obiadu - sałata, pomidorki, marchewka i winegret - tyle potrzeba, gdy po raz kolejny zastanawiacie się, co podać "trzecie do drugiego" :) Świetnie pasuje zarówno do mięs, jak i do ryb :) SKŁADNIKI (dla 2 osób - 1 porcja - 130 kcal) 5 liści sałaty lodowej 200 g pomidorków koktajlowych 1 średnia marchewka pieprz, zioła prowansalskie Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżka soku
Moje Kuchenne RewelacjeSkładniki 1/2 opakowanie kaszy kuskus (120 g) 1 puszka ciecierzycy 4-5 ogórków konserwowych 3-4 kawałki marynowanej papryki 1/2 małego pora przyprawa uniwersalna sos: 3
czarrna od kuchninori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż(...)parę jaka w nim się nagromadziła. Odstaw na chwilę. Wlej do słoiczka łyżkę octu, wsyp łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, zakręć słoiczek i potrząśnij, żeby dokładnie wymieszać składniki. Wlej winegret do ryżu i wymieszaj. Krok 2 W czasie gdy gotuje się ryż usmaż krewetki. Obierz je z pancerzyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wyłóż
Niedzielny kucharznori (opcjonalnie) 4 łyżki marynowanego imbiru 1 łyżka cukru 1 łyżka octu ryżowego lub winnego ½ łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 ząbek czosnku Sezam biały i czarny do posypania Sos sojowy do podania Przygotowanie: Krok 1 Dokładnie przepłucz ryż pod zimną wodą, do momentu, aż woda nie będzie już mętna. Wlej szklankę wody do rondelka, doprowadź do wrzenia, wsyp ryż(...)parę jaka w nim się nagromadziła. Odstaw na chwilę. Wlej do słoiczka łyżkę octu, wsyp łyżkę cukru, pół łyżeczki soli, zakręć słoiczek i potrząśnij, żeby dokładnie wymieszać składniki. Wlej winegret do ryżu i wymieszaj. Krok 2 W czasie gdy gotuje się ryż usmaż krewetki. Obierz je z pancerzyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj zmiażdżony ząbek czosnku, następnie wyłóż
Niedzielny kucharzpomidorkami,zielonym ogórkiem i winegret, to klasyka, ale warto jeszcze zrobić coś bardziej konkretnego. Na dzisiejszego grilla przygotowałam bardzo smaczną sałatkę,która może gościć na naszych stołach nie tylko do grillowanych mięs. SKŁADNIKI: 1 kg.ziemniaków pęczek rzodkiewki pęczek koperku plaster szynki konserwowej (grubość 0,5cm) 5 jajek 2 czerwone cebule szczypiorek SOS: 5 łyżek majonezu 4 łyżki gęstego
Kuchnia BeatySałatka z rzodkiewką i bazylią to lekka i bardzo orzeźwiająca propozycja dodatku do potraw z grilla. Zarówno rzodkiewka jak i świeża bazylia sprawiają, że ma wyśmienity
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!papryki marynowanej 3 ogórki marynowane Winegret: 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki oleju Sposób przygotowania: Makaron ugotować, odcedzić i studzić. Kukurydzę i fasolę osączyć, dodać do makaronu. Wędlinę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę, dodać do makaronu, wymieszać. Składniki sosu wymieszać (czosnek przecisnąć przez praskę
Na Ciasteczkowych PapierachGyros w wersji light Składniki: 1 filet z kurczaka + przyprawa gyros 1/2 sałaty lodowej 1 pęczek rzodkiewki 1 ogórek 3-4 pomidory olej sos: 3-4
czarrna od kuchnimisce wymieszać syrop klonowy, sos sojowy, imbir, czosnek, olej sezamowy oraz płatki chilli. Do marynaty włożyć kawałki łososia. Odstawić na co najmniej godzinę. Rozgrzać patelnię grillową lub zwykłą, przełożyć łososia wraz z zalewą na patelnię. Smażyć po ok. 4 minuty z każdej strony, zaczynając od strony bez skóry. Łososia podałam z ryżem oraz sałatą winegret z pomidorem i ogórkiem
Moja Galeria SmakuWstępu brak. Jest prawie druga w nocy i nie mam siły. Nasi goście wyczyścili talerze, a królika nie mamy, więc pod stołem nikt nie mógł zwierza
BaRepaspodniebienia. Wbrew pozorom sos holenderski jest bardzo łatwy do samodzielnego przygotowania. Nie jest jednak bez wad - ma multum kalorii! https://frosch.blogspot.de/2015/05/sos-holenderski-i-biae-szparagi.html Przystawka na eleganckie przyjęcie - carpaccio ozdobione stokrotkami wygląda romantycznie i uroczo! Surowe szparagi zachowują wszystkie wartości odżywcze! https://frosch.blogspot.de/2016/05/carpaccio-z-biaych-szparagow.html Szparagi i truskawki to bardzo udany duet! Szparagowa surówka z truskawkami i szampańskim winegretem, z dodatkiem wanilii
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!doprawiłam moim ulubionym winegretem na bazie oleju, octu jabłkowego, miodu, ziół, soli i pieprzu. Porcja na 1-2 osoby Składniki: ok. 250 g ugotowanego bobu (instrukcja gotowania w tym przepisie) 6-7 pomidorków śliwkowych mini lub 8-9 koktajlowych dwa ogórki małosolne szczypior z 1 dymki, duża gałązka świeżego majeranku kawałeczek sera koziego typu feta Sos: 2 łyżki wody
Czerwień i błękitprzepis, niezawodny zawsze, smaczny niesamowicie, przypominający mi ten piękny czas. Gołąbki z mięsem mielonym i ryżem zawinięte w kapustę białą, młodą lub włoską są pyszne! Można przygotować je w sosie pomidorowym, grzybowym ze śmietaną lub bez. Zawsze smakują obłędnie i już! Jeden z moich ulubionych przepisów z wykorzystaniem mięsa mielonego. Polecam i tyle SKŁADNIKI: 1 główka kapusty 700 g mięsa(...)masła lub oleju 4 listki laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego sól, pieprz, lubczyk, słodka i ostra papryka do podania: ziemniaki w wersji puree, pieczonej lub cząstki gotowane, szpinak z winegretem PRZYGOTOWANIE: Z kapusty odcinam głąb, odrywam wierzchnie liście, nie wyrzucam ich. Kapustę umieszczam w garnku z wrzącą wodą, zanurzam ją całą, gotuję tak kilka minut. Po kilku minutach wyjmuję
Zasmakuj Kuchniktóre w pysznym sosie zachwyci każdego, uwierzcie mi Dziś u mnie kawałki kurczaka duszone z cebulą i przyprawami oraz słodką śmietanką. Bardzo aromatyczne i soczyste mięso, zapach unosi się w kuchni, szczególnie śmietanki i wędzonej papryki, jest pysznie Taki obiad podaję z ziemniakami, najczęściej puree lub pieczonymi cząstkami, świeżym koprem lub natką oraz sałatą masłową z winegretem. Kurczak w śmietanie
Zasmakuj Kuchniotulone limonkowym winegretem w towarzystwie dietetycznego arbuza, koziego sera i aromatycznych ziół. Świeża chili i kolendra nadają sałatce zadziorny, azjatycki charakter, a czarny bez ciągnie ją w stronę kuchni polskiej. Kolendrę można zastąpić lub połączyć z miętą, do sałatki dodać zielone liście szpinaku, jarmużu lub rukoli wg. uznania. To co czyni sałatkę naprawdę wyjątkową to sos - połączenie syropu
SzczyptaSmaQ