sos winegret - 1185 przepisów (strona:64/79)

Sałatka z gruszkami i camembertem 71

sałatka z gruszkami i camembertem, która na kolana nie powala, zupełnie zwykła. Mogłabym się jednak żywić tylko takimi potrawami. Lubię warzywa, obojętnie nie przejdę obok owoców. Uwielbiam wszelkiego rodzaju winegrety, kwaśne, z dużą ilością oliwy, najlepiej takiej niefiltrowanej. Ech… Tęsknie za latem. Nie za temperaturami, wcale nie. Brakuje mi jedynie świeżych, sezonowych warzyw, którymi mogłabym się obżerać do woli(...)mieszankę sałat), pokrojoną w plasterki małą cebulę, umyte i pokrojone w grubą kostkę gruszki (pozbywają się oczywiście wcześniej gniazd nasiennych). Z oliwy, soku z cytryny i musztardy robimy sos. Camemberta kroimy w mniejsze kawałki i dorzucamy do reszty. Wszystko zalewamy sosem, doprawiamy solą, mieszamy i posypujemy pestkami dyni. Ja dodatkowo do sałatki dodałam parę ziaren czerwonego pieprzu. Artykuł Sałatka

Kardamonovy
Pieczone udka kurczaka 142

domu. Upały chwilowo odpuściły, można włączyć piekarnik i czekać. To jeden z tradycyjnych, polskich obiadów. Dodatkiem do obiadu może być także świeża sałata z pomidorkami i ogórkiem zielonym, domowym winegretem. Udka kurczaka można uprzednio obsmażyć na gorącym oleju zaczynając od skóry, po kilku minutach przewrócić na drugą stronę, następnie ułożyć w naczyniu i piec. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 4 udka kurczaka(...)temp. 200 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Wstawiam mięso na środkową półkę piekarnika i piekę ok. 1 godziny i 30 minut. W międzyczasie polewam mięso powstałym sosem. Udka kurczaka podaję z ziemniakami i buraczkami. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki po meksykańsku 73

Naleśniki po meksykańsku to naleśniki z mięsnym farszem z czerwoną fasolą i kukurydzą. Zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą. To ciekawy sposób na wykorzystanie naleśników. Naleśniki po meksykańsku to super danie na ciepło, które podasz na obiad, imprezę , Sylwester. Smakują na ciepło i zimno. Naleśniki po meksykańsku podawaj z sałatami, np. sałatką z rukoli lub kolorową sałatką wiosenną . Zapraszam(...)passaty i 200 g pomidorów krojonych z puszki dając jedynie 400 g pomidorów krojonych z puszki. Porada. Do farszu możesz dodać jedną czerwoną lub żółtą świeżą paprykę. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem, a także dodaj: po czubatej łyżeczce oregano, lubczyku, słodkiej papryki Wymieszaj, gotuj jeszcze chwilę. Na naleśniki nakładaj niewielką ilość farszu, posyp łyżką cheddara, zwiń w rulon

Zasmakuj Kuchni
Pieczone warzywa 122

Niemiec no i ja z Polski). I całkiem dobrze się ze sobą dogadujemy ; ) Chociaż chyba najczęściej rozmawiamy o kuchni i różnego rodzajach przepisach (dzięki temu mam przepis na winegret!), przysmakach w zagramanicznych kuchniach itp. Moja mama zaśmiałaby się i powiedziała: znowu o kuchni i jedzeniu! Prawda jest taka, że jeść muszą wszyscy i doceniam to, że dzielimy się swoimi pomysłami(...)osuszone) układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy odrobiną oleju i peiczemy do miękkości w 170 – 180 stopniach. Gdy bedą gotowe przekładamy je do słoika. Przygotowujemy sos – siekamy drobno koperek, bazylię oraz pietruszkę i blendujemy razem z oliwą z oliwek, czosnkiem i wodą. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa i odstawiamy na 2 dni do „przegryzienia

Szybko Tanio Smacznie
Letni obiad z chłodnikiem, fasolką, szparagami i niemieckim winem 139

szypułkami, cukier, sól i pieprz. Karmelizujemy całość tak aby czosnek pozostał słodki i rumiany a pomidory lekko miękkie. S Z syropu z sosny, soku z cytryny i oliwy ukręcamy winegret doprawiając go solą i pieprzem. Łączymy z ananasem i kaparami. Polewamy nim fasolę, bób i ziarenka kukurydzy. Tuż przed podaniem mieszamy z listkami ziół i sałat. podajemy z pomidorkami(...)szparagami Składniki kilo mielonej wieprzowiny pęczek dymki razem ze szczypiorem 3 ząbki czosnku 2 łyżki cukru brązowego 3 papryczki chilli zielone 3 cm kawałek świeżego imbiru ćwierć łyżeczki cynamonu sos sojowy jasny sos rybny 300 g kaszy gryczanej palonej ugotowanej na sypko 50 g suszonych, namoczonych przez noc grzybów shitake 3 pęczki zielonych szparagów – blanszowane w osolonej wodzie

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta 73

Całoroczna odświeżająca sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta, pasująca do lekkiego obiadu, dobra na przystawkę. Z resztek grejpfruta wyciska się do sok, który jest potem bazą winegret. Co do koloru owocu, bez znaczenia, czerwony po prostu ładniej się komponuje. Z kolei czerwona cebula jest delikatniejsza od białej, więc nie dominuje w sałatce. Jeżeli dla kogoś smak rukoli jest zbyt agresywny(...)owocu wyciskamy, mieszamy z oliwą z oliwek, octem balsamicznym, solą i świeżo mielonym pieprzem. Camemberta kroimy w niewielkie trójkąty, cebulę w plasterki. Wszystko wrzucamy do miski z rukolą, polewamy sosem. Artykuł Sałatka z rukoli, grejpfruta i camemberta pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
Sałatka rzodkiewkowa z komosą ryżową 123

szkl. komosy ryżowej (quinoa) 2 pęczki rzodkiewek pęczek młodego szczypiorku wraz z cebulką garść młodych małych listków szpinaku 50 g. twarogu solankowego sól morska świeżo mielony czarny pieprz Koperkowy winegret duży pęczek koperku 3 łyżki oleju z orzeszków ziemnych 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki soku z cytryny trochę skórki otartej z cytryny 1 łyżeczka miodu wielokwiatowego Do podania(...)posiekany drobno szczypiorek wraz z cebulkami. Koperek umieść w kielichu blendera (grubsze łodyżki koperku lepiej odrzuć), dodaj olej, oliwę, miód oraz sok i skórkę z cytryny. Dokładnie zblenduj sos. Do komosy i warzyw wlej sos (tuż przed podaniem), dopraw solą i pieprzem i krótko wymieszaj. Sałatkę po rozdzieleniu na porcje posyp rozkruszonym twarogiem solankowym. Sałatka stanowić może pełnowartościowe śniadanie. Podawaj

Delicious Place
Inspiracje na przyjęcie. Mega - apetyczna Sześćdziesiątka. Urodziny koleżanki Ewy w kadrze. 135

Jakiś czas temu koleżanka Ewa obchodziła sześćdziesiąte urodziny. Z tej okazji życzyliśmy jej wszystkiego najlepszego oczywiście🎂 a niedawno odbyła się imprezka, aby uczcić ten symboliczny moment

Kuchnia po mojemu
Sałatka z trzema serami 157

Uwielbiam sery! Zwłaszcza kiedy w jednym daniu mamy ich kilka rodzajów. Sałatka z trzema serami to kompozycja pysznych serów i świeżych warzyw. Dopełnia ją cudowny dressing na bazie winegretu z dodatkiem bazylii i pestek słonecznika. Sałatka jest idealna zarówno na kolację, grilla jak i na spotkanie z przyjaciółmi. Sałatka z trzema serami Składniki: opakowanie mixu sałatka (u mnie rukola(...)miód, musztardę i sok z cytryny. Doprawiamy drobno posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy posiekaną bazylię i podprażone pestki słonecznika. Dokładnie mieszamy. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem i posypujemy grzankami. Smacznego Artykuł Sałatka z trzema serami pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Sałatka spontaniczna 157

sałatce tworzą śliczne zielone serpentyny. Tak samo możecie postąpić z marchewką i cukinią. Każde warzywo staram się pokroić inaczej, aby w gotowej sałatce dużo się działo. Do sałatki dodaję winegret z czosnkiem i musztardą . Jest pyszny i uniwersalny, sprawdzi się niezależnie od składu sałatki. Zwykle też dodaję puszkę fasoli albo jakąś kaszę, aby przemienić moje spontaniczne danie w bardziej sycący(...)szpinaku baby po 1 garści młodych listków rzodkiewki oraz buraka dodatkowo: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (zamień na inną kaszę, np. kuskus lub na puszkę fasoli lub cieciorki) na sos: 2 łyżki białego octu winnego (lub jabłkowego), 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka musztardy, sól, pieprz, 6 łyżek oliwy Przygotowanie: Pokrój warzywa w przeróżne kształty - plasterki, połówki, ćwiartki, trójkąty (np. ogórka

Chilli Czosnek i Oliwa
Sałatka z makaronu orkiszowego nadziana zdrowiem 329

zimno. Jego wysoką jakość zapewnia stała kontrola nad procesem tłoczenia. Olej ten ma złocisty kolor i charakterystyczny, lekko goryczkowy smak, dzięki czemu stanowi doskonały dodatek do sałatek, surówek, dipów, sosów, past serowych, gotowanych warzyw i innych potraw na zimno. Składniki fusilli czyli świderki FABIJAŃSCY olej lniany  OLEOFARM filtrowana woda- ja używam dzbanka DAFI pieprz ziołowy  Skworcu ser koryciński(...)właśnie nada całości charakteru. A dodatek czarnuszki w serze podkreśli wyjątkowo całość. Nalewamy na łyżkę oleju lnianego. Duża łyżka spokojnie wystarczy. Polewamy nim naszą sałatkę. Kilka kropel winegretu. Gotowane jajko dzielimy na kwałki i już tylko zostaje nam szczypiorek, bazylia i natka pietruszki. Zaparzyłam owocowej herbatki BiFix. Herbatka ta stanowi idealne połączenie smakowe: owoców aronii, czarnej porzeczki, jabłka i maliny

Z Kuchni Do Kuchni
Roladki schabowe z warzywami gotowane w folii 251

pieczonych potraw. Dlatego przygotowałam dla nich roladki ze schabu środkowego, wypełnione warzywami i ugotowane w folii spożywczej, które podałam z  mixem sałat z pomidorkami, kiełkami i ziołowym winegretem . Składniki: 8 kotletów ze schabu środkowego sól zmiękczająca mięso pieprz przyprawa pomidory suszone z czosnkiem i bazylią 1/2 młodej cukinii – około 10 dag kawałek cebuli 1/3 czerwonej papryki Wykonanie: Kotlety opłukałam(...)wolnym ogniu około 40-45 minut. Następnie wyłożyłam do głębokiego talerza i delikatnie, żeby się nie poparzyć porozcinałam folię. Roladki wyjęłam z folii, a powstały w niej podczas gotowania sos zlałam do talerza. Można go zagęścić i ewentualnie doprawić, i wykorzystać do polania roladek

Kuchenne zapiski Edyty
Kotlety z tuńczyka i czerwonej fasoli (w drodze wyjątku) 213

zapakowania i zabrania ze sobą, jako element posiłku jedzonego poza domem. Podawane na przykład ze świeżą sałatą i pomidorami. Składniki na około 6-8 kotletów: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (szukajmy pole & line ) 1 puszka czerwonej fasoli (odsączonej z zalewy i przepłukanej na sicie) lub około 250g ugotowanej czerwonej fasoli 1 średnie jajko szalotka lub 3 łyżki posiekanego(...)ułożyć na talerzach. Pomidory pokroić w cząstki, szalotkę posiekać na drobne półplasterki. Olej dobrze wymieszać z octem i szczyptą soli. Na sałacie rozłożyć cząstki pomidorów, plasterki cebulki, całość polać winegretem i posypać świeżo mielonym pieprzem. Smacznego! Zapisz

Even Better Food