sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:265/794)

Pizza z cukinią 173

Ciasto – 400 g mąki ( najlepiej  typu 00) – 25 g świeżych drożdży – łyżeczka soli – pół łyżeczki cukru – łyżka oliwy – ok. 200 ml wody Sos pomidorowy – 1/2 puszki pomidorów z puszki – świeża bazylia lub suszona – ząbek czosnku – sól, pieprz, zioła prowansalskie – łyżka oliwy Dodatki – 1 kulka mozzarelli(...)przesadzić z wodą ( ciasto musi być elastyczne). Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Po wyrośnięciu ciasto rozprowadzić na blaszce, najlepiej zrobić to palcami na kształt prostokąta. Przygotowujemy sos.  Pomidory kroimy ( jeśli używamy pomidorów z puszki wtedy wystarczy przelać je do garnka )  dodajemy czosnek, odrobinę oliwy, przyprawiamy bazylią, ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Gotujemy kilka minut

I LOVE LIFE
Muszle makaronowe z mięsnym farszem 164

Muszle makaronowe z mięsnym farszem zapiekane w sosie pomidorowym to danie, które sprawdzi się nie tylko jako codzienny rodzinny obiad, ale również jako eleganckie jedzonko na spotkanie w gronie znajomych.  Składniki 18 muszli makaronowych 400 g mielonego mięsa 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 1 cebula 3 łyżki pikantnego ketchupu sól pieprz bazylia tymianek oregano żółty ser (do posypania(...)passaty pomidorowej natka pietruszki Sposób Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, podsmażyć na oleju. Następnie dodać umyte, potarte na tarce pieczarki, przyprawić solą oraz pieprzem. Smażyć do momentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dorzucić mięso mielone oraz ketchup. Całość przyprawić do smaku solą i pieprzem. Passatę wlać na rozgrzana patelnię, doprawić do smaku

Kuchenne aromaty
Kulki mięsne z jagnięciny 143

które są doskonałą zagryzką imprezową dla mięsożerców. Podałam do nich mój ulubiony sos czosnkowy. Kulki mięsne, możecie również podać na ciepło do dania głównego, z ryżem lub makaronem w sosie pomidorowym lub grzybowym. Składniki: mięso mielone jagnięce 500 g, jajko 1 szt, kolendra mielona 2 łyżeczki, kmin rzymski 1,5 łyżeczki, czosnek 2 ząbki, cebula 1 szt, sól i pieprz(...)masy mięsnej formujemy w dłoniach małe kulki i kładziemy na rozgrzanym oleju. Smażymy z każdej ze stron na rumiany kolor. Usmażone kuleczki kładziemy na ręczniku papierowym. Podajemy z ulubionym sosem

kulinarne odsłony pati
SPAGHETTI Z PIECZARKAMI, MAŁŻAMI I SEREM FETA 153

Makaron spaghetti można przygotować na wiele sposobów i z wieloma sosami. Dzisiaj pomysł na pyszne połączenie sosu pomidorowego z pieczarkami, małżami i serem feta. Polecam zwolennikom owoców morza i nie tylko(...)gotujemy al dente, odcedzamy i studzimy.  Pieczarki i cebulę szatkujemy, przekładamy do garnka łącznie z czosnkiem i podpiekamy na oleju. Następnie dodajemy pomidory i bulion.  Chwilkę prużymy, sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Często mieszamy, kiedy znacznie się zredukuje dodajemy małże.  Po około 10 minutach sos zagęszczamy mąką rozmieszaną w wodzie i zagotowujemy

Kulinarne Fantazje Marioli
Gołąbki bez zawijania w sosie pomidorowym 407

czosnku 2 łyżki bułki tartej 2 łyżki manny 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich mielona słodka i ostra papryka sól, pieprz, maggi olej do smażenia bułka do obtaczania Sos pomidorowy: mały słoiczek koncentratu pomidorowego ok. 1/2 l bulionu (może być z kostki) 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1 łyżka mąki ewentualnie trochę cukru Ryż ugotować(...)bułce tartej i usmażyć na patelni. Przełożyć do garnka, podlać bulionem tak, aby przykrywał gołąbki, dodać liść laurowy, ziele, koncentrat i dusić na małym ogniu około 40 minut. Jeśli sos będzie zbyt rzadki zagęścić mąką rozrobioną w odrobinie wody. Przyprawić solą pieprzem i ewentualnie cukrem. Można podawać z ziemniakami lub po prostu z chlebem. Smacznego

talerz przyjemności
Patisony faszerowane mięsem i serem kozim 150

moim ulubionym serem. Składniki 2 patisony 100 g mięsa mielonego (karkówka) czerwona cebula ząbek czosnku papryczka chilli 4 łyżki oliwy z oliwek 100 g sera koziego 300 ml przecieru pomidorowego 4 pomidory (sparzone i obrane ze skórki) 1/2 łyżeczki cukru sól ,pieprz Przygotowanie   Mięso przesmażyłem na 2 łyżkach oliwy , pod koniec posoliłem. Przełożyłem do miski. Na patelnię dolałem połowę(...)szerokim garnku podsmażyłem pomidory , dodałem cukier , papryczkę ,sól , zagotowałem i potem na małym ogniu gotowałem aby sos zgęstniał. Wydrążone patisony wypełniłem farszem , przykryłem odkrojonymi „czapkami” , włożyłem do garnka z sosem pomidorowym. Zagotowałem , zmniejszyłem ogień i dusiłem na małym ogniu pod przykryciem , aż patisony zmiękną . Trzeba pilnować ,aby patisony się nie rozgotowały , więc sprawdzałem ich miękkość nakłuwając je delikatnie widelcem. Gotowałem

R'n'G Kitchen
Pizza Pieczona na Kamieniu 114

CIASTO: 1/4 kostki drożdży 200g mąki pszennej typ 00 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru 2 łyżki oleju z oliwek 1/2 szkl ciepłej wody 1/2 szkl ciepłego mleka PRZEPIS NA SOS POMIDOROWY: http://www.dzisjagotuje.pl/2018/04/sos-pomidorowy-na-pizze.html#more DODATKI DO PIZZY: 150-200g pieczarek 150-200g WŁOSKIEJ SZYNKI FIRMY HAŃDEREK 250g sera żółtego WYKONANIE: 1. Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika(...)rozczyn. Dokładnie wyrobić ciasto. Pozostawić do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto rozwałkować, dobrze podsypać mąką,przełożyć na drewnianą deseczkę. 6. Wierzch pizzy posmarować passatą, szynkę pokroić w kostkę wyłożyć na sos, pieczarki pokroić w plastry, obgotować, wyłożyć na szynkę. 7. pizzę wstawić do pieca na rozgrzany kamień. Kilka minut piec na włączonym piecyku, później wyłączyć, pizza spokojnie dojdzie na gorącym kamieniu

Dziś Ja gotuje
Kurczak Marengo , włoska kuchnia 131

Marengo , włoska kuchnia Kurczak Marengo , to potrawa kuchni włoskiej jak to w daniach śródziemnomorskich , dominuje bazylia , oliwki i pomidory . Smak tego dania jest nieporównywalny z niczym , niby kurczak w sosie pomidorowym , ale dodatek ziół , oliwek oraz wina , sprawia ,że potrawa zdecydowanie się wyróżnia . We Włoszech, oryginalnie , serwuje się go z grzankami czosnkowymi i smażonymi grzybami .Polecam , doskonale urozmaici jadłospis obiadowy(...)Składniki : 8 kawałków kurczaka ( ja użyłam podudzia ) 1 łyżka oliwy z oliwek 300 g przecieru pomidorowego typu passata 200 ml białego wina , półsłodkiego 2 łyżeczki zmieszanych ziół suszonych ( majeranek,bazylia,tymianek,oregano) sól do smaku łyżka masła 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka cukru 40 g zielonych oliwek bez pestek Z mięsa z kurczaka zdejmujemy skórę i wyciągamy kości . Nacieramy mieszanką

Ogrodnik w podróży
Pizza z rukolą, szynką parmeńską i krewetkami 128

pieprzu i zioła (bazylia, oregano, tymianek)dodatki do ciasta oczywiście wedle indywidualnego podniebienia:Szynka parmeńskaRukolaKrewetki Pomidorki koktajloweOliwkiPaprykaMozzarellaBazylia, oregano, tymianekZąbek czosnku,Sól, pieprz, cukierWcześniej przygotowujemy sos: 1/2 puszki pomidorów w sosie pomidorowym, łyżeczka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oliwy z oliwek,suszone oregano i bazylia, sól, pieprz, cukier. Wszystko razem mieszamy.Krewetki wcześniej smażymy na oliwie z oliwek z czosnkiem z dodatkiem soli(...)wodą mleka.Wyrabiać ciasto dodając stopniowo resztę wody z mlekiemOdstawić w ciepłe miejsce na około 1h.Rozwałkować na placek grubości ok. 1 cm zagniatając brzegi. Później ciasto smarujemy sosem,kładziemy mozzarellę i resztę dodatków (bez rukoli i bez krewetek – te składniki dodajemy już po upieczeniu pizzy).  Piec z dodatkami około 20 min w 220 stopniach C. Gdy pizza się

Bon Appetit Małgorzaty
Pizza 144

Składniki na 1 pizzę: 250g mąki pszennej 125ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży Instant 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1/4 łyżeczki soli 300g sera sos pomidorowy  I inne dodatki do pizzy... Przygotowanie: Robimy rozczyn: drożdży wraz z cukrem zalewamy ciepła wodą i mieszamy. Odstawiamy na 3 min. W między czasie mąkę wraz z solą przesiewamy do misy(...)wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto lekko wyrabiamy i wałkujemy za pomocą wałka lub kręcimy rękoma na kółko o średnicy 30cm. Ciasto przekładamy na blachę do pizzy, smarujemy sosem i osypujemy serem, lub innymi dodatkami do pizzy. Pieczemy na dolnej półce piekarnika przez ok 6-7 min przy temperaturze 250 stopni

Kuchnia Łukasza
Faszerowana cukinia w sosie pomidorowym / Stuffed zucchini in tomato sauce 129

mięsa mielonego z łopatki 3 gałązki tymianku 3 łyżki oleju po 2 szczypty cynamonu, kminu rzymskiego i nasion kolendry 50 g. startej mozzarelli 20 g. parmezanu sól, pieprz Sos pomidorowy: 550 g. passaty pomidorowej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól, pieprz Olej wlej na patelnię(...)mozzarellą. Z cukinii wykrój 5 kawałków wysokości około 7 cm. Wykrój nożem ich środki i poukładaj pionowo w naczyniu do zapiekania. Środki napełnij mięsem mocno dociskając do dna naczynia. Sos: Na oliwie duś przez 3 minuty posiekaną cebulę i czosnek aż zmiękną. Wlej passatę, dopraw ziołami, solą, pieprzem i cukrem. Duś przez 10 minut. Sos wlej do naczynia z nadzianymi

Delicious Place
Muszelki z kurczakiem 178

Szybki obiad - makaron z kurczakiem i sosem pomidorowym. Poczułam lato kolejny raz. Inspiracja: [Biblioteczka Poradnika Domowego: Obiad w pół godziny, s. 38] Składniki: opakowanie makaronu muszelki podwójna pierś z kurczaka 4 duże pomidory cebula 3 ząbki czosnku kostka bulionowa pół papryczki chili 2 łyżki śmietany sól, pieprz natka pietruszki  Wykonanie: 1. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. 2. Kurczaka(...)przepuszczonym przez praskę czosnkiem.  4. Gdy cebula zmięknie, dodać pokrojone drobno pomidory, posiekaną drobno papryczkę chili i kostkę bulionową. 5. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem, aż sos lekko zgęstnieje. Dodać dwie łyżki śmietany oraz połowę posiekanej natki pietruszki i wymieszać.  6. Doprawić solą i pieprzem.  7. Makaron polać sosem i posypać natką

Pasja Smaku
Rydze w kremowym pomidorowym sosie 123

wymieszać całą zawartość) około 100 ml wina (użyłam wiśniowej nalewki), może być białe półwytrawne lub słodkie 4 ząbki czosnku, łyżeczka soli, pół łyżeczki pieprzu *jeżeli za mało pomidorowe to dodać łyżkę koncentratu pomidorowego+ łyżeczka cukru najlepiej trzcinowego 2-3 łyżki oleju do smażenia natka pietruszki Przygotowanie: Obierz czosnek i przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Na 3-4 łyżkach delikatnego(...)duś 3 minuty, następnie dodaj śmietankę, wymieszaj i gotuj kolejne 3 minuty. Podawaj z natką pietruszki do ryżu, a jeszcze lepiej z ulubioną kaszą! Artykuł Rydze w kremowym pomidorowym sosie pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów 115

Zupa pomidorowa ze świeżych, letnich pomidorów jest jedną z moich ulubionych zup. Ja podaję ją z makaronem. Składniki: 1,5 kg miękkich, mocno dojrzałych pomidorów 2,5 litra wody porcja rosołowa 2 skrzydełka 2 łyżeczki Vegety domowej roboty (mieszanka suszonych warzyw, ziół i przypraw) 20 ziaren pieprzu czarnego 10 ziaren ziela angielskiego liść laurowy sól do smaku mały seler(...)korzeń pietruszki kilka gałązek natki pietruszki gałązka lubczyku Wykonanie: Pomidory myjemy, sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, wkładamy do garnka i gotujemy do momentu rozpadnięcia się pomidorów. Powstały sos pomidorowy przecieramy przez sitko. Mięso oczyszczamy, wkładamy do garnka, zalewamy wodą. Gdy woda zacznie się gotować, dodajemy domową Vegetę, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, sól i całość gotujemy na małym

Smak mojego domu
Wiosenna lasagne 175

pomidorowo-beszamelowej wersji. Proporcje na małe naczynie, 4-5 porcji. 9 płatów lasagne 1 por 200 ml śmietanki 30% pękczek rzodkiewek 1 pomidor 6 plastrów salami 100 ml passaty pomidorowej 150 gram sera feta 3 plastry sera żółtego pieprz, sól \ Rozgrzać piekarnik do 200C.Pora umyć i pokroić w cienkie plastry. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, włożyć pora i podsmażyć(...)dużym garnku zagotować wodę. Podgotować płaty lasagne według instrukcji na opakowaniu (zazwyczaj 5-8 minut). Płaty najlepiej podgotowywać na bieżąco, bezpośrednio przed włożeniem do naczynia. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować sosem pomidorowym. Wyłożyć pierwszą warstwę makaronu (3 płaty), połowę farszu, połowę plastrów pomidora, 3 plastry salami. Przykryć to kolejną warstwą makaronu (3 płaty). Ponownie nałożyć farsz, resztę pomidora i salami. Zalać

Czerwony Gupik