Danie z makaronem i sosem pomidorowym z cukinią i z dużą ilością przypraw. Spaghetti z cukinią to danie lekko na ostro, z ziołami, danie które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Czasem świeże pomidory zastępuję tymi z puszki, krojonymi a do całego dania dorzucam kilka pieczarek. Makaron także możecie zastąpić, np. kolankami, świderkami, penne. Spaghetti z cukinią to prosty, smaczny(...)cebula się zeszkli wrzucam posiekaną chili, po chwili dodaję pomidory i cukinię, mieszam, przyprawiam. W osolonym wrzątku gotuję makaron, 2 minuty krócej niż na opakowaniu. Gotowy wrzucam do sosu, mieszam, chwilę przesmażam razem do połączenia. Podaję od razu z natką i tartym serem
Zasmakuj KuchniTego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut. Musi z tego wyjść gęsty sos. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki
Kardamonovykolei): 1. Wieczorem dzień wcześniej zamarynowaliśmy kurczaka 2. Wyjęliśmy kurczaka z lodówki 3. Przygotowaliśmy marynatę do polędwiczki i zamacerowaliśmy mięso 4. Nastawiliśmy piekarnik na 260 stopni 5. Nastawiliśmy sos pomidorowy do pizzy i do bakłażana 6. Kurczak trafił na patelnię, a potem do piekarnika 7. Obsmażyliśmy bakłażana 8. Podprażyliśmy kuskus i zalaliśmy go wodą 9. Z kurczaka zdjęliśmy ciężar(...)minut. W międzyczasie zblanszowaliśmy i podsmażyliśmy szparagi. Razem z prosciutto i masą serową trafiły do tarty i do piekarnika. Tylko jedno danie zrobiliśmy wieczorem – makaron i sos szczypiorowo-imbirowy. W środę wieczorem ugotowaliśmy też pure do polędwiczek na następny dzień. Dania na poniedziałek i wtorek przechowywaliśmy w lodówce. Pozostałe zamroziliśmy w woreczkach strunowych. Po odgrzaniu smakowały jak dopiero
Niedzielny kucharzDziś zapraszam na danie szybkie, czyli to co w tygodniu lubię najbardziej Kwaśno-słodki smak....najlepszy w sosach pomidorowych. Stopień kwaskowatości możecie zmodyfikować dodając więcej cukru lub zamiast pasty użyć pomidorów w puszce. Wszytko zależy od waszych preferencji. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka (użyłam filetu) 2 cebule 1 marchewka 1,5 szklanki wody (lub więcej(...)patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy cebulę i ją szklimy. Następnie wlewamy pastę z pomidorów, przyprawiamy solą pieprzem, cukrem i bazylia. Gotujemy parę minut następnie dodajemy wodę mieszamy. Do gotującego sosu dodajemy pulpeciki i gotujemy ok. 5 minut. Następnie wsypujemy soczewicę. Gotujemy na na wolnym ogniu ok.15 minut. Gdy sos jest za gęsty dodajemy jeszcze odrobinę wody. Podajemy z tartym parmezanem
Delicious Titbitsłyżki oleju 1 szklanka ciepłej wody (nie gorącej) 40 g świeżych drożdży Dodatkowo: około 200 g startego sera (najlepiej mozzarella, ja dziś nie miałam i użyłam ser typu gouda) sos bolognese (najlepiej gęsty) – ja wykorzystałam resztę z tego przepisu (klik) Przygotowanie: Do ciepłej wody wkruszamy świeże drożdże, dodajemy 2 łyżeczki cukru i mieszamy. Odstawiam na chwilę. Do miski wsypujemy(...)wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Spód pizzy smarujemy niewielką ilością ketchupu lub pomidorowego sosu. Sypiemy ser, następnie łyżka po łyżce nakładamy nasz sos delikatnie go rozsmarowując. Sosu nie powinno być za dużo, aby zbytnio nie obciążyć pizzy. Sypiemy resztę sera. Tak przygotowaną pizze
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam coś wyjątkowego i absolutnie przepysznego. Tosty z mięsnym nadzieniem z cebulką, w pikantnym sosie pomidorowym i ciągnącym się żółtym serem, z pewnością zachwycą całą rodzinę. Wiadomo, im więcej sera tym lepiej Uwielbiam je robić na śniadanie, ale tak samo cudownie sprawdzą się także na lunch czy sycącą kolację. W tym przepisie użyłam sera Hochland BURGER & TOAST, który(...)drobną kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 3/4 szklanki ketchupu 1 łyżeczka mielonego chilli 2 łyżki wody 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki octu z białego wina 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz do smaku 8 kromek chleba tostowego lub innego ulubionego 4 łyżki miękkiego masła 1 opakowanie Hochland BURGER & TOAST Przygotowanie: Rozgrzej większą patelnię
karmelowytemperówkę do warzyw, dzięki której mogę przygotować makaron z warzyw. Na pierwszy ogień poszła cukinia, która okazała się strzałem w dziesiątkę. W dzisiejszym przepisie do takiego makaronu proponuję sos pomidorowy oraz maleńkie klopsiki. Składniki: 2 duże cukinie, dokładnie umyte i osuszone 400ml pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę mała cebulka drobno posiekana oliwa sól, pieprz, oregano suszone(...)mięso doszło w środku. Cukinię za pomocą temperówki kroimy we wstążki, przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą, oprószamy solą, pieprzem i oregano z bazylią. Na talerzu układamy porcję makaronu, porcję sosu oraz kilka klopsików. Smacznego
Życie ze smakiemwody 25 g drożdży świeżych 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru + szczypta (na filmiku zapomniałam o tym cukrze, a i tak się ciasto udało) 3 łyżki oliwy Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 3 kulki sera mozarella sporo oregano 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy (+ 1 łyżka oliwy do wysmarowania blachy i jeszcze trochę) sól, pieprz garść świeżych(...)miski, nacinamy z góry na krzyż, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę lud dwie - musi podwoić swoją objętość. 7. Gdy ciasto rośnie sobie pod ściereczką - przygotowujemy sos. Do miski przekładamy pomidory z puszki (ja wcześniej usuwam szypułki i niedoskonałości) i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. 8. Siekamy bazylię. 9. Do sosu dodajemy sól, pieprz, dużo oregano, połowę
Kawa z mlekiemdzikiego ryżu 1/3 szklanki orzeszków ziemnych łyżka skórki z cytryny ząbek czosnku białko jaja kurzego sól i pieprz do smaku Oraz: 2 łyżki masła łyżeczka słodkiej papryki wykałaczki sos pomidorowy Dolimio Ryż gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy orzechy aż się lekko zarumienią. Z czystego mięsa usuwamy resztki tłuszczu i błon. W obu kawałkach robimy(...)Spinamy wykałaczkami, nacieramy odrobiną soli i słodką papryką. Dusimy na maśle około 20 min pod przykryciem. Wyjmujemy kotlety na talerz aby sobie odpoczęło, a do resztek na patelni wlewamy sos. Doprowadzamy do wrzenia, często mieszając aby sos zebrał wszystko co powstało podczas smażenia. Nie jestem specjalną fanką gotowych sosów, ale ten mnie przekonał. Prawie 80% pomidorów, a później czosnek, cebula
Dieta moja pasjaKukurydziany makaron w pikantnym sosie pomidorowym z dodatkiem ziaren bobu to smaczna propozycja na obiad, nie tylko dla osób będących na diecie bezglutenowej. 250 g kukurydzianego makaronu spaghetti 1 papryczka chilli 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 pierś z kurczaka 4 pomidory 200 g bobu sól pieprz czarny bazylia tymianek oliwa z oliwek pomidorki koktajlowe Makaron ugotować al’dente(...)zeszkli dołożyć pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i wrzucić do mięsa. Doprawić sporą ilością przypraw. Dusić, aż pomidory zmiękną i z części zrobi się sos. Dołożyć wyłuskany bób i makaron. Chwilę jeszcze poddusić i można podawać. Udekorować pomidorkami koktajlowymi i można posypać mozzarellą. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Dania z patelni , Kuchnie
https:KKuchniaMniamTrochę inne gołąbki ;) inny kolor, quiona zamiast ryżu i kurczak zamiast wieprzowiny, a sos pomidorowy zastąpiłam klarowanym masłem aromatyzowanym ziołami. Pychota! Składniki: 1 szklanka ugotowanej białej quinoy 1 podwójna pierś z kurczaka pół cebuli 6-8 liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby(...)stron na maśle, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 - 50 minut. Podajemy z ulubionym sosem, lub klarowanym masłem ziołowym
Quinoa Raz!tortilli ładnie się rozpuścił. Polecam. Najlepsze jest w tym daniu to, że wszystko może być przygotowane dużo wcześniej :) Do burrito idealnie pasuje guacamole (u nas z płatkami chilli) i sos szczypiorkowo-czosnkowy. 'burrito w pełnoziarnistej tortilli' Składniki (na 10-12 porcji): - 300g mięsa mielonego wołowego - 200g mięsa mielonego drobiowego - puszka pomidorów bez skórki - puszka czerwonej fasoli - 1 duża papryczka(...)papryczkę chilli i przyprawiamy. Smażymy, aż mięso nabierze złotego koloru. Pomidory miksujemy z przyprawami (2 łyżeczki oregano, 1 łyżeczka bazylii, 2 ząbki czosnku i papryka -wg smaku). Pomidorowym sosem zalewamy usmażone mięso. Dodajemy pokrojoną paprykę, fasolkę z puszki i szczyptę kminku mielonego. Smażymy do miękkości. Tortille delikatnie podgrzać na patelni (żeby była elastyczna). Na środku tortilli położyć trochę sera
CookYourselfSmaczne mięsko w gęstym sosie pomidorowym z papryką i pieczarkami. Można je podać z ziemniakami lub kaszą. Nada się na codzienny obiad jak i taki niedzielny, rodzinny, bo porcja z przepisu wychodzi całkiem słuszna :) Składniki na ok. 6 porcji: ok. 1 kg schabu 2 cebule 2 czerwone papryki ok. 400 g pieczarek 1 puszka krojonych pomidorów lub 2-3 dojrzałe(...)obrane ze skórki pomidory 700 ml passaty pomidorowej 2 ząbki czosnku 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki w proszku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoto. Usmażone mięso przełożyć
Simply FoodShakshouka to jajka zapiekane w sosie pomidorowym z papryką, chilli, cebulą, bardzo często doprawiane kuminem. Podejrzewa się, że potrawa wywodzi się z kuchni tureckiej, arabskiej, ale czasem słyszy się, że może to być również potrawa żydowska. Nie wiem co jest prawdziwe, ale wiem, że to danie podbiło moje śniadanie! :) Składniki (dla 2 osób, na większą patelnię): 4 duże słodkie pomidory(...)posiekaną drobno paprykę. dusić na wolnym ogniu, tak, by płyn został zredukowany o 1/3. Jeśli pomidory, których używacie nie są bardzo soczyste - wystarczy jedynie wszystko wymieszać i podgrzać. W sosie zrobić 2 zagłębienia i wbić w te miejsca jajko. Przykryć pokrywką i smażyć na wolnym ogniu tak, by białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Jeśli macie ochotę - dodać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Tego dnia nie miałam ani chęci, ani czasu na gotowanie. Przymknijcie oko na moje grzeszki, ale porządnego sosu pomidorowego nie zrobiłam, złapałam keczup, mąka pszenna właśnie mi się kończyła, z torebki wysypało się zaledwie trzy szklanki, więc nie wiele myśląc dosypałam mąkę gryczaną, bo na spacer do sklepu ani czasu ani chęci nie znalazłam. Fajny efekt dała ta mąką, ciasto(...)właśnie wkładałam blachę do piekarnika , popatrzył i tylko zapytał z czym są te drożdżówki :) No jakie drożdżówki? Pizza przecież, co nie? :) A tu coś podobnego tylko już z sosami i innymi dodatkami, moja Leniwa Pizza z Salami Anchois na Sosie Słodko - Ostrym. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep
Blondynka Gotujewłaściwe zaczyn 270 g. mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch 1/2 bakłażana 3 mniejsze pomidory 125 g. mozzarelli w kulce 5 łyżek gęstej passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz świeże zioła i parmezan do posypania (opcjonalnie) Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut(...)Woll Diamond i pozostaw na blacie na 15 minut. Patelnię umieść w rozgrzanym piekarniku. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana wyjmij ją i połóż na niej placek pizzy, posmaruj go sosem pomidorowym i umieść w piekarniku na 5 minut. Po 5 minutach na pizzy ułóż plasterki pomidora, mozzarelli i grillowanego bakłażana. Piecz jeszcze przez 15 minut. Smacznego! :) Najważniejsze w całym
Delicious Placewłaściwe zaczyn 270 g. mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oliwy z oliwek Wierzch 1/2 bakłażana 3 mniejsze pomidory 125 g. mozzarelli w kulce 5 łyżek gęstej passaty pomidorowej 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka cukru sól, pieprz świeże zioła i parmezan do posypania (opcjonalnie) Drożdże wymieszaj z wodą, cukrem i mąką. Odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut(...)Woll Diamond i pozostaw na blacie na 15 minut. Patelnię umieść w rozgrzanym piekarniku. Gdy patelnia będzie mocno rozgrzana wyjmij ją i połóż na niej placek pizzy, posmaruj go sosem pomidorowym i umieść w piekarniku na 5 minut. Po 5 minutach na pizzy ułóż plasterki pomidora, mozzarelli i grillowanego bakłażana. Piecz jeszcze przez 15 minut. Smacznego! :) Najważniejsze w całym
Delicious Placepropozycja zarówno na przekąskę, jak i na danie główne. Są to rożki z tortilli pszennych, wypełnione farszem z mięsa mielonego smażonego z cebulą, czosnkiem, pomidorami suszonymi i przyprawami oraz sosem pomidorowym. Farsz dodatkowo wymieszałam z kukurydzą konserwową i tartą mozzarellą. Pomysł na to danie zaczerpnęłam z tej strony: https://smakinatalerzu.pl/2019/12/29/zapiekane-rozki-z-tortilli/, ale zmodyfikowałam przepis pod swój smak. Rożki wyszły(...)papryką słodką w proszku. Dodałam ocet balsamiczny (marki Ponti), roztarte w dłoniach zioła prowansalskie i wymieszałam. Mięso smażyłam kilka minut, mieszając co jakiś czas, aż straciło różowy kolor. Przecier pomidorowy rozmieszałam w ok. 0,5 szklanki wody i wlałam do mięsa. Ponownie wymieszałam i smażyłam kolejne kilka minut. Gotowy farsz pozostawiłam do wystygnięcia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wystudzony farsz wymieszałam z odsączoną
Waniliowe Improwizacjeęsty przecier pomidorowy jest doskonały do zupy pomidorowej, sosów, fasoli po bretońsku i innych potraw. Jest trochę pracochłonny, ale jego smak i aromat wynagrodzi nam pracę przy nim. A co najważniejsze jest zdrowszy niż ten kupiony w sklepach. Zapraszam po przepis : Składniki : 3 kg mięsistych pomidorów ( np. Lima ) 3 łyżki soli ( najlepiej nie jodowanej ) Sposób wykonania : P omidory opłucz(...)przykrycia około 2 godzin. Następnie zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Wystudzone pomidory zmiksuj blenderem, przetrzyj przez gęste sitko, aby usunąć pestki. Następnego dnia ponownie zagotuj masę pomidorową i gotuj na małym ogniu, aż objętość zostanie zredukowana prawie o połowę , zrobi się gęsta. Gotowy przecier przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10-15 minut. Przechowuj
Przepisy i porady kulinarne