sos winegret - 1185 przepisów (strona:53/79)

Kurczak pieczony nadziewany chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami 188

części, wyłóż na talerz i również polej sosem. Gotowe danie podawaj z lekką i chrupiącą sałatką, np. z mieszanki sałat, pomidorków koktajlowych i ogórka zielonego polanej winegretem domowej roboty lub w ostateczność sosem z tytki (np. sosem Włoskim). Smacznego! Top Zobacz jak Gordon Ramsay przygotuje „Kurczaka pieczonego nadziewanego chorizo, fasolką i suszonymi pomidorami”: The post Kurczak pieczony nadziewany

Moja Delicja
Hotel od kuchni. SPA Dr Irena Eris Krynica Zdrój 230

jest sam prowadzący warsztaty, który nie tylko jest mistrzem w tym co robi ale również posiada umiejętność dzielenia się tajnikami sztuki kulinarnej. W dalszej kolejności mieliśmy przygotować kaczkę na sosie z liczi, zupę galangalową z kokosem, makaron nudle z owocami morza i lody smażone w kokosie podane na ciepłej konfiturze. Ku zadowoleniu uczestników program warsztatów dość szybko powiększył się(...)apetyczny obiad i po raz kolejny zapewniając nam "i przyjemność jedzenia i rozkosze stołu" * Przystawka zimna: siekany śledź z rydzami, czerwoną cebulą, gorczycą z limonowo - kaparowym winegretem Przystawka ciepła: sandacz na sosie z raków z młodym szpinakiem i zielonym groszkiem Zupa: botwina z sadzonym jajkiem przepiórczym i puszystą kwaśną śmietaną Danie główne: pieczone kotlety jagnięce podane na puree z ziemniaków

SzczyptaSmaQ
Surówka z czerwonej kapusty pekińskiej 165

odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości. Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy za wiele! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchew 1 jabłko sól, pieprz

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Śniadanie mistrzów - Breakfast of the champions 195

krem: połączyć płynne składniki (oliwę, zalewę octową, sok cytrynowy i sos sojowy ) i doprawić do smaku 1/3 łyżeczki pieprzu i sola do smaku (uważać z solą gdy sos sojowy jest słony). Ten winegret najlepiej zrobić wieczorem dnia poprzedniego, smaki są wtedy perfekcyjnie połączone. Awokado wydrążyć i utrzeć łyżką a następnie utrzeć z winegretem. Powinno mieć konsystencję pół-gęstej śmietany. Umieścić

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z pieczoną dynią, figami i kozim serem 88

Posyp prażonymi pestkami i ziołami. Polej ulubionym sosem. Ja zrobiłam sos ze śliwek z ostrą papryczką i imbirem , ale tutaj zadziała również  np. delikatny sos musztardowo-miodowy lub winegret. WSKAZÓWKI * * * Jeśli dynia ma bardzo twardą skórkę to usuń ją dopiero po upieczeniu. Dzięki temu wyrzucisz do kosza możliwe najmniej, a jednocześnie skorzystasz z witamin, które gromadzą się pod skórką

Gary Bez dna
Sałatka selerowa z ananasem 117

Bardzo lubię sałatki. Czy to takie lekkie z różnymi sałatami i winegretem czy takie konkretniejsze z sosami na bazie jogurtu czy śmietany. Kilka ciekawych przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ . Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sałatkę, która ostatnio zagościła na naszych stołach zwłaszcza podczas rodzinnych imprez. Jest ona bardzo szybka w przygotowaniu, składa się z niewielu składników, a do tego wyjątkowo

Życie ze smakiem
Toskańska sałatka Panzanella- z mozzarellą, pomidorami i czereśniami 107

około 100 g * słonecznik- 2 łyżki * bazylia- kilkanaście listków * masło klarowane- do smażenia Vinegret: * oliwa z oliwek- 2 łyżki * sól, pieprz, sok z cytryny- do smaku * słodki sos balsamiczny- do polania Przygotować winegret. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle klarowanym, a następnie wymieszać z pozostałymi składnikami sałatki oraz winegretem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Ogórki kwaszone po kozacku. 175

Ogórki kwaszone po kozacku są wzbogacone o musztardę i cukier dodane do zalewy. Sama zalewa jest tak kompletna,że można wykorzystać ją jako winegret do sałatek. Dodana do sosu podawanego do sztuki mięsa z wołowiny czy wieprzowiny, nada mu zaskakujący smak. Trzeba zwrócić uwagę na to,czym różni się kiszenie od kwaszenia. Kiszenie odbywa się naturalnie z dodatkiem soli

Sztuka gotowania w/g Samiry
Zdrowe święta! 111

Śmietanę tak często obecną w świątecznych potrawach zastąpmy jogurtem naturalnym          Do sałatek i surówek nie dodawajmy majonezu – zastąpmy go sosem na bazie jogurtu lub winegret          Zróbmy lżejsze wersje ciast – używajmy mąki z pełnego przemiału, płatków owsianych,  puree z fasoli, otrębów.  Słodkie dżemy zastąpmy owocami, cukier miodem

Powiedz dietom nie
Sałatka COBB z tofu i łososiem 77

łososia, skropiona orzechowym sosem. To nie jest klasyczna sałatka COBB (przepis na wersję kanoniczną znajdziesz tutaj ), ale jest od niej lżejsza i zdrowsza i lżejsza. Dodaliśmy do niej sos tahini, ale jeśli nie masz tahini w domu (to możesz zrobić sos według tego przepisu:) to po prostu zrób prosty sos jogurtowy (jogurt, czosnek, cytryna), lub winegret (cytryna, oliwa, miód). Tofu

Niedzielny kucharz
Prażony kalafior z buraczkowym makaronem 193

czasu do czasu. Dopraw solą. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, pokrój w plastry i posyp solą. Z octu, soku jabłkowego, syropu klonowego i oliwy przygotuj winegret. Szczypiorek posiekaj i dodaj do sosu, a na koniec dopraw solą i pieprzem.  Pestki dyni upraż na suchej patelni, posypując ją solą. Odłóż je na bok, a na patelnię wlej olej ryżowy

Roślinna - blog wegański
Carpaccio z czerwonych buraków z winnym winegretem 197

SKŁADNIKI: 4 duże czerwone buraki winegret: 2 łyżki jasnego octu balsamicznego lub octu jabłkowego 2 łyżki soku z limonki lub cytryny 4 łyżki oliwy 2 łyzki lekkiego sosu sojowego 2 łyżki miodu sól i pieprz do smaku garnisz: garść zielonych młodych listków np.: rukoli, buraczków, roszponki, szpinaku itp. 2 łyżki pokruszonego sera feta 2 łyżeczki suszonego czerwonego pieprzu 2 łyżeczki(...)widelca utrzepać na gładką gęstą emulsję. Dalej utrzepując dodawać w małych porcjach pozostałe płynne składniki. Spróbować i odprawić solą i pieprzem. Pamiętać należy, że sosy sojowe zależnie od rodzaju mogą być słone same z siebie. Winegret przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na minimum 1/2 godz., ale im dłużej tym będzie smaczniejszy. układanie: gotowane czerwone buraki pokroić w bardzo

Sztuka gotowania w/g Samiry
Bibimbap 133

Połowa dużego kabaczka Pieczarki Cebula Papryka (w zasadzie każdy kolor) Marchew Por Ogórek Szpinak Fasola Mung Ziarna sezamu Olej sezamowy (taki do woka) Sos sojowy Sos pomidorowy  Chili Czosnek  Japońskie ryżowe winegret Ryż Może coś pominęłam, ale powiem tak jedna pani z Korei powiedziała mi kiedyś, że do Bibimbapy dodaje się sezonowe warzywa. A więc co macie

Smaki Przyprawy i Kolory
Pierś kaczki w sosie śliwkowo- czekoladowym na czerwonym winie z dodatkiem puree z ziemniaków 103

suszonych śliwek i czerwonego wina. Pierś kaczki smażyłam po kilka minut z każdej strony, następnie odłożyłam ją by odpoczęła. Tak przygotowane mięso i sos podałam z kremowym puree z ziemniaków oraz bardzo prostą sałatą z winegretem. Myślę, że jest to idealna propozycja na kolację we dwoje. Kaczka, czekolada gorzka, czerwone wino.. To wszystko wskazuje na całkiem miły wieczór. Składniki(...)gram ziemniaków 3 łyżki mleka szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej 2 łyżki masła Prosta sałata z winegretem: 150 gram mixu sałat winegret: 2 łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu, 1 łyżka soku z cytryny Kaczka i sos Piersi kaczki doprawiamy solą i pieprzem oraz majerankiem, dokładnie ją nacieramy i odkładamy na 30 minut. Po tym czasie skórę kaczki

Mango Papaja