przygotowania rewelacyjnej zupy warzywnej z dodatkiem kaszy pęczak lub pulpetów zapiekanych z botwinką i kaszą . Składniki na pizzę dla 4 osób: spody do pizzy, np. z tego przepisu sos pomidorowy (lub 2 duże pomidory malinowe) pęczek botwinki (same liście) starty żółty ser* ser feta* ewentualnie parmezan* zioła prowansalskie Pomidory pokroić w kostkę. Liście botwinki umyć, osuszyć. Na patelnię wylać(...)samą patelnię ponownie wlać odrobinę oliwy z oliwek i dodać pokrojone pomidory. Całość posypać solą oraz ziołami prowansalskimi. Smażyć tak długo, aż pomidory będą miękkie i utworzy się gęsty sos. Ostudzić. Surowy spód do ciasta podzielić na dwie mniejsze części. Z każdej uformować kulkę, którą należy rozwałkować i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Spody do pizzy posmarować podsmażonymi
UgotowaćSmakuje trochę inaczej niż świeży. Moczymy go całą noc minimum. Zrobimy sobie włoskie fave w pomidorach, lekko pikantne, do wina i grzanek. Składniki -fave- bób łuskany, suszony -butelka salsy pomidorowej -czosenk -kiełbasa wiejska -czerwona cebula -pieczarki -natka pietruszki -sól i pieprz do smaku -oliwa z oliwek Bób zalać zimną woda i moczyć całą noc. Na drugi dzień,wylać wodę(...)Dodać umyte i pokrojone w kawałki pieczarki. Całość poddusić i kiedy bób będzie miękki- dołożyć do całości. Wymieszać, gotować na małym ogniu. Dosmaczyć solą i pieprzem, oliwą. Dodać butelkę sosu pomidorowego. Gotować .Wszystko ma sobą przejść, zupa ma zgęstnieć. Wyłączyć gaz, poczekać aż wystygnie nieznacznie. I podawać z czerwonym winem, grzankami ,a kto lubi niech przegryza również zieloną oliwką. Smacznego
Z Kuchni Do KuchniPrzy okazji robienia przetworów z pomidorów, sosu z pieczonych pomidorów , ketchupu pomidorowo-śliwkowego , czy sosu pomidorowego do makaronu postanowiłam też zrobić klasyczny ketchup. Przepis znalazłam na przecudnej stronie Lawendowy dom , skąd czerpię różne inspiracje. Domowy ketchup Składniki: 4 kg podłużnych pomidorów 2 cebule 4 ząbki czosnku 50 octu winnego 1 łyżka soli(...)kawałki i wrzucamy do garnka. Stawiamy na małym gazie, żeby pomidory się nie przypaliły. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojone w kostkę cebule i wszystkie przyprawy. Sos gotujemy około godziny, półtorej, zależy to od gatunku pomidorów, jak bardzo są wodniste, po czym go miksujemy i odstawiamy na noc do przestygnięcia. Następnego dnia
Kulinarne przygody Gatityalbo ryżem. Bardzo sycące. Wątróbkę można zamienić na wieprzową lub drobiową, które wyjdą po prostu mniej kruche. Składniki (4 porcje) -500 g wątróbki jagnięcej -1 puszka pieczonej fasoli w sosie pomidorowym -1 pomidor -1 mała marchew -1/4 szkl. wody lub bulionu -1 kawałek pora -1 cebula -rozmaryn -tymianek -sól, pieprz -4 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Cebulę pokroić w piórka(...)oczyścić i pokroić w małą kostkę. Do cebuli przełożyć warzywa i puszkę fasoli. Dusić na małym ogniu. Pozostały olej rozgrzać na patelni, obsmażyć wątróbkę. Tak przygotowane kawałki przełożyć do sosu. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i rozmarynem. Całość dusić kilka minut aż płyn się trochę zredukuje. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 426,4 kcal Tłuszcz: 22,1g Białko: 29,8g Węglowodany
Zielona Kuchniakolejny słoneczny dzień, więc szkoda go tracić na stanie w kuchni, ale jakiś smaczny obiadek też by się przydało zjeść. Mam na ten problem rozwiązanie, białe kiełbaski zapiekane w sosie pomidorowym z warzywami. Robi się je ekspresowo (no może poza czasem pieczenia, ale do tego nie jesteśmy już piekarnikowi potrzebni :p), a są naprawdę smaczne. Ja podałam je z kuskusem(...)Składniki na 2-3 porcje: ok. 500-600g białych kiełbasek 1 mała cebula 1 średni por 1 czerwona papryka 2 małe lub jedna średnia cukinia 600 ml passaty pomidorowej przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie, słodka czerwona papryka w proszku, cukier Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki, paprykę w paseczki, a cukinię w plasterki lub półplasterki
Simply Foodhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Sos pomidorowy Składniki: Pomidory malinowe – 5kg Cebula – 2 sztuki Czosnek – 4 ząbki Masło – 1 łyżka Sól – 2 łyżeczki Cukier – 2 łyżeczki Rozmaryn – 2 gałązki (lub 1 łyżeczka) Tymianek – 1 łyżeczka Oregano(...)drobno pokrojoną cebulę i czosnek. Dodać do nich zioła a następnie pomidory. Całość gotować tak długo, aż pomidory stracą swój kształt, a woda z pomidorów odparuje i sos zgęstnieje. Gotowy sos można dodatkowo zmiksować na konsystencję puree. Sos przełożyć od słoików i zawekować
Kuchnia Bon Appetittych którzy chcą grillowej odmiany. Można je robić zarówno na tradycyjnym grillu jak i na elektrycznym, w domu i poza nim. Oczywiście podajemy je z sosem. Poniżej zaproponowałam sos majonezowo - pomidorowy, który polecam. Składniki: 2 podwójne piersi z kurczaka Ananasy z puszki Vegeta Sól Papryka słodka - mielona Papryka ostra – mielona 1 łyżka oleju Patyki do szaszłyków Wykonanie: Piersi z kurczaka(...)ananasami i łyżkę oleju. Całość mieszamy. Przykrywamy folią i pozostawiamy na noc w lodówce. Następnego dnia na patyki nadziewamy naprzemiennie mięso, ananasy i grillujemy. Można podawać z sosem majonezowo – pomidorowym ( przepis znajduje się na blogu ). SMACZNEGO
Smaki Ewymnóstwo, można zrobić z niego potrawkę , paszteciki , zupę mulligatawny , zapiekankę (pie), a nawet sałatkę ! Dziś natomiast mam dla Was przepis na ragu z mięsa rosołowego , czyli mięso duszone w sosie pomidorowym. Tak przygotowane mięso rosołowe jest niezwykle smaczne i aromatyczne, a takie danie stanowi bardzo dobry i sycący posiłek. Idealnie sprawdzi się do zapakowania do pudelka i zabrania do pracy(...)2x400g) mięso rosołowe (~500g) 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii duża szczypta suszonego tymianku kilka kropli ostrego sosu chilli (np. Tabasco) sól, pieprz Jak zrobić ragu z mięsa rosołowego? Na patelni rozgrzać nieco oliwy i przesmażyć na niej drobno posiekana cebule i czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno
Codzienne Gotowanieniedzielę moje dziecko zażyczyło sobie pizzę, a że gotuję dla 4 osób w przedziale wiekowym 6-87 lat, to każdy chciał inną. Bazą do 3 był klasyczny sos pomidorowy. Każdy z nas miał swoją pizzę wielkości dużego talerza obiadowego, ja i Miśka zjadłyśmy po połowie, Gabi (87 lat) wciągnęła swojej 3/4 a Misiek ogarnął całą, ale musiał potem poleżeć ;-). Składniki(...)szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej łyżeczka soli łyżeczka cukru opakowanie 7 suchych drożdży 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy lub dobrej jakości oleju roślinnego Sos (wystarczy na podaną ilość ciasta): puszka 400 ml pomidorów 50 ml oliwy.oleju roslinnego dobrej jakości łyżka octu z czerwonego wina 5 ząbków czosnku łyżeczka soli łyżeczka suszonego oregano łyżeczka suszonej bazylii łyżeczka suszonego
greenscarfPoniżej przedstawię przykładową wersję. 20g drożdży 1,5 szklanki maki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli (płaska) 1 szczypta cukru Dodatkowo (wg uznania): sos pomidorowy szynka żółty ser kukurydza z puszki szczypior, suszona cebulka ketchup (polecam z firmy Roleski ) Do miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i 2 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszać i odstawić(...)placek lub kilka mniejszych. Pacek/i smażyć (na rozgrzanej i suchej patelni) po około 3 minuty - z obu stron. (Najlepiej smażyć na średnim ogniu.) Po zdjęciu z patelni posmarować sosem i ułożyć ulubione dodatki (u mnie m.in. ser, szynka, kukurydza). Pizzę ponownie umieścić na patelni i pod przykryciem smażyć przez kolejne 3-5 minut
Di gotujewłoskim stylu. Pyszna propozycja na letni, dietetyczny obiad. Obiad z serii dań ekspresowych, bo w czasie gdy gotuje się makaron przygotujesz sos i volia- gotowe. Dorsz duszony w sosie pomidorowym z dodatkiem pomidorków koktajlowych robi się sam i smakuje wybornie. Wszystko podane z apetycznym, uroczym włoskim makaronem volanti. Po prostu pycha! Składniki na 4 porcje: 1 cebula 1 ząbek(...)garść ziół: oregano lub bazylia Wykonanie: obrać i drobno pokroić cebulę i czosnek. Posmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać puszkę pokrojonych pomidorów. Puszkę popłukć małą ilością wody i dolać do sosu. Dodać cukier, sól i świeżo zmielony pieprz. Gotować 15-20 minut. Pod koniec gotowania dołożyć pokrojonego w grubą kostkę, odfiletowanego,obranego ze skóry dorsza i przekrojone na pół pomidorki koktajlowe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kminek, papryka, oregano lub po prostu przyprawa do pizzy dodatki na wierzch (ja dałam): serdelki drobiowe, serek wiejski (szkoda, że nie miałam domowego sera żółtego;( ), paprykę, kukurydzę sos pomidorowy (koncentrat, zioła prowansalskie, sól) Sposób przygotowania: Z sera staramy się odcisnąć jak najwięcej wody (ja po prostu wycisnęłam go w ręce) dodajemy pozostałe składniki i mieszamy(...)wyciągamy ciasto, delikatnie odklejamy je od papieru i kładziemy z powrotem (wtedy będziemy mieć pewność, że pizza odejdzie od papieru jak już będziemy mieć na niej dodatki) smarujemy sosem i wykładamy dodatki wstawiamy znów do piekarnika na 10-15 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćgoszczą na obiad wszelakie kotleciki z mięsa mielonego. Dla urozmaicenia przygotowuję je z różnymi dodatkami. Dzisiaj o to takie proste i smaczne kotleciki mielone ze szczypiorkiem. Podałam je z sosem pomidorowym i ziemniaczkami z koperkiem, całość komponowała się idealnie. Kotlety mielone ze szczypiorkiem SKŁADNIKI: 300 g mięsa mielonego 1/2 czerstwej bułki 1 jajko sól i pieprz 1/3 pęczka(...)Dodajemy do mięsa i mieszamy. Z masy formujemy kotleciki które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoto z dwóch stron. Podajemy z ulubionym sosem i ziemniaczkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibyły podane, zawsze są na surowo. Najpopularniejsze są chyba śledzie po kaszubsku i mój przepis trochę je przypomina. Jednak nie chciałam, by pływały one w sosie pomidorowym jak ryba po grecku, więc koncentrat zastąpiłam suszonymi pomidorami. O to mój świąteczny śledzik... Misz Masz Śledź 3-4 płaty śledzia (ja miałam w zalewie octowej) 1 cebula suszone pomidory(...)suszone pomidory, garść rodzynek i chwilę jeszcze smażyłam. Na koniec doprawiłam pieprzem i miodem. Pozostawiłam do wystudzenia. Przepłukane śledzie pokroiłam w paski. W szczelnym słoiczku ułożyłam naprzemiennie śledzie i sos. Następnie schowałam do lodówki do przegryzienia na kilka godzin (w szczelnym pojemniku można je przechowywać kilka dni). Ciekawe czy będę smakowały Misiowi? Ja oczywiście nawet ich nie spróbowałam, więc
bastalenakulka mozzarelli 15 dag sera żółtego gouda (lub innego) masło olej oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej sól pieprz Sos czosnkowy: jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól pieprz Sos pomidorowy, bbq lub po prostu ketchup Filet z kurczaka oczyszczam, kroję w paski, umieszczam w misce, dodaję czerwoną paprykę, sól, pieprz, oliwę z oliwek – mieszam. Smażę fileta na oleju(...)serem. Układam kurczaka, paprykę z cebulą, kukurydzę, posypuję mozzarellą z żółtym serem, przyciskam drugą połową naleśnika. Chwilę tak smażę, przyciskam. Kroję quesadillę na 4 części (trójkąciki). Zajadamy mocząc w sosach. Artykuł Quesadilla z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.pl