sos winegret - 1185 przepisów (strona:54/79)

Miodowy winegret 135

Klasyczny winegret delikatnie podkręcony miodem. I dealnie pasuje do lekkich, letnich sałatek przygotowywanych n a bazie zielonych sałat i kolorowych warzyw czy owoców. P rosty w

Moja kraina smaków
Kukurydziane taco z warzywami 141

maczania Sos do warzyw: oliwa z oliwek 1 łyżka sok z cytryny  1/2 szt. płatki chili - 1/2 łyżeczki sól  do smaku Możesz zrobić też sos z jogurtu i majonezu zamiast winegretu

AZgotuj!
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 148

mieszany powoli i bez zachowanej kolejności dodawania składników ma jedną ogromną wadę – lubi się rozwarstwiać.   Najgorszy z możliwych sposobów na zrobienie sosu to użycie słoika. Osobiście nigdy nie potrafiłam zrozumieć osób trzepiących wszelkie winegrety w słoiku, bo to narzędzie w żaden sposób nie zdaje egzaminu – sos trzepany w słoiku jak w barowym shakerze zawsze się rozwarstwia, nigdy nie jest

Karo in the Kitchen
Surówka z młodej kapusty z pomidorami i selerem naciowym 173

Moją ulubioną surówką o tej porze roku jest surówka z młodej kapusty. Przeważnie robię z winegretem, ale czasami skuszę się na sos na bazie śmietany. Do tej letniej kompozycji dodałam pomidory malinowe, łodygę selera naciowego oraz szczypior. Surówka jest bardzo soczysta i orzeźwiająca! Składniki: pół główki młodej kapusty 2 średnie pomidory malinowe 1 łodyga selera naciowego 2 dymki ze szczypiorem

Czerwień i błękit
Surówka z kapusty pekińskiej 280

Kolejna prosta i szybka surówka z dodatkiem gotowego dresingu Winegret. kapusta pekińska szczypiorek dresing winegret  Kapustę i szczypiorek pokroić, dodać sos i wymieszać

Moje domowe kucharzenie
Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem 487

Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem. Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Sałatka francuskich rybaków 153

Zdrowa, lekka i pożywna zawierająca świeże warzywa, jajka na twardo, aromatyczne czarne oliwki oraz tuńczyka i małą rybkę anchois świetnie komponuje się z przygotowanym winegretem. Składniki: 80g mix sałat z rukolą 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 puszka filecików anchois 12 pomidorków koktajlowych 12 czarnych oliwek 1 czerwona cebula 1/2 zielonego ogórka 3 jajka na twardo świeżo zmielony pieprz(...)osuszyć na papierowym ręczniku. 5. Sos: Do oliwy z oliwek dodać ocet jabłkowy, wodę, miód, i rozmaryn, doprawić do smaku solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać. 6. Na talerzu rozłożyć mix sałat, pomidorki koktajlowe, kawałki tuńczyka, ogórka, oliwki, jajka na twardo, krążki czerwonej cebuli, na środku wyłożyć fileciki anchois. Całość polać winegretem i oprószyć świeżo zmielonym z pieprzem

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka ziemniaczana z filecikami anchois i zielonym winegretem 267

sobą przez około półtorej minuty – najpierw pulsacyjnie, do połączenia, później w trybie ciągłym, żeby uzyskać emulsję. W rezultacie otrzymujemy bardzo gęsty, puszysty, mocno kremowy winegret, zielony i kwaśny, z naturalna solą z filecików. Sos gęstością i konsystencją będzie przypominał majonez. Odstawiamy go do lodówki na czas przygotowania reszty składników. Oliwki kroimy wzdłuż na ćwiartki. Małe kapary zostawiamy w całości. Jeśli(...)wlewamy dwie łyżki sosu, wrzucamy trochę ciepłych jeszcze ziemniaków, lekko mieszamy, nie muszą być całe pokryte. Posypujemy je częścią oliwek, szczypioru, kaparów i posiekanych filecików anchois. Znowu kilka łyżeczek sosu, ziemniaki, kapary, szczypior, oliwki… i tak do wykończenia składników.   Tak połączona sałatka nie jest jednolitą masą, wygląda bardziej elegancko. Wierzch ozdobiłam filecikiem, kaparem i oliwką. Wstawiamy salaterkę do lodówki

Karo in the Kitchen
Sushi maki z ogórkiem i surimi 163

czyli sushi zawijane na tradycyjnej bambusowej macie.  Potrzebne nam (na 2-4 porcje): - 4 płaty nori - 250 g ryżu do sushi - 40 ml ryżowego winegret - jeden długi ogórek - opakowanie paluszków krabowych - 40 ml sosu sojowego - wasabi - kandyzowany imbir  Przygotowanie:  Do lekko osolonego wrzątku wrzucamy ryż i gotujemy przez 17 minut. Następnie delikatnie wyciągamy torebki z ryżem(...)garnka i odsączamy wodę. Ryż wrzucamy do miski i mieszamy z winegretem, zostawiamy do ostygnięcia. Ogórka kroimy w słupki. Zimny ryż dzielimy na 4 części. Na macie do zwijania układamy płat nori, na niego wykładamy część ryżu, tak aby na dole i górze zostawić około 2 cm od brzegu. Na środku układamy wszerz pasek ogórka i surimi. Następnie za pomocą

W poszukiwaniu inspiracji
Jak zrobić francuski ratatouille? Przepis na ratatuj zapiekany 178

zapiekane w piekarniku, którą stworzył francuski szef kuchni Michel Guérard. Następnie słynny amerykański szef kuchni Thomas Keller zmodyfikował ją, dodając do niej piperadę, czyli sos z pieczonej papryki i pomidorów oraz aromatyczny winegret. Właśnie tę wersję pokazano w kreskówce. Przepis, który podaję poniżej nie jest wiernym odzwierciedleniem przepisu Thomasa Kellera, ponieważ go uprościłam i pominęłam dodatek winegretu. Trochę mniej

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 166

pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „baranich uszu” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Pstrąg tęczowy parzony- soczysty jak z patelni 168

pietruszka lub pasternak 1 średnia cebula 4-5 czarnych oliwek sól i pieprz do smaku garść listków „ baranich uszu ” garstka solirodka na winegret: 2 łyżki mirin 1 łyżka jasnego japońskiego sosu sojowego 2 krople płynnego dymu Wykonanie: Łososia oskrobać z delikatnych, drobnych łusek i wyfiletować pozostawiając skórę. Z filetów odciąć najcieńszy kawałek od ogona. Pozostałe równe filety przeciąć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Rosti- placek z serem i cebulą 201

pietruszkę. Doprawiamy do smaku przyprawami. Formujemy dość płaskie placuszki. 3. Na rozgrzanej patelni smażymy placki z dodatkiem oliwy około 5min. na zloty kolor. Wyśmienicie smakują z sosem czosnkowym, pomidorowym lub z sałatą doprawioną winegretem

NaKońcuJęzyka
Winegret ze śledziem i burakami 128

Kolejne danie wigilijne z mojego rodzinnego domu. Winegret to popularny rodzaj sałatki w kuchni rosyjskiej 300 g śledzia z oleju, 200 g ugotowanych ziemniaków – 1 spory ziemniak, 160 g ogórków kiszonych – 2 szt., 130 g cebuli – 1 cebula, 250 g ugotowanych buraków – 1 duży burak, 50 g grzybków z octu, sos: 1 żółtko, 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, sól, cukier(...)utrzeć z musztardą, szczyptą soli i cukru, dalej ucierając dodawać olej, a następnie sok z cytryny. Doprawić do smaku solą i cukrem. Wszystkie składniki winegretu wymieszać w misce lub ułożyć na talerzu. Podawać z sosem.   zastawa

królestwo garów
PAPRYKA FASZEROWANA RYŻEM, CUKINIĄ I KUKURYDZĄ 139

który wymieszałam z pastą z podsmażonych pomidorów, cukinii, czosnku i kukurydzy. Całość upiekłam w niewielkiej ilości bulionu, z którego po dodaniu koncentratu pomidorowego powstał aromatyczny sos. Podałam z jogurtem naturalnym i sałatą z winegretem. Brązowy ryż możecie zastąpić białym ryżem np. jaśminowym, a do farszu dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka.  Papryki będą idealne na szybki obiad lub ciepłą(...)kolbie 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej np. kokosowy Przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta chili, 1 łyżeczka suszonego oregano 125 g mozzarelli SOS 2 szklanki gorącego bulionu 1 łyżka koncentratu pomidorowego DO PODANIA: jogurt naturalny, świeża bazylia WYKONANIE Ryż wsypujemy do rondla i podgrzewamy przez około 2 minuty, na średnim ogniu, często mieszając. Dodajemy

cool and minty

Proponowane wyszukiwania