mała 500 g mielonego mięsa (wieprzowego lub wieprzowo-wołowego) 1 cebula oliwa 3 opakowania ryżu (3 x 100g) 2 puszki pomidorów 2 ząbki czosnku 4 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duża, kwaśna śmietana 18% kilka świeżych liści bazylii i oregano (ewentualnie suszone) do smaku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej WYKONANIE Kapustę umyć, zewnętrzne, zniszczone liście odciąć, pozostałe(...)podsmażyć mieszając. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać ryż i gotować do miękkości (około 14 minut). W dużej brytfannie połączyć ze sobą mięso mielone, ryż i kapustę. Sos pomidorowy: Do szklanki lub małego garnuszka wlać 1/4 szklanki wody, dodać mąkę ziemniaczaną i dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Do misy blendera wlać pomidory z puszki, śmietanę, dodać czosnek
Passions hobbies lifepoza sezonem białej) 500g mięsa mielonego z łopatki czerwona cebula por (biała część) jajko 3 łyżki bułki tartej oliwa do smażenia sól czarny pieprz, zioła prowansalskie 1l domowego przecieru pomidorowego lub 2 puszki pelatti Sposób przygotowania: Kapustę obieramy i myjemy. Liście wkładamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 3 minut. Odsączamy i zalewamy zimną wodą. Drobniutko siekamy. Cebule(...)oleju na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy przecierem lub pomidorami pelatti. Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Klopsiki serwujemy z powstałym sosem pomidorowym
Pyry na GazSos pomidorowy - idealna baza na spód do pizzy Składniki: 5 dosyć dużych pomidorów malinowych biała część pora 1 papryczka chili 2 cebulki sól, pieprz czarny goździki ocet cukier cynamon 1. Pomidory myjemy, nacinamy, zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy w wodzie na kilka minut, a na końcu zdejmujemy skórki. 2. Pomidory, chili, pora(...)cukrem i octem. Dodać kilka goździków i ponownie wszystkie ze sobą zmiksować. 5. Gotować co najmniej 1 godzinę (na małym ogniu, co jakiś czas mieszając), aż sos lekko zgęstnieje. 6. Gorący sos wlać do słoiczków. Przechowywać w chłodnym miejscu
Ugotowaćłyżki oliwy 170ml wody 10g świeżych drożdży 1 łyżeczka brązowego cukru Farsz: 4 parówki z indyka Kilka plasterków salami Cebula prażona 400g żółtego sera Puszka groszku Ketchup lub sos pomidorowy 2 banany Przygotowanie potrawy zaczynamy od wyrobienia ciasta. Łączymy wszystkie składniki i wyrabiamy na jednolitą masę. By ciasto nie lepiło się do rąk warto je posmarować delikatnie oliwą. Ciasto(...)który mamy ochotę. Groszek odsączamy z wody. Żółty ser trzemy na tarce. Po upłynięciu 30 minut odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy go na okrągły placek. Smarujemy ketchupem lub sosem i na połowę placka nakładamy farsz: parówkę, groszek, cebulę, banan i żółty ser. Składniki farszu można oczywiście samodzielnie komponować według własnych lub gości upodobań. Placek zamykamy na pół i zawijamy brzegi
Kolizje SmakówStąd też, od razu danie z makaronem bo chciałam koniecznie spróbować chociaż jednego rodzaju ;) Wracając do przepisu, roladki są nadziewane pieczarkami, papryką i serem. Zatopione w moim ulubionym sosie pomidorowym, który już nie raz gościł na blogu. Smacznego!!! :) PS. Zapraszam jutro na ciasto, które już chłodzi się w lodówce oraz już niedługo na kolejne makaronowe szaleństwo!:) Składniki(...)kotletów schabowych papryka czerwona 5 pieczarek 100g sera żółtego pół cebuli przecier pomidorowy 5 pomidorów ( lub puszka pomidorów bez skórki) bazylia oregano zioła prowansalskie papryka słodka i ostra sól, pieprz 2 ząbki czosnku masło do smażenia olej do smażenia Wykonanie: Kotlety rozbijamy dosyć cienko, ale tak aby nie porobiły się dziury. Oprószamy z każdej strony solą i pieprzem. Farsz
Czerwona PorzeczkaSpaghetti z sosem pomidorowym to sycące i łatwe do przygotowania danie, zarówno na romantyczną kolację we dwoje, jak i na rozgrzanie w chłodniejsze dni. SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu spaghetti 400 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych olej do smażenia sól,pieprz do smaku bazylia,tymianek,oregano papryka słodka mielona ser żółty do posypania WYKONANIE Na patelni podsmażamy mięso(...)oraz przyprawy. Wszystko razem dusimy ok 15 minut,często mieszając. Nastepnie gotujemy makaron dodając do osolonej wody łyżkę oliwy z oliwek, ugotowany makaron wykładamy na talerze i polewamy sosem (można też makaron wrzucić do sosu i razem wymieszać). Posypujemy startym serem i podajemy jeszcze jak danie jest ciepłe. SMACZNEGO
Mała w garnku mieszasposób zrezygnować pomijając przyprawy i papryczkę chilli. :-) 500g karkówki 3 cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 3 papryczki chilli 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 100ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200g pieczarek 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy(...)smaku. Dokładnie mieszamy. Pieczarki kroimy w plastry.Cebulę kroimy w krążki. 3. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno: 1/2 porcji karkówki, 1/2 porcji kukurydzy, 1/2 porcji fasoli, 1/2 cebuli, 1/2 sosu pomidorowego i ponownie tak samo by powstały dwie warstwy. 4. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około
Szefowa kuchnimiodu 2 płaskie łyżki słodkiej papryki w proszku 1 płaska łyżka wędzonej papryki w proszku 1/2 łyżeczki pikantnej papryki w proszku 3 łyżki sosu sojowego 5 łyżek ketchupu (lub sosu pomidorowego z octem jabłkowym lub winnym) sól (dałam 2 łyżeczki soli himalajskiej, która jest mniej słona od morskiej czy kamiennej), pieprz WYKONANIE Skrzydełka osuszamy na papierowych ręcznikach. Odcinamy lotki (najcieńsze(...)rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło. Dodajemy startą cebulę i czosnek. Smażymy 1 minutę. Dodajemy cukier, miód oraz słodką, ostrą i wędzoną paprykę w proszku. Mieszamy do rozpuszczenia cukru. Dodajemy sos sojowy i ketchup. Odstawiamy z ognia. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku, np. dodając więcej soli lub sosu sojowego. Można dodać trochę soku z cytryny lub octu jabłkowego
cool and mintypszennej 25 g drożdży 2 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 350 ml lekko ciepłej wody Farsz: ser mozzarella lub inny salami, szynka, kiełbaska (u mnie salami) sos pomidorowy, ketchup zioła ( u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem i oregano) Z drożdży, 100 ml ciepłej wody i cukru przygotowujemy zaczyn, do którego po wymieszaniu dodajemy(...)godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Stolnicę oprószamy obficie mąką, wykładamy ciasto, które musimy rozwałkować na prostokąt o grubości 1 - 1,5 cm. Na jednej części wykładamy sos pomidorowy/ketchup wymieszany z ziołami, pocięte na drobno salami i startą mozzarellę. Nakładamy drugą część ciasta i lekko dociskamy. Nożem wycinamy paski o szerokości ok 1,5-2 cm. Zwijamy
kruche babeczkiucieszyło moje podniebienie i oko (wyglądało bowiem bardzo efektownie). Zrobiłam przepyszne ogórki małosolne, które jadam z każdym posiłkiem. W tym wydaniu smakowały nieziemsko. Połączenie z grillowaną cukinią i sosem pomidorowym to był strzał w dziesiątkę. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej (1 szklanka suchej), 1/2 cukinii, 3 ogórki małosolne, 2 pomidory, 1 łyżka śmietanki kokosowej(...)Cukinię kroimy w paski i grillujemy (u mnie na żeliwnej patelni grillowej). Ogórki małosolne kroimy w paseczki. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Blendujemy wraz z czosnkiem na gładki sos (jeśli chcecie by sos był ciepły, blendujcie na najwyższych obrotach do momentu aż osiągnie porządaną temperaturę). Dodajemy bazylię, 1/2 łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczkę pieprzu i łyżkę śmietanki. Wszystko mieszamy. Kaszę
Jeść, by żyć w zdrowiupomidorów suszonych z ziołami i żurawiną. Więc nabyte pomidory pokroiłem w małe paseczki i wrzuciłem z klkoma owocami żurawiny na rozgrzany rondelek, po minucie smażenia dodałem pół szklanki przecieru pomidorowego, doprawiłem szczyptą brązowego cukru. Po paru minutach wyłączyłem gaz pod rondelkiem i dodałem łyżkę listków tymianku. Makaron noodle wystarczyło wrzucić na osolony wrzątek na 4 minuty. Do odcedzonego makaronu dodałem(...)wynalazek - warto spróbować. Po usmażeniu na złoty kolor odstawiam mięso na chwilę aby odpoczęło. Przecinam na pół pod ukosem. Aromatyczna pierś kurczaka nadziewana tymiankiem doskonale wybija się ponad smak sosu pomidorowego, który nabiera ciekawego charakteru po dodaniu suszonych pomidorów z żurawiną. Proste jak drut
Right Behind The Kitchenmięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie Cebulę obrać, drobno posiekać(...)doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron na chwilę zanurzać we wrzątku, w razie potrzeby makaron można dociąć. Na dno naczynia żaroodpornego, lub małych kokilek do zapiekania, nałożyć trochę sosu, następnie ułożyć makaron, odsączoną fasolę i odciśnięty szpinak. Położyć kolejną warstwę makaronu, podduszone warzywa, rozsmarować resztę sosu. Przykryć ostatnią warstwą makaronu, na wierzchu ułożyć kawałki mozarelli. Piec ok. 20min
Z miłości do słodkościBigos cygański , czyli inaczej klopsiki po cygańsku w pysznym sosie pomidorowym z duszonymi warzywami. Danie to, podobnie jak tradycyjny bigos , smakuje coraz lepiej z każdym dniem i odgrzewaniem :) Świetnie się sprawdzi jako ciepła kolacja, czy danie imprezowe, które można przygotować wcześniej, a następnego dnia tylko podgrzać i podać na stół. Więcej przepisów na imprezę znajdziecie tutaj: przekąski na imprezę (adsbygoogle(...)łyżki kaszy manny 2 jajka 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1 płaska łyżeczka majeranku pół łyżeczki papryki wędzonej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Składniki na sos: 1 kg pieczarek 4 średnie cebule – ok. 500g 3 małe czerwone papryki – ok. 500g 3 duże ogórki kiszone – ok. 230g 3 puszki pomidorów w kawałkach (każda puszka
Kulinarne Przebojewysoką zawartość białka, dzięki czemu wegetarianie mogą traktować fasolę adzuki jako znakomitą alternatywę dla mięsa. Czyli dla Nas idealna. Składniki: - ok. 1300 g (2 butelki) Passaty pomidorowej 100% użyłam firmy Bio Idea - 2 szklanki fasolki azuki - namoczonej przez noc - 3 cebule - 1 płaska łyżeczka pasty z kurkumy przepis tu - 2 łyżki majeranku - sól i czarny(...)kurkumy, majeranek. Gotujemy na malutkim ogniu około 30 minut. Po tym czasie oceniamy czy dodajemy sól, ja dodałam tylko czarny pieprz. Odlewamy wodę z ugotowanej fasoli, dodajemy do sosu pomidorowego. Gotujemy około 15 minut na małym ogniu, po przykryciem. Nakładamy na talerze i po przestudzeniu polewamy olejem lnianym
Szkrab Je Samgotując go kilka minut, aby nadmiar wody wyparował a powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji). Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa(...)okruchy chlebowe i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, odrobiną chili i skórki z cytryny. Całość prażymy, aż okruszki staną się chrupiące. Gotowe przesypujemy do miseczki. Do garnka wlewamy sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek czosnku. Dodajemy według własnego gustu przyprawy - sól, pieprz, cukier i zioła. Chwilę gotujemy. Na końcu dodajemy kilka listków świeżej bazylii. Makaron gotujemy według instrukcji
My simple kitchenCiasto – 400 g mąki ( najlepiej typu 00) – 25 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy Dodatki – 1 kulka mozzarelli(...)przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami na kształt prostokąta. Przygotowujemy sos. Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka ) dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut
I LOVE LIFEMuszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych. Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania(...)passaty pomidorowej natka pietruszki Sposób Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać umyte, potarte na tarce pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dorzucić mięso mielone oraz ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku
Kuchenne aromatyktóre są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól i pieprz(...)masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem
kulinarne odsłony patiMakaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko(...)gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy. Pieczarki i cebulę szatkujemy, przekładamy do garnka łącznie z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Następnie dodajemy pomidory i bulion. Chwilkę prużymy, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Często mieszamy, kiedy znacznie się zredukuje dodajemy małże. Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy
Kulinarne Fantazje Marioliczosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować(...)bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem. Smacznego
talerz przyjemnościmoim ulubionym serem. Składniki 2 patisony 100 g mięsa mielonego (karkówka) czerwona cebula ząbek czosnku papryczka chilli 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g sera koziego 300 ml przecieru pomidorowego 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1/2 łyżeczki cukru sól ,pieprz Przygotowanie Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski. Na patelnię dolałem połowę(...)szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał. Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem
R'n'G Kitchen