sos pomidorowy - przepisów 10101

  1. Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym
    Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym

    Tradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, z dodatkiem chrupiącego boczku, szynki dojrzewającej i oliwek. Dla mnie idealne połączenie. Jeśli chodzi o sam makaron, to jest to jedna z moich   wakacyjnych zdobyczy. Czarny makaron jest barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy . Makaron ma specyficzną, konsystencję, która nam nie do końca przypasowała. Jest gładki, sprężysty i nieco gumowaty. W smaku raczej(...)różni się od normalnego spaghetti. Przepis dodaję do akcji "Makaron rządzi zdrowo". Czarne spaghetti z boczkiem i sosem pomidorowym (Włochy)       Składniki: 350g makaronu spaghetti 50 g szynki włoskiej dojrzewającej np. prosciutto 50 g boczku (w cieniutkich plasterkach) około 10 czarnych oliwek 6-7 pieczarek 2 garści rukoli 6 suszonych pomidorów 1/3 zielonej części dymki

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  2. Sos pomidorowy- II warianty light
    Sos pomidorowy- II warianty light

    najzdrowsze,nie przejmujmy sie.Smaczny sos mozna zrobic bez niezdrowej zasmazki,a zamiast kubka smietany uzyc jogurtu lub w ogole go nie zabielac,tak jak tu w przypadku tego sosu pomidorowego do wloskiej pasty.Smak tego sosu bardzo podniesie dodatek domowej przyprawy z tego przepisu:klikSkladniki na wariant I do wloskiej pasty:1 puszka pokrojonych pomidorow (400g)2 lyzki oliwy1 lyzka domowej

    Przepis pochodzi z bloga Gotuj zdrowo!Guten Appetit!, prowadzonego przez Weronika Swientek.

  3. karkówka w pomidorowym sosie
    karkówka w pomidorowym sosie

    Przepis: 500 g karkówki 2 średnie marchewki 30 dag pieczarek 1 duża cebula 4łyżki sosu pomidorowego przyprawa w płynie MAGGI sól, pieprz olej do smażenia Mięso pokroić w plastry - rozbić. Olej rozgrzać, mięso podsmażyć, żeby się zarumieniło. Cebulę pokroić w piórka - dodać do mięsa. Marchew pokroić w plastry - dorzucić do mięsa. Dusić, aż cebula się rozpadnie, a marchew będzie miękka(...)Dodać sos pomidorowy i trochę wody - dusić. Pieczarki pokroić w plastry, dodać na 5 minut przed końcem duszenia. Doprawić do smaku przyprawą MAGGI, ewentualnie dodać sól i pieprz. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga kolorowotorcikowo, prowadzonego przez kolorowotorcikowo.

  4. Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :)
    Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :)

    Uwielbiam kuchnię włoską, gości ona bardzo często na moim stole. Podstawą najlepszych dań tej kuchni jest sos pomidorowy. Bardzo długo używałam gotowych sosów, np. z firmy Łowicz, które są naprawdę smaczne. Mój M. (o dziwo wielki przeciwnikiem wszelkich gotowców i fixów) wolał sos ze słoika, niż ten domowy, ponieważ ich smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Choć nie widzę(...)smakiem ten kupny. Po kilku nieudanych próbach myślę, że osiągnęłam cel. M. przerzucił się na sos mojej produkcji, więc stwierdzam, że moja misja zakończyła się sukcesem. Polecam!! Najlepszy sos pomidorowy (moja sekretna receptura )         Składniki: 150 ml pomidorów krojonych z puszki 300 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek ½ marchewki

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  5. Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym
    Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym

    Dziś   kolejne danie w stylu włoskim. Szybkie i niezwykle proste w przygotowaniu. Jeśli chcemy aby było bardziej ekspresowe możemy oczywiście dodać gotowy sos pomidorowy. Polecam boloński z firmy Łowicz J   Naprawdę miła odmiana dla typowych makaronowych zapiekanek. Polecam kupno dobrej jakości tortellini, bo naprawdę warto. Ja używałam zarówno wersji świeżej jak i tych paczkowanych, które możemy znaleźć(...)supermarketach obok makaronów.   Moim zdaniem te świeże (pakowane jak pierogi) są jednak smaczniejsze. Polecam !!! Zapiekanka z tortellini w sosie pomidorowym         Składniki:   ·        200 g tortellini ·        1 puszka krojonych pomidorów ·        2 łyżki koncentratu pomidorowego lub 3 łyżki przecieru

    Przepis pochodzi z bloga Mania Gotowania, prowadzonego przez anekbu.

  6. Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie
    Gołąbki bez zawijania w pomidorowym sosie

    Najbardziej te z młodej kapusty. Ale i z włoskiej też robię. W zimie gdy kapusta jest twarda, robię gołąbki bez zawijania by oszczędzić sobie czasu ich gotowania. Do tego sos pomidorowy i mamy pyszny obiad. Składniki : * pół kilograma mięsa mielonego z łopatki * 1/4 główki kapusty * 2 torebki ugotowanego ryżu * cebula * ząbek czosnku * sól , pieprz * jajko * 3 łyżki kaszy manny bądź(...)bułki tartej * olej rzepakowy do smażenia   Sos pomidorowy : * mały słoiczek przecieru pomidorowego * pół litra bulionu warzywnego bądź rosołu * łyżka kwaśnej śmietany * sól , pieprz , cukier do smaku Przygotowanie : Kapustę poszatkować , posolić i odstawić na 20 minut. Do kapusty dodać mięso, ryż, jajko i przyprawy. Cebulę i czosnek drobno posiekać i dodać do mięsa z kapustą. Wyrobić masę, formować gołąbki

    Przepis pochodzi z bloga Magiczne Życie Marty , prowadzonego przez Marta.

  7. Sos pomidorowy do pizzy
    Sos pomidorowy do pizzy

    Najlepszy według mnie sos pomidorowy do posmarowania spodu pizzy. Nie jest przesadnie aromatyczny i nie jest za rzadki. Przepis własnego autorstwa dopracowany metodą prób i błędów. SKŁADNIKI 100 g koncentratu pomidorowego 1 ząbek czosnku 3 łyżki rzadkiego przecieru pomidorowego (można użyć łagodnego ketchupu lub wody) 1,5 łyżeczki suszonego oregano ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Czosnek obrać i drobno posiekać. Wszystkie

    Przepis pochodzi z bloga Złote przepisy, prowadzonego przez caro1983.

  8. Pulpety z indyka w sosie pomidorowym
    Pulpety z indyka w sosie pomidorowym

    się zdziwiłam ostatnio przeglądając bloga ze nie ma na nim jednej z najczęstszych przeze mnie robionych potraw, czyli zwykłych pulpecików w sosie pomidorowym z makaronem. A ze użyłam do niego słoiczka sosu pomidorowego zrobionego z nowej partii na te zimę to umieszczenie tego przepisu było koniecznością. W końcu to prawie już klasyka, ze takie dania goszczą często na naszym stole

    Przepis pochodzi z bloga Bernika - moj kulinarny pamietnik, prowadzonego przez Bernika.

  9. Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym
    Burgery wołowe z ostrym sosem pomidorowym

    burgery po 4 - 5 minut z każdej strony , do momentu aż się przypieka i usmażą w środku.Podawać jak tradycyjny burger w podgrzanej bułce z dodatkiem sałaty sera i sosu pomidorowego, lub z frytkami. Smacznego!Uwagi: Mięso mieliłam w maszynce o oczkach

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  10. Passata czyli sos pomidorowy po włosku
    Passata czyli sos pomidorowy po włosku

    wystarczy, aby przez całą zimę cieszyć się wspomnieniem lata, pod postacią aromatycznych pomidorów. Jest kilka sposobów przetwarzania pomidorów, przedstawię chyba najbardziej popularną passate z warzywami i solo. Passata czyli sos pomidorowy po włosku Składniki na około 20 słoiczków 0,5 lt: 20 kg dojrzałych pomidorów 20 łyżeczek grubej soli 20 listków bazylii( wypłukanych i osuszonych)   2-3 cebule(...)sposób powstaje passta.   Dwa słowa o maszynce do pomidorów- passa pomodori może być ręczna (bardziej pracochłonna i męcząca) i elektryczna ( passata robi się sama). click click Otrzymany sos pomidorowy wlewamy do wyparzonych słoiczków, wsypujemy  1/3 łyżeczki drubej soli(sól świetnie konserwuje), przykrywamy listkiem bazylii dla dodania pomidorom letniego zapachu i zakręcamy.  Tak przygotowane słoiczki wstawiamy do tego

    Przepis pochodzi z bloga Mia Cucina Sofieta, prowadzonego przez sofieta.

  11. Risotto z sosem pomidorowym
    Risotto z sosem pomidorowym

    pieprzem.Ryż i warzywa łączymy, ewentualnie doprawiamy. Przekładamy do natłuszczonej oliwą formy, przykrywamy i wstawiamy do piecyka nagrzanego do temperatury około 180 stopni. Zapiekamy przez około pół godziny.Podajemy z sosem pomidorowym:średnia cebula,2 ząbki czosnku,3-4 łyżki masła,łyżka mąki,2 szklanki soku pomidorowego (lub 2 szklanki wody i mały koncentrat pomidorowy(...)wodę i koncentrat. Zagotować mieszając energicznie. Dodać ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz i cukier. Gotować przez około 2 minuty na bardzo delikatnym ogniu. Gotowe risotto podawać polane sosem :)Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Codzienna kuchnia niecodzienna, prowadzonego przez Małgorzata K.

  12. Gołąbki na parze z sosem pomidorowym
    Gołąbki na parze z sosem pomidorowym

    polecamy wypróbować. Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: 70 minut Składniki: Główka kapusty włoskiej 500g mięsa mielonego ½ szklanki ryżu 1 cebula 1 marchewka 3 ząbki czosnku Nieco masła Sól, pieprz Sos pomidorowy przygotowany według tego przepisu Główkę kapusty włoskiej wkładamy do wrzącej wody na około 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy i zostawiamy do wyschnięcia. Ryż umieszczamy we wrzącej wodzie, gotując(...)końcu liścia. Farsz rozkładamy na 8 liści. Każdy liść zawijamy w rulonik, a następnie podwijamy końcówki pod spód. Gotujemy na parze około 40-50 minut. Pod koniec gotowania przygotowujemy sos pomidorowy. Podajemy koniecznie na ciepło. Smacznego

    Przepis pochodzi z bloga Kolizje Smaków, prowadzonego przez Kolizje Smakow.

  13. Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym
    Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym

    Pulpety zapiekane w sosie pomidorowym to kolejna propozycja obiadowa. :-) Smaczna i pożywna, można podawać je z kaszą, makaronem lub ziemniakami. Sami decydujemy o gęstości sosu i intensywności jego smaku - jeśli chcemy gęsty i wyrazisty, dodajemy mniej wody. Pulpety: 500g mięsa mielonegobułka tarta1 jajkosól, pieprz, majeranek, papryka słodka/ostra Sos:  zupa pomidorowa250ml śmietany 12-18% 1 łyżka koncentratu pomidorowegowoda(...)wrzącą wodę i gotujemy około 20 minut. 2. Do miski wlewamy śmietanę, wodę. Dodajemy zupę pomidorową, koncentrat i mieszamy. 3. Do naczynia żaroodpornego przekładamy ugotowane pulpety, na to kładziemy starte na tarce pieczarki, następnie pokrojoną cebulę. Całość zalewamy przygotowanym sosem i posypujemy startym żółtym serem.4. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut

    Przepis pochodzi z bloga Szefowa kuchni, prowadzonego przez szefowakuchni.

  14. BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY
    BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY

    Bardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer w domu.  Podaję składniki na mniejszą ilość , wystarczającą np. na 4-6 pizz. Ilości możemy zwiększyć , wówczas uzyskamy większą ilość sosu np.do makaronu. Polecam ! Składniki: - 1 puszka pomidorów 400g - 1-2 ząbki czosnku - listki oberwane

    Przepis pochodzi z bloga Smaczne Zdrowe, prowadzonego przez smacznezdrowe.

  15. Szybki sos pomidorowy do makaronu
    Szybki sos pomidorowy do makaronu

    niedawna ten sos przygotowuje moja młodsza córka i muszę przyznać, że jej wychodzi najsmaczniejszy ! Robi się go szybko, trwa to tyle ile ugotowanie makaronu. Szybki sos pomidorowy do makaronu Składniki: 5 parówek 500 ml pasaty pomidorowej z kartonu 1/2 puszki pomidorów pelati w kawałkach 1 cebula 1 mała marchewka    po 1 łyżeczce suszonego oregano i bazylii 1/2 łyżeczki

    Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity, prowadzonego przez Kulinarne przygody Gatity.

Wybierz stronę :