Cześć ! Przy poniedziałku – na poprawę humoru – zapraszam na obłędny makaron zapiekany ze szpinakiem i karczochami w sosie pomidorowym. Kocham zapiekane makarony, składniki możemy dowolnie modyfikować – wedle uznania. Cudownego dnia ! Składniki: 500 g makaronu (użyłam chifferi rigati, można użyć penne) serca karczocha – 1 puszka – pokrojone na ćwiartki 2 duże garście liści świeżego szpinaku 1 puszka rozdrobnionych(...)drobną kostkę 2 – 3 ząbki czosnku – przeciśnięte przez praskę sól, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, ostra papryka mielona, słodka papryka mielona 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Sos: W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj pomidory wraz z wodą, dopraw solą, pieprzem, paprykami i cukrem. Dodaj małą garść
Moja pasja smakuNasza propozycja na pyszny obiadek - pulpety w sosie pomidorowym. Najlepiej smakują przyrządzone osobiście przez małe rączki młodszego dziecka. Proste, szybkie, smaczne. Cóż można więcej powiedzieć, trzeba spróbować :) 0,5 kg karczku wieprzowego 1 żółtko 0,5 cebuli 1 ząbek czosnku sól pieprz czarny pieprz ziołowy bazylia 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1-2 szklanki rosołu (lub bulionu warzywnego(...)rosołu wrzucić pulpety, zmniejszyć ogień i gotować, aby rosół ledwo "mrugał". Koncentrat wymieszać z mąką, dodać odrobinę rosołu, wymieszać aby masa była jednolita i wlać do pulpetów. Tak powstały sos gotować przez chwilkę i doprawić do smaku w razie potrzeby. Na końcu wsypać posiekany koperek. Efekt pracy mamy i młodszego dziecka Pulpety w sosiku Nasza propozycja - z ziemniakami i ogórkami
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniespaliłabym sobie grzywkę, a Najcierpliwszy brodę. Pozostają zwykłe kolacje, obiady i śniadania, które jemy razem, gadamy i jest fajnie. Dziś proponujemy makaron ze szpinakiem, bryndzą i oscypkiem, z domowym sosem pomidorowym. Jak nie macie bryndzy i oscypka to może być feta tudzież biały ser i parmezan lub dobry, ostry ser żółty. Potrzebujemy: opakowanie makaronu duże muszle około 3 kg pomidorów(...)opakowania mrożonego 1 jajko 40 dkg bryndzy owczej, kostka fety lub półtłusty twaróg – co kto woli sól, pieprz, gałka muszkatołowa ser do posypania – oscypek, dziugas, inny ulubiony Zaczynamy od sosu: pomidory obieramy ze skóry i pozbawiamy pestek. Paprykę pieczemy w piekarniku „na czarno”, wsadzamy do miski, miskę przykrywamy szczelnie folią i po ostudzeniu obieramy paprykę ze skóry. Cebulę i czosnek
ladykitchenMakaron w połączeniu z sosem pomidorowym z pieczoną papryką i pulpetami z czerwonej soczewicy. Całość dopełniają płatki drożdżowe i świeża bazylia... Niebanalny obiad, który świetnie smakuje z lampką wytrawnego winka. Danie w pełni odpowiednie dla wegan 💗. Osoby na diecie bezglutenowej, wystarczy że zamienią mój pszenny makaron na bezglutenowy. Obiadek bardzo syty i smakowity... 😋 Kocham eksperymentować z soczewicą i kocham(...)soczewicy jest dla mnie obłędny! Najcudowniejsze w tym wszystkim jest to, że poza jej walorami smakowymi ma jeszcze jedną ważną zaletę, a mianowicie to, że jest zdrowa! 😊 Składniki: sos: pomidory z puszki 2 opakowania, papryka czerwona 1 szt, czosnek 6 ząbków, oliwa z oliwek 4 łyżki, świeża bazylia 1 łyżka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, sos sojowy 1 łyżka
kulinarne odsłony patidrożdży3 łyżki oleju1 łyżeczka suszonej bazyliiFarsz:150 g boczku wędzonego w plastrach1/3 puszki kukurydzy70 g zielonych oliwek (waga po odsączeniu z zalewy)1 cebula2 ząbki czosnkuser żółtykoncentrat pomidorowy lub sos do pizzyprzyprawa do pizzySposób przygotowania:1. Przygotowujemy składniki na wierzch pizzy: boczek kroimy na mniejsze kawałki, cebulę drobno siekamy, kukurydzę odsączamy z zalewy, ser żółty kroimy w plasterki, czosnek(...)pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki. Całość obkładamy plastrami żółtego sera.4. Pizzę wkładamy do piekarnika
Kuchnia domowa Anizapiekanki, zupy, potrawki etc. Do tego też opcjonalnie guacamole albo kwaśna śmietana. Tym razem zrobiłam zapiekane naleśniki, właśnie z farszem mięsno-fasolowym, posypane serem żółtym. A do nich salsa pomidorowa z natką pietruszki i cebulą. Dużo smaków w jednym daniu, dużo dobroci. 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table(...)Usmażyć na oleju cienkie naleśniki. Dokończyć nadzienie: Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę smażyć 10 minut. Dodać mięso mielone i smażyć 15 minut. Dodać fasolę, kmin, sos pomidorowy i chilli, wymieszać, chwilę podsmażyć i zestawić z ognia- lekko przestudzić. Naleśniki nadziewać mięsem i układać w naczyniu do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec
Smaczny zeszytjest dobrze. Przesadziłam trochę z ostrością, ale tak lubię. Przepis jest już skorygowany. Co do farszu, to oczywiście możecie kombinować. U nas akurat był chcieizm na mięso mielone w sosie pomidorowym. Składniki: 3 kalarepy 500 g mielonej łopatki wieprzowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łodyga selera naciowego 300 ml passaty pomidorowej 1 szklanka wody szczypta mielonej chili(...)pieprz. Gotujemy na wolnym ogniu do zredukowania płynów, odstawiamy. Kalarepę obieramy, kroimy na pół i wydrążamy (ok. 1 cm od brzegów). Można oczywiście wydrążoną część kalarepy dorzucić do sosu, ja ją zjadłam surową - taka smakuje mi najbardziej. Wydrążone połówki kalarepy gotujemy około 10 minut. Następnie faszerujemy je mięsnym sosem i pieczemy pod przykryciem w 180 stopniach około 40 minut
KardamonovyZapiekanka z tortellini jest bardzo smaczną i szybka w przygotowaniu zapiekanką . Idealne połączenia pierożków, sosu pomidorowego i sera. Po zapieczeniu jest na prawdę pyszna. Można ją przygotować wcześniej, przed zapieczeniem dodać ser i gotowe. Polecam. SKŁADNIKI : 250 g makaronu tortellini ( serowe ) 1 puszka pomidorów krojonych 3/4 szklanki soku pomidorowego 1 cebula 1 mała marchew 3 ząbki czosnku(...)garnka wlewamy olej, podpiekamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy marchew oraz krojone pomidory, sok i wszystkie przyprawy oprócz świeżych liści bazylii. Prużymy około 15 minut. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy krojone liście bazylii, doprawiamy go jeszcze solą, pieprzem, papryką i ewentualnie szczyptą cukru. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Wykładamy go łyżką do makaronu, bezpośrednio z garnka i wkładamy
Kulinarne Fantazje MarioliDanie które gości w moim domu dopiero od kilku lat. Nowo poznane, rodzinnie zmodyfikowane danie z kurczakiem w sosie pomidorowym z koperkiem. Jest to danie ostre, ale można złagodzić robiąc wersję dla dzieci. Danie podaję się z pitą bądź z grzankami. Jest to danie idealne pod względem szybkiego robienia i nie stania godzinami w kuchni. Robi się praktycznie samo więc(...)więc śmiało spróbujcie w czasie karnawału! Składniki: * cały duży kurczak * jeden duży kabaczek * dwie puszki pomidorów (pokrojonych) * jedna duża cebula * jeden ząbek czosnku * 2 szklanki wody * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki maggi * wegeta * jedna czuszka * garść posiekanego koperku czas przygotowania: 2.5h poziom trudności: łatwy kaloryczność: niska porcje: 10 osób Kurczaka myjemy, suszymy i porcjujemy. Gotowe porcje kroimy
Klasyka Gotowaniaszklanka letniej wody 40 gram drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku 2 łyżeczki siemienia lnianego farsz np. szynka, sos pomidorowy, ser 1/2 szklanki wody przelać do osobnej szklanki. Dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia - nad roztworem zrobi się pianka. Mąkę wymieszać w misce z solą, ziołami(...)chwilę do wyrośnięcia, najlepiej około godziny. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 200C, przygotować farsz. Wyrośnięte ciasto rozciągnąć palcami w powietrzu, a potem na blaszce. Posmarować sosem i pozostawić jeszcze chwilę do wyrośnięcia. Nałożyć resztę farszu i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200C 20-30 minut. marcelina
Czerwony Gupikprzygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą . Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) pęczek botwinki (same liście) starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* zioła prowansalskie Pomidory pokroić w kostkę. Liście botwinki umyć, osuszyć. Na patelnię wylać(...)samą patelnię ponownie wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi
UgotowaćSmakuje trochę inaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda i moczyć całą noc. Na drugi dzień,wylać wodę(...)Dodać umyte i pokrojone w kawałki pieczarki. Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości. Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów , ketchupu pomidorowo-śliwkowego , czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom , skąd czerpię różne inspiracje. Domowy ketchup Składniki: 4 kg podłużnych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 octu winnego 1 łyżka soli(...)kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby pomidory się nie przypaliły. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę cebule i wszystkie przyprawy. Sos gotujemy około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia. Następnego dnia
Kulinarne przygody Gatityalbo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową, które wyjdą po prostu mniej kruche. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym -1 pomidor -1 mała marchew -1/4 szkl. wody lub bulionu -1 kawałek pora -1 cebula -rozmaryn -tymianek -sól, pieprz -4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Cebulę pokroić w piórka(...)oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć warzywa i puszkę fasoli. Dusić na małym ogniu. Pozostały olej rozgrzać na patelni, obsmażyć wątróbkę. Tak przygotowane kawałki przełożyć do sosu. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Całość dusić kilka minut aż płyn się trochę zredukuje. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 426,4 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 29,8g Węglowodany
Zielona Kuchniakolejny słoneczny dzień, więc szkoda go tracić na stanie w kuchni, ale jakiś smaczny obiadek też by się przydało zjeść. Mam na ten problem rozwiązanie, białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Robi się je ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem(...)Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych kiełbasek 1 mała cebula 1 średni por 1 czerwona papryka 2 małe lub jedna średnia cukinia 600 ml passaty pomidorowej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka w proszku, cukier Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, paprykę w paseczki, a cukinię w plasterki lub półplasterki
Simply Food