SKŁADNIKI 6 śledzi matiasów 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki miodu pszczelego 2 łyżki octu 2-3 łyżki oliwy 3 liście laurowe 4
Passions hobbies lifeMinęły święta. Tyle oczekiwania a minęły tak szybko, że nawet nie zdążyłam wyjść z piżamy :) Oczywiście żartuję ale nie odmówiłam sobie dwóch dni piżamowca. Czytanie w
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 1 opakowanie makaronu kokardki Czanieckie, 250 g mrożonej zielonej fasolki, 1 cebula, 500 g mięsa mielonego, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 ząbek czosnku, rukola Fit
Aga w kuchniP rzepis na gotowanie fasoli. przed gotowaniem mocz fasolę nawet 12 godz., wlewając 4 części wody na 1 część fasoli wodę można
Proste PotrawyMoże u mnie dzisiaj mało wiosennie, ale na smaczny obiad nigdy nie ma nieodpowiedniej pory. Zresztą pogoda od wczoraj kiepska więc rozgrzewające danie jednogarnkowe z fasolą
Ze smakiem i z pasjąKolejny przepis z serii klasyka kuchni domowej. Z gołąbkami jest tak jak z bigosem - każda gospodyni robi je po swojemu i oczywiście jej przepis jest najlepszy
Smaczna PyzaMożna zrobić z podwójnej ilości składników i przechować na dzień następny, ewentualnie zaprosić na taki sos z makaronem przyjaciół, szybciej zniknie :) Składniki: 2 średnie cebule 4-5 ząbków czosnku puszka pomidorów bez skóry ok.400 g 4-5 łyżek oliwy 10 łyżek gęstego przecieru pomidorowego łyżeczka suszonego oregano, listek laurowy łyżka posiekanej świeżej bazylii pieprz mielony prawdziwy i ziołowy sól, cukier(...)wpierw wkładamy cebulę) Dokładamy pomidory z puszki -mieszamy i gotujemy na "wolnym" ogniu Dokładamy ziołowe składniki , liść , koncentrat pomidorowy i gotujemy na bardzo małym ogniu Gotowanie trwa około 30 - 40 min. często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika
Proste Potrawyzaczęło. Skutki wyszły bardzo smaczne :)- ok. 10 cm białej części pora posiekane w cienkie talarki- 1/2 dużej cebuli posiekanej w kosteczkę- 1/2 l. domowego przecieru pomidorowego- 1 łyżka koncentratu pomidorowego- 1 łyżeczka ostrej pasty paprykowej- włoszczyzna z rosołu (2 marchewki, pietruszka, kawałeczek selera, pokrojone w kostkę)- parmezan- kilka łyżek śmietany (opcjonalnie)Pora i cebulkę podsmażyłam na maśle, następnie zalałam małą(...)ilością wody i poddusiłam. Dodałam pozostałe składniki, sól, pieprz, oregano, bazylię, łyżeczkę cukru i wszystko pogotowałam kilka minut.Makaron - (w sumie może być dowolny) ugotowałam al dente.Wymieszałam makaron z sosem, posypałam parmezanem. Podałam. Całość zabrała ok. 20 minut ze zmywaniem
Z butelką mleczka w tleJest to mój ulubiony sos do pizzy który nadaje się idealnie na ciasto jak i do polania pizzy po upieczeniu. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Zapraszam! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)Składniki : * puszka pomidorów w kawałkach * kartonik przecieru pomidorowego * 2 ząbki czosnku * 5 łyżek oliwy z oliwek * garść świeżej lub suszonej bazylii * cukier, sól , świeżo mielony czarny pieprz Przygotowanie : Na rozgrzaną oliwę wrzucić obrany czosnek. Dodać pomidory i przecier. Gotować aż cała woda odparuje. Odstawić do przestygnięcia. Dodać bazylię. Zmiksować na gładki gęsty sos, gdyby był za rzadki można dodać oliwy
Magiczne Życie Martykażdą postacią. Niestety musiałam troszkę odpuścić i teraz makaron już tylko raz w tygodniu króluje na moim stole. W tym wydaniu będzie podany z sosem na bazie warzyw i rewelacyjnego soku pomidorowego eko, który otrzymałam w ramach współpracy z firmą symbio.pl Składniki : * szklanka makaronu razowego pszennego eko * pół czerwonej papryki * pół małej cebuli * ząbek czosnku * pół pomidora * sól, pieprz(...)oliwę z oliwek, dodać drobno pokrojoną cebulkę oraz czosnek. Wymieszać z posiekanym pomidorem oraz pokrojoną w kosteczkę papryką. Całość lekko poddusić w soku pomidorowym, aż do odparowania nadmiaru wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Sos posypać świeżymi ziołami. Zapraszam Was na stronę firmy oraz do polubienia FB - będziecie na bieżąco informowani o nowościach w sklepie
Magiczne Życie MartyKocham kuchenne testowanie!, mam dziś słodko - kwaśne połączenie z sezonowych warzyw. Jeśli lubicie makarony to koniecznie zróbcie sobie zapas tego sosu. Po co kupować sklepowe gotowce, skoro w sezonie pomidorowym możemy w kilka chwil i za małe pieniądze przygotować aromatyczne i zdrowe domowe sosy. Macie prościej niż ja, bo przetestowałam dla Was smak, stworzyłam przepis i podaje go na tacy(...)się pomidorów. 3. Cukinie pokroić w cienie paseczki, paprykę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do masy pomidorowej. Dodać wszystkie przyprawy i dusić razem ok 1 godziny. Na koniec dodajemy ocet i gotujemy jeszcze chwilę. 4. Gotowy sos nakładamy gorący do wyparzonych słoików i pasteryzujemy ok. 30 minut
Apetyczna babeczkamniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".śledzie z pieczarkami i cebulką
Bon Appetit Małgorzatyjeśli jest taka konieczność ), wtedy też można lekko posolić Gdy wszystkie składniki są już miękkie wlewamy pomidory i koncentrat pomidorowy- mieszamy Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem, ziołami i mieszamy dokładnie, chwilę razem gotujemy Do rondelka z sosem wkładamy makaron i po wymieszaniu wszystkich składników serwujemy je na talerz, posypujemy serem
Proste PotrawyWykorzystany przepis znalazłam na zakupionym opakowaniu krewetek koktajlowych, z modyfikacjami do własnego smaku :) Danie polecam na kolację dla dwojga :) Składniki: krewetki koktajlowe ok.350g (najlepiej kupić zamrożone
Pudełko rozmaitościSkładniki: 1/2 kg cielęcina mielona, 2 szklanki ryż ugotowany, 1 sztuka jajka, 1 łyżka vegeta, 2 łyżeczki pieprz czarny mielony, 1 większa kapusta młoda biała, 1/4
W Mojej Kuchni Lubię