierzycy, zupa tajska z kurczakiem i makaronem czy obłędnie czekoladowy Czarci tort. Do „Kuchni” wracam regularnie, bo bezpretensjonalność przepisów, opisów(...)Urzekało mnie w niej to, że zupełnie bez żadnego skrępowania przyznawała się do swojej miłości do jedzenia i szczerze zachwycała się takimi rzeczami jak skwierczący na patelni bekon, kremowy sos do makaronu, smak świeżego masła czy spływający po pancakes’ach syrop klonowy. POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Kocham myśleć o jedzeniu, kocham gotować i zdecydowanie uwielbiam jeść. Nigella Lawson, Kuchnia
Na-talerzu.plryba. A czemu w papilotach? Papiloty to koperty z papieru do pieczenia. Ryba pieczona w pergaminie częściowo piecze się na parze, a dzięki szczelnemu zamknięciu jednocześnie dusi się w sosie własnym. Każdy gość może dostać swoją porcję i otworzyć sam swoją paczuszkę już na talerzu – czując przy tym cały aromat, który normalnie by uciekł. Taka ryba jest zawsze soczysta(...)blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 12-13 minut. Upieczone paczuszki (jeszcze zapakowane) układamy na talerzu. Podajemy z ulubioną sałatą polaną winegretem. Uwaga: To jest przepis podstawowy. Do papilotek możemy dodać także inne warzywa. Bardzo często dodaję do cebuli pokrojoną na plastry marchewkę. Można dodać także cienko pokrojony fenkuł, por, cukinię, podgotowaną fasolkę
Poezja smakuWinegret przygotowujemy wg upodobań. Ja po prostu zmieszałem oliwę z sokiem z cytryny i drobno siekanym koperkiem. Zdaję sobie oczywiście sprawę z tego, że jak sama jego nazwa mówi winegret powinien zawierać ocet, aczkolwiek sok z cytryny wydał mi się po prostu łagodniejszym rozwiązaniem. Mimo wszystko nie jestem zwolennikiem bardzo kwaśnych i „octowych” smaków. Można jednak użyć i octu(...)Rozłożone składniki możemy posypać dodatkowo solą i/lub pieprzem do smaku. Z koperku usuwamy łodyżki i bardzo drobno go siekamy. Mieszamy z 4 łyżkami oliwy i 3 łyżkami cytryny. Powstałym sosem polewamy sałatkę. Przez Krystian Kulinarna Pokusa/div> #gallery-112 {margin: auto;} #gallery-112 .gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-112 img {border: 2px solid
Kulinarna Pokusaburaki i kroję je w plastry, a także obieram pomarańcze i granata. Buraki, pomarańcze i granata wkładam do oddzielnych pojemników i wkładam do lodówki. Następnego dnia rano przygotowuję szybko sos w słoiku, podsmażam halloumi i wykładam wszystko na talerze lub pakuję do lunchboksów. Można oczywiście zrobić wszystko w ciągu jednego dnia, ale taki podział zdecydowanie ułatwia sprawę. Sałatka z burakiem(...)buraki 1 pomarańcza 110 g halloumi 100 g pestek z granatu 3 łyżki ziaren słonecznika 70 g rukoli Winegret 4 łyżki oliwy ¾ łyżki octu balsamicznego 1 łyżka syropu z granatu lub z borówki sól pieprz cytrynowy Kroki Obierz cebulę, pokrój na cienkie plastry
Na-talerzu.plróżnych sałat, pomidorów, ogórka czy papryki, a kończąc na buraku. Tak! To właśnie burak odgrywa tu główną rolę razem z serem feta i kaszą. Zwieńczeniem całości jest klasyczny dressing winegret. Po prostu pycha. ⇨ Przeglądając ofertę sklepu Tadar natrafiłam na bardzo fajny i myślę, że praktyczny gadżet, a mianowicie na uroczy, bo w kształcie serduszka komplet akcesoriów, w skład których(...)też często inne warzywa, jak tutaj cukinię i marchewkę oraz przyrządzam coś, co byłoby dobrym źródłem białka, tym razem padło na rybkę. Pokusiłam się jeszcze na domowej roboty jogurtowy sos czosnkowy z dużą ilością pietruszki. Wyszedł pycha! ⇨ Dla wszystkich miłośników chrupiących frytek bardzo polecam poniższą formę do ich przyrządzania. Wcześniej nawet nie przeszło mi przez myśl, że coś
Zdrowie na języku :P