sos winegret - 1185 przepisów (strona:63/79)

Sałatka z bulgurem, cukinią i grillowanym halloumi 158

białka, błonnika i wielu innych cennych składników, a do tego nadają kaszy chrupkości i orzechowego posmaku. Sałatka jest aromatyczna dzięki ziołom i pestkom, a jej smak dopełnia cytrynowo-miodowy winegret, do którego wykorzystałam owocową, pikantną oliwę Monini Gran Fruttato. Czasem piszecie do mnie z prośbą o polecenie łagodnej w smaku oliwy. Ale pamiętajcie, że to jej ostry smak jest świadectwem(...)MORE Monini 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka świeżej mięty 6 łyżek mieszanych nasion i orzechów (u mnie po 2 łyżki orzechów laskowych, pestek dyni i niełuskanego sezamu) sos: 1 mały ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżka miodu, sól i pieprz, 4 łyżki oliwy extra vergine Gran Fruttato Monini 2 małe cukinie 2 łyżki oliwy extra vergine

Chilli Czosnek i Oliwa
"Kolorowa kuchnia roślinna" Magdalena Gembacka 147

dowiemy się jak najlepiej robić zakupy i jaki sprzęt będzie nam w kuchni potrzebny. Część trzecia: przepisy - tutaj mamy podziała na: przepisy podstawowe - bulion warzywny, kulki z ciecierzycy, figowy winegret, przecier z daktyli i wiele innych  śniadania: tutaj same pyszności: migdałowa kasza jaglana z truskawkami, wegański omlet z kurkami, groszkiem i cukinią lub kolorowa miska zdrowia :-) smarowidła do chleba(...)farszem warzywno - ryżowym, klopsy z grochu z suszonymi pomidorami i jarmużem :-) sałatki i surówki: z grillowanymi warzywami i komosą ryżową, tęczowa sałatka, czy sałatka z pieczonych buraków z sosem piernikowym (mniam :-))) napoje i koktajle: napój rabarbarowo - truskawkowy z bazylią, wytrawny koktajl warzywny, gorąca czekolada z daktylami :-))) desery i wypieki: wegańskie tiramisu, trufle marchewkowe, piernik buraczany i wiele innych pyszności :-) Podsumowując

kruche babeczki
TARTA Z SERKIEM KOZIM I GRUSZKAMI 93

powiecie na pyszną tartę z serkiem kozim i gruszkami, idealną na sezon jesienno-zimowy, która świetnie będzie smakowała z zieloną sałatą doprawioną winegretem. A jeśli lubicie bardziej pikantne smaki, możecie do niej dodatkowo dodać trochę serka typu gorgonzola lub roquefort.       Czas przygotowania: 35 min. Chłodzenie: 1 godz. Pieczenie: 40 min. Porcja dla 4- 6 osób : Składniki(...)średnio dojrzałe) ● 200 g serka pleśniowego z mleka koziego (typu Chavroux) ● 3 jajka ● 1 łyżka maizeny (skrobi kukurydzianej) ● 40 g wyłuskanych orzechów włoskich ● 20 cl gęstej śmietany typu śmietana sosów (np. Szefa Kuchni 22% Danone) ● 2 gałązki tymianku, świeżego lub suszonego ● pieprz Dodatkowo: podłużna foremka do tarty (ewentualnie okrągła) Przygotowanie : Przygotuj spód do tarty: mąkę przesiej przez sito

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Surówka z fenkułu i gruszki 87

roku. Najbardziej lubię go w wersji surowej. Dlatego często gości na moim stole w postaci różnych surówek. Dziś zapraszam na połączenie z chrupiącą gruszką, rukolą i wyrazistym winegretem. Składniki : okrągła bulwa fenkułu lub 3 płaskie gruszka kilka liści rukoli łyżeczka płynnego miodu łyżeczka octu jabłkowego (może być ocet własnej roboty ) 2 łyżeczki musztardy z ziarnami (użyłam musztardy z własnego przepisu(...)fenkułu. W słoiczku umieścić miód, ocet jabłkowy, olej i musztardę. Słoiczek zakręcić i kilka razy potrząsnąć. Tuż przed podaniem do fenkułu i gruszki dodać kilka liści rukoli. Całość polać sosem, oprószyć świeżo mielonym pieprzem i podawać. ----- Podobne: surówka z fenkułu i marchwi rydze na surówce z fenkułu surówka z fenkułu i jabłka

Weekendy w domu i ogrodzie
Szparagi "Mimoza" 101

Sezon szparagowy jeszcze trwa i warto pokusić się o tak przygotowane szparagi jak na moim talerzu. Czemu nazwa "Mimoza"? z francuskiego oznacza to coś

Moje Małe Czarowanie
Francuska bagietka. 169

szlaku europejskiego ulicznego jedzenia robimy dziś przystanek we Francji. O ile na sos do berlińskiego currywursta można było podać jeszcze jakiś przepis, o tyle w przypadku paryskiej bagietki będzie to tylko propozycja kompozycji składników. Oczywiście, moglibyśmy poprosić Marzenę o upieczenie francuskich bułek i opisanie tego w jakimś ciekawym poście, ale chwilowo musimy zadowolić się bagietkami z piekarni. ;) Czy można wyobrazić(...)Ważne żeby była świeża, chrupiąca i posmarowana dobrym masłem. :) Propozycje kompozycji: cienko krojona szynka - musztarda Dijon - sałata francuski pasztet - musztarda pełnoziarnista - korniszony camembert - konfitura morelowa - rukola pierś z kurczaka - winegret - czerwona cebula - sałata tuńczyk - majonez - kapary - tarty ser grillowana kiełbasa - musztarda Dijon - tarty ser - pomidor omlet - smażony boczek - keczup - szczypiorek salami - pomidory - oliwki - tarty ser - bazylia brie - suszone pomidory - młody

zadanie-gotowanie
Letnia sałatka Magdy Gessler 499

virgin i rozcieramy. Dodajemy sok z jednej cytryny, trochę octu z białego wina i rozcieramy, aż masa zemulguje prawie jak majonez. Dodajemy solidną łyżkę lipowego miodu i odstawiamy – sos do sałaty jest gotowy. Sałatka: Obrane ogórki kiszone i pomidory kroimy w grube kawałki, czerwoną cebulę kroimy w cienkie plasterki, cukrową w pióra. Umytą i osuszoną miniaturową sałatę rzymską rozrywamy(...)posypujemy nim sałatę. Naczynie z sałatą umieszczamy na pół godziny w lodówce, przed podaniem dekorujemy gałązką z pomidorkami (żeby przypomnieć gościom, że wszystkie składniki są świeże i pyszne), polewamy winegretem i obsypujemy posiekaną miętą i pietruszką. Źródło: Facebook

WojnaNaSmaki.pl
Colesław z czerwonej kapusty - fit 198

Surówka z kapusty lub colesław - pod taką nazwą egzystuje w krajach anglosaskich. Typowy colesław podawany jest z sosem majonezowym. To najpopularniejsza z surówek, której głównym składnikiem jest poszatkowana biała lub nieco rzadziej czerwona kapusta. Każdy kraj ma specyficzne dodatki i przyprawy. Np. libańska biała wersja koniecznie z kuminem i miętą. Dziś prosta, smaczna czerwona odmiana kapusty z octowo-olejową marynatą. Składniki(...)drobno poszatkować. Cebulę obrać i pokroić w półkrążki, marchewkę obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Wygnieść mocno z solą i odstawić na 20 minut, by zmiękła składniki na winegret wymieszać na gładką emulsję i wymieszać z kapustą. Podawać schłodzoną w lodówce. Przed podaniem posypać natką pietruszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Letnia sałatka z fetą, kuskusem i warzywami 108

Mój sposób na kuskus Najbardziej podstawową metodą na przygotowanie kuskusu jest namoczenie go w gorącej wodzie. I to wystarczy, gdy podajemy kaszę do dania, w którym ma szansę nasiąknąć sosem. Jednak w sałatce kuskus potrzebuje nieco doprawienia. Dlatego zamiast czystej wody, dodaję do niego gorący bulion warzywny. Zawsze mam w szafce ekologiczny bulion właśnie na takie okazje. Drukuj Letnia sałatka(...)cebula, feta, kuskus, lunch, na lato, ogórek, oliwki, papryka, prosta sałatka, sałatka, sałatka bez majonezu, sałatka grecka, sałatka na imprezę, sałatka śródziemnomorska, sałatka z kuskusem, szybka kolacja, szybka sałatka, winegret, zdrowa kolacja, zdrowe jedzenie, zdrowy lunch, zdrowy obiad Całkowity czas przygotowania 15 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 200 g kaszy kuskus

Na-talerzu.pl
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami 74

było pyszne. Ta sałatka ma niewiele składników, ale są one tak intensywne w smaku, że to w zupełności wystarczy. Piszę tutaj o parmezanie, suszonych pomidorach i winegrecie. Na samą myśl o nich, mam ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig.  My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki. Składniki(...)brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy. Podobne przepisy: Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami Sałatka z rukolą, suszonymi pomidorami i żurawiną Artykuł Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami

Kardamonovy
Jak zdrowo jeść i nie zwariować Magdalena i Piotr Kucharscy 97

które mają mało czasu na przygotowywanie i wyszukiwanie produktów. Niewątpliwym plusem jest to, że przepisy są różnorodne. W pierwszym rozdziale znajdziemy podstawowe receptury m.in. na wywar warzywny, kilka rodzajów winegretów, tzatzyki, czy majonez z awokado. Tylko nie wiem co tu robi chutney z mango - owszem pyszny jest i sama mango jako takie uwielbiam, ale z pewnością nie jest ono tanie(...)nadzieję uda mi się zrobić w wersji pieczonej, bo takie ociekające tłuszczem średnio do mnie przemawiają.  Wśród letnich przepisów najbardziej kuszą rabarbarada z imbirem i pieczony bób z sosem z pieczonego czosnku oraz ciasto owsiane z owocami sezonowymi. Dalej są przepisy jesienne gdzie królują napary rozgrzewające i wzmacniające oraz zupy. Mi najbardziej do gustu przypadły tutaj kotlety z marchewki

Cynamonowe szczęście
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami 83

było pyszne. Ta sałatka ma niewiele składników, ale są one tak intensywne w smaku, że to w zupełności wystarczy. Piszę tutaj o parmezanie, suszonych pomidorach i winegrecie. Na samą myśl o nich, mam ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig.  My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki. Składniki(...)brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy. Artykuł Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałata rzymska z parmezanem, bazylią i suszonymi pomidorami 94

było pyszne. Ta sałatka ma niewiele składników, ale są one tak intensywne w smaku, że to w zupełności wystarczy. Piszę tutaj o parmezanie, suszonych pomidorach i winegrecie. Na samą myśl o nich, mam ślinotok. Sałatkę zjadłam bez okazji, chyba na drugie śniadanie, w mig.  My dostał do pracy taką samą sałatkę, ale w gratisie dostał jeszcze czarne oliwki. Składniki(...)brzydkich zewnętrznych liści, resztę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki, wrzucamy do miski. Dodajemy do nich suszone pomidory, liście bazylii, siemię i parmezan starty obieraczką do warzyw. Wszystko zalewamy sosem, mieszamy i od razu jemy

Kardamonovy
"Wytrawne potrawy wigilijne 2016" - podsumowanie akcji 205

koperkiem ; blog Moje domowe kucharzenie Śledziowa sałatka z fasolą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z suszonymi pomidorami i orzechową nutą ; blog Ewa w kuchni Śledzie z grzybami w sosie śmietanowym ; blog Czerwień i błękit śledzie z orzechami ; blog babka w formie moskaliki w śmietanie ; blog babka w formie Śledzie w śliwkach ; blog Gotowanie jest łatwe Śledzie w zalewie pomidorowej ; blog(...)kapustą ; blog Moje domowe kucharzenie Paszteciki z kapustą i grzybami ; blog Moje domowe kucharzenie INNE Gołąbki bieszczadzkie z dodatkiem bryndzy ; blog Hajduczek naturalnie Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem ; blog Sztuka gotowanie wg Samiry

Weekendy w domu i ogrodzie