ilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra. Składniki: 1 młoda kapusta 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku garść siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy
Kardamonovyilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra. Składniki: 1 młoda kapusta 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku garść siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem. Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovygłówki sałaty lodowej pół zielonej papryki 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie 4 łyżki pestek dyni 100 g sera feta 3 dymki (białe części) lub 2 młode cebulki Sos : 5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego sól i pieprz Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki, włożyłem(...)pokroiłem na cienkie paseczki, fetę pokroiłem w kostkę, zieloną paprykę oraz białe i jasnozielone części dymki na cienkie plasterki, wszystko dodałem do sałatki. Posypałem pestkami dyni i polałem winegretem: olej z suszonych pomidorów wymieszałem w miseczce z sokiem z limonki, syropem, doprawiłem solą oraz pieprzem. Polałem po sałatce
R'n'G Kitchenpomarańczy łyżka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oleju z pestek winogron sól i pieprz WYKONANIE: 1. Roszpunkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. 2. Przygotować winegret pomarańczowy. ( film instruktażowy ) 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Pomarańcz wyfiletować. ( filmik instruktażowy jak wyfiletować pomarańcze ) 5. Filet(...)łyżeczką oleju, położyć filet i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia mięsa. 6. Sałatę posypujemy kawałkami kurczaka i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz pestkami granatu
Atlas Smakówsteki z ryżem , pieczonymi ziemniakami czy kaszą (zwłaszcza drobną jak kuskus czy kasza orkiszowa). Z dodatków warzywnych rewelacyjnie sprawdza się prosta salsa pomidorowa , zielona fasolka lub sałata z cytrusowym winegretem. Kluczowa przyprawa Ten stek z kalafiora z piekarnika swój wyjątkowy aromat zawdzięcza jednej z moich ulubionych przypraw – mam na myśli wędzoną paprykę . Charakterystyczny, pikantny, dymny smak sprawia, że każda(...)wypadku trzymajcie się przepisu i nie rezygnujcie z papryki pimenton w marynacie do steków. Sprawdź też inne pyszne pomysły na obiad bez mięsa: Wege klopsiki z fasoli w sosie pomidorowym Buddha bowl z pieczonymi batatami i czarną fasolą Tofu w sosie pomarańczowym Minestrone – włoska zupa jarzynowa Halloumi zapiekane po grecku Drukuj Stek z kalafiora z piekarnika #wprm-recipe-user
Na-talerzu.plszparagów 3 jajka ugotowane na twardo garść szpinaku sałatkowego 1 cykoria Winegret: oliwa z oliwek ocet balsamiczny szczypta cukru 1,5 łyżeczki musztardy sól pieprz woda Wykonanie: Składniki winegretu mieszamy w szklance. Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach na parze, aż będą miękkie. Ze szparagów odłamujemy k ońcówki. To najprostszy sposób na pozbycie(...)kawałki. Ziemniaki studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Szpinak płuczemy, cykorię kroimy w paski. W misce układamy wszystkie warzywa, jajka kroimy w ósemki. Sałatkę polewamy sosem, mieszamy i podajemy
Kulinarne przygody Gatityprzez 800 lat! Niewiele zresztą brakło, żeby i Francja zmieniła się w kalifat. Kurczak w winogronach Potrawa nosiła nazwę sikbaj, co oznacza potrawa marynowana. Podstawę stanowiła jagnięcina, marynowana w winegrecie, później pieczona. Hiszpanie przerobili nazwę na scabeche i kiedy sami stali się kolonizatorami, zawieźli potrawę do Nowego Świata. Dzisiaj jest to danie znane od Iranu po Meksyk i Stany Zjednoczone(...)kontrowane przez słodycz innych składników, np. winogron, czy, jak w naszym przepisie, jabłka. Pieczenie mięsa z winogronami to naprawdę kapitalny pomysł. Owoce nawilżają mięso i stanowią podstawę pysznego sosu. Na naszym blogu znajdziecie przepis na kurczaka w winogronach, który serdecznie polecamy. W kurczaku escabeche, oprócz winogron występuje też jabłko – owoc kojarzony zazwyczaj z kaczką doskonale czuje się w towarzystwie
Niedzielny kucharzselerem naciowym w roli głównej. Seler naciowy nie tylko wzbogaca sałatkę swym aromatem, ale nadaje ciekawej testury. Dodatek winogron i ananasa zadba o nutę słodyczy. Jeśli majonez zastąpisz winegretem jest wyjątkowo niskokaloryczna i możesz ją jeść bez ograniczeń. Świetna na samodzielna przekąskę. Ponieważ długo pozostaje jędrna i chrupiąca idalnie nada się do lunchboxu do pracy. Seler naciowy nie jest docenianym(...)tracimy cennych witamin. Składniki: 5-6 łodyg selera naciowego 35 dkg upieczonej piersi z kurczaka 1/3 ananasa 20-25 ciemnych winogron bezpestkowych prażone płatki migdałowe Składniki na sos: 6 łyżek majonezu 4 łyżki jogurtu 1 łyżeczka curry 1 łyżka ketchupu Wykonanie: piersi z kurczaka umyć, obrać z powięzi, osuszyć. Pospolić, oprószyć pieprzem, następnie wymieszać z 1 łyżką
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mojego przepisu.Jestem pewna,ze bedzie Was smakowac. Skladniki na 2 porcje: 3 ogorki salatkowe- 400 g 1 cebula szczypior,koperek sol,kolorowy pieprz z mlynka Skladniki na ogorkowy winegret: 1,5 lyzki oliwy 2 lyzeczki bialego octu winnego 1/2 lyzeczki miodu Wykonanie: Ogorki obrac od czubka w kierunku ogonka.Przy ogonku lubi zbierac sie goryczka(...)pokrojone ogorki umiescic w salaterce i wymieszac z sola ( 2-3 szczypty),by zmiekly i puscily sok.Soku nie odlewac.To same sole mineralnei wszystko co najzdrowsze w ogorku. Przygotowac sos winegret.Oliwe z octem i miodem wymieszac na gladka emulsje Ogorki polaczyc z sosem.Dorzucic pokrojony szczypior i koperek.Przed podaniem schlodzic w lodowce.Smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jesienny comfort food , czyli jedzenie, które sprawia, że robi się ciepło w brzuchu i na serduchu. Soczysta, delikatna, rozpływająca się w ustach łopatka wieprzowa i słodkie jabłka w aromatycznym sosie z puree ziemniaczanym to przepyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. To danie nie wymaga długiego, skomplikowanego przygotowania ani drogich, trudno dostępnych składników. Łopatkę wieprzową właściwie można kupić w przystępnej(...)jeden z moich ulubionych sposobów na przygotowywanie mięsa. W pierwszym kroku kawałki mięsa smaży się z każdej strony na patelni, do zarumienienia, a następnie gotuje pod przykryciem w dowolnym sosie na bazie bulionu, wina, cydru czy innego alkoholu. Ta metoda sprawia, że tkanka mięśniowa i kolagen powoli się rozpadają. Dzięki temu ta wieprzowina w cydrze z jabłkami jest niezwykle delikatna
Na-talerzu.plbiałka, błonnika i wielu innych cennych składników, a do tego nadają kaszy chrupkości i orzechowego posmaku. Sałatka jest aromatyczna dzięki ziołom i pestkom, a jej smak dopełnia cytrynowo-miodowy winegret, do którego wykorzystałam owocową, pikantną oliwę Monini Gran Fruttato. Czasem piszecie do mnie z prośbą o polecenie łagodnej w smaku oliwy. Ale pamiętajcie, że to jej ostry smak jest świadectwem(...)MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 6 łyżek mieszanych nasion i orzechów (u mnie po 2 łyżki orzechów laskowych, pestek dyni i niełuskanego sezamu) sos: 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 małe cukinie 2 łyżki oliwy extra vergine
Chilli Czosnek i Oliwadowiemy się jak najlepiej robić zakupy i jaki sprzęt będzie nam w kuchni potrzebny. Część trzecia: przepisy - tutaj mamy podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba(...)farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując
kruche babeczkipowiecie na pyszną tartę z serkiem kozim i gruszkami, idealną na sezon jesienno-zimowy, która świetnie będzie smakowała z zieloną sałatą doprawioną winegretem. A jeśli lubicie bardziej pikantne smaki, możecie do niej dodatkowo dodać trochę serka typu gorgonzola lub roquefort. Czas przygotowania: 35 min. Chłodzenie: 1 godz. Pieczenie: 40 min. Porcja dla 4- 6 osób : Składniki(...)średnio dojrzałe) ● 200 g serka pleśniowego z mleka koziego (typu Chavroux) ● 3 jajka ● 1 łyżka maizeny (skrobi kukurydzianej) ● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 20 cl gęstej śmietany typu śmietana sosów (np. Szefa Kuchni 22% Danone) ● 2 gałązki tymianku, świeżego lub suszonego ● pieprz Dodatkowo: podłużna foremka do tarty (ewentualnie okrągła) Przygotowanie : Przygotuj spód do tarty: mąkę przesiej przez sito
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaroku. Najbardziej lubię go w wersji surowej. Dlatego często gości na moim stole w postaci różnych surówek. Dziś zapraszam na połączenie z chrupiącą gruszką, rukolą i wyrazistym winegretem. Składniki : okrągła bulwa fenkułu lub 3 płaskie gruszka kilka liści rukoli łyżeczka płynnego miodu łyżeczka octu jabłkowego (może być ocet własnej roboty ) 2 łyżeczki musztardy z ziarnami (użyłam musztardy z własnego przepisu(...)fenkułu. W słoiczku umieścić miód, ocet jabłkowy, olej i musztardę. Słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć. Tuż przed podaniem do fenkułu i gruszki dodać kilka liści rukoli. Całość polać sosem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać. ----- Podobne: surówka z fenkułu i marchwi rydze na surówce z fenkułu surówka z fenkułu i jabłka
Weekendy w domu i ogrodzie