szypułkami, cukier, sól i pieprz. Karmelizujemy całość tak aby czosnek pozostał słodki i rumiany a pomidory lekko miękkie. S Z syropu z sosny, soku z cytryny i oliwy ukręcamy winegret doprawiając go solą i pieprzem. Łączymy z ananasem i kaparami. Polewamy nim fasolę, bób i ziarenka kukurydzy. Tuż przed podaniem mieszamy z listkami ziół i sałat. podajemy z pomidorkami(...)szparagami Składniki kilo mielonej wieprzowiny pęczek dymki razem ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru brązowego 3 papryczki chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy jasny sos rybny 300 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko 50 g suszonych, namoczonych przez noc grzybów shitake 3 pęczki zielonych szparagów – blanszowane w osolonej wodzie
Ugotowane pozamiataneCałoroczna odświeżająca sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta, pasująca do lekkiego obiadu, dobra na przystawkę. Z resztek grejpfruta wyciska się do sok, który jest potem bazą winegret. Co do koloru owocu, bez znaczenia, czerwony po prostu ładniej się komponuje. Z kolei czerwona cebula jest delikatniejsza od białej, więc nie dominuje w sałatce. Jeżeli dla kogoś smak rukoli jest zbyt agresywny(...)owocu wyciskamy, mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Camemberta kroimy w niewielkie trójkąty, cebulę w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski z rukolą, polewamy sosem. Artykuł Sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyszkl. komosy ryżowej (quinoa) 2 pęczki rzodkiewek pęczek młodego szczypiorku wraz z cebulką garść młodych małych listków szpinaku 50 g. twarogu solankowego sól morska świeżo mielony czarny pieprz Koperkowy winegret duży pęczek koperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania(...)posiekany drobno szczypiorek wraz z cebulkami. Koperek umieść w kielichu blendera (grubsze łodyżki koperku lepiej odrzuć), dodaj olej, oliwę, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zblenduj sos. Do komosy i warzyw wlej sos (tuż przed podaniem), dopraw solą i pieprzem i krótko wymieszaj. Sałatkę po rozdzieleniu na porcje posyp rozkruszonym twarogiem solankowym. Sałatka stanowić może pełnowartościowe śniadanie. Podawaj
Delicious PlaceJakiś czas temu koleżanka Ewa obchodziła sześćdziesiąte urodziny. Z tej okazji życzyliśmy jej wszystkiego najlepszego oczywiście🎂 a niedawno odbyła się imprezka, aby uczcić ten symboliczny moment
Kuchnia po mojemuUwielbiam sery! Zwłaszcza kiedy w jednym daniu mamy ich kilka rodzajów. Sałatka z trzema serami to kompozycja pysznych serów i świeżych warzyw. Dopełnia ją cudowny dressing na bazie winegretu z dodatkiem bazylii i pestek słonecznika. Sałatka jest idealna zarówno na kolację, grilla jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z trzema serami Składniki: opakowanie mixu sałatka (u mnie rukola(...)miód, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i podprażone pestki słonecznika. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy grzankami. Smacznego Artykuł Sałatka z trzema serami pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujesałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo się działo. Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą . Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie od składu sałatki. Zwykle też dodaję puszkę fasoli albo jakąś kaszę, aby przemienić moje spontaniczne danie w bardziej sycący(...)szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka
Chilli Czosnek i Oliwazimno. Jego wysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy Skworcu ser koryciński(...)właśnie nada całości charakteru. A dodatek czarnuszki w serze podkreśli wyjątkowo całość. Nalewamy na łyżkę oleju lnianego. Duża łyżka spokojnie wystarczy. Polewamy nim naszą sałatkę. Kilka kropel winegretu. Gotowane jajko dzielimy na kwałki i już tylko zostaje nam szczypiorek, bazylia i natka pietruszki. Zaparzyłam owocowej herbatki BiFix. Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe: owoców aronii, czarnej porzeczki, jabłka i maliny
Z Kuchni Do Kuchnipieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam(...)wolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas gotowania sos zlałam do talerza. Można go zagęścić i ewentualnie doprawić, i wykorzystać do polania roladek
Kuchenne zapiski Edytyzapakowania i zabrania ze sobą, jako element posiłku jedzonego poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około 6-8 kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego(...)ułożyć na talerzach. Pomidory pokroić w cząstki, szalotkę posiekać na drobne półplasterki. Olej dobrze wymieszać z octem i szczyptą soli. Na sałacie rozłożyć cząstki pomidorów, plasterki cebulki, całość polać winegretem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Zapisz
Even Better FoodWątróbkę jadałam od czasu do czasu z rozsądku. Odkąd połączyłam ją z winegretem malinowym, polubiłam ją i teraz jadam znacznie częściej :) Używam zazwyczaj wątróbki z indyka, bo nie jest tak bardzo poprzerastana żyłkami i nie trzeba się natrudzić przy ich wycinaniu (ich widok mnie rozkłada na łopatki i zawsze się ich pozbywam), by ją pokroić i mieć na talerzu smakowite(...)patelnię sama się obtoczy). Rozgrzać olej na patelni i wrzucać wątróbkę. Smażyć z dwóch stron aż skórka z mąki zmieni kolor na złotobrązowy. W czasie smażenia wątróbki przygotować sos: do szklanki dodać ketchup, ocet balsamiczny, sok malinowy i oliwę. Wszystko dobrze wymieszać. Sos można przygotować w zamykanym słoiczku lub w szejkerze do dipów. Wtedy znacznie lepiej się wymiesza
Weekendy w domu i ogrodzieSKLADNIKI: ok. 120 g polowek orzechow wloskich 1 lyzka dobrego majonezu 1 lyzka gestej nie kwasnej smietany lub jogurt grecki 1 lyzka miodu plynnego sok
Sztuka gotowania w/g SamiryrecipeCategory":["Kuchnia W\u0142oska","Sa\u0142atki"],"recipeCuisine":[],"keywords":["lekka sa\u0142atka","melon cantaloupe","prosciutto","rukola","sa\u0142atka","sa\u0142atka z melonem","sa\u0142atka z szynk\u0105 parme\u0144sk\u0105","winegret"],"datePublished":"2020-05-07T20:33:11+01:00","nutrition":{"@type":"NutritionInformation","servingSize":"4","calories":"95 kcal \/ 100 g"},"recipeIngredient":["1\/2 melona cantalopue","1\/2 melona \u017c\u00f3\u0142tego(...)orzeszki pinii, pestki dyni, orzechy nerkowca, pestki s\u0142onecznika \u0142uskanego)."},{"@type":"HowToStep","text":"Wszystkie sk\u0142adniki dressingu mieszamy ze sob\u0105 dok\u0142adnie do uzyskania jednolitego p\u0142ynu. Gotowym sosem mo\u017cemy pola\u0107 ca\u0142\u0105 sa\u0142atk\u0119 przed podaniem i delikatnie wymiesza\u0107. Mo\u017cemy tak\u017ce doda\u0107 sos dopiero po wcze\u015bniejszym podzieleniu sa\u0142atki
ProstePesto.plDziś danie wege – pieczone warzywa na ostro. Buraki, marchew, ziemniaki z cebulą, czosnkiem i ostrą papryczką. Podane same lub z kawałkiem mięsa i surówką, mizerią, mixem sałat i winegretem. Klasyczny ostatnio u nas obiad. Pieczone warzywa lubię, robię często, można tu nieźle pokombinować. Wszelakie rodzaje warzyw, proporcje, dowolnie doprawione, zaserwowane z dodatkami lub bez. Zdrowy, kolorowy misz masz(...)grzaniem góra plus dół (bez termoobiegu, na środkowej półce piekarnika) przez ok. godzinę. Lubię miękkie warzywa, ale niezbyt rozgotowane. W międzyczasie podczas pieczenia polewam je powstałym sosem i przekręcam delikatnie na boki. Podaję gorące. Odsmażone także smakują
Zasmakuj Kuchnizwykłych ziemniaków gnocchi zostały zrobione z ziemniaków słodkich. Dodatek szparagów dodaje im urody i smaku. Zobacz przepi s Makaron primavera Lekko przekręcony przepis na kultową pastę primavera. Zamiast śmietanowego sosu dodaliśmy do makaronu smakowite pesto. Dzięki temu danie jest lżejsze i można je zjeść na zimno, jak sałatkę, albo na ciepło jak zwykły makaron. Zobacz przepis Pęczotto primavera Wiosenne danie(...)ugotowana na sypko i szparagi. Zobacz przepis Sałatka z pieczonego łososia, soczewicy i szparagów Łosoś pieczony w słodkiej glazurze, orzechowa soczewica, kwaskowe pomidorki i jędrne szparagi – wszystko skropione delikatnym winegretem. Naprawdę nic więcej nie potrzeba do szczęścia. Zobacz przepis Tarta ze szparagami Błyskawiczna tarta jest zrobiona na cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone
Niedzielny kucharz