piasek pistacjowy, winegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka zyskuje nowy wymiar. III. Gołąbek z kaszy pęczak z grzybami, piana z jabłka i buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone w niskiej temperaturze szczerze polecam, jest miękkie, soczyste i super :) mam na blogu kilka przepisów); sos kawowy, krem ziemniaczany
królestwo garówtuńczyka w sosie własnym 4 łyżki czarnych oliwek bez pestek 1 mały słoiczek suszonych pomidorów w oliwie spora garść rukoli (lub więcej) 6 pomidorków koktajlowych wykonanie: Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostygnięcia. Pomidorki koktajlowe kroimy w ćwiartki. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałeczki. Makaron, pokrojone suszone pomidory, oliwki oraz rukolę, polewamy winegretem i mieszamy
Domowy Smak Jedzeniamiętowy winegret. Course Sałatki Keyword awokado, fit, grejpfrut, miód, na zdrowie, orzeszki pinii, owoce, rzodkiewka, sałatka, twaróg Prep Time 10 minutes Total Time 10 minutes Servings 2 porcje Ingredients Sałatka: 1 czerwony lub różowy grejpfrut 2 duże garści ulubionej mieszanki sałat 1/2 dobrze dojrzałego awokado 2 plastry (ok.60 g) twarogu półtłustego 4 rzodkiewki 2 łyżki orzeszków pinii Sos: 2 łyżki
Fitsweet.mePost udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 5 ŚNIADANIE – sałatka grecka LUNCH – panna cotta na mleku kokosowym z orzechami i sosem z gorzkiej czekolady (85% kakao) OBIAD – makaron shirataki z boczkiem i krewetkami w sosie pomidorowo – śmietanowym Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 6 ŚNIADANIE – hiszpański omlet na białkach(...)przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 7 ŚNIADANIE – panini z mąki dyniowej z resztkową pastą na bazie kurczaka z rosołu OBIAD – mielone z cukinią , sałata lodowa z czosnkowym winegretem DESER – babeczki z kremem z awokado Wyświetl ten post na Instagramie. Post udostępniony przez Modern Cavegirl (@modern.cavegirl) DZIEŃ 8 ŚNIADANIE – maślana jajecznica z sałatką z rucoli i papryki
Modern Cave Girlsosu odparuje i stanie się gęsta i lepka, a cebula znacząco zmięknie. Wkładamy kotlety i całość jeszcze chwilę razem podgrzewamy, kilkakrotnie obracając mięso w glazurze. Zdejmujemy porcje na talerze, na wierzch kotletów kładziemy po łyżce glazury i kawałków cebulki. Podałam tym razem z samymi ziemniakami Hasselback , ale świetnie będzie do nich pasowała domowa żurawina, zielona sałata z lekkim winegretem
Karo in the KitchenSkładniki: 120 g ulubionego makaronu, u mnie kolorowe farfalle 1 filet z kurczaka 1/2 pęczka białych szparagów 3 ogórki konserwowe 3 kawałki papryki konserwowej 1/2 pora
czarrna od kuchniwinegret: 2 łyżki oliwy extra vergin łyżka octu winnego białego łyżka wody łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej natki pietruszki mielona gorczyca, kurkuma sól ziołowa, biały pieprz Sposób przygotowania: Roszponkę myjemy, odsączamy i ugadamy na talerzu. Łyżeczka nabieramy bryndze i nakładamy na roszponkę. Rzodkiewki myjemy i kroimy na ćwiartki (jeśli są duże każdą ćwiartkę przekrawamy jeszcze na pół). Składniki na sos
Pyry na Gazpojawienie się zmarszczek. Sałatka samo zdrowie! Składniki (dla 2,3 osób): 1/2 główki kapusty czerwonej 4-5 liści jarmużu 1/2 szklanki orzechów laskowych 1 pomarańcza 1/2 szklanki rodzynek Sos: sok wyciśnięty z 1 pomarańczy 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Orzechy należy uprażyć na suchej patelni. Pomarańczę obrać z białych błon, z drugiej wycisnąć(...)Kapustę i jarmuż dokładnie umyć. Jarmuż zblanszować. Kapustę poszatkować, jarmuż porwać, pomijając twarde nerwy. Rodzynki odsączyć na sitku. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i skropić pomarańczowym winegretem. Wstawić do lodówki na minimum godzinę, w tym czasie jarmuż i kapusta zmiękną. Bon appetit
Garniec Magaliepomidorki koktajlowe 2 ogórki gruntowe 1/2 czerwonej cebuli 3 jajka ugotowane na twardo 1/2 opakowania sera typu feta lub bałkańskiego oliwki czarne lub zielone 100-150 g wędzonego łososia Winegret miodowo-cytrynowy: 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1-2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka miodu sól, pieprz odrobina ziół prowansalskich Sposób przygotowania(...)ułożyć wymieszany szpinak z pokrojoną sałatą lodową. Następnie ułożyć pokrojone ogórki i pomidory, ser, przekrojone na pół oliwki, pokrojoną w piórka cebulę oraz w kostkę jajka. 2. Składniki sosu połączyć, polać nimi sałatkę, a na wierzch ułożyć kawałki wędzonego łososia. Smacznego
Kuchnia domowa AniDzisiaj proponuję pyszną i lekką sałatkę z nowalijkami, doskonałą na lunch czy lekki obiad. Zrobienie jej trwa tyle, co ugotowanie jajek, a smak zasługuje na
Gosia gotujeznajdziecie pięć przepisów na znane i mniej znane zupy na zimno . Plan na ten tydzień jest taki: Poniedziałek: Sałatka z młodych ziemniaków Lekko słodki dresing na bazie musztardy i sosu podkręca słodycz młodych ziemniaków. Do tego dochodzi chrupka, pikantna rzodkiewka, kremowa fasolka szparagowa i orzechowa, pieprzna rukola oraz chipsy z ostrego salami. Pycha. Zobacz przepis Wtorek: Domowe sushi Danie(...)którzy uwielbiają japoński przysmak i nie przyjdzie im nawet do głowy, e shusi można łatwo zrobić w domu. Zobacz przepis Środa: Smażony ser z botwinką i buraczkami w malinowym winegrecie Powszechnie wiadomo, że ser uwielbia buraczki, a buraczkom dobrze w towarzystwie sera. Prosta i zdrowa sałatka, z delikatnym, winnym dresingiem. Zobacz przepis Czwartek: Soba salad – zdrowa sałatka z makaronu
Niedzielny kucharzrazu większą ilość buraków, które nieobrane do tygodnia można przechowywać w lodówce i sukcesywnie wykorzystywać do różnych dań i sałatek. Upieczone buraczki pokroiłam w kostkę i skarmelizowałam podmażając w gęstym sosie z masła, kremu balsamicznego i wina. Buraczki pokryły się pyszną, słodką glazurą, a ich smak stał się bardziej głęboki i słodki. Połączyłam je z dojrzałym, maślanym i łagodnym w smaku(...)sera pleśniowego (Gorgonzola, Lazur, Brie) 4 łyżki pestek dyni 75 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżeczka cukru 2-3 łyżki kremu balsamicznego 1 łyżka masła (20 g) WINEGRET 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka musztardy ziarnistej (polecam taką ) 2 łyżki soku z cytryny 4-5 łyżek oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE Buraczki myjemy
cool and mintyilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra. Składniki: 1 młoda kapusta 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku garść siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem. Podobne przepisy: Surówka z młodej kapusty z sosem słodko-pikantnym Surówka z młodej kapusty z marchewką i gruszką Surówka z młodej kapusty, kalarepy
Kardamonovyilościach niewyobrażalnych. Jest i smacznie i przede wszystkim zdrowo. Spróbowałam, wyszło. Korci mnie jeszcze, żeby upiec na grillu ćwiartki młodej kapusty i przed podaniem potraktować ją dużą ilością miodowego winegretu. Kurczę – coś czuję, że będzie ekstra. Składniki: 1 młoda kapusta 1 pęczek rzodkiewki pół pęczka natki pietruszki pół pęczka szczypiorku garść siemienia lnianego sok z połowy cytryny 2 łyżki(...)zewnętrznych, ciemnych liści (nie będą nam potrzebne), kroimy na ćwiartki, myjemy i szatkujemy. Rzodkiewki kroimy w plasterki, dorzucamy do kapusty. Oliwę mieszamy z miodem i sokiem z cytryny, solimy. Sosem polewamy kapustę, dosypujemy poszatkowane zioła, posypujemy siemieniem. Artykuł Surówka z młodej kapusty pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovygłówki sałaty lodowej pół zielonej papryki 5 kawałków suszonych pomidorów w zalewie 4 łyżki pestek dyni 100 g sera feta 3 dymki (białe części) lub 2 młode cebulki Sos : 5 łyżek oleju ze słoika z suszonymi pomidorami 1,5 łyżki soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego sól i pieprz Przygotowanie Sałatę opłukałem, osuszyłem, porwałem na mniejsze kawałki, włożyłem(...)pokroiłem na cienkie paseczki, fetę pokroiłem w kostkę, zieloną paprykę oraz białe i jasnozielone części dymki na cienkie plasterki, wszystko dodałem do sałatki. Posypałem pestkami dyni i polałem winegretem: olej z suszonych pomidorów wymieszałem w miseczce z sokiem z limonki, syropem, doprawiłem solą oraz pieprzem. Polałem po sałatce
R'n'G Kitchen