sos winegret - 1185 przepisów (strona:56/79)

Grillowany łosoś w miętowo-cytrynowym sosie 173

skórka się zrumieni.   Cebulkę drobno siekamy, łączymy z oliwą, sokiem z cytryny i miętą.  Gorącą rybę polewamy powstałym sosem. Taki aromatyczny łosoś świetnie komponuje się z ziemniaczkami z wody i świeżym ogórkiem zielonym, które również możemy polać winegretem.  Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem 108

żadna propozycja śniadaniowa! Postanowiłam to nadrobić i zainspirowana obecną porą roku, przygotowałam rewelacyjne  jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem  i  plastrem szynki parmeńskiej. Takie śniadanie to coś wspaniałego! Dodatek kwaskowego sosu musztardowego, który świetnie komponuje się ze szparagami, okazał się strzałem w "10"! Jajko w koszulce i szparagi kojarzą się z czymś niezwykle wykwintnym(...)będzie zachwycona! Takie śniadanie jest nie tylko bardzo smaczne, ale i lekkie, także mogą sobie na nie pozwolić osoby dbające o linię! Jajko w koszulce na szparagach z musztardowym winegretem Składniki na 2 porcje:  8-10 zielonych szparagów 2 duże jajka (najlepiej od szczęśliwych kur/wiejskie) 2 plastry szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej szczypiorek sól, pieprz Składniki na musztardowy

Codzienne Gotowanie
Sałata z winegretem malinowym 196

obiadu Składniki 1 mała sałata rzymska garść liści szpinaku 1 marchewka 1/2 pora   sos: 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka musztardy 4 łyżki oliwy 3 łyżeczki octu malinowego … Czytaj dalej Sałata z winegretem malinowym

czarrna od kuchni
Sałatka z wstążkami z cukinii 176

Skórkę z orzechów należy obrać, cześć (jak u mnie) można zostawić, dodaje to dodatkowego smaku sałatce.  Kolejno przygotować sos - do małego słoiczka dodać wszystkie składniki, następnie zamknąć słoiczek i energicznie potrząsnąć.  Do sałatki pasuje też zwykły winegret na bazie cytryny - jednak ten, który ja podaję, wybitnie tutaj pasuje.  Na talerzu układamy kolejno: liście szpinaku, wstążki z cukinii

Garniec Magalie
Zdrowy lunch na wynos: quinoa z kurczakiem, surowymi burakami i awokado 79

garście rukwi wodnej lub rukoli (może być też młody szpinak lub np. czerwona cykoria) 1 – 2 łyżki pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie) 1/2 – 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego winegret: 1 łyżka oliwy  extra virgin  lub ulubionego oleju tłoczonego na zimno, 1 łyżeczka dobrej jakości musztardy (użyłam musztardy z całymi ziarnami gorczycy), około 1/2 łyżeczki miodu lub syropu(...)miseczki, polać octem, odrobinę posolić, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Awokado i kurczaka pokroić na kawałki. Wszystkie składniki winegretu umieścić w małym naczyniu i wymieszać na jednolitą emulsję, doprawić do smaku (jeśli składniki nie łączą się lub sos jest za gęsty, można dodać kilka kropel wody). Do pudełek lub na talerze przełożyć komosę, wyłożyć rukiew/rukolę, kawałki kurczaka

Even Better Food
Zdrowy lunch na wynos: quinoa z kurczakiem, surowymi burakami i awokado 160

miseczki, polać octem, odrobinę posolić, wymieszać i odstawić na około 5 minut. Awokado i kurczaka pokroić na kawałki. Wszystkie składniki winegretu umieścić w małym naczyniu i wymieszać na jednolitą emulsję, doprawić do smaku (jeśli składniki nie łączą się lub sos jest za gęsty, można dodać kilka kropel wody). Do pudełek lub na talerze przełożyć komosę, wyłożyć rukiew/rukolę, kawałki kurczaka

Even Better Food
Sałatka z tuńczykiem 141

babka. Tymczasem pozwólcie, że zaserwuję smaczną porcję zieleniny. Składniki (2 porcje): Sałatka: 100 g mieszanki sałat 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 3 jajka 8 pomidorków cherry 10 zielonych oliwek 2 łyżki nasion słonecznika Winegret miodowy: 4-5 łyżej oliwy z oliwek lub oleju 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej 1 płaska łyżeczka płynnego miodu 1 łyżka soku(...)twardo, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie. 3) Następnie dołożyć umyte, pokrojone pomidorki. 4) Dodać oliwki oraz tuńczyka i wszystko posypać słonecznikiem podprażonym na suchej patelni. 5) Przygotować sos: wszystkie składniki (oliwę, sok z cytryny, musztardę, miód, szczyptę soli i pieprzu) dokładnie wymieszać, można użyć w tym celu słoiczka. 6) Gotową sałatkę podajemy polaną przygotowanym sosem

Fitsweet.me
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem serowym 128

proporcji mięsa po wszelakie sosy, sery i przyprawy. Zapiekanka z makaronem, mięsem i sosem świetnie smakuje do lamki czerwonego wina, rozmów wśród bliskich, celebracji chwil. Można ją odgrzewać w piekarniku lub mikrofalówce. Smakuje z dodatkiem sałatki z rukoli i suszonych pomidorów lub mixu sałat z winegretem. Świetne będą np. sałatka z rukolą, pomidorkami i serem lub sałatka z cukinią . Polecam(...)makaron wykładam równomiernie sos mięsno-warzywny, polewam całość sosem serowo-śmietanowym. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C , grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Zapiekankę wstawiam na środkową półkę i piekę około 30 minut. Gotową zapiekankę dekoruję pokrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi, posypuję rukolą. Zapiekankę podaję np. z sałatą z winegretem, pomidorkami i posiekaną cukinią. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
SAŁATKA Z MELONEM, MOZZARELLĄ I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ 409

bardzo dobrze ją uzupełniają. W sytuacji gdy nie mamy czasu na przygotowanie własnego sosu balsamicznego sprawdzi się wygodny w użyciu, zawsze gęsty gotowy sos w butelce. Natomiast pesto z powodzeniem zastąpicie szybkim i łatwym w przygotowaniu winegretem. Jakość składników i wszystkich dodatków to w tej sałatce podstawa, i ma kluczowe znaczenie.  Można potraktować jako przystawkę przed daniem głównym, przygotować(...)octu balsamicznego 2 łyżki miodu 1 łyżka oliwy sól morska pieprz WYKONANIE KREM BALSAMICZNY : Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku, zagotowujemy. Zmniejszamy płomień do minimalnego i gotujemy, często mieszając, aż sos zredukuje się i zgęstnieje. PESTO:  Wszystkie składniki rozcieramy w moździerzu lub blendujemy na gładką pastę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. SAŁATKA : Z melona łyżeczką wydrążamy kulki i układamy

cool and minty
Surówka z czerwonej kapusty 169

słodka surówka z czerwonej kapusty to idealny dodatek do obiadu. Surówka z czerwonej kapusty z dodatkiem marchewki oraz winegretem na bazie octu jabłkowego jest lekka i zdrowa, dzięki czemu idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs (pieczonych lub duszonych w sosie) np. kurczaka na ostro . Polecam! Surówka z czerwonej kapusty Składniki:  pół główki średniej wielkości czerwonej kapusty

Codzienne Gotowanie
Balsamico winegret wg Aleex 123

sklepach w moim miasteczku nie mam szans, aby to kupić. A ponieważ chciałam przygotować niektóre potrawy z tym sosem, musiałam go po prostu zrobić. Wystarczyło kilka wskazówek kulinarnych, kilka składników, a potem kilka chwil w kuchni i … oto jest – domowy balsamico winegret. Rewelacyjny jako dressing do sałat, marynata do mięs i dodatek do wielu dań. Spróbujecie? Składniki: • ¼ szklanki octu balsamicznego

W mojej kuchni
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 26

Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem 72

Jest to jakaś namiastka moich śródziemnomorskich smakowych potrzeb. Pesto z natki pietruszki z kaparami i słonecznikiem to sos, który można użyć do wielu potraw: do makaronów, ryb, drobiu, zup. My najczęściej jemy je z makaronem i jakąś sałatą z winegretem . Do tego oczywiście jakiś ser długodojrzewający i w sumie nic więcej nie potrzeba. Tym razem pesto zjedliśmy z pełnoziarnistym makaronem

Kardamonovy
Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety 129

sera fety koperek do posypania Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety Wykonanie: Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret. Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5 cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając nasiona chia. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Jeżeli użyjemy grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić

Pomysłowa kuchnia